hautakangas Kyttäyksestä kannustamiseen, rötösherrat kuriin jne.

Tupakoijien oikeudet vessasta alas

Kaikkien mielestähän tupakointi on paha asia, ja jokainen askel sen vähentämiseksi hyvä? Vaikka vähentäminen tapahtuisi tupakoijien oikeuksia polkemalla, ja heitä nöyryyttämällä ja leimaamalla?

Moni on viime päivinä ällistynyt, kun markettien tupakka-automaateista ei enää näekään, mitä tilaa. Sen sijaan, että asiakas voisi jo jonottaessaan painaa nappia ja saisi haluamansa tuotteen, joutuu ensin kysymään myyjältä, mistä numerosta tuotteen saa. Myöskään hinnat eivät ole enää esillä (sikäli kuin ne tupakanhimoiselle mitään merkitsisivät).

Suomi on asettanut tavoitteekseen tupakoinnin lopettamisen kokonaan. Tämä tarkoittaisi käytännössä tupakoinnin kieltämistä, toisin sanoen kieltolakia, joka koskettaisi (tällä hetkellä) yhtä viidestä suomalaisesta.


Lakeja hivutetaan hiljaa

Baaritupakoinnin rajoitukset alkoivat muutama vuosi sitten hyvin maltillisesti, vain baaritiskitupakoinnin kiellosta ja paremmasta ilmastoinnista.

Sitten hyvin pian vaadittiin savuttoman puolen järjestämistä ravintoloihin. Rajoitus toisensa jälkeen ajettiin läpi, ja katsottiin "onnistuneeksi" - kunnes tupakoivat asiakkaat oli ajettu suurimmaksi osaksi ulos kadulle. Juuri tähän tapaan epäsuositut lait ajetaan läpi.

Mikä tapahtui baareissa, on jo alkanut tapahtua koko yhteiskunnan laajuudessa. Seuraavassa vaiheessa tupakoijat voidaan ajaa jopa työttömiksi, ja jo vuosia on siellä täällä esitetty vaatimuksia, että esimerkiksi parveketupakoijat voisivat menettää asuntonsa.
 

 

Terveystekoja rajoitusten sijaan

Samaan aikaan, kun tupakointia halutaan rajoittaa terveysvaikutusten perusteella, myyntipakkauksissa ei edelleenkään edes listata kunkin tuotteen sisältämiä lisäaineita. Tämä voisi vaikuttaa ostopäätöksiin paljon merkittävämmin kuin meneillään olevat hankkeet, ja olisi kuluttajansuojan kannalta ensiarvoisen tärkeää.

Kun elintarvikkeissa ihmisiä pelottaa jo E-koodilla merkitty c-vitamiinikin, niin röökiaskissa listatut oikeesti vaaralliset aineet voisivat tosissaan ohjata käyttötottumuksia turvallisempään suuntaan, edes luonnonmukaisemman tupakan pariin.


Muista tupakkatuotteista

Nuuskan myyntikielto työnnettiin Suomeen epädemokraattisesti, ja on kumottava. Tämä on vakaa mielipiteeni, vaikka en ole koskaan kokeillutkaan nuuskaa.

Tämänhetkinen ns. sähkötupakkatuotteiden syrjintä lainsäädännössä vaikuttaa epäilyttävästi lääketeollisuuden suosimiselta. Nikotiini ei voi olla patentoitava keksintö sen vuosituhansia jatkuneen käytön jälkeen, eikä ole mitenkään perusteltavissa, että ainoastaan lääketeollisuus saisi valmistaa ja markkinoida käsikaupan nikotiinituotteita.

Syy, miksi näin tehdään, ja näiden "lääketuotteiden" myynti myös apteekkien ulkopuolella on sallittu, on ainoastaan taloudellinen. Sinänsä pienihaittaiset (mutta silti haitalliset) korvaushoitotuotteet on käytännössä monopolisoitu lääketeollisuudelle, joka nyhtää niistä merkittäviä tuloja.

Sähkösavukkeetkin ovat merkittävästi varsinaista tupakkaa haitattomampia korvaushoitotuotteita. Ne ovat auttaneet monia joko vähentämään tupakointia, tai jopa kokonaan pääsemään riippuvuudestaan.

Vähemmän haitallisten tupakka- ja nikotiinituotteiden torjuminen markkinoilta on ainoastaan tupakkateollisuuden ja lääkevalmistajien intresseissä, ja sekä kansanterveyttä, yksilönvapautta, että tervettä kilpailua vastaan.


Piraattipuolueen kanta

Puolueohjelmamme mukaan kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia, ja jokaisella tulee lähtökohtaisesti olla oikeus tehdä henkilökohtaisia valintoja myös silloin, kun nämä ovat itselle haitallisia.

Henkilökohtainen kantani on selvä. Suomi ei tarvitse lisää syrjintää, ei lisää kieltolakeja, eikä lisää yksilönvapauksiin kohdistuvia rajoituksia.

Katson syrjinnäksi esimerkiksi "tupakoimaton kaupunki" -tyyppiset hankkeet, joissa työntekijöitä käytännössä uhataan potkuilla ja pakotetaan vieroitushoitoon. Riski tupakoinnin terveyshaitoista on nimittäin mitätön verrattuna esimerkiksi työttömyyden tai syrjäytymisen seurauksiin, sekä henkisiin että fyysisiin.


Holhous synnyttää kapinahenkeä

Positiivinenkin muutos, joka ei lähde ihmisestä itsestään, on pakottamista. Viranomaiset ja lainsäätäjät ovat astumassa oman erinomaisuutensa miinaan.

Nykyään tupakoinnin lopettaminen on henkilökohtainen saavutus; jo lähitulevaisuudessa se voi olla ylhäältä saneltu pakko, ja henkilökohtaisella tasolla suurempi saavutus saattaakin olla se, että keksii keinoja saada tupakkaa.

Kieltolait ja pakkorajoitukset toimivat itseään vastaan. Nytkin Suomeen salakuljetetaan tupakkaa jatkuvasti, vain verotuksen aiheuttaman rangaistusluonteisen hinnan ansiosta; tulevaisuudessa, jos tupakka muuttuisi laittomaksi, sen hinta (ja rikollisten liikevoitot) kasvaisivat merkittävästi, ja näiden kannattaisi myös aggressiivisesti pyrkiä laajentamaan markkinoitaan.

Mutta lainsäätäjien mentaliteetilla tämäkin tarkoittaisi, että kontrollia pitäisi vain entisestään lisätä, jotta heidän jalot tavoitteensa voisivat toteutua.


Johtopäätös

Periaatetavoite tupakoinnin lopettamisesta Suomessa kokonaan tulisi asettaa kriittiseen tarkasteluun, sen sijaan että poliitikot ja virkamiehet hivuttavat sitä läpi lähes salassa.

Kansantaloudellisesti tupakoijat on todettu paremmiksi kuin tupakoimattomat; he kuolevat nuorempina eivätkä kuormita vanhustenhuoltoa, ja tästä oikeudestaan he maksavat elämänsä aikana kymmeniä tuhansia euroja pelkkiä veroja.

Mutta päättäjien unelmayhteiskunta alkaa yhä enemmän vaikuttaa yhteiskunnalta, jossa kukaan ei tee mitään, mitä ei ole erikseen sallittu, ja mieluummin heidän toimestaan suositeltu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Jukka Johansson

Milloinkahan yle lopettaa vanhojen amerikkalaisleffojen esittämisen. Niissä kun tupakoidaan koko ajan.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Ulkomailla elokuvia on jo editoitu digitaalisesti yksinomaan savukkeiden poistamiseksi. Ainakin "hyviä" hahmoja näytteleviltä henkilöiltä.

Jukka Johansson

Humprey Bogart kieputteli sitä tupakkaansa joka leffassa, eikä taatusti ole editoitu.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Uusissa amerikkalaiselokuvissa tupakoinnilla kerrotaan, että roolihahmolla on psyykkisiä häiriöitä.

Asialla on se puoli, että USA:ssa lasketaan, että 45 % kaikista savukkeista ostivat ihmiset, jolla on jokin mielenterveyden häiriö.

Suomessakin tiedetään, että kun tavallisista ihmisistä puolet pystyy lopettamaan tupakoinnin, niin mielenterveyden ongelmista kärsivistä pystyy lopettamaan vain 15 %.

Asumis- ja työpaikkarajoitukset tupakoiville ovat mielenterveysongelmaisiin kohdistuvaa syrjintää.

Poliitikko, joka kalastelee ääniä tupakkarjoituksilla, on henkilö, joka on valmis potkimaan päähän kaikkein heikoimpia ihmisiä, sairata, kerätäkseen itselleen poliittista kannatusta - yök.

Käyttäjän akisuihkonen kuva
Aki Suihkonen

Tupakointi on ollut itsekkyyden viimeisimpiä linnakkeita -- koska harva edes kehtaa väittää tupakoivansa muitten vuoksi. Sympatiani alkavat olla yhä voimakkaammin tupakoijien puolella ja jotenkin toivoisin ihmisten uskaltautuvan julkitupakoimaan avoimesti ja häpeilemättä. Itse en ikävä kyllä usko kykeneväni ainakaan satunnaiseksi polttelijaksi; täytyy tosin vielä kokeilla sikareita. Niillä on joka tapauksessa enemmän statusarvoa.

Jukka Johansson

Ei minun kessuni mitään statusta tuo. Kotona polttelen, en koskaan ulkona esimerkiksi bussipysäkillä tai muiden ihmisten lähellä.

Käyttäjän akisuihkonen kuva
Aki Suihkonen

En sanonut kannustavani öykkäröintiin -- silti väitän että monikin kukkahattutäti vaikka jossain Espanjan tai Kreikan matkalla on ihastellut sikäläisen kulttuurin avoimuutta ja reippautta, jossa miehet ovat vielä 2000 -luvulla röyhytelleet hississä. Mikä ihana aromi!

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Joopa. Epäonnistuneesta huumausainelaistakaan ei ole mitään opittu.

Laittomasta saa aina enemmän fyffeä kuin laillisesta. Eli sitä kannattaa kaupata.

Ja kiellettyhän myy, etenkin nuorten parissa.

Eli tulevaisuudessa mafia saa taas yhden uuden myyntiartikkelin. Kauppa se on joka kannattaa!

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Onko roskien heittely tienvarsiin yksi niistä "tupakoijien oikeuksista"? Keskimääräinen röökaaja on nimittäin yleisen siisteyden suhteen aika peijakkaan välinpitämätön tyyppi! Teen keväisin aivan yksityisen siivoustempauksen parinsadan metrin mittaiselle tienpientareelle, ja (lukumääräisesti) noin puolet roskista on savukkeiden jämiä tai tupakka-askeja.

Jukka Johansson

En ehkä ole keskimääräinen röökaaja koska en ikinä heitä tumppia jalkakäytävälle tai muuallekaan luontoon. En heitä sinne myöskään muita roskia.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Uskonhan minä sen, Dzei Dzei! Kuitenkin: joka toinen roska liittyy tupakointiin, joten suhteessa tupakoitsijoiden osuuteen populaatiossa ovat röökaajat hemmetinmoisia sottapyttyjä. Hautakankaan Ville, mitkä ovat kootut selityksesi?

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Tupakka on yksi yleisimmin ulkona käytettyjä asioita, joten tottakai se on yliedustettuna roskissa. Baarien ja asuintalojen edustalla yksi lisäsyy on se, että tupakointi sisällä tai parvekkeilla on kielletty, ja usein tuhkakuppeja ei ole.

Ja jos esimerkiksi taloyhtiön pihalle viekin tuhkakupin, kohta joku "tupakoinnin vastustaja" on hävittänyt sen. Voidakseen seuraavaksi valittaa tumpeista.

Maaseudun tienpientareista en tiedä muuta, kuin että jotkut autoilijat ovat täysiä sottapyttyjä. Auton ikkunasta lentää parhaimmillaan kokonainen roskapussikin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Okei. Minun kiinteistöni kohdalla on tupakointi sallittu, mutta roskaaminen kielletty. Eikö ole aivan rakentava ehdotus ja vastaantulo?

Kalle Lehtonen

"joka toinen roska liittyy tupakointiin, joten suhteessa tupakoitsijoiden osuuteen populaatiossa ovat röökaajat hemmetinmoisia sottapyttyjä."

Korvaapa tuossa esim tupakoijat somaleilla ja roskaaminen sossuavustuksilla. Mitä saat?
Vastaus: 1...2 vuotta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Enpäs muuten korvaakaan, Kalle! Minulla ei ole näyttöä siitä, että tienvarren roskaaminen olisi tietyn etnisen ryhmän tekosia. En kuitenkaan usko, että tupakoimaton henkilö varta vasten ostelee savukeaskeja käydäkseen sotkemassa tiluksiani. Jäljet siis johtavat nimenomaan röökaajiin, eivät somaleihin tai savolaisiin.

Koska "vain" joka toinen roska on tupakkaperäinen, tulee 50 prosenttia muilta - niin - vähemmistöiltä. Mökkiläiset, pikaruoansyöjät, kaljanjuojat; eivät roskaajina tupakoitsijoiden veroisia, mutta loukkaavat siivottomuudellaan minua, yhden hengen äärisiistiä vähemmistöä!

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Toimivan tuhkiksen suunnittelu olisi tarpeellinen haaste, vaikka jollekin Design capital hankkeelle.

Lyhyt kuvaus omasta käyttäytymisestäni: Heitän natsan mielummin kadulle kuin kytevänä roskikseen. Yleensä pyrin tumppaamaan kunnolla, joka onnistuu jos maassa on vaikka vesilätäkkö tai lunta. Roskiksen kylkeen tumppaaminen aiheuttaa yleensä suuremman esteettisen haitan kuin natsa maassa. Natsan hierominen kuivaan asfalttiin on aika ankeaa ja jää usein tekemättä. Yksi keino on "nepata" tulipää pois ja heittää filtteri roskiin. Natsojen kerääminen taskuun ei ole hajuhaitan vuoksi vaihtoehto.

M N

Terveydellisesti asia onkin perusteltavissa.

Mutta kyse on tässä(kin) vakavammasta asiasta - siitä, että aikamme on sellainen, että me emme voi enää sanoa leikkisästi (Veikko Huovista mukaillen)

"hyvää ja ravitsevaa tupakkaa"

ilman että siitä syntyy kariesta, ylipainoa ja huonoja kouluarvosanoja kokemattomien suunnasta mittava poru. -Nuo paremmat ihmiset tekevät tupakoinnista päätöksiä, ja näkevät maailman sellaisena kuin tahtovat. Sitten kun kieltolain aika koittaa, tuen lämpimästi salakuljetuksellisia hankkeita. Itse asiassa saatan jopa kehottaa sellaiseen toimintaan, ehkä osallistuakin!

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Hautakangas kyselee:

"Kaikkien mielestähän tupakointi on paha asia, ja jokainen askel sen vähentämiseksi hyvä?"

En tiedä kaikista, mutta itse allekirjoitan tuon täydellisesti. Teollisuussavukkeiden polttaminen on saatanasta, ja moinen tapa on hävitettävä maan päältä.

"Vaikka vähentäminen tapahtuisi tupakoijien oikeuksia polkemalla, ja heitä nöyryyttämällä ja leimaamalla?"

Kuin myös tämän. Kannatan lämpimästi ja täydestä sydämestäni teollisuussavukkeita polttavien kaikenlaista julkista halventamista, häpäisyä ja nöyryytystä, aina täyskieltoon saakka.

Vapaamielisenä ja vanhanaikaisena kaverina olen toki valmis joustamaan ja tekemään poikkeuksen piippujen sekä jossain määrin sikarienkin kohdalla. Nuuskaakin saa toki kiskoa mielin määrin. Pallo huulessa tietysti näyttää aika helvetin typerältä, mutta ainakaan siitä ei lähde passiivista savua muiden riesaksi.

"Kansantaloudellisesti tupakoijat on todettu paremmiksi kuin tupakoimattomat."

Täh? No eivätkä ole. Täysin päinvastoin. Lue vaikka tästä. Kiinnitä myös huomiota epäsuoriin kustannuksiin, kuten passiivisen tupakoinnin seurauksina alaikäisille kehkeytyneisiin hengityselinten sairauksiin, tai vaikkapa tupakoinnin aiheuttamiin tulipaloihin.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Matti Vanhanen Sitran seminaarissa 2008:

"Tutkimustulokset osoittavat, että tupakoimattomat ehtivät pidemmän elämänsä aikana sairastaa selvästi tupakoitsijoita enemmän. Pääministerin mukaan savuttomat suomalaiset aiheuttavat elämänsä aikana yhteiskunnalle neljänneksen suuremmat sairaanhoidon kustannukset kuin nuorempina kuolevat sauhuttelevat kansalaiset."

http://www.iltalehti.fi/terveys/200810068379693_tr...

Toki pidän Vanhasta ja Sitraa epäilyttävinä tahoina, mutta tämä on helppo uskoa. Tupakoija ehtii tuhlata veroihin asunnon hinnan lyhyen elämänsä aikana, eikä välttämättä kuitenkaan kuormita vanhustenhuoltoa lainkaan.

Ville Karppinen

"Teollisuussavukkeiden polttaminen on saatanasta, ja moinen tapa on hävitettävä maan päältä."

Mahtaako tälle mielipiteelle olla jonkinlaisia perusteluita? Jos oletamme esimerkkitapauksen missä savu ei kulkeudu muualle kuin itse päähenkilömme keuhkoihin, niin missä se saatana luuraa?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ville Karppinen kysyy:

"Mahtaako tälle mielipiteelle olla jonkinlaisia perusteluita?"

Totta kai.

"Jos oletamme esimerkkitapauksen missä savu ei kulkeudu muualle kuin itse päähenkilömme keuhkoihin, niin missä se saatana luuraa?"

No, siinäkin vaiheessa siellä takana luuraa se täysin saatanallinen savuketeollisuus. Tuossa ylempänä kompromissina sallimiani sikareita valmistavat tahot eivät totta kai ole aina kovinkaan puhdaskilpisempiä - Kuuban valtio nyt tietysti kaikkein härskeimpänä esimerkkinä - mutta sikareiden polttaminen osoittanee kuitenkin ehkä edes jonkinlaista pienen käsityöhön perustuvan teollisuushaaran suosimista.

Kehoitankin jokaista suomalaista tupakkamiestä suosimaan kotimaista, jos nyt jollain on aivan pakko keuhkonsa tervata. Tässä maassahan kai Sundqvist taitaa vielä kääriä sikareita.

Piipun polttaminenkin on erittäin suositeltavaa, koska siinä taas on esteettistä tyylikkyyttä. Etenkin, jos kyseessä on merenvahapiippu. Tällöin on kaikkein paras, jos kasvattaa omat kessunsa.

Jorma Laine

On olemassa aina tietty ihmisryhmä, joka on agendaltaan sellainen että mitä tahansa saa tehdä jos joku käyttäytyy väärin. Siis Heidän mielestään väärin.

Tupakka on helppo tekosyy. Poljetaan vaan oikeuksia ja rajoitetaan kaikkea tupakkaan liittyvää. Ei sen nyt niin väliä ole. Eikö?

Hyvin pian, jos tämä saa jatkua, 2040 Suomi on terveysnatsien suunnitelman mukaan savuton, kyllä. Samalla on siinä sivussa kielletty alkoholi. Kaikki on pakotettuja päivittäiselle lenkille, á 5km. Vähintään. Jos ei juokse vuosikatsastuksessa 3000m kuupperia, niin linnaan vaan, kuntokuurille. Tai jos BMI on yli 22.

Ja kansa pelastuu....

Parveketupakointia ollaan kieltämässä, aloittajan sanoin, jopa asunnon menettämisen uhalla. Näin joidenkin haaveissa ainakin.
Mutta mitäs teemme sitten ylimmän parvekkeen omistajan tupakoinnille? Sieltä kun savu ei tule alaspäin... Tai entäs rivitalossa?

VAADIN että terveysnatseilu kielletään lailla. Nämä autuaassa oiketuksessaan rypevät puusilmäiset pellet rajoittavat kohta koko Suomen.

PRKL

Mikko Linnalampi

Olet Jorma ihan oikeassa. Ihmettelen vain, miksi hiljainen enemmistö sallii näiden natsien touhut? Sillä ei tämä asia koske vain tupakoitsijoita. Niin sanotusti vapaassa ja moniarvoisessa yhteiskunnassamme on jo pitkään vaikuttanut trendi, jossa kansalaiset ajetaan yhä ahtaampaan, ainoan oikean elintavan putkeen.

Minä kyllä ymmärrän esimerkiksi tietyt tupakoinnin rajoitukset niin kauan kun ne ovat terveen järjen puitteissa perusteltavissa. Ikävä kyllä homma on alkanut nyt muistuttaa aika vahvasti koulukiusaamista ja nöyryyttämistä.

Siinä vaiheessa kun työpaikka kieltää esimerkiksi laillisen tauon aikana poistumasta ulos tupakalle, kyseessä ei ole enää mikään toisten suojelu. Esimerkiksi tästä kaupungista on kuulemma tulossa savuton työnantaja. Toisin sanoen työpäivän aikana ei saa polttaa edes silloin, kun siinä ei hukata ns työaikaa.

Jossain muualla kuulemma ollaan siirtymässä nikotiinittomiin työpaikkoihin. Toisin sanoen kielto koskee muitakin nikotiinituotteita. Tuo on puhtaasti sitä itseään, eli kettuilua oikein isolla V:llä.

Ottamatta kantaa siihen, onko tuo ihan laillistakaan, olisi mielenkiintoista nähdä tällaisia määräyksiä latelevien psykologinen profiili. Vaikka toisaalta osaan kyllä aika tarkkaan arvata, mitä se sisältää.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

"Ihmettelen vain, miksi hiljainen enemmistö sallii näiden natsien touhut?"

Koska touhut kuitenkin kohdistuvat aina johonkin tarkkaan rajattuun vähemmistöön. Moni tupakoijakin hyväksyy vastaavasti Internetin sensuroinnin, jos ei satu itse kuulumaan siihen vähemmistöön, joka haluaa puhua tai jakaa tietoa vapaasti.

Mahdollinen solidaarisuus eri vähemmistöjen välillä tapetaan varsin tehokkaasti julkisuudessa levitetyillä uhkakuvilla ja häpeällä.

"Niin sanotusti vapaassa ja moniarvoisessa yhteiskunnassamme on jo pitkään vaikuttanut trendi, jossa kansalaiset ajetaan yhä ahtaampaan, ainoan oikean elintavan putkeen."

Suomessa ihmiset luottavat poikkeuksellisen paljon viranomaisiin, mediaan, pankkeihin sun muihin instituutioihin. Tämä ei ole mittari ainoastaan instituutioiden pätevyydestä tai rehellisyydestä, vaan myös ihmisten alistuvuudesta ja höynäytettävyydestä.

Mikko Linnalampi

On Ville ihan totta, että nämä kohdistuvat tarkkaan valittuun vähemmistöön. Esimerkiksi kofeiini, joka on vaikutuksiltaan aika tarkkaan nikotiinin kaltainen stimulantti, ei saa osakseen samanlaista kohtelua, kuten eivät sen käyttäjätkään. Se taas johtuu siitä, että Suomessa on noin neljä miljoonaa kofeiinin käyttäjää.

Nythän on kuitenkin niin, että kaikki kuuluvat johonkin vähemmistöön. Oikeastaan voidaan sanoa, että kaikki kuuluvat useaankin eri vähemmistöön. Päivänä jonakin se noitavainoille hiljaisen hyväksyntänsä antanut saattaa huomata, että tällä kertaa se onkin hän, jota jahdataan.

Minä en tupakoi, joten henkilökohtaisella tasolla voisi ajatella, että on samantekevää, vaikka tupakoitsijoille laitettaisiin keltainen tähti hihaan. Siitä huolimatta minä älähdän ja sanon, että esimerkiksi tuollaiset numerolistasimputukset tupakkaa ostettaessa ovat ihan puhdasta simputusta ja piruilua. Puhumattakaan sitten järjestelmällisestä kiusanteosta vaarattomampien vaihtoehtojen kohdalla.

Meille ollaan luomassa kyräilevää pahoinvointiyhteiskuntaa ja tuota soopaa perustellaan valheellisesti "kansalaisten edulla". Todellisuudessa kansalaisten etu nyt vain ei koskaan voi perustua elämäntapakontrolliin, häpäisemiseen ja kiusantekoon. Jollei sitten lasketa eduksi sairaiden luonteiden saamaa tyydytystä ja ylemmyyden tunnetta, mutta sekin saattaa kopsahtaa omaan nilkkaan ennen kuin huomaakaan.

Martti Kauppila

Miksi parvetupakointi pitäisi sallia? Itsekkäät tupakoitsijat eivät tuon taivaallista välitä, että se v...mainen haju ja käry leviää myös MUIDEN haitaksi.

J. Gagarin

"Miksi parvetupakointi pitäisi sallia? Itsekkäät tupakoitsijat eivät tuon taivaallista välitä, että se v...mainen haju ja käry leviää myös MUIDEN haitaksi."

Epäitsekkäät tupakoitsijat sen sijaan harjoittavat tapaansa siten, ettei se häiritse allergikkojen tai kireäpipoisten suvaitsemattomien junttien mielenrauhaa.

Parvekkeitakin on monenlaisia, esimerkiksi ylimmässä kerroksessa olevia naapurittomia parvekkeita, j.n.e. Jos jotain halutaan kieltää tai rajoittaa, niin sellainen kielto pitää muotoilla siten, että se ajaa vain ja ainoastaan objektiivisesti hyväksyttävissä olevaa tarkoitusperää eikä rajoita kenenkään elämää asiassa, josta ei ole haittaa tai häiriötä kenellekään toiselle.

Mikko Linnalampi

Elinkaaritutkimukset kuitenkin osoittavat, että tupakoitsija tulee kansantaloudelle kaikkein halvimmaksi jo sairauskuluissa.

Elinkaaritutkimuksista voi tehdä tosiaan myös epäsuoria johtopäätöksiä. Niiden mukaan on esimerkiksi niin, että tupakoitsija elää kahdeksan vuotta lyhyemmän elämän kuin tupakoimaton. Suomessa on 1200000 tupakoitsijaa.

Nyt laskutoimitus: Laskehan keskimääräinen vuosieläke. Kerro se sitten tuolla kahdeksalla (vuodella). Kerro tuo luku sitten 1200000:lla.

Saat summan, jonka nykyiset suomalaiset tupakoitsijat säästävät eläkemenoissa. Kuten olet nyt jo laskutoimituksen tehtyäsi ehkä huomannut, se summa ei ole ihan pieni. Se on muuten paljon enemmän kuin Suomen valtion tämänhetkinen velka.

Se, että mm nuuskaan ja sähkötupakkaan suhtaudutaan siten kuin suhtaudutaan lieneekin aika pitkälti rahakysymys. Ei ainoastaan lääketeollisuuden lääkintäviranomaisille suuntaaman korruptiorahan, vaan myös valtionvarainministeriön rahan. Radikaalisti sanoen voisi sanoa, että Suomen valtio tappaa kansalaisiaan rahasta.

Ajatus on aika pelottava. Tosin mitään muuta järjellistä selitystä ei nuuskaan ja sähkötupakkaan suhtautumisessa voi löytää. Vai osaako joku kertoa, miksi juuri ne suhteellisen haitattomat nikotiinin nautintatavat on ajettu lainsuojattomaksi?

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Jussi Jalonen:

"Vapaamielisenä ja vanhanaikaisena kaverina olen toki valmis joustamaan ja tekemään poikkeuksen piippujen sekä jossain määrin sikarienkin kohdalla."

Kuulostaa aika reilulta.

Minua harmittaa tämä kohti kieltoyhteiskuntaa meneminen ja lisääntyvä holhoaminen. En tupakoi, mutta piippua ja sikareita tupruttelen. Nykyään enemmän piippua.

Ja toivoisin itsekin, että ne jotka tupakoivat, tupakoisisvat reilusti julkisesti. Myös julkisuuden henkilöt.

J. Gagarin

Mistäköhän muuten johtuu, etttä japanilaisten eliniän odotus on tilastollisesti katsoen maailman pisin vaikka siellä poltetaan tupakkaa miesten keskuudessa enemmän kuin missään muualla teollistuneissa maissa?

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Voisiko yksi maailman edistyneimmistä, halvimmista ja tasa-arvoisimmista terveydenhuoltojärjestelmistä selittää asian?

Toisaalta, tupakka tappaa WHO:nkin mukaan vain yhden kymmenestä ihmisestä maailmassa, vaikka paljon suurempi osa tupakoi ja/tai altistuu savulle.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Omalta kohdaltani olin eniten huolestunut keuhkoahtaumataudista. Uskoakseni lähes jokainen yli 6-kymppinen nuorena aloittanut kärsii siitä. Se aiheuttaa helposti kierteen, jossa heikko kunto vain heikkenee ja johtaa epäsuorasti kuolemaan eli lyhentää elinikää.
Tuo täysin epätieteellinen mielipide on yksi syy siihen, että siirryin sähköisiin noin 3 kk sitten. Toinen syy on se, että savukkeita, sikareita, piippua ja nuuskaa käyttäneenä pidän e-savukkeita parhaimman makuisina, siisteimpinä ja edullisimpina.

Käyttäjän petrikaivanto kuva
Petri Kaivanto

Pekka Milonoffin ohjaus Punaisesta Viivasta Kansallisoopperassa oli perseestä mm. siksi, kun laukkuryssä Arhippainen oli modernisoitu, eikä röyhytellyt piippua.

Pahimmat hysteerikothan köhivät teattereissa jo nähdessään tupakoinnin imitoimista eli pelkkä tupakoinnin kieltäminen teatteriesityksissä ei ole auttanut.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

"Terveystekoja rajoitusten sijaan" laajentaisin mieluusti niin, että faktaperäistä valistusta maton alle lakaisun, eli jatkuvan rajoittamisen sijaan. Kyllä meinasi hymyilyttää, kun näin viikko sitten ensi kertaa tuon ylisuuren joulukalenterin lähikaupan kassalla. Touhulla ei ole kuin kaksi primääriä tarkoitusperää:

a) kassatyöntekijöitä vituttaa ylimääräisen numeroiden tarkistamisen vuoksi. (Lisäksi on mahdollista, että joku terveysfasisti käy sotkemassa lukuja päikseen ja asiakkaiden syliin lentelee aivan mitä sattuu merkkejä. Joku savuton saattaa kuvitella, ettei merkeillä ole mitään väliä tai eroa, mutta jos vain valita saa niin onhan niillä. Minä preferoin Pall Mallia.)
b) jokunen tupakoija on puoli tuntia ilman nikotiiniannostaan, koska saattaa automaatin kryptisyyden johdosta unohtaa sen, että imaisi juuri ennen kauppaan askeltamista viimeisen savukkeensa ja olisi siis täydennyksen tarpeessa. Viereinen jälleenmyyntipiste korjaa tilanteen.

Edit: Olisikin muuten kohtaan a palatakseni lystiä, jos joku Keno-arvonnan kaltainen lottopallohärveli arpoisi numerot joka päivä uudestaan ihan vaan asioiden tarpeettoman monimutkaistamisen vuoksi. Kassalle saapuva työntekijä saa aina tuoreen arvontatuloksen nenänsä eteen ennen työvuoron alkua ja täten minimoidaan se riski, että hän osaisi ulkomuistista toimittaa asiakkaalle luvun perusteella eniten kaupaksi menevät tuotteet. Touhu ei siis vahingossakaan alkaisi sujua luontevasti ja joustavasti vaan tällä elämänmenoa hankaloittamaan pyrkivällä muutoksella olisi kauaskantoisempia vaikutuksia kuin tammikuun ensimmäinen puolisko.

Käyttäjän Hermits kuva
Tomi Virtovuo

Villellä on hyviä mielipiteitä. Tässä maassa on todellakin liikaa piikkilankaa. Kapakkakulttuurin tuhoaminen oli kyllä jotain ennenkuulumatonta ja näköjään onnistu Suomessa muttei Esim. Saksassa, jossa vain 20 prosenttia kapakoitsijoista noudattaa kyseistä lakia. asiasta toiseen, Onko tekstien tekeminen (suomentaminen)elokuviin, et sarjoihin jo kiellettyä?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Kiellettyä on alkuperäisten tekstien suomentaminen kaupallisilta elokuva- tai televisiosarja-levyiltä. Vapaasti suomennettu teksti on sallittua, kunhan suomennettu tekstitys on ilmaisena saatavana.

Tekijänoikeusjärjestöt yrittivät aikoinaan kieltää tekstityskotisivujen tekemät tekstitykset ja epäonnistuttiin siinä, koska ne tekstitykset eivät vastanneet lauseiltaan ja muodoiltaan niitä alkuperäisiä tekstityksiä.

astrid mustonen

Kaikki pienet / isot hallinnat vaikuttavat ihmismieleen - ei ainakaan vapauttavasti. En kylläkään polta mutta olo on joskus hämillinen "rajoituksista". Kaikkialla. Pienissä ja isommissa tilanteissa käytetään erikoista hallintavaltaa.

Ja melkein allekirjoittaisin tuon "hiljaa hivutuksen" isommillekin jutuille. Polttaa tai ei polta, ihan sama. Yleensä osataan aika asiallisesti toimia työpaikoilla tupakoinnin kanssa.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Tupakointi saattaa myös lisätä työtehoa. Olen monesti huomannut, että joko itse nikotiini, tai sitten sen "itsekkäästi" tarjoama muutaman minuutin hiljainen hetki, on auttanut jäsentelemään ajatuksia. Ratkaisemaan teknisiä ongelmia, tai muotoilemaan ajatuksia sanoiksi.

Tämän lisäksi tupakka (suvaitsevilla työpaikoilla) tarjoaa syyn jaloitella hetkittäin, mikä tunnetusti vähentää liikuntaelinvaurioita esim. istumatyöstä. No, ehkä saman voisi saavuttaa myös kahvitauolla - kunhan edes ne ovat sallittuja.

Jyrki Suomalainen

Rupeaa taas ottamaan tämä holhous sen verran päähän, että pitää varmaan aloittaa polttaminen uudestaan. Itse menin tähän hörhöilyyn mukaan n. kymmenen vuotta sitten kun lopetin polttamisen. Pidin sitä silloin itsenäisenä ja viisaana tekona, mutta tarkemmin kun ajattelen, niin olin propagandan uhri. Hävettää myöntää.

Ei sillä ole mitään merkitystä, onko tupakointi oikeasti haitallista vai ei. Oleellista on se, että ihmisille annetaan mahdollisuus tehdä päätökset ihan itse. Toki asialla on myös toinen puoli, eli tupakkateollisuuden propaganda pitäisi saada kuriin. Mutta ei se niin mene, että aloitetaan ikään kuin sota ihmisten mielistä vastapropagandan keinoin. No tästä tullaan taas kerran median, mainnonan ym. alueelle. Siellä se saatana luuraa, ei tupakoinnissa itsessään.

Martti Kauppila

--Epäitsekkäät tupakoitsijat sen sijaan harjoittavat tapaansa siten, ettei se häiritse allergikkojen tai kireäpipoisten suvaitsemattomien junttien mielenrauhaa. --

Kyse ei ole mielenrauhasta, vaan terveydestä ja asuinviihtyvyydestä. Kukaan tervejärkinen ja ei tupakan orja myöskään halua, että hänen asuinympäristönsä haisee kuvottavalle, v..maiselle tupkansavulle.

Toimituksen poiminnat