hautakangas Kyttäyksestä kannustamiseen, rötösherrat kuriin jne.

Kasettimaksu kaatui - Yle-vero tulossa

Onneksi olkoon! Tietokoneestasi ja kännykästäsi ei ilmeisestikään tulla perimään ylimääräistä kopiointimaksua. Sen sijaan pääsetkin tukemaan kulttuuria vielä suuremmalla rahalla, kun jokaiselta aletaan kerätä Yle-veroa.

Tämä poliitikkojen ykkössuojatyöpaikka on parhaillaan, kyllä, juuri nyt, tänään, lobbaamassa läpi oikeutta verottaa kaikkia työssäkäyviä.

TV-maksun tilalle on tulossa kirkollisveron omainen ylimääräinen maksu, jolta tulevat olemaan suojassa ainoastaan nollatuloiset.

Nyt on aika ottaa yhteyttä kansanedustajaasi. Juuri nyt. Huomenna on jo myöhäistä.

 

Ylen toimintaa on leikattava merkittävästi

Yle ei enää saa "tarpeeksi" rahaa pelkästään TV:n katsojilta, eikä se missään nimessä halua budjettirahoituksen piiriin, sillä tämähän tarkoittaisi, että jatkuvasti paisunutta rahoitusta voitaisiin joskus leikatakin.

Moni on toivonut, että Ylen kanavat laitettaisiin vain maksukortin taakse, kuten muutkin "laadukkaat" TV-asemat. Tämä taas tarkoittaisi, että Ylen rahoitus loppuisi kuin seinään - Yle kun ei toimi kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan, vaan tuputuksen ja pakottamisen avulla. Suurin osa kansalaisista jättäisi mokomat kortit hankkimatta mielihyvin.

 

Reilu ministeri

Viestintäministeri, lukion opettaja Krista Kiuru (sd) kertoo kotisivuillaan itsestään:

Olen luonteeltani aloitteellinen, toiminnallinen, avoin ja reilu. Pidän monipuolisesta elämästä ja haluan oppia jatkuvasti uusia asioita. Olen aina uskonut siihen, että "jos ei hyppää, ei lennä".

Aikooko hän seuraavaksi lentää Pasilaan, kun tulee jälleen demarien vuoro olla Ylen johdossa?

Suurkiitos myös kulttuuriministeri Arhinmäelle hienosta "silmänkääntötempusta". Itken ureaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

"Yle ei enää saa "tarpeeksi" rahaa pelkästään TV:n katsojilta, eikä se missään nimessä halua budjettirahoituksen piiriin, sillä tämähän tarkoittaisi, että jatkuvasti paisunutta rahoitusta voitaisiin joskus leikatakin."

Yle ei ole koskaan saanut rahaa pelkästään TV:n katsojilta. Kannattaisi tarkistaa, mitä kaikkea yleisradion piiriin kuuluu. Jos mitään ylen palveluja ei todella käytä ja sen pystyy pitävästi todistamaan, niin silloin ei minunkaan mielestä mitään maksua välttämättä tarvitsisi maksaa.

"Moni on toivonut, että Ylen kanavat laitettaisiin vain maksukortin taakse, kuten muutkin "laadukkaat" TV-asemat. Tämä taas tarkoittaisi, että Ylen rahoitus loppuisi kuin seinään - Yle kun ei toimi kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan, vaan tuputuksen ja pakottamisen avulla. Suurin osa kansalaisista jättäisi mokomat kortit hankkimatta mielihyvin."

Moni on toivonut myös, että Ylen toiminta säilyisi entisellään, koska esim. maksukorttijärjestelmä on kuolleena syntynyt ajatus ja kaupallistaminen käytännössä estäisi ylen keskeisten tehtävien, varsinkin kulttuurin ylläpitämisen ja levittämisen, toteuttamisen.

Ylen tarjonta on moninkertaisesti laadukkaampaa, kuin se ylikaupallinen roska mitä jollain mainoskanavilla lähetetään. Esim. ylen dokumentit ovat takuulla hyödyllisempiä ja parempaa viihdettäkin kuin jotkut MTV3:n reality-ohjelmat. Tuo "Yle kun ei toimi kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan, vaan tuputuksen ja pakottamisen avulla." -maininta on naurettavan mustavalkoista ajattelua.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Tarjonnan laatu on subjektiivinen näkemys. Mielestäni myös Ylen kama on laadukkaampaa, mutta suurempi joukko ihmisiä voi ajatella että kaupallinen on parempi.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Toki Ylen kama on laadukasta. Mutta tarvitaanko sitä laatua tuutin täydeltä, neljän TV-kanavan ja ties miten monen radiokanavan verran?

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Ylen tarjonnan "laadukkuudessa" minua ärsyttää se, että rahaa tuhlataan älyttömät määrät johonkin omaan saippuasarjaan jolla yritetään kilpailla Salattujen elämien kanssa. Nyt kun tulee vielä mediamaksu, niin joutuu pakolla rahoittamaan Ylen johdon huonoja päätöksiä eikä voi mitenkään edes äänestää jaloillaan. Ei sillä, että olisin tv-maksua koskaan maksanut - kun ei ole tv:tä.

Ainoa järkevä vaihtoehto olisi Ylen siirtäminen budjettirahoitukseen ilman erillistä (ainakaan tasasummiin perustuvaa!) veroa. Kirjoitin aiheesta aiemmin: http://ahtoapajalahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/862...

Mutta, katkeruuteni pakkomaksusta vähenisi, jos Ylen toimintaa supistettaisiin jättämällä pois kalliit urheilutapahtumien tv-oikeudet sekä ulkomaiset huippusarjat ja -elokuvat, ja ne omat saippuasarjaprojektit, ja keskityttäisiin siihen sisältöön, jota kaupalliset kanavat eivät näytä. Tällöin maksunkaan ei tarvitsisi olla niin suuri. Radiotarjonta nyt Ylellä onkin pääasiallisesti aika "poikkeavaa".

Antti Harju

Ylen tarjonta on moninkertaisesti laadukkaampaa, kuin se ylikaupallinen roska mitä jollain mainoskanavilla lähetetään. Esim. ylen dokumentit ovat takuulla hyödyllisempiä ja parempaa viihdettäkin kuin jotkut MTV3:n reality-ohjelmat. Tuo "Yle kun ei toimi kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan, vaan tuputuksen ja pakottamisen avulla." -maininta on naurettavan mustavalkoista ajattelua.

Jos Ylen tarjonta on noin ylivoimaista, niin kanavapakettina sen ostaisi varmasti kaikki Suomen ihmiset. Miksi laatua pitäisi pakottaa ostamaan?

Teemu Vainio

"Jos mitään ylen palveluja ei todella käytä ja sen pystyy pitävästi todistamaan, niin silloin ei minunkaan mielestä mitään maksua välttämättä tarvitsisi maksaa."

Ei voi olla niin että maksajalla on todistustaakka tämän suhteen. Palvelujen käyttämisen tai käyttämättä jättämisen todistelu ei ole taloudellisesti järkevää, joten en pidä kommenttia relevanttina.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Puoli miljardia? Ei tunnu missään, pane Visalle. Jaksatkin mäkättää tuollaisesta pikkurahasta näinä eurooppalaisen vakauden suurina päivinä.

Käyttäjän alttisalomaki kuva
Altti Salomäki

Näissä keskusteluissa tulee aina mieleen parin vuoden takainen YLEn pääuutinen mereen valuneesta teollisuuslaitoksen päästöstä. Yle kertoi tapahtumasta uutisissa ja toi esiin epäillyn yrityksen nimen. Kolmosen uutiset alkoi epäillyn firman mainoksella ja pääuutisena taisi olla joku Lipponen vihkii uimahallin tms.

Yleä pitää karsia, mutta Ylen tiedonvälitys tulee säilyttää.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Uutisille ja ajankohtaisohjelmille riittäisi noin suunnilleen yksi TV- ja yksi radiokanava.

Viihteelle sitten omansa, mutta sen voisikin jo pistää maksulliseksi - jos viihde olisi laadukasta ja ei sisältäisi mainoksia, niin kyllä siitä joku maksaisikin.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Yle-maksu on minulle melkoinen periaatekysymys. En ole katsonut TV:tä vuosiin, enkä halua katsoa.

Nykyään tulee peräti outo olo, kun edes käy jossain, missä ihmiset tuijottavat passivoivaa nurkkajumalaa - tai mainokset sun muu "laatusisältö" mölyävät satunnaiselta kanavalta, katsoipa telkkua kukaan tai ei.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Minulle asia on ristiriitainen. Periaatteessa tämä on paras idea Ylen rahoittamiseksi, toistaiseksi. Itsellänikään ei kuitenkaan ole televisiota ja vähän tulee epäreilusti kohdeltu olo. No, ei minulla ole lapsiakaan ja tuloverosta maksetaan lapsilisät jne. - mutta silti. Korvamerkityt verot ovat hankala rasti, kun niiden käyttöä ei päätä edes demokraattisesti valittu eduskunta. Mielummin toki YLE:lle kun moneen muuhun annan rahani vastikkeetta.

Antti Harju

Samassa veneessä ollaan. Vaikka itselläni ei ole tv:tä, ymmärrän Ylen tiedonvälityksellisen roolin ja voisin hyväksyä vaikka tämänkin veron, jos sillä katettaisiin vain lain velvoittamat perustoiminnot. Siihen riittäisi yksi tv-kanava ja radiokanava, muut toiminnot pitäisi rahoittaa tuotetta myymällä niinkuin muidenkin toimijoiden. Jos Ylen laatu on niin hyvä kuin monet kehuvat, ei menekistä luulisi olevan huolta.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Eipä sitten unohdeta tätä uutista vuodelta 2009:

http://www.uusisuomi.fi/raha/64853-digita-kaarii-m...

Vuonna 2008 TV-maksujen tuotot olivat 443 miljoonaa. 35 miljoonaa maksettiin äärimmäisen hyvin voittoa tuottavalle Digitalle - jolle maanpäällinen antenniverkko oli vähän aikaisemmin myyty.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tulee olemaan mielenkiintoista seurattavaa eduskunnan kyselytunneilta klo 16 YLE 1-kanavalta.

Jotenkin tuo Yle-vero häiritsee, sillä miksi jokaisilta pitäisi alkaa periä ja entä ne, joilla on uskonnollinen vakaumus olla katsomatta paholaisen keksintöä? Entä ne, joilla ei ole mitään telkkariakaan?

Puhumattakaan yleisissä tiloissa tai niissä ravintoloissa, joissa on telkkari avoinna ja miten niistä peritään? Niin ja yhdistykset?

Paljonko veroa otetaan tuloista? Ei siinä tullut ilmi. Jotenkin tuntuu, että "hyvitysmaksu" otetaan tuosta Yle-veroina.

Hyvä juttu on se, ettei hyvitysmaksua laajenneta tietokoneisiin.

seppo kirnu

Maksu katselun mukaan kele............!!!

Itse käytän töllötintä noin pari kolme kertaa kuussa -talvella- joten miksi hemmetissä siitä tulee maksaa sama kuin zombina sen edessä päivittäin istuvien? Niin miksi?

Juu ja en maksa maksua nytkään juuri edellä mainitun syyn vuoksi.Miksi? No kun nyt vaan en maksa mistään älykääpiöohjelmista joita en edes katso.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kansanedustajat katsovat aamusta iltaan töllöstä euron putoavaa kurssia ja muuta kriisihössötystä. Siksi heidän on vaikea ymmärtää, ettei tavallinen ihminen työaikanaan töllöä tuijota. Se ehkä selittää tämän:

http://www.yrittajat.fi/fi-FI/uutisarkisto/a/uutis...

seppo kirnu

"Kansanedustajat katsovat aamusta iltaan töllöstä euron putoavaa kurssia"

Jos näin on niin voiko jumalauta sentään olla mitään järjettömämpää???

Eikö niillä pitäisi olla jossain ihan suoralinkkiä jonkun nettiniilon välityksellä, että ei nyt tarvitse sentään television varassa elää!!

Näinkö sitä suomea ajetaan -katsomalla televisiota!!!!!!!!!!!?

Eli siis enemmistö on todellisuudessa juuri niitä töllözombeja mitä olen arvellutkin? Voi elämän kevät ja kellipotin partajouhet.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

No en oikeasti tiedä katsovatko kansanedustajat töllöä. Yritin vain miettiä, miksi yrittäjät pannaan maksamaan jonkun töllöyhtiön kuluja.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Ilmeisesti suurin osa eduskuntaryhmistä on nyt sitten hyväksynyt ajatuksen TV-maksun muuttamisesta regressiiviseksi veroksi: suurituloisimmankaan ei tarvitse maksaa yli sataaviittäkymppiä, pienituloisimmat maksavat 50 euroa, ja tulottomat 0 euroa.

Lisäksi yrityksiltä aiotaan kiskoa rahaa Ylelle (taas tulee kirkollisvero mieleen..)

Jos Ylen budjetti kustannettaisiin ihan oikeista veroista, oikeasti suurituloiset maksaisivat sitä tuhansia euroja, pienituloisimmat vain pari euroa. Onnen lahjat eivät käy tasan, mutta kokoomushallituksen "verotus" kyllä!

Kasettimaksut taas nousevat niille laitteille, joista niitä jo nyt kerätään. Kiintolevysi hinta siis nousee ensi vuonna, samoin tyhjän CD/DVD-levyn. Ja vuonna 2013 käytännöt uudistetaan, joten tässäkin on saavutettu vain pikku viivytys.

kati sinenmaa

Vihdoinkin. Odotin tänä vuonna vain 11 kuukautta ja 15 päivää ennen kuin poliitikot saivat aikaan jotakin oikeata. Ei ihan menny tämä vuosi hukkaan. Nyt pitäisi sitten odottaa vielä vuosi ennen kuin voisin hankkia television. Huono juttu, koska juuri parahultasillaan olen etsimässä tietokoneen näyttöä, joten joudun vielä jätämään hankkimaan digivirittömän mallin. No. Yle Areena on hyvä juttu silti.

Käyttäjän LasseRyti kuva
Lasse Ryti

Tuntuu kyllä erittäin epäreilulta. En ole yleä tai edes maikkaria ja muita kaupallisia yli kymmeneen vuoteen katsonut, koska yleltä ei tule muuta kuin virhervasemmisto propagandaa ja kaupallisilta kanavilta aivan järkyttävän syvältä olevaa reality oksennusta.

Itsellä on 46 tuumainen Sonyn telkkari josta on poistettu viritin, koska sille ei ole käyttöä ja tv lupatarkastajakin sen hyväksyi.
Nyt kuitenkin meinataan laittaa minutkin maksaamaan itselle vastenmielisen propagandan levittämistä, vaikkei ole edes mitään mahdollisuutta katsoa ylen kanavia.

Jotenkin tämä logiikka alkaa olla samaa sairasta luokkaa, kuin entisessä itäblokissa, jossa joidenkin tarinoiden mukaan teloitettavien piti itse maksaa oman teloituksensa kustannukset.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Luulin että luodista laskutettiin Kiinassa.

Mutta tarinoiden mukaan, kun Neuvostoliitossa metallia pidettiin kalliina, vahaan kastettu paperituppo toimi hyvin luotina. Niskalaukausta varten. Rullattu suikale Pravdaa, suoraan aivoihin ruiskutettuna, lopetti väärät ajatukset, joihin monta vuosikertaakaan ei olisi luettuna auttanut.

Mitä tulee vihervasemmistopropagandaan, en allekirjoita. Pidän itseäni hyvinkin vihreästi ajattelevana, ja tiedän monet mielipiteeni vasemmistolaisiksi, mutta en koe Ylen olevan puolellani tai tarjoavan minulle mitään. Maakuntalehdetkin tekevät monesti kiinnostavampia juttuja.

(No joo, tajuan että "vihervasemmisto" on eufemismi.)

Pekka Manner

Demarien ikioma tasavero!

Tuo 7000 euroa on matala raja eli n 583 euroa/kk ja sen yli kun menee niin paukahtaa tuo ylevero.

Moni pienituloinen ei ole itse maksanut tv-lupamaksua, vaan sen on maksanut joku toinen taho mm tiedänkehitysvammaisia joiden tv-luvat on maksettu kuntayhtymän tai sossun kautta, samoin monien eläkeläisten tv-luvat on maksanut mm omaiset jne......

Eli kova on isku heille, mutta myös niille joiden perheessä on useita tulonsaajia, tulee selkeä veronkorotus.

Ylen voisi kyllä pilkkoa ja myydä tai tosiaan riittäisi yksi tv-kanava jossa olisi uutisia jne....

Onneksi sentään Arhinmäen idioottimainen tasvero=kasettimaksun laajennus kaatui, ainakin toistaiseksi. Toki noi voimassa olevat maksut nousevat.

No en ole ostanut pitkiin aikoihin Suomesta tuotteita joissa tuo perkeleen mafiamaksu on!

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

"Eli kova on isku heille, mutta myös niille joiden perheessä on useita tulonsaajia, tulee selkeä veronkorotus."

Kuvitteles, että esimerkiksi neljä työssäkäyvää aikuista jakaa kolmen makuuhuoneen asunnon. Ei ole tavatonta tänäpänä. Ehkä olkkarissa tai keittiössä saattaa televisio ollakin, mutta tähän saakka ovat saaneet jakaa TV-maksun tasan keskenään.

Nyt kuitenkin kaikki pääsevät tukemaan kulttuuria saman verran, kuin jos asuisivat yksin.

Pekka Manner

Tuttavapiirissä on näitä perheitä joissa on ainakin kolme tulonsaajaa ja kaikilla paukkuu kevyesti ton 22 tonnin yli tulot joten 3x140=420€

Tuo 22 tonnia vuodessa tulee täyteen n. 1880 egen kk- tuloilla

Ja maaseudulla saattaa olla perheitä joissa on vieläkin enemmän tulonsaajia saman katon alla.

Kivat vaan saatanan sossut!

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Itse asiassa Yle lähettää todella laadukasta ohjelmaa. Itselläni ei ole tällä hetkellä telkkaria, mutta seuraan Areenaa aktiivisesti. Etenkin FST lähettää todella laadukkaita sarjoja. Ihan muuta kuin mainoskanavien tylsät poliisisarjat. Lisäksi ihan suomalaisilla subeilla.

En todellakaan tahdo vaihtaa ylen hienoja sarjoja mainoskanavien CSI-uusintoihin vuodesta toiseen....

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

En kylläkään tiedä, mitä sarjoja Yle lähettää, mutta CSI (montako eri CSI:tä nykyään edes on?) on todellakin varsinainen rimanalitus.

Hyvätkin juonet pilattu teknisillä yksityiskohdilla ja epäloogisuuksilla, joista haluaisi vedellä käsikirjoittajia ja ohjaajaa korville.

Käyttäjän LasseRyti kuva
Lasse Ryti

Jos on sitä mieltä, että yle lähettää todella laadukasta ohjelmaa, voisi tarkastuttaa, onko itsellä jotain mielenhäiriötä. Tämä monen vuoden takaa, mutta en luule FST:n ohjelmiston siitä paljonkaan parantuneen. Olen Sarin kanssa samaa mieltä siitä, että ketä kiinnostaa nuo todella tylsät poliisisarjat tai BB sairaat ohjelmat.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Areenassa on luontodokumentteja, joiden katseleminen ei ärsytä, vaikka ovatkin aika läpinäkyvästi lavastettuja. Kuitenkin välittävät ihan oikeasti tietoa siitä, miten esimerkiksi karhun tai ketun elämä etenee. Ja on niitä söpöjä eläimiä...

Tosin Ylen panos näihin lienee ainoastaan suomenkielinen kertojan ääni, itse tuotteethan on ostettu joltain toiselta eurooppalaiselta yleisradiolta hyvävelihintaan.

Jukka Johansson

Tuossa on monta selvittämätöntä asiaa. Ei ainakaan minulle uutisten perusteella selvinnyt.

Mitä tuollaisen erillisverotuksen hoitaminen tulee maksamaan, entä miten ne tulot lasketaan, otetaanko alkuvuoden tulot, joista lätkäistään koko vuoden tv-vero, vai tuleeko se jälkikäteen maksuun. Nythän tv-lupa maksetaan etukäteen. Entä ne, jotka ovat pätkätyöläisiä? Vai onko tarkoitus liittää tuo vero kunnallisverotuksen mukana maksettavaksi?

Mikä vika budjettirahoituksessa olisi ollut?

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Budjettirahoitus olisi kilpailuttanut Kotikadun esimerkiksi vanhustenhuollon tai maanpuolustuksen kanssa.

Tulorajoista taas saadaan lisää byrokratiaa hirviöiden pyöritettäväksi. Ehkä kokonainen uusi tietojärjestelmä täytyy Tiedolta ostaa, jotta Viestintävirasto osaa laskuttaa oikein.

Jukka Johansson

Valtion budjettivaroista kilpailevat monet tahot. Miksi juuri Ylen pitäisi olla eri asemassa?

"Tulorajoista taas saadaan lisää byrokratiaa hirviöiden pyöritettäväksi"

- Näin käy ihan varmasti, jos tuo esitys läpi menee.

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Yleisradiosta voisi karsia puolet pois. Viihde ja urheilu tulisi jättää suosiolla kaupallisille kanaville - ne eivät ole julkista palvelua. Sen sijaan uutis- ja ajankohtaistaohjelmat sekä vähemmistöjen ohjelmat ovat Yleisradion ydintoimintaa. Tulevaisuudessa riittäisi kaksi televisiokanavaa, kaksi radiokanavaa ja nettipalvelu.
http://mikkosavelius.puheenvuoro.uusisuomi.fi/7662...

Jorma Laine

Yle-vero on periaatteessa kannatettava asia, mutta se ei poista sitä ongelmaa, mikä on ollut tässä rahoituksessa kynnyksenä alusta asti.
Se on se, että onko reilua, että aloittajan kaltaiset ihmiset tai se kuuluisa pihtiputaan mummo, maksavat YLE-veroa ilman että heillä on sen veron kannalta olemassa olevaa korrelaatiota. Televisiota.

Ainahan voi jeesustella, että tällä katetaan myös radion kulut ja nettikin on ja ja ja ... Paskat.

Ne maksaa, jotka käyttää. Minä maksan mielelläni, koska käytänkin näitä palveluja. Kuinka mielellään ne maksavat, jotka eivät käytä? Etenkään kun kyse ei ole kenenkään ihmisen pakollinen toimeentulo tms. asia joita verojen kautta maksellaan.

Susanna Baltzar

Omasta mielestäni YLE on hyvä olla ja sitä tulee myös rahoittaa. Kunhan turhuudet karsitaan pois. Mutta kaikille yleinen maksu on pelottava. 50 egeekin on paljon esim työmarkkinatuella elävälle. Vaikka olisikin vain kerran vuodessa, jossain kuussa se lähtee tuloista. Sillä kuitenkin vaikka saisi viikon ruuat siinä kuussa. Ja tiedoksi: sossu ei maksa tv-lupaa. Maksaisikohan sitten tuon jos se on kerran pakko kaikkien maksaa ja viikon ruuatkin menettää.

Toimituksen poiminnat