Tietokirjailijat Hanna Kuusela ja Matti Ylönen julkaisivat muutama vuosi sitten kirjan ”Konsulttidemokratia – kuinka valtiosta tehdään tyhmä ja tehoton”. Kirja löytyy omasta kirjahyllystäni liikkeenjohtoa ja johtamisoppeja käsittelevien kirjojen keskeltä. Tutustuin itse ensi kertaa konsultoinnin maailmaan 1990-luvun alkupuolella, kun kiersin Yhdysvaltoja ja Japania SRI Internationalin ”senior advisorin” kanssa kokoamassa markkina-arviota kehitteillä olleelle uudelle lääkkeelle.
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) teetätti VR:n pilkkomis- ja kilpailuttamishankkeesta konsulttiselvityksiä. Selvitykset maksoivat 700 000 euroa.
Erittäin arvostettu Boston Consulting Group teki ammattitaitoisen ja kattavan selvityksen. Heidän selvityksensä johtopäätös oli, että Bernerin pilko ja kilpailuta -malli ei kannata, vaan se lisää kustannuksia.
Konsulttifirma Accenture on ihan pihalla teknologiavisiossaan 2016, kuva. Digitaalisuuden murros oli jo35 vuotta sitten aiheuttaen mahtavan tuottavuuden nousun. Nyt kerätään vain rippeitä.
Olen usein kirjoittanut niin sanotusta lähialueyhteistyöstä Suomen ja Venäjän välillä, ja myös laajemmalti EU-rahojen ja muiden yhteiskunnan tarjoamien rahojen tehottomasta käytöstä. Jos kaiken tiivistän, sanon, että on konsulttifirmoja, jotka miltein yksinomaan elävät erilaisten enemmän tai vähemmän turhien hankkeiden varassa.
Tähän kirjoitukseen sain kimmokkeen Helsingin Sanomista 1.7. Siellä on asiantilaa hyvin kuvaava otsikko: "EU-rahalla vähän tuloksia".
Jokainen on itse vastuussa sanomisistaan.
Vihakommentit saattavat kuitenkin joutua Usarin moderoinnin hampaisiin, joten niistä kannattaisi ottaa screenshotit heti.