hautakangas Kyttäyksestä kannustamiseen, rötösherrat kuriin jne.

Ossi Mäntylahti ja Lieksan vihakirjoittajat

Poliisi sitten, useiden päivien tutkinnan jälkeen, kaiketi vain henkilöllisyyksiä palveluntarjoajilta varmistettuaan, pidätti kahdeksan lieksalaista vihakirjoittelijaa. Epäiltynä enemmän tai vähemmän törkeästä kansanryhmää vastaan kiihottamisesta.

Nämä olivat samoja tyyppejä, joista Ossi Mäntylahti täpinöissään kirjoitteli aiemmin. Ajatusrikollisia, jotka olivat kehdanneet purkaa kansanryhmään kohdistuvan inhonsa, kateutensa ja halveksuntansa julkiselle Facebook-seinälle.

Kyllä nyt on viharikollisuus torjuttu, kun väkivallattomat pahantekijät otettiin kiinni kuulusteltaviksi.

Vai onko? Tekstit ovat yhä verkossa, ja nyt ne vasta ihmisiä kiinnostavatkin. Ja ne levitti yleisön tietoisuuteen nimenomaan Ossi Mäntylahti, jo moneen kertaan sananvapautta vastustanut tietotekninen osaaja, jonka on tälläkin kertaa täytynyt ymmärtää tekonsa seuraukset täydellisesti.

Jos Ossi olisi pitänyt lieksalaisten vihapuheita vaarallisina, hän tuskin olisi antanut niille moninkertaisesti julkisuutta, jakamalla niitä sensuroimattomina blogissaan?

Mutta toisaalta, jos vihapuhujat itse olisivat suunnitelleet väkivaltaa tai muuta konkreettista pahantekoa, he tuskin alunperinkään olisivat omilla nimillään kirjoitelleet nettiin motiiveistaan?

Sanoisin, että koko jupakka on ollut laskelmoitua järjestelmän hyväksikäyttöä puolin ja toisin.


Marttyyriksi pääsee helposti

Koen ikäväksi, että Suomessa saa sananvapaustuomioita vain kirjoittamalla nettiin, miksi ei pidä kansanryhmästä x. Varsinkin, jos kirjoittelu on vanhaa kunnon Seppo Lehto -tasoa.

Seppo istui vankilassa, pelkästään kirjoittelunsa ansiosta, pitempään kuin moni tappaja. Ja ilmeisesti silti samalla uskoi edistävänsä jotain päämäärää. Ainakin sai paljon tukea näin uskovilta viha-ajatuskavereiltaan.

Näiden kirjallisten lahjakkuuksien vainoaminen täyttää jo terveydentilan perusteella syrjimisen tunnusmerkit, ja antaa mitä typerimmille ihmisille, lauseille ja julkisuustempauksille aivan liikaa uskottavuutta. Mutta ehkä tämä on tarkoituksellista?


Mieluummin vihakirjoituksia kuin väkivaltaa

Lieksassa on uutisista päätellen esiintynyt ihan oikeaakin rasistista rikollisuutta. Autojen ja rakennusten vahingoittamista, ja ihmisten kiusaamista ja pieksäntää. Enpä haluaisi asua tuollaisessa paikassa.

Mutta onneksi samoista uutisista voi lukea, että kyseinen rikollisuus on viime aikoina vähentynyt. Jos se on siirtynyt tällaiseksi vihakirjoitteluksi nettiin, niin kannatan ajatusta täysin!

Netin kautta ei vedetä ketään turpaan. Netissä ei rikota kenenkään ikkunoita (Windowsia ei lasketa). Ja netissä asioiden tekemisestä myöskin jää jälkiä, ja rikolliset on pääsääntöisesti paljon helpompi saada kiinni, kuin missään päin fyysistä maailmaa.

Sille kiinniotolle vain saisi olla jotain järkeviä perusteita. Nyt nämä törkeistäkin kiihotuksista epäillyt luultavasti saavat vain pikku näpäytyksen, vaikka eivät olisi alunperinkään saaneet ketään muuta kuin aatteelliset vastustajansa kiihottumaan.

Mitä todennäköisimmin he selviävät lopulta jollain kevyemmällä rikosnimikkeellä, ja joko sakolla tai huomautuksella.

Ainakaan uutisten perusteella kirjoittelijoita ei epäillä mistään väkivallasta tai terrorismista. Pelkästään noista kirjoituksista, joissa oli vähemmän substanssia kuin Tuksun blogissa.


Kysyn siis, jälleen kerran:

Onko huono asia, että väärinkin ajattelevat ihmiset voivat purkaa tuntojaan Internetin vertaistukiryhmien avohoidossa? Että ihminen saa sanoa, mikä häntä vituttaa?

Vai onko parempi, että vihaisia mielipiteitä ei saa purkaa mihinkään? Onko ihan okei ajaa vihaiset tai pettyneet ihmiset vainoharhaisiksi ja maan alle, missä joistain yksilöistä saattaa pahimmillaan kehkeytyä murhaajia, kuten ulkomailla on jo tapahtunut?

Vai ovatko nämä rasistit niin halveksittavia ja vihattavia, että heidän tuhoamisekseen kannattaa käyttää viattomiakin hyväksi, mahdollisesti saattaen nämä vaaraan?

Poliisi, tietysti, vain noudatti lain kirjainta. Ja ehkä ihan vähän jonkun poliittisen päällikkönsä mahtikäskyä. Kenties sisäministerin, tai kenties ylijohtaja Paateron, joka jo päteekin saavutuksesta mediassa.

Ainakin tällä kertaa epäillyt oli helppo ottaa kiinni, toisin kuin useimmissa oikean maailman rikoksissa, tai useimmissa ihan oikeissa nettirikoksissakaan. Hehän oikein kerjäsivät rikosilmoitusta ja rangaistusta.


Sylettää

Säälin rasismia. Halveksin suvaitsemattomuutta. Mutta ennen kaikkea vastustan väkivaltaa, oli sen motiivina sitten mikä tahansa. Oikeustajuni kärsii todella pahasti, kun ajatusrikollisuudesta näyttää tulevan yhtä kovia rangaistusvaatimuksia, kuin vakavista väkivalta-, seksuaali- tai omaisuusrikoksista.

Vastustan viharikoslainsäädäntöä. Rikolliset pitäisi tuomita tekojensa ja niiden seurausten, ei suinkaan ajatusten, puheiden tai motiivin perusteella.

Koen myös sananvapauden rajoittamisen väkivallaksi, vaikka se vain henkistä väkivaltaa onkin.

Ja erityisen tyhmäksi koen rankaisemisen silloin, kun uhreja ei ollut, ja  tekijä selvästi vain kerjäsi rangaistusta, aiheuttamatta vaaraa kenellekään. Parhaimmillaan vain tarjoten väkivallattoman purkautumistien muillekin samoista ajatusvirheistä kärsiville.


Suvaitsevaisuus on jotain ihan muuta

Minulle suvaitseminen tarkoittaa nimenomaan sitä, että EI mennä tekemään pahaa jollekulle, josta ei pidetä. Että siedetään myös niitä ihmisiä ja mielipiteitä, jotka ovat itselle vastenmielisiä. Jopa, että alennutaan keskustelemaan "vihollisen" kanssa.

Tämän jos saisi jotenkin taottua sekä vihaajien, että vihaajien vihaajien päähän.

Ossikin Facebook-käyttäjänä olisi ihan hyvin voinut mennä kirjoittamaan tuolle julkiselle seinälle, mitä siinä esiintyvistä mielipiteistä ajatteli. Sen sijaan hän, jälleen kerran, levitti Internetiin enemmän vastustamiaan kiihotustekstejä, kuin omia ajatuksiaan.

Nyt väärinajattelijat on otettu kiinni. Nyt he ovat kuuluisia siitä, että tyytyivät vain laukomaan tyhmyyksiä Internetissä. Nyt he ovat myös onnistuneen nettivalvonnan ja -sensuurin mannekiineja.

 

Ja, sananvapauden lisäksi, myös julkean rasismin ja perustelemattoman maahanmuuttokritiikin marttyyrejä, ilman mitään ansiota.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän RikuMaki kuva
Riku Mäki

Ei kai tässä auta muukaan kuin liittyä Kokoomukseen ja alkaa vihakirjoittelemaan.

Markus Lehtipuu

Nyt lietsotaan vihaa lieksalaisia kohtaan.

Osa lieksalaisista on menettänyt fyysisen vapautensa. Se on huomattavasti pahempi rikos/kohtalo kuin mustelma käsivarressa.

Lieksalaiset on vanginnut valtiollinen väkivaltakoneisto. Sillä on keinot riistää vuosikausiksi lieksalaisten vapaus. Se on miljoona kertaa pahempi kohtalo kuin mustelma.

Kirjoittaja viisaasti kommentoi, että nettikirjoittelusta ei tule vahinkoa.

Ja jos kadulla tulee ristiriitoja, tuloksena on korkeintaan jokin mustelma.

Valtion väkivaltakoneiston vapaudenriisto, maineen mustaaminen ja rikosrekisteriin merkinnän teko ovat koko tarkastelun pahimpia ihmisoikeusloukkauksia. Ylivoimaisesti.

Kannattaa aina muistaa, että myös neuvostodiktatuurin ja natsi-Saksan rangaistukset olivat paikallisen lainsäädännön mukaan laillisia.

Mutta kun valtion väkivaltakoneisto alkaa vangita ihmisiä näiden mielipiteiden perusteella, onko Suomi lopulta erilainen kuin neuvostodiktatuuri tai natsi-Saksa?

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Olen nähnyt ja kokenut katuväkivaltaa, josta olisi voinut lähteä henki. En pitäisi sitä ihan pikkujuttuna. Tämä on sellaista rikollisuutta, johon soisin poliisin kohdistavan enemmänkin työtunteja.

Mustelman tosiaan saa helposti, kun osaa väistää tai torjua - mutta muuten tulee helposti murtunut nenä, tuhoutunut purukalusto tai aivovaurio.

Mitään jälkimmäisistä ei korvaa raha tai ehdollinen, ei edes silloin harvoin, kun tekijä ylipäätään saadaan kiinni ja tuomittua.

Pertti Väänänen

Ossin tämä kyseessä oleva plokikirjoitus oli ainakin aiemmin poistettu. En tiedä, kuka tuon poiston teki.

Käyttäjän miljasaresvaara kuva
Milja Saresvaara

Täyttä asiaa. Tietenkin on kysyttävä, missä kohdin netissä menee rajat missäkin kohdin "purkauskanavana", mutta jokaisesta selkeästä hölmöily-mölyämisestä kauhean kohun tekeminen kovien sanktioiden kera pistää ajattelemaan että tässäkö se Suomen rasismin kovin kärki nyt on, mitä maasta löytyy. Ilmeisesti. Eikä tässä vielä kaikki, netti-rasismille ja "vihalle" haikaillaan "nollatoleranssia", mitä se sitten tarkoittaakaan milloin kenenkäkin näkökulmasta, nuo tavoitteet ja niihin pääseminen.

Käsittääkseni Mäntylahden Ossi yrittää vain tehdä kirjoituksia, jotka keräisi mahd. paljon huomiota ja kommentteja, ja joissa olisi ainakin näennäisesti "kohu-matskua" paljon puhutuista aiheista. Ehkäpä saattaa kunnallisvaalit ja näkyvyyden nousu niihin siintää tässä tarkoituksena.

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

Kirjoittaja on aivan oikeassa. Olen tätäkin Uuden Suomen Puheenvuoro- palstaa seuratessani huomannut, kuinka eri puolueita ja täysin erilaisia mielipiteitä edustavat ihmiset käyvät ankaraa sanallista vääntöä keskenään, mutta lopulta rupeavat ymmärtämään ja arvostamaan toisiaan.

Kaikkein pahintahan on, jos ruvetaan perustamaan nettipoliisin ulottumattomissa olevia salaseuroja, missä ajatukset tyhmistyvät ja yllättäen vain jysähtää jossakin.Niin kuin Madridissa ja Lontoossa.

Nettikirjoitteluista poliitikotkin voivat seurailla kansalaisten syvimpiä tuntoja, vaikka välillä kipeää tekisikin. Muuten se voi tehdä jossain vaiheessa kunnolla kipeää, kuten kävi Gaddafille ja Ceausesculle. Tämä kannattaa Tarja Halosen ja tulevien presidenttienkin muistaa.

Mikä tuo Lieksa nyt sitten oli; eikö Facebook olisi voinut poistaa sääntöihinsä sopimattomat kirjoitukset!

Harri Rautiainen

"Mikä tuo Lieksa nyt sitten oli; eikö Facebook olisi voinut poistaa sääntöihinsä sopimattomat kirjoitukset!"

Arveletko, että Facebook aktiivisesti seuraa suomenkielisiä kirjoituksia?!
Edes Suomen viranomaiset eivät ole saaneet Facebookia liikahtamaan ja sensuroimaan. FB panee jokaisen käyttäjän vastuuseen omasta seinästään.

Käyttäjän ReiskaRopponen kuva
reino ropponen

Joku patarummunlyöjä paskakorva saa nyt jostakin naamakirjan teinikirjoittelusta merkinnän itselleen ja kusta niskaan loppuiäkseen.

Neljä vuotta maksimissaan, taisi Yle uutisoida. Pitäisi ilmeisesti olla vähintään terveisin Kalevi Kämäräinen että tuollaista järjettömyyttä osaisi ihastella.

No mutta näillä mennään.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

"Patarummunlyöjä paskakorva" on varsin oivallinen nimitys.

Neljä vuotta maksimissaan ei ole missään suhteessa oikeudenmukainen rangaistus mistään kirjoittelusta. Enpä kyllä usko, että nuo saavat mitään oikeaa rangaistusta oikeudessa.

Häpeärangaistus (tai ehkä joissain piireissä kunniamaininta) tuli jo siitä, että heidän kirjoituksiaan leviteltiin netissä. Jo kauan ennen Ossin blogausta.

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

Olen pitänyt O. Mäntylahtea alusta
pitäin ohjelmointivirheenä.

Näitä pätkiä selatessaan tulee usein
kysyneeksi itseltään ääneen:
"Miten on, pääsevätkö koulukiusaajat
ikuna rooleistaan?"

Torstaina 17.11, samaan havahdutti
Tuppisen ulostulo kaapista.

supizeniläinen kotiäiti, Harmaasusi™

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

Vihakirjoitukset pitäisi laittaa ihan oikeaan lehteen, koska silloin vain kustantaja saa huomautuksen ja joku arvokas Kansanedustaja valittaa vielä päätöksestä Euroopan ihmisoikeustumioistuimeen.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/89114-kaarina-haza...

turunen (nimimerkki)

Suomi alkaa olla uusi Kiina, mutta onneksi sentään Pallopää-Ossi on yhä nobody.

Käyttäjän wonterghem kuva
Freddy Van Wonterghem

Niin, joku muu kun minä, on levittänyt sen kesäinen muslimityttökommentti.
Siitä nyt kauhistellaan Venäjälläkin.

http://5-tv.ru/video/506641/

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Mäntylahti kommentoi juuri noista tyttöpuheistasi, että nimenomaan mielipiteen _levittäminen_ täyttäisi rikoksen tunnusmerkit? Ihmekös, että Lieksa-lainauksensa ovat nyt kadonneet Puheenvuorosta.

Marko Kervinen

Poliisi voisi ottaa oikeita rikollisia kiinni. Resurssit riittavat hyvin, ei tarvitse lisaa poliiseja. Vai onko poliisin ylijohto poliitikkojen armoilla... Eivat mahda komennuksiin vaikka ovat alyttomia...

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Eihän poliisilla ole resursseja edes hoitaa normaaleja hommiaan. Poliiseja vähennetään jatkuvasti, ja korvataan esimerkiksi kädettömillä peltipöntöillä.

Maaseudulla on jo alueita, jonne poliisi ei ehdi paikalle edes tunnissa, ei vaikka henkesi hädässä soittaisit.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

"Minulle suvaitseminen tarkoittaa nimenomaan sitä, että EI mennä tekemään pahaa jollekulle, josta ei pidetä. Että siedetään myös niitä ihmisiä ja mielipiteitä, jotka ovat itselle vastenmielisiä. Jopa, että alennutaan keskustelemaan "vihollisen" kanssa."

Kuinka onkaan helppoa olla kanssasi samaa mielipuolta ;-D

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

"Seppo istui vankilassa, pelkästään kirjoittelunsa ansiosta"

Lehdolla jo ennestään rikosrekisteri näidän asioiden johdosta. Lisäksi Lehto oli ehdonalaisen koeajalla kun syyllistyi rikoksiin. Siihen kun lisää 11 törkeää kunnianloukkausta ja kiihotuksen kansanryhmää vastaan niin on vähän hassua sanoa, että joutui vankilaan pelkästään kirjoittelunsa vuoksi.

Oikeuden pöytäkirja asiasta:
http://www.kolumbus.fi/sidewinder/Tampereen_KO_R_0...

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Törkeät kunnianloukkaukset olivat mm. erilaisten päättäjien nimissä kirjoitettuja pissakakka-blogeja. Jos näistä voidaan tuomita, niin seuraavaksi voidaan kieltää myös ihan hyväntahtoisetkin poliittiset parodiat.

Sepon mölinöistä suuri osa löytyy verkosta yhä tänäkin päivänä, koska sivustot sattuvat sijaitsemaan ulkomailla. Youtubessakin oli Muhammedinpiirtämisvideo vielä ainakin muutama kuukausi sitten.

Ei moinen toiminta lopu rankaisemalla. Terapiaa tai hoitoa siihen saattaa olla olemassa.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Jos rikkoo Suomen lakia tehden rikoksia ehdonalaisen koeajalla niin silloin melko varmasti häkki heilahtaa.

Timo Härtsi

Ilmeisesti halutaan tehdä varoittava esimerkki joistakin ihmisistä. Nyt halutaan siistiä netissä käytävää keskustelua ja tämä toimintapa luultavasti toimii ihan hyvin.

Nettiä saadaan siistittyä, mutta ihmisten mielipiteisiin tällä toiminnalla ei ole mitään merkitystä, vaan veikkaanpa että asenteet tulevat vain jyrkkenemään maahanmuuttajia kohtaan. Myös ääri-ilmiöiden nousu saa kasvualustaa ja voi olla, että väkivaltaisuudet tulevat lisääntymään, kun ihmiset purkavat turhautumistaan.

Anis Harran

Kieltämättä tapauksesta tulee vähän sellainen olo, että on haluttu tehdä varoittavia esimerkkejä muutamasta ajattelemattomasta hölmöstä, kun oikeasti vaarallisiin vihanlietsojiin ei pystytä puuttumaan - nämä kun tuntevat lakia ja lakimiehiä ja kätkevät vihanlietsonnan sarkasmiin ja vääristelyyn. Tai kiistävät tarkoittaneensa sitä mitä jokainen tajuaa heidän tarkoittaneen.

On ironista, että omissa nimissä esitetystä rehdistä alatyylistä joutuu rikossyytteeseen mutta systemaattista valehtelua saa harjoittaa rangaistuksetta. Kuten Hautakangas toteaa, sensuuri ei vihaa poista, siirtää sen vain piiloon. Poliisilla olisi parempaakin tekemistä kuin tutkia netissä esitettyjä typeryyksiä.

Oikea tapa toimia ritarina vihanlietsontaa ja valheita vastaan olisi kärsivällisesti vastata idioottienkin argumentteihin, kumota myyttejä ja paljastaa vihanlietsojien motiiveja, verkostoja ja avoimen yhteiskunnan vastaisia salajuonia.

Toimituksen poiminnat