Kuntatyönantajat (KT) julkaisi 6.4.2018 tiedotteen, jossa se vaati julkisen puolen palkkojen harmonisointia sote-uudistuksen yhteydessä kunkin tehtävänimikkeen mediaanin tasolle. Harmonisaatio pitäisi KT:n mukaan tehdä sote- ja maakuntauudistuksen voimaanpanolakiin lisättävällä erillissäännöksellä. Syynä KT:n vaatimukseen on, että sen arvion mukaan sote- ja maakuntauudistukseen sisältyvä henkilöstön siirtyminen kunta-alalta maakuntiin sekä niiden liikelaitoksiin ja yhtiöihin kasvattaa julkisen sektorin palkkakustannuksia ennakoitua enemmän.
Päivän teemaksi voisi kutsua yleistä keskustelua tulevaisuuden työelämästä, robotisaatiosta ja alustataloudesta. Nämä eivät sinänsä ole asioina uusia, mutta teknologia näiden asioiden tiimoilta kehittyy nopeammin kuin ennen. Näistä asioista kirjoitan hieman ajatuksiani alustataloudesta, koska se huolestuttaa minua.
Käytän tässä kirjoituksessa "Kreml-korttia" vertaillessani Kremlin ja EK:n argumentaatioita
Kreml näyttää pyrkivän toteuttamaan antiikista tuttua hajoita ja hallitse -logiikka, jolla se pyrkii hajoittamaan EU:n yhtenäisyyden voidakseen sopia paikallisesti kunkin maan kanssa kahdenvälisistä suhteistaan. Venäjä on iso maa, ja hajottaminen antaisi sille merkittävää valtaa yksittäisiin Euroopan maihin verrattuna.
Työehtosopimus eli TES on Suomessa työntekijäjärjestön ja työnantajan tai työnantajien järjestön välinen sopimus alakohtaisista työehdoista kuten palkoista (ylityökorvauksineen), työajoista, lomista ja muista eduista, joita sopimuksen soveltamisalalla noudatetaan.
Puhuttaessa ammattiyhdistysliikeestä, usein tuntuu unohtuvan sen tärkein tehtävä. Ammattiyhdistysliike neuvottelee koko alaa koskevan työehtosopimuksen. Näissä sopimuksissa määritellään kyseisen alan vähimmäispalkat, työajat, sosiaaliset etuudet, lomat jne.
Kesä saapuu ja niin saapuvat myös kesätyöntekijät työpaikoille. Pääluottamusmiehenä on pakko muistuttaa ajankohtaisesta aiheesta, nimittäin ammattiliitosta ja siihen kuulumisen tärkeydestä.
Pohjoismaat ovat paratiisi ja muu maailma on ”se normaali” työelämäkysymyksissä. Näin minulle kuvasi maailmaa eräs Ruotsin pitkäaikainen kansainvälisiin työelämän oikeuksiin erikoistunut henkilö. Mikä nyt sitten esimerkiksi Suomesta tekee ”paratiisin”, sillä palkankorotuksia ei näy ja työaikakin pitenee?
Tässä kun on julkista keskustelua viime aikoina seurannut, niin jälleen väitetään naisen euron olevan 80 senttiä. Se on valhe. Jos siis puhutaan samasta työstä samoilla ehdoilla. Suomessa lähes alalla kuin alalla on olemassa TES. Näyttäkää minulle yhdenkin alan TES, jossa määritellään naisen palkka pienemmäksi kuin miehen?
A2 illassa 19.10 keskusteltiin palkkaeroista. Ihmettelen, miksi Suomeen pitäisi saada lisää duunareita, jotka eivät tule palkallaan toimeen, kun nykyisilläkään matalapalkka-alojen liksoilla ei tule toimeen.
Palkalla pitäisi aina tulla toimeen, ei rakentaa työpaikkoja köyhyyteen.
Samaan aikaan vuokra-asumisen kustannusten ennustetaan kasvavan seuraavien vuosien aikana yli 3 prosenttia vuodessa. Olisi siis vihdoinkin puututtava rakentamisen ahneuteen ja keinotteluun ihmisen perusoikeuden kustannuksella.
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on julkaissut 20.1.2015 kannanoton koskien ns. "Kisälli-TES:n" käyttöönottoa (http://www.kd.fi/2016/01/20/essayah-yhteiskuntasopimusneuvottelut-vauhtiin-kisalli-teslla/). Tiivistettynä Essayahin esitys tarkoittaa työehtosopimusta alempia palkkoja oppisopimuskoulutukseen, jota hän perustelee väitteellä "Aluksi opiskelija ei vielä tuota työllään firmaan täyden palkan tulosta".
Tätä kirjoittaessa postissa käydään työtaisteluja. Vaikka monesti olenkin vastustanut työtaisteluja niin nyt kyllä kannatan. Postin johdon tulisi mennä katsomaan peiliin. Peilistä löytyy helposti syy miksi tässä tilanteessa ollaan.
Jokainen on itse vastuussa sanomisistaan.
Vihakommentit saattavat kuitenkin joutua Usarin moderoinnin hampaisiin, joten niistä kannattaisi ottaa screenshotit heti.