Päivitin toissa päivänä vuoden takaista esitystäni sekä Malmin lentoaseman että Vartiosaaren huvilayhdyskunnan pelastamisesta tuholta. ”Syytetyn” ”oman tunnustuksen” perusteella esitykseni Ilmalan ratapihan kattamisesta ja päällyksen rakentamisesta asuntoalueeksi on mahdollinen. Epäilemättä myös Vartiosaari on pelastettavissa, jos haluja on.
Melko tarkkaan vuosi sitten kirjoitin Malmin lentoaseman ja Vartiosaaren pelastamisesta asuntorakentamiselta. Perustelin ehdotustani sillä, että tuolloinen Helsingin vihreä pormestariehdokas ja nykyinen apulaispormestari Anni Sinnemäki kertoi toivovansa Vartiosaaren rakentamatta jättämistä.
Helsingin hallinto-oikeus totesi Helsingin uuden yleiskaavan lainvastaiseksi. Käsittely jatkuu korkeimmassa hallinto-oikeudessa, jossa todennäköisesti myös useita muita osia yleiskaavasta hylätään. Hallinto-oikeuden päätös näyttää jaetun usean asiantuntijan kesken, sillä bulevardien, Vartiosaaren ja Malmin lentoaseman kohdalta samoja perusteita on käytetty ristiin.
Kävimme 90-luvun alussa opiskelijajoukkueellamme pelaamassa Tartossa lentopalloa paikallisen yliopiston joukkueita vastaan. Viro oli täynnä riemua, olihan se juuri itsenäistynyt. Keskeisellä paikalla oleva lentopallosali ihmetytti, kunnes ymmärsimme sen olevan entinen kirkko. En ole käynyt sen jälkeen Tartossa, joten en tiedä, vieläkö kirkkopalloilua harrastetaan.
Aamulehti uutisoi 12.7. miten Tampere-Pirkkala voittaa Helsingin ajaessa alas yleisilmailutoimintaa ja koulutusta. Taustalla ovat myös suuret julkiset investoinnit joilla Tampere-Pirkkalan toimintaa ja lentokoulutusta tuetaan. Yle uutisoi 13.7. Tampere-Pirkkalan matkustajamäärien, varsinkin kansainvälisten, kasvusta. Lentoliikenne kasvaa nyt huimaa vauhtia, ja lentoyhtiöt kamppailevat lentäjäpulan kanssa.
Museovirasto kirjoittaa sivuillaan terminaalin olevan kansainvälisestikin arvioiden harvinaisen hyvin alkuperäisessä asussa ja käytössä säilynyt 1930-luvun lentoasemarakennus. Terminaalirakennuksen lisäksi kenttäkokonaisuuteen kuuluvat lentokonehalli ja kiitoradat.
Tätä kenttäkokonaisuutta pyritään nyt mahdollisimman nopealla aikataululla Helsingin kaupungin puolesta rikkomaan. Kentän toiminnan kannalta olellinen ja tärkeä hangaari on tyhjennettävä lentokoneista ja muusta omaisuudesta 16.5. Mikä tähän on johtanut on luettavissa muualta ja en ala sitä nyt tässä ruotimaan.
Nykyisessä keskellä Pohjois-Karjalan metsiä sijaitsevassa kotikaupungissani tehtiin 36 vuotta sitten kotimaisen uutiskynnyksen ylittänyt tempaus, jonka vaikutukset ulottuvat nykyhetkeen asti. Mitä missä milloin – kansalaisen vuosikirja 1982 kuvaa tapahtumia 12.3.1981 näin (s. 53):
Kaupunkisuunnittelussa eturyhmät määräävät. Pyöräilijät ennen autoilijoita: Suljetaan sillat ja tunnelit autoilta. Lapsiperheet ennen yksinasuvia: Rajoitetaan yksiöiden määrää. Hallintoportaat ennen kaikkia muita: Määrätään talojen väri, kattokulma ja pintamateriaali viraston mahtikäskyllä.
Helsingin vihreä pormestariehdokas Anni Sinnemäki kertoi joitakin päiviä sitten toivovansa, että vielä enimmäkseen luonnontilassa ja virkistyskäytössä oleva Vartiosaari jätettäisiin rakentamatta. Hän myös kaipaa reipasta asuntorakentamista Kehä I:n sisäpuolella ja pitää mahdollisena, että Vartiosaari jätettäisiin rauhaan, jos valtuustoryhmät pääsevät asiasta sopuun keskenään.
Jokainen on itse vastuussa sanomisistaan.
Vihakommentit saattavat kuitenkin joutua Usarin moderoinnin hampaisiin, joten niistä kannattaisi ottaa screenshotit heti.