Uudesta alkoholilaista oltiin aluksi innoissaan. Pitkän väännön jälkeen päädyttiin kompromissiin, jossa suurimmat typeryydet poistettiin laista ja vähittäismyynnin alkoholin prosenttirajaa nostettiin naurettava 0.8 prosenttiyksikköä. Sen sijaan että nyt nauttisimme keskieurooppalaisesta vapaudesta, virkamiehet päättivät pistää kapuloita rattaisiin.
Normien purkaminen on yksi hallituksen kärkihankkeista ja ylisääntelystä pyritään pääsemään eroon askel kerrallaan. Monet rajoitteista on luotu vuosikymmenten aikana, eivätkä ne enää toimi nyky-yhteiskunnassa. Byrokratia ja liiat normit ovat haitanneet suomalaisten arkea monella elämän osa-alueella jo pitkään.
Suomen alkoholin etämyyntilinjauksiin saadaan lopullinen selvyys vasta, kun niin sanottu Alkotaxi-juttu linjataan korkeimmassa oikeudessa. Nykytilanne on lievästi sanottuna sekava ja esimerkiksi itse kuluttajana jätän juomat tilaamatta ulkomailta ihan varmuuden vuoksi. Tilanne on erikoinen ajatellen sitä, että EU:n periaatteena on kuitenkin tavaroiden vapaa liikkuvuus.
Arvioitaessa lain tarkoituksenmukaisuutta, on ensimmäiseksi selvitettävä mitkä ovat esityksen laatijoiden perimmäiset motiivit. Niitä ei useinkaan kehdata ilmoittaa esityksissä, vaan ehdotukset perustelut verhotaan yleisesti hyväksyttyihin tavoitteisiin. Raha, valta, asema ja asenne ovat yleiset taka-ajatukset, jotka pyritään jättämään piiloon.
Näin totesi Juvenalis antiikin Roomassa kuvaten keinoja johtaa kansan huomio merkityksettömiin mutta viihdyttäviin seikkoihin etenkin vaikeiden poliittisten päätösten valmistelu- ja toteutushetkellä. Suomessa tähän tarkoitukseen nyt ja aina kelpaa alkoholi.
Puolueethan eivät ole kovin trendikkäitä nykyään ja valtaosa kansalaisista ei koskaan voisi ajatella vaikuttavansa sellaisen kautta. Se on sinällään ymmärrettävää, mutta surullista. Poliittista valtaa kun käytetään juuri puolueiden kautta. Vaalijärjestelmämme on toki hyvä, koska se painottaa henkilöitä yli puolueiden. Ja puolueet taas muodostuvat juuri henkilöistä.
Sipilän hallituksen lupaavasti alkanut tie on vesittynyt pahasti viimeistään alkoholifarssiin. Pieni ryhmä, jota johtaa helmikuussa eduskuntaan varapaikan varapaikalta noussut Pekka Puska on päästänyt Turmiolan Tommin opit liikkeelle ja rampauttanut koko hallituksen työskentelyn. Nyt väläytellään jopa uudistuksesta luopumista, joka ei toki ole vaihtoehto.
Elinkeinosääntelyä on hallitusohjelman mukaan purettava, eikä mitään alaa ole vapautettu tästä periaatteesta. Liikennealalla päästään liikennekaaren myötä eteenpäin, ja jopa apteekkialalla otetaan ensimmäisiä vauvanaskelia. Mutta alkoholilainsäädännön ajanmukaistaminen tuntuu aiheuttavan erityisesti Keskustassa nielemisvaikeuksia. Alkoholilainsäädännön uudistuksesta käytiin viime vuoden keväällä pitkät neuvottelut, joiden lopputuloksen kaikki hallituspuolueiden eduskuntaryhmät hyväksyivät 19.5.2016. Myös Keskusta hyväksyi neuvottelutuloksen.
Hallituksen alkoholilain uudistus on mielestäni tervetullut ja varsinkin kun monet keskioluet on tehty niin, että käymisprosessi on keskeytetty tai sitten laimennettu vedellä, niin mielestäni kaupoissa myytävissä oluissa prosenttirajan voisi nostaa lähemmäs 10%, koska maun takia monet hyvät oluet on lähemmäs 7% vahvuisia ja se tukisi hyvin kotimaista pienpanimo oluiden käyttöä ja enemmän kulttuurin muutoksen ansiosta Suomalaiset saattaisivat panostaa ennemmin laatuun kuin määrään.
Jokainen on itse vastuussa sanomisistaan.
Vihakommentit saattavat kuitenkin joutua Usarin moderoinnin hampaisiin, joten niistä kannattaisi ottaa screenshotit heti.