hautakangas Kyttäyksestä kannustamiseen, rötösherrat kuriin jne.

Kokoomus on rahtilaivakultti, Guggenheim rahtilaiva

Rahtilaivakultti eli cargo cult on vanha ilmiö, jota on dokumentoitu vuosisatojen ajan. Toisen maailmansodan aikana Tyynellämerellä tämä kultismi kuitenkin nousi uusiin mittakaavoihin. Vuosituhansia eristyksissä eläneet saarten alkuasukkaat joutuivat yhtäkkiä keskelle modernia maailmansotaa. Oudot muukalaiset tulivat tappamaan toisiaan rannoille ja viidakoihin, joissa laivoja oli kenties vain joskus nähty horisontissa, ja lentokoneista vain savuvanoja taivaalla.

Paikallisia kuoli joukoittain, kun koneistot jyräsivät saarten yli. Jälkeen jäi palaneita metsiä, kraatereita, miinoja, romua, ruumiita. Ja toinen toistaan uskomattomampia tarinoita. Muukalaiset puhuivat toisilleen laatikoiden välityksellä. Muukalaiset raivasivat lentokentän, ja lisää muukalaisia tuli rautalintujen sisällä; sitten laivat muuttuivat tulivuoriksi, ja toiset rautalinnut pommittivat kaiken matalaksi.

Mutta muukalaisilla oli kaikkea jännittävää: ruokaa ja tarvikkeita putosi laskuvarjojen varassa minne sattui, tai huuhtoutui pitkin rantoja ruumiskasojen kanssa. Jotkin tarvikkeet olivat saarilla jo tuttuja ja jokapäiväisiä, ja nyt niistä oli yltäkylläisyyttä. Joitain uusiakin tarvikkeita paikalliset tietysti osasivat hyödyntää, mutta jotkin olivat vain maagisia ja outoja. Muukalaisten tavaroista tuli haluttuja.

Ja sitten muukalaiset vain katosivat.

Joten tietenkin muukalaisia alettiin palvoa jumalina tai vastaavina, ja jälkeensä jääneitä esineitä pyhäinjäännöksinä. Jonain päivänä he tulisivat takaisin, aarteita jälleen sataisi taivaalta, ja äänilaatikot, tuliaseet ja tulettomat soihdut alkaisivat jälleen toimia...


Mitä ihmeen tekemistä tällä oli kokoomuksen kanssa?

No ylläoleva oli tarinan vanhanaikainen, kaunisteltu versio, jolla "kehittyneet" länsimaalaiset etäännyttävät itsensä siitä tosiasiasta, että itse ovat tyhmiä, taikauskoisia ja lapsellisia. Siitä, että heidänkin toimintaansa ohjaavat paljolti mielikuvat ja ymmärtämätön matkiminen.

Fiksuimmat paikalliset noilla saarilla ymmärsivät pääpiirteittäin, mistä oli kysymys. Muukalaiset olivat vain pari heimoa jostain muualta, tappelemassa keskenään. Kivat asiat laatikoissa eivät olleet lahjoja jumalilta, vaan hukkaan joutunutta rojua, jota noilla ylimielisillä sotijoilla riitti. Ja tyhmempien yksilöiden taikausko olisi oiva keino hyötyä tilanteesta.

Joten nämä fiksut yksilöt alkoivat kehittää kulttia, perustivat kirkkoja muukalaisille. Lupasivat seuraajilleen, että jumalat palaisivat, kun näitä palvottaisiin jollain tietyllä tavalla.

Rituaaleissa matkittiin muukalaisilta opittuja sanoja kauan sitten sammuneen radion luurit päässä; ylläpidettiin muukalaisten tekemiä rakennelmia tai rakennettiin lisää samanlaisia; ja nyt joka ainoa rantaan ajautunut peltipönttö tai kuormalaatikko oli vain jumalten suosionosoitus uskollisille palvojilleen. Mutta nyt lentokoneet pysyivät kaukana taivaalla, laivat vain joskus savusivat horisontissa.

Mutta papeilla meni hyvin, sillä heillä oli vaikutusvalta koko yhteisöihinsä.

Näiden kulttien olisi tietysti luullut romahtavan, kun muukalaiset jonain päivänä saapuivat takaisin. Lähetyssaarnaajia ja tutkijoita oli ollut siellä täällä jo ennen sotaa, ja nämä palailivat vähitellen. Mutta joissain paikoissa kultit jatkuivat sukupolvien ajan, ja niistä tuli osa yhteiskuntaa. Uusien muukalaisten tapaaminen ei muuttanut sitä tosiasiaa, että maagiset olennot olivat joskus käyneet näyttämässä uskomattomia asioita esi-isille.

Eikä sitä, että nämä uskomukset olivat jo luoneet sosiaalisia ja taloudellisia valtarakenteita koko yhteisön läpi. Että yhteisöjen vaikutusvaltaisimmat ihmiset hyötyivät niistä.


Kokoomusjohtaja on laivakultin pappi

Suomen menestynein rahtilaivakultti tällä hetkellä on kokoomus. Tämän uskonnon alkuperäiset palvojat eivät nähneet "jumaliaan" yhtäkkiä jossain maailmansa mullistavassa sodassa, vaan vuosikymmenien ajan televisiossa, kirjoissa ja lehdissä Aku Ankasta alkaen. Amerikassa kaikki oli suurta ja vapaata, ja jokainen saattoi rikastua ja menestyä.

Mutta nämä ihmisraukat oli tuomittu saarelleen, vanhan vihollisensa Neuvostoliiton varjoon. He saattoivat vain laivojen savuvanoista, median sanomasta, tulkita, miten hienoa elämä olisi, jos he voisivat olla kuin kaukaiset amerikkalaiset.

Jos amerikkalaiset vain toisivat heille vapautensa, pian hekin saattaisivat pyöriskellä rikkauksissa, tehdä mitä huvittaa. Ja rusentaisivat pahan Neuvostoliitonkin ja sen lakeijat Suomessa. Pappien kelpasi toistella näitä uskomuksia, ja alamaiset levittivät niitä innoissaan.

Tosin tietysti kokoomuksen ylipapit olivat Neuvostoliitostakin riippuvaisia. Heidän Suomessa valtava, mutta maailman mittakaavassa pieni teollisuutensa eli lähinnä idänkaupasta. Tämä ei pappeja haitannut. Hehän itse olivat rikkaita, ja olisivatkin voineet muuttaa jenkkilään koska tahansa.

Amerikasta muistuttelivat papit, vapaudesta ja vauraudesta, mahdollisuudesta rikastua. Ja keräsivät ympärilleen amerikkalaista ideaalia matkivan seurakunnan, johon liittyi jäseniä myös muista kulteista. Lopulta moni entinen taistolainenkin innostui, erityisesti kun heidän oma, hieman toisella tavoin markkinoitu palvonnankohteensa vain katosi johonkin 1990-luvun alussa.


Kokoomususkonto levisi muihinkin puolueisiin

Vasemmistolaisemmat löysivät Yhdysvalloista paremmin itselleen sopivaa matkittavaa, kuten esimerkiksi sen, miten mustat oli vapautettu rotusorrosta, jo sata vuotta orjuuden loppumisen jälkeen. Hekin voisivat vapauttaa mustia sorrosta... kyllä vapautettavia jostain saisi! Ja sortajia!

Ja kuten kokoomuspapit kertoivat, yksityistämisellä ja kilpailulla saisi aikaan paljon paremman terveydenhuollon, sosiaaliturvan, palvelut, aivan kaiken. Suomen jo ennestään maailman parhaiden tilalle. Joten sehän oli selvästi sosiaalidemokratian tulevaisuus.

Kun vain näyttäisi sliipatulta, ja olisi hyvää pataa rikkaiden ja julkkisten kanssa, saisi ihmeitä aikaan, aivan puoluetaustasta riippumatta. Rikas, kuuluisa ja seksikäs alkoivat olla synonyymeja vaikutusvallan kanssa. Maalaisliittokin sai pian omat kulttipappinsa.

Ja sitten Eurooppaan jo rakennettiinkin Yhdysvaltoja. Ai että nämä uskovaiset innostuivat! Heistä tuli samantien eurouskovaisia, ja vankkumattomia talouden vapauttajia. Tekemisistään he ymmärsivät yhtä paljon kuin kuolleeseen radioon puhuva alkuasukas 50 vuotta sitten.

Pikku takaiskut eivät heitä lannistaisi, tiellään kohti parempaa maailmaa; perinteiset talous- tai hyvinvointi-indikaattorit eivät heitä vavahduttaisi. Lainarahaa vain kaikille Yhdysvaltain malliin! Suuryritysten hyvä on kaikkien hyvä! Wall Streetejä Eurooppa täyteen!

Ja taustalla ne uskontoa rummuttaneet ylipapit keräsivät taskuihinsa rahat. Seurakuntansa hurratessa he säätivät tarvittavat lait, selittivät tarvittavat liturgiat, yksityistivät ja pistivät plakkariin, noudattaen jo Neuvostoliiton aikaisia toimintamallejaan, ja luottaen vanhoihin saunakavereihinsa yli puoluerajojen.


Takaisin nykyhetkeen

Guggenheim-keskustelu minulle alunperin toi mieleen tämän vertauksen rahtilaivakultteihin. Tietyt päättäjät yhtäkkiä puolustelevat ja intoilevat, miten Amerikasta kopioitu kaupallinen museo olisi jättimenestys ja välttämättömyys. Kulttuurin suosimista ja loputtomasti rahaa, toistelevat ylipapit. Teeskentelemättäkään ymmärtävänsä kulttuuria, heidän näkökulmansa on muka kaupallinen; todellisuudessa he vain ovat innoissaan, kun amerikkalainen suuri nimi suostui parin miljoonan laskua vastaan laatimaan selvityksiä!

Tämä on vain nyt markkinoitava äänestäjille suurena voittona! Melkein kuin meidät olisi hyväksytty Natoon!

Papit haluaisivat itselleen taas uuden monumentin, pyramidin, jota ei suinkaan rakennettaisi orjatyövoimalla, vaan alamaisten rahalla. Tämän monumentin valmistuessa, uskotellut visiot vapaudesta ja jumalaisesta voimasta olisivat taas lähempänä, ja vaikka ei taiteesta mitään ymmärtäisi, niin ainakin voisi edes pinnallisesti rituaaleissa matkia niitä menneisyyden ideaalisia amerikkalaisjumalia...

Bilbaosta esimerkkinä puhuttaessa unohdetaan autuaasti, että se on Espanjan vastakarvaisimman ja rikkaimman itsehallintoalueen, Baskimaan, pääkaupunki. Eikä ole mikään Espanjan versio Maarianhaminasta, vaan terrorismin ja järjestäytyneen rikollisuuden riivaama poliittinen neulatyyny. Sikäläiset Männistöt ja Vapaavuoret asuvat muurien ja piikkilankojen keskellä, ja turvamiehet tarkistavat autot pommien varalta. Ja silti he todennäköisesti maksavat suojelurahoja.

Mutta ainakin sikäläiset konnat ovat pitäneet hallintoalueensa ja kaupunkinsa Espanjan velattomimpana, muun maan hukkuessa eurovelkoihinsa. Samaa ei voi sanoa Suomesta tai Helsingistä.

Kulttuuriministeri Arhinmäki on sentään varovaisempi. Tajuaa vissiin, että valtion kulttuurirahat tulevat samasta OKM:n budjetista kuin sijoitukset urheiluun ja koulutukseen (opintotukea myöten), ja että tuo budjetti ei ole kasvamassa lähiaikoina. Suomessa suljetaan museoita jo nyt, ja korkeakouluista on vähennetty henkilökuntaa pitkin maata.

Mitähän suomalaiset taiteen opiskelijat mahtaisivat ajatella, jos opetusta leikattaisiin, jotta yksityisyliopistoissa isolla rahalla koulutetut lahjattomat turvelot pääsisivät esiin Helsingin paraatipaikalle?

Ihan ilahduttavaa, että kaikki kokoomuslaisetkaan eivät ole uskovaisia.

Henri Heikkinen meni ihan naulaamaan teesejä kirkon oveen.

 

Kaiken kaikkiaan jännittävä on tämä peli! Popkornit tulille ja seuraamaan! Saammeko uuden Musiikkitalon, vai kenties jopa Olkiluodon?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Edes Niinistö ei kehtaa olla suoraan Guguumuksen puolella, toisin kuin uskovat alamaiset:

http://yle.fi/uutiset/kulttuuri/2011/12/guggenheim...

Timo Tontti

Mielenkiintoinen kirjoitus. Kiitoksia.

Citycani *

Tätä keskustelua seuranneena ja siihen jossain määrin myös oasllistuneena en voi kuin hämmästellä sitä kritiikittömyyden määrää, jolla tätä hanketta puolustellaan.

Ja kuitenkaan tarkentaviin kysymyksiin _ei osata vastata, ja kun yritetään, vastataan jotain aiheen vierestä, ei itse asiaan.

Kaikkein eniten tässä silti suututtaa se, että jo olemassa olevien museoidemme määrärahaleikkaukset jopa lakkautusuhat, sivuutetaan olankohautuksilla; ei tuosta voi päätellä kuin sen, että eivät nämä hankkeen puolustajat ainakaan mitään kulttuurin ystäviä ole, kunhan nyt vaan haluuvat hianon brändin ja uuden pytingin tänne, maksoi mitä maksoi!

Pertti Metsä

Lauri Gröhnin puolustukseta ei kannata olla mitään mieltä. Hän ei osaa kuin ylemmyyden tuntoisesti nälviä. Eikä hän tee sitä ollenkaan niin hauskasti, kuin Siikala.

Mutta jos Kokoomus päättää, niin Kokoomus saa. Jos ei muuta, niin tuhlattua suunnitteluun paljon rahaa, kunnes projekti ajaa lopullisesti kiville.

Pienillä miehillä kun on aina suuret suunnitelmat
http://img.mtv3.fi/mn_kuvat/mtv3/uutiset/kulttuuri...
Pieniä miehiä ei pitäisi koskaan valita mihinkään toimeen. Napoleonista lähtien he ovat aiheuttaneet vain harmia.

Citycani *

Ei Lauri Gröhn ole ainoa... vilkases mihin vaiheessa j. olavi heikkisen (?) avaamassa ketjussa ollaan päädytty...

Oon kuullut ton väitteen pienistä miehistä (hauska toi kuva, muuten) ennenkin, mutt olen suhtautunut siihen lähinnä hymähdellen.

Nyt tosin ei paljoo kyll naurata enää...

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Gröhn kannattaa myös Internet-sensuuria sen kuvittelemansa "kulttuurin" eli loputtomien tekijänoikeuksien puolustamiseksi. Olisiko Eino Gröhnin perikuntaa, vai vain levy-yhtiön osakas?

Napoleonilla muuten oli pientä jokin muu kuin raamit: hän oli aikalaisekseen jopa keskimääräistä pitempi. :) Ilmeisesti syfilis sitten lopulta pienensi aivotkin, joissa ei suhteellisuudentaju ollut asunut.

Pertti Metsä

Vai oliko se niin, että Napoleonin pienuus oli sen ajan propagandaa, joka elää myyttinä tänäkin päivänä?

Pitää olla varovainen mitä me täällä keksitään näiden Pajunheimien nimittelyssä. Ehkä parin sadan vuoden päästä Guggenheimin talolla asia muistetaan miten se tänään kerrottiin.

Heikki Ojala

samanlaista propagandaa kuin väite Hitleristä "pienenä miehenä". Hitler oli pitempi 174 cm kuin Stalin 168 cm tai Churchill 169 cm tai rullatuolissa kököttänyt Roosevelt (188cm kylläkin tolpillaan)

Mutta olipa parhaita kirjoituksia täällä ikinä.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

CIA rahoitti kylmän sodan aikana mm. Guggenheimin museota (säätiön edeltäjää). Tarkoituksena oli osoittaa, että "lännen" taide oli "idän" taidetta edistyneempää, joten kulttuuria ostettiin rahalla erilaisten säätiöiden sun muiden mesenaattien toimiessa bulvaaneina.

http://libcom.org/history/articles/cultural-cold-war

(Ctrl-f guggen, jos ei jaksa lukea koko erittäin mielenkiintoista artikkelia)

Absurdia. Modernia abstraktia taidetta rahoitettiin aseena. Kulttuuria luotiin aseeksi sosialistista realismia vastaan, eli matkittiin Neuvostoliittoa, jota vastaan muka oltiin taistelemassa.

Citycani *

Jaa!

Tää guggishanke taitaakin olla tällainen 'köyhän' miehen preludi nato-ujutukselle... tota puolta asiasta en olekaan vielä tullut ajatelleeksi... ;^)

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Itse sanoisin että tämä on hätäistä selittelyä Vapaavuorelta ja kumppaneilta, jotka alunperin hyväksyivät "selvityksen" tilaamisen. Nyt heidän olisi oikeutettava parin miljoonan euron kestityksensä noille säätiön tyypeille.

Ja nuo liturgiat kaikinpuolisesta hyötymisestä ovat se juttu, millä kokoomus markkinoi kaikenlaisia uskonnollisia hankkeitaan - ehkä vielä sittenkin, kun itse ovat huomanneet typeryytensä. Tosiasiat sivuun, Kreikasta saadaan miljardeja!

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Helsinki ilmoittaa tilaavansa selvityksen, 18. tammikuuta 2011:

http://www.hel2.fi/press/g-tiedote_fin.pdf

Liturgiaa ja päättäväisyyttä riittää. Mutta kuka tuon selvityksen edes päätti tilata, ja koska? Helsingin kaupunki? Mikä elin Helsingin kaupungissa tilauksen teki?

Aha. 17.1.2011:

http://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunginhall...

Solomon R. Guggenheim -säätiöltä "päätettäneen" tilata 2,5 miljoonan Yhdysvaltain dollarin hintaan:

- kartoitus olemassa olevista suomalaisista kuvataiteen alalla toimivista taidelaitoksista ja suhde muihin kulttuuri- ja taidelaitoksiin metropolialueella
- hallintomalli ja oikeudelliset kysymykset
- taiteellinen ohjelmisto- ja kokoelmapolitiikka
- taidekasvatuksellinen ohjelmisto
- yhteiskunnalliset näkökohdat (social perspective)
- talous, markkinatutkimus ja museon talousvaikutukset
- tilat, sijaintipaikka ja tekniset edellytykset arkkitehtuurille
- kävijämääräennusteet.

Kyseessä oli kaupunginhallituksen päätös. "Päätettäniin" antaa kaupunginjohtajalle lupa allekirjoittaa sopimus, ja ottaa rahat kohdalta 1 04 02.

Hyväksytty talousarvio vuodelle 2011, hyväksytty 10.11.2010:

http://www.hel2.fi/taske/julkaisut/talousarvio2011...

Kohta 1 04 02 kuuluu Talous- ja suunnittelukeskukselle...

Sivu 85 (pdf:n sivu 83):

Käyttövarat, kh:n käytettäväksi.

Näitä käyttövaroja oli kasvatettu vuoden 2009 2,5 miljoonasta vuoden 2010 12,5 miljoonaan, ja vuonna 2011 ne olivat 15,2 miljoonaa. Seuraavien kahden vuoden arvioissa ne olivat "vain" 16,6 miljoonaa, sentään.

Vaihtuisihan kaupunginvaltuusto kuitenkin jo vuonna 2012...

Kokoomushan ei tietenkään keskittäisi valtaa? Eihän?

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

En nyt löydä Helsingin kaupungin sivuilta aikaisempia dokumentteja asiasta.

Kaupunginhallitus vain päätti. Käyttää tähän leijonanosan heille juuri myönnetyistä uusista "käyttövaroista", sen jälkeen kun käyttövaroja oli jo edellisenä vuonna korotettu yli viisinkertaisiksi.

t. piiroinen

Hyvä kirjoitus ja valitettavasti niin totta.

Minua suomalaisena hävettää miten halvalla kunnallispoliitikkomme ja toimittajat ovat lahjottavissa. Viikon turistimatka täysihoidolla Bilbaoon ja/tai New Yorkiin, ja a vot...

Toimituksen poiminnat