hautakangas Kyttäyksestä kannustamiseen, rötösherrat kuriin jne.

Kaikki blogit puheenaiheesta metsähallitus

Meidän yhteisten talousmetsien hoidosta ja sen vaikutuksista

Kun ajelee syrjäteitä, kannattaa katsella välillä tien sivuunkin. Kaikenlaista ajatusta herättävää näkymää voi kohdata kulkija reitillään.

Metsähallitus on suorittanut tämän varastoalueen liepeillä nuorten kasvatusmetsien sekä ojitusmetsien harvennuksia ja nyt on ilmeisesti kasvun boostauksen aika.

Minulla ajatuksia herättävät seuraavat seikat:

1) Aineen koostumus ja alkuperä sekä vaihtoehdot.

Ei lomautuksia - metsurit ennallistamaan soita tai pienpetopyyntiin

Metsähallitus ilmoitti lokakuun lopussa aloittavansa metsureidensa kanssa yt-neuvottelut. Neuvottelujen kohteena ovat kaikki Metsähallituksen palveluksessa työskentelevät 357 metsuria, jotka suunnitellaan lomautettavaksi sydäntalven ajaksi, tammikuusta-maaliskuuhun.

Kepu tekee sen aina?

Keskustan eduskuntaryhmässä on kuulemma ärähdetty, kun ministeri Tiilikainen on aikeissa nimittää Metsähallinnon johtoon pätevimmän hakijan, eikä puolueen omaa miestä. Minulle Keskustan asiat eivät kuulu millään tavoin, paitsi teimme hyvää yhteistyötä ennnenkuin heidän kokeiluministerinsä Anu Vehviläinen pakkoliitti Rääkkylän Kiteeseen. Mutta asiattomasti kysyn Keskustan eduskuntaryhmän jäseniltä, että missä te silloin olitte pelastamassa puolueenne asemia, kun peruskokoomuslainen, ensimmäisen kauden kansanedustaja Berner nimitettiin ministeriksenne?

Metsähallituslain valmistelu paljastaa suuremman ongelman

Eduskunta hyväksyi Metsähallituslain viime viikolla. Perusteluna koko suurelle muutokselle esitettiin, että EU:n kilpailuneutraliteetti vaatii Metsähallituksen osittaista yhtiöittämistä. Euroopan parlamentin jäsen Merja Kyllönen (vas.) kysyi asiaa kilpailuasioista vastaavalta komissaarilta, joka vastasi jo joulukuussa, että EU ei vaadi Metsähallitukselta mitään tiettyä yhtiömuotoa.

Kansallisuusvarallisuus pelastettava

Valtion metsät edustavat kolmannesta eli 12.6 miljoonan hehtaarin kansallisomaisuutta, Sen myötä alueellisen yritystoiminnan ja teollisuuden toimintaedellytykset otetaan huomioon. Myös työllisyydestä huolehditaan. On välttämätöntä, että Metsähallitus voi harjoittaa monikäyttö metsätaloutta. Valtion maaomaisuuden ohjaaminen kansavaltaisen päätöksenteon ulkopuolelle mahdollistaa maa- ja vesialueita koskevan omistuksen ajautumisen spekulatiivisen sijoittamisen kohteeksi.

Mikä muuttuu uudessa metsähallituslaissa?

Maa- ja metsätalousvaliokunta antoi mietintönsä metsähallituslaista tänään ja valiokunta esittää eduskunnalle lain hyväksymistä muutettuna. Olemme molemmat osallistuneet aktiivisesti asian käsittelyyn tahoillamme: Markus perustuslakivaliokunnassa ja talousvaliokunnassa, Mikko ympäristövaliokunnassa ja maa- ja metsätalousvaliokunnassa. Emme ole lappilaisina kansanedustajina kaikilta osiltaan tyytyväisiä lopputulokseen, mutta uskomme, että tämän lain kanssa kyetään Lapissakin elämään.

Metsurin pojan mietteitä Metsähallituksesta

Tänään on puhuttu metsähallituslaista. Kolmen suuren puolueen eduskuntaryhmien puheenjohtajat puolustivat lakia, kun taas retkeilyvaatteisiin pukeutuneet mielenosoittajat sitä tietysti vastustavat. On tietysti hienoa, että maaseudulla tärkeää Metsähallitusta ja sen liikelaitosmallia puolustetaan, mutta minä kyllä löydän metsähallituslaista ja koko liikelaitoksen lähihistoriasta paljon muutakin huonoa kuin retkeilijöiden tulistelupaikkojen katoamisen.

 

Metsureiden katoava heimo

 

Hallitus ei näe metsää puilta

Metsähallitusta on yritetty yhtiöittää jo vuosia.  Nyt taas syynä on eu-kilpailulainsäädäntö, vaikka pienellä googlailulla aiheesta löytyi puolenvuoden takaa uutinen, että eu ei ole siihen syynä.

Mikä siinä on, kun koko ajan täytyy muuttaa asioita, vaikka ei perusteluita löydy ja silti vaan vänkätään ja tehdään. Vähän niinkun nato. Ylivoimainen enemmistö kansalaisista haluaa pysyä sotilaallisesti liittoutumattomana, mutta silti ominpäin allekirjottivat isäntämaasopparin, mikä siis mahdollistaa usan koska tahansa tuovan sotakalustoaan maahamme, kuten juuri ollaan nähty.

Luonto tarvitsee nyt puolustajaa

Hallitus ilmoitti viime kesänä valmiudestaan lähteä pilkkomaan metsähallitusta. Tarkoituksena on yhtiöittää metsähallituksen hallinnoima puukauppa. Vielä edellisen hallituksen aikana oppositiossa istuneet perussuomalaiset ja keskusta vastustivat äänekkäästi kokoomuksen eteenpäin ajamaa yhtiöittämishanketta. Valitettavasti hallitusvastuun myötä heidänkin kelkkansa näyttää kääntyneen. Hallitus on perustellut uutta metsähallituslakia EU:n kilpailuneutraliteettivaatimuksilla, joka tarkoittaa konkurssisuojan poistamista sekä verokohtelun tasavertaistamista.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä