hautakangas Kyttäyksestä kannustamiseen, rötösherrat kuriin jne.

Kaikki blogit puheenaiheesta Vapaa liikkuvuus

EU-tuomioistuimelta selvä viesti Romanian homovastaisille viranomaisille

Euroopan unionin tuomioistuin (ECJ) antoi eilen 5.6. ratkaisunsa pitkällisessä oikeusprosessissa, missä romanialais-amerikkalainen miespari on taistellut Belgiassa vuonna 2010 solmimansa avioliiton myötä syntyneen aviollisen siteen tunnustamista Romaniassa vaatien maan viranomaisia myöntämään myös miesparin amerikkalaiselle osapuolelle oleskeluluvan maassa, tuloksetta.

Vapaa liikkuvuus rikollisten etuoikeus?

Allekirjoittanut järjesti yrityksellään viime heinäkuun alussa viisi päivää kestävän voimanoston EM kilpailun Vantaalla. Kilpailuun osallistui noin 400 kilpailijaa 22:sta maasta. Vaikka kyseessä olikin euroopanmestaruuskilpailu, oli  lajiliitto (WPC) antanut muutamalle Euroopan ulkopuoliselle maalle oikeuden osallistua tapahtumaamme. Euroopan ulkopuolelta kilpailijoita tuli Azerbaidzanista, Iranista ja Israelista.

Yksinäinen huutava ääni liberaalikorvessa

Talousliberalismia voidaan käyttää ikävien asioiden oikeuttamiseen, mutta aatteessa on monta yksittäistä hyvää ideaa. Yksi näistä on se, että mikäli instituutiot eivät kykene huolehtimaan ihmisistä ei ainakaan kannata estää ihmisiä auttamasta itse itseään. Tämän näkökulma sai minut kannattamaan ihmisten vapaata liikkuvuutta lähes 20 vuotta sitten.

Vapaa liikkuvuus jakaa suomalaisia – näkemyserot isoja

Vapaa liikkuvuus on yksi EU:n perusoikeuksista. Brexit-kampanjoissa keskustelu tästä oikeudesta nousi tärkeäksi, kenties jopa ratkaisevaksi teemaksi. Monelle Brexitin puolesta äänestäneelle juuri maahanmuutto oli keskeinen kysymys.

Uskon brexitiin vasta kun se tapahtuu

Vain vähemmistö Britannian poliittisesta eliitistä haluaa eroa EU:sta. Kansanäänestys oli neuvoa-antava, eikä erohakemuksen ole helppo läpäistä parlamentin alahuoneen käsittelyä jos se sellaiseen alistetaan. Konservatiivipuolue ei välttämättä edes onnistu valitsemaan brexitia kannattavaa puheenjohtajaa ensi lokakuussa. Jos se siinä epäonnistuu niin saarivaltion matka ulos EU:sta hyytyy alkuunsa. Tämä olisi demokratian tappio, mutta Iso-Britanniassa, kuten kaikissa muissakin maissa, valta on edustajilla eikä kansalla.

EU:n ja Turkin rajasopimus voi olla kuolleena syntynyt

Sopimukseen liittyy paljon juridisia ja käytännön ongelmia.

Euroopan unioni ja Turkki sopivat toissa viikolla, että EU palauttaa vastedes Turkista saapuneet ”sääntöjenvastaiset” (irregular) siirtolaiset takaisin, ja EU ottaa vastaan syyrialaisen pakolaisen Turkista jokaista palautettua kohti.

Siirtolaisuus ei tee alueista samanlaisia, vaan entistä erilaisempia

Lokakuusta lähtien on Euroopassa ihmetelty äärikonservatiivisen Laki ja oikeudenmukaisuus -puolueen (PiS) menoa Puolassa. Homofobinen ja äärikatolinen puolue on muokannut perustuslakituomioistuimen mieleisekseen ja alistanut syyttäjälaitoksen oikeusministeriölle.

Vapaan liikkuvuuden pakolaisjuna

Paljon on muuttunut syksystä. Silloin jokainen kynnellekykenevä voi vaeltaa läpi Euroopan minne lystäsi, kiljaista “asylym!” sopivasssa kohtaa sopivassa maassa jonka jälkein voi jäädä odottamaan päätöstä. Enää homma ei pelaa näin.

Taakanjaon vastustaminen on kuin kusisi housuun pakkasella

Perussuomalaiset ovat parhaansa mukaan haranneet EU:n laajuista turvapakanhakijajoiden taakanjakoa vastaan. Esimerkiksi Jussi Halla-Aho on valittanut asiasta useasti facebookissa, ja perussuomalaisten painostuksen vuoksi Petteri Orpo äänesti taakanjakoa vastaan EU:n sisäministerien päättäessä asiasta enemmistöpäätöksellä  (muodollisesti Suomi pidättäytyi äänestämästä, mutta sääntöjen mukaan pidättäytyneiden äänet lasketaan vastustaneiksi ääniksi).

Onko passin näyttämisestä liikaa vaivaa?

Schengen-sopimuksen mukainen vapaa liikkuvuus tarkoittaa käytännössä, että kuka tahansa EU:n sisärajoilla liikkuva henkilö voi tulla ja mennä mielensä mukaan. 

Vapaa liikkuvuus kiteytyy seuraavaan kysymykseen.

Kuinka suuri vaiva olisi näyttää matkustusasiakirjoja viranomaiselle tai lukulaitteelle, jotta voi todentaa olevansa laillisella asialla ja jatkaa sitten matkaansa?

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä