hautakangas Kyttäyksestä kannustamiseen, rötösherrat kuriin jne.

Piraatiksi kasvetaan, ei sorruta

Piratismi tarttui minuun jo hyvin nuorella iällä, mahdollisesti peruskoulussa.

Aloitin koulun 6-vuotiaana, vuonna 1984. Ensimmäiseltä luokalta asti opiskelimme paitsi oppikirjoista, myös suttuisista monisteista, joiden alareunassa aina luki "Kopiointi ehdottimasti kielletty".

Multimediaa tarjosi Yle, joka lähetti iltapäivisin opetusohjelmia televisiosta. Vain vähän myöhemmin kuvaan astuivat myös rakeiset videot. Jo 3-4. luokalla uskonnon opetukseen kuului Charlton Hestonin Mooses, ja Jeesustakin ristiinnaulittiin Technicolor-maailmassa aina pääsiäisen tienoilla. Kukaan ei koskaan kertonut, että näitä elokuvia katsottiin luvattomasti.

Rehtori, 5-6. luokan luokanvalvojani, käytti opetuksessa usein myös mainstream-elokuvia; kartalta näytti, missä mikäkin Alistair McLeanin keksimä kommando-operaatio oli tapahtunut ja missä kontekstissa. Natsien tappamisen lisäksi katsoimme paljon myös upeita luonto- ja historiadokumentteja. Pompejin tuhostakin oli joskus 1960-luvulla tehty kunnon katastrofielokuva, jota tuskin olisimme nähneet, ellei opettaja sitä jostain (kollegoiltaan?) olisi kopioinut.

Viidennen ja kuudennen luokan aikana saimme katsoa niinkin rankkaa kamaa kuin Silta - olihan sotahistoriasta kiinnostunut opettajamme myös kovan linjan pasifisti. Talvisota käytiin katsomassa oikein teatterissa. Tämä, tuolloin jo eläkeikäinen, rehtorini oli ehkä koko kylän sivistynein ja kansainvälisin ihminen, ja yhteiskunnallisesti aktiivinen. Hän johti monenlaista kerhotoimintaa, kirjoitti lehtiin, ja opetti koululaisille tietokoneiden käyttöä ainakin Commodore Vic-20:stä alkaen. Hän myös ymmärsi oppilaitaan poikkeuksellisen hyvin, ja antoi minunkinlaiseni totaalisen ADHD-tapauksen kahlata läpi koulun kirjastoa oppituntien aikana. Hyviä numeroita sain kokeista silti.

Kaikki tarpeellinen musiikki oli tuolloin C-kaseteilla ja kopioitiin kaverilta toiselle. Vain hifistien kotoa löytyi levysoittimia. Koulu oli kuitenkin ainoa paikka, jossa me oppilaat VHS-tekniikan yleistyessä pystyimme kopioimaan videoita. Kaksi videonauhuria ja scart-kaapeli, ja minäkin saatoin omistaa kopion Konnasta ja Koukusta. Joskus joku toi kouluun Indiana Jonesit (joita oli vain kaksi, ja molemmat hyviä!). Opettaja katsoi lapsille sopimattomat elokuvaistunnot ja kopioinnin yleissivistäväksi, ja antoi meidän käyttää kalustoa koulun jälkeen.

Tietokoneohjelmien luvaton käyttö oli myös mukana epävirallisessa opetusohjelmassa. Koululla oli vanha, televisioon kytketty Commodore 64, kuten monilla oppilaistakin. Vaikka kone oli vuosia vanha, pelit vain paranivat. Yhtään ostettua peliä en koskaan nähnyt, mutta hyvin pian osasin listata lerpun sisällön, ja ladata ja käynnistää pelin kryptisillä basic-komennoilla.

Commando, Pitstop II, Aztec Challenge ja Bombo olivat usean luokan ajan yleissivistystä. Yksi tai kaksi pelasi vuorollaan, muut katselivat. Friday the 13th oli jo vähän niinkuin salaisuus, mutta voi sitä riemua, kun päästiin tappamaan pikseli-ihmisiä moottorisahalla! Sex Gamesia ei kukaan kehdannut kouluun tuoda, mutta senkin pelaamisella, tai ainakin näkemisellä, monet kehuskelivat.

 

Sama meno jatkui yläasteella ja lukiossa, vaikka tietokoneet vaihtuivat Amigaan ja PC:hen. Videoita pystyi jo kopioimaan monen kotonakin, ja kirjaston naarmuiset CD-levyt valuivat C-kaseteille helposti kotistereoissa. Englanninopettaja saattoi tuolloin vielä monistaa kokonaisia Stephen Kingin novelleja alkuperäiskielellä, kotitehtävänä luettavaksi. Erittäin toimiva opetusmenetelmä!

Viimeistään lukiossa oleellisimmat DOS-komennot, ja tärkeät apuohjelmat kuten arj.exe, olivat jokaisella sivistyneellä selkärangassa. Pelien englanninkielisiä vitsejäkin ymmärsi - vaikka monia sanoja ei löytynytkään enkunkirjasta. Star Control II:n Melee kului lukiossa satojen välituntien ajan. Doom oli tajunnan räjäyttävä elämys - miten tietokoneella edes pystyi tekemään jotain niin realistista reaaliajassa?

Lukion "oppilaskunnan tilassa" 486:lla kopioitiin monet disketit, kun pelaamiselta ehdittiin. Pahinta hakkerointia oli, kun joku tuhosi yhteiskäytössä olleelta tietokoneelta pelin, josta ei pitänyt. 3D Studiolla joku renderöi kuvaamataidon töitään yötä myöten, ja tekivätpä oppilaat alkeellisia DOS-pelejäkin Borlandin työkaluilla. Mihinkään ohjelmaan ei ollut lisenssiä, koskaan, eikä se väärältä tuntunut - olivathan oppituntien monisteetkin yhä luvattomia kopioita.

Opin myös kommunikoimaan tietokoneilla. Modeemilla käytettävien purkkien jälkeen tuli yhtäkkiä Internet, ja Linuxiinkin tutustuin jo 1996. Helsinkiin muutettuani pystyin jakamaan kaapelimodeemin tarjoamaa yhtä IP-osoitetta kämppäkaverini kanssa; vanha 486, jolla olin pelannut Doomia jonnena, hurisi vuosikausia työpöytäni alla Linuxin kanssa, vain tässä jalossa tehtävässä. Parhaimmillaan kolme taloutta hyötyi yhdestä Internet-yhteydestä. Eräänlaista piratismia sekin.

 

Vihapuhuminen tietoverkoissa oli 2000-luvulle saakka sallittua, normaaliakin. Jos osasit ylipäätään käyttää purkkeja tai newsejä, sinulla oli tarpeeksi älyä tunnistaa sarkasmi, ja olla suivaantumatta silloinkin, kun loukkaukset esitettiin tosissaan. "Jatimatikilla päähän" uhkaileville pennuille naurettiin, eikä kenellekään olisi tullut mieleen soittaa poliisille moisesta.

1990-luvun lopussa kehitys eteni harppauksin. Yhtäkkiä musiikkia pystyi hakemaan Internetistä, ihan vaikka Yahoosta tai Lycosista etsimällä. Tv-sarjoja ja elokuvia alkoi ilmaantua, ensin todella huonolaatuisina ja oudoissa formaateissa (muistaako kukaan South Parkia Realmediana? Kenties pilkottuna useisiin paloihin per jakso?)

Huono laatu ei sinänsä haitannut, ja laatu sekä käytettävyys paranivat kuukausi kuukaudelta. Pääasia olivat tekniset edistysaskeleet, ja valikoimien jatkuva kasvaminen. Internetistä oli tulossa oikeasti multimediaa, kuten oli vuosien ajan lupailtu. Vapaa tiedonsiirto ja nopeutuvat yhteydet muuttaisivat koko maailman. Internet vapauttaisi ihmiset TV- ja mediayhtiöistä. Lopulta muukin kuin tekstimuotoinen tieto olisi kaikkien saatavilla, koska ja missä tahansa. Jokaisella olisi väylä jakaa mitä sisältöä huvittaa, käytännössä ilmaiseksi ja ilman kontrollia...

Piraattikopiointi omaan käyttöön oli yhä laillista, eivätkä poliisit, päättäjät tai tekijänoikeusjärjestöt puhuneet mitään vertaisverkoista, vaikka kaikki osaavat niitä käyttivät. Pidätykset ja takavarikot olivat äärimmäisen harvinaisia tapauksia, ja kohdistuivat niihin piraatteihin, jotka rahastivat toiminnallaan. Enemmän jahdattiin yrityksiä, jotka tekivät rahaa kalliilla ohjelmilla, maksamatta niistä.

Englanninkielen taitoni oli erinomainen, ja seurasin ulkomaiden uutisia reaaliajassa, kun suomenkieliset viestimet vasta pystyttelivät ensimmäisiä sivustojaan. Slashdot oli olemassa, ja amerikkalaisten ongelmat tekijänoikeuksien, tai niiden puolustajien, kanssa vaikuttivat aivan absurdeilta ja ylikorostetuilta. Tämän oli pakko olla jokin ohimenevä ilmiö, ylilyönti, joka ei voisi koskaan koskettaa Suomen järkevää yhteiskuntaa.

 

Menneitä aikoja on kiva muistella, enkä tunne syyllisyyttä. Lapsuuteni ja nuoruuteni aikana kopioimistani tekijänoikeuksien alaisista sisällöistä minulla ei tuolloin olisi ollut varaa maksaa, ja sama päti suurimpaan osaan ikätovereistani. Koen, että yhteiskuntaa hyödytti, että sukupolveni sai vapaasti oppia asioita, joista vanhempamme eivät olleet uneksineetkaan. Jaoimme, mutta emme varastaneet.

Kaupallisen Internetin alkumetreillä sain kokea jotain merkittävää, nähdä pilkahduksen maailmasta, joka kehittyi ja vapautui enemmän joka päivä. Jossa löysi joka päivä jotain aivan uutta, joka oli niin hajaantunut, että siellä uskalsi omalla nimelläänkin sanoa mitä huvitti, ja jossa niin rasistit kuin Rastimotkin voitiin nauraa ruotuun.

 

Vuosia kului. Opiskelin vähäsen ja vakiinnuin työelämään. Internet muuttui minulle työkaluksi, viestintä- ja tiedonhakukanavaksi. Noihin aikoihin koko kansa vyöryi nettiin, ja yhä suurempi osa palveluista tyhmentyi tarjoilemaan turhuuksia taviksille ja yrittämään rahastaa näitä. Keltainen lehdistö oli Internetissä, mutta Internet ei vielä keltaisessa lehdistössä. Aina vain harvemmat uudet jutut olivat oikeasti mielenkiintoisia, tai edes uusia.

Kopiointi oli yhä täysin laillista ja laajalti harrastettua, ja vaikka verkkoni oli jatkuvasti tukossa biteistä, ostin monet alkuperäiset CD-levyt ja kävin elokuvissa ahkerasti.

 

2000-luvun ensimmäisinä vuosina minua ahdisti jenkkien sotiminen, eivät niinkään niiden Digital Millennium Copyright Act tai Patriot Act. Moiset älyttömyydet tuntuivat kaukaisilta, mahdottomilta. Vuodelta 2001 olevasta EU-direktiivistä kyseiseen aiheeseen liittyen olin onnellisen tietämätön.

Vähitellen eskaloituvat kotimaan poliitikkojen höpinät vaikuttivat ohimenevältä amerikkalaisten matkimiselta, ja koomiselta sinänsä - itsepetos on niin helppo defenssi.

Kuka nyt ottaisi todesta jotain ex-missiä, joka selvästi puhuu läpiä päähänsä? Miten täysin oikeustajun vastainen laki voisi mennä Suomessa läpi? Eihän täällä voitaisi tehdä sadoista tuhansista ihmisistä rikollisia noin vain?

Niin, aivan. Totta vitussa voitiin!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (143 kommenttia)

Henry Bjorklid

Öö, viitsisitkö joskus aina silloin käyttää Enter-nappia. Helpottaisi huomattavasti lukemista.

Henry

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Tekstissä oli kappalejako vielä ennen, kuin painoin lähetä. Tämä oli valitettavasti ensimmäinen blogipostaukseni tänne, enkä tiennyt, että vain javascript-editorilla ylipäätään pystyyn jakamaan tekstin kappaleisiin.

Josko nyt näyttäisi siedettävämmältä.

Anonyymi (nimimerkki)

Ville, esittelyssäsi lukee:

"Läpikorruptoitu yhteiskunta on edes yritettävä korjata. Pienikin liike oikeaan suuntaan on parempi, kuin virsta väärään toisensa jälkeen."

Miten piraattipuolue erooa korruption osalta yhtään muista puolueista? En näe syytä, miksi ette olisi ihan yhtä herkkiä korruptiolle kuin kaikki muutkin puolueet.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Herkkä korruptiolle on kategorisesti parempi kuin korruptoitunut.

Henri Tuhola

https://wiki.piraattipuolue.fi/IRC-verkko

Koko piraattipuolueen toiminta näkyy julkisesti verkossa. Minutkin tavoittaa tuolta niin kauan kun olen ehdokkaana/kansanedustajana.

Puolueen virallisissa vaaliteemoissa on myös korostettu valtion avoimuutta kansalaisilleen.

Sitten onkin eri asia uskaltaako luottaa edustukselliseen demokratiaan laisinkaan. Siitä ei kannata pelkästään piraattipuoluetta syyttää jos se ei toimi.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Itsestäni tiedän, että en ole korruptoitava. Piraattipuolueen ohjelma on minulle omantunnon asia, ei henkilökohtaisen hyötymisen.

Luotan myös puolueeseeni tämänhetkisessä tilassaan. Vihreillä meni kokonainen sukupolvi, ennen kuin puolue eksyi totaalisesti tarkoituksestaan, ja koko puolue oli miehitetty kloonialtaasta kauhotuilla ammattipökäleillä. Vielä siellä joku Kasvi puhuu järkeviä, samaan aikaan kun Brax ulkoistaa sähköistä äänestystä ja puuhailee äänikynnystä Ruotsin malliin kaikessa rauhassa.

J (nimimerkki)

Kuka tahansa on korruptoitavissa. Siksi järjestelmästä pitää tehdä sellainen, että se ei ainakaan kannusta siihen, kuten nyt.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Ei sitä mistään tiedä. Siksi voi olla, että puoluetta joutuu vaihtamaan tulevaisuudessakin.

Nyt on kuitenkin valittavana puolueita, joissa ei ole harjoitettu korruptioita (vaikka sitä voidaankin harjoittaa tulevaisuudessa) ja puolueita, joissa on harjoitettu korruptiota jo nyt (minkä lisäksi sitä voidaan harjoittaa tulevaisuudessa). Jos kysymys korruptiosta on olennainen, niin mitä syytä on tukea viimemainittuja?

Vieras (nimimerkki)

Vanhat korruptoituneet on vaihdettava uusiin korruptoitaviin!

Vieras (nimimerkki)

Ehkä kannattaa äänestää niitä jotka eivät vielä olo osoittautuneet korruptoituneiksi?
Pöljää olisi äänestää niitä jotka ovat...

Vieras (nimimerkki)

Kyllä, ja sitten jos/kun ne korruptoituvat, on siirryttävä seuraavaan. Ihmiset kyllä keksivät keinoja korruptoitua, voimme vain pyrkiä olemaan askeleen edellä.

Henry Bjorklid

No niin.
Vai ollaan sitä jo nössinä oltu rikolisilla poluilla.
Noina vuosina, olen noin 25 - 30 vuotta Sinua vanhempi, meikäläinen teki kaiken laillisesti:
- Pornobaareissa kierreltiin ja örvellettiin kapakoissa. (Lue: Kohdennnettiin ostokset paikallisille yrittäjille ja kaikesta maksettiin kunnon hinta, tuloilla joita oli laillisesti hankittu.)
- Alkosta haettiin viinaa (Lue: Se on veronmaksua se).
- Kököjä jahdattiin kolme iltaa viikossa. (Lue: Pyrittiin tekemään myötä-porvareista [medborgare] onnellisia. Tai oikeammin, heidän tyttäristään.)
- Välillä katseltiin televisiosta kansansivistäviä visailuohjelmia tai pidettiin sosiaalisia olut & jääkiekko koti-happeningeja.
Oltiin kunnon kansalaisia.

Mutta teidän hurja rikollinen ura siellä koulussa... Pöyristyttävää. Vieläpä kansankynttilöiden avustuksella!!!!
Puuttuisi vain, että olisitte vanhempana perustaneet kadulla reippaasti ulkoileville nuorille tietsikkakerhoja missä oppisivat erilaisia avoimen koodin temppu-ohjelmia!!!
Kyllä tämän maan moraali on laskenut kovasti siitä, kun minä olin nuori.

Mutta kun nuo taidot on nyt opittu, voisitte hyvinkin käyttää niitä yhteiskunnalliseen hyvään ja esimerkiksi kirjoittaa rikollisesta taustastanne Alibiin tai kertoa rikollisille teille viekotelleen opettajan menneisyydestä Seiskassa.

Henry

Vieras (nimimerkki)

"Mutta teidän hurja rikollinen ura siellä koulussa... Pöyristyttävää. Vieläpä kansankynttilöiden avustuksella!!!!
Puuttuisi vain, että olisitte vanhempana perustaneet kadulla reippaasti ulkoileville nuorille tietsikkakerhoja missä oppisivat erilaisia avoimen koodin temppu-ohjelmia!!!
Kyllä tämän maan moraali on laskenut kovasti siitä, kun minä olin nuori."

Onhan tämä vitsi, onhan? Mitä vikaa näet avoimessa koodissa? :p

Henri Tuhola

Lue vain tyypin muita viestejä. Meikäläisiä se on.

Henry Bjorklid

Juu, jos olet hollilla, niin täällä tavataan:

http://www.facebook.com/event.php?eid=151952121507512

Ihan lyhyesti:
- Yritin täällä Paraisilla, kuuden muun aikuisen kanssa pistää pystyyn täällä Paraisilla tietsikkakerhon niille, joilla ei sellaista ole jne. Vuonna 2006, lähinnä nuorille, joilla ei ole muuta kuin kadulla kuljeskelu.
- Kaupungin kiinteistövirasto lupasi meille talon, mutta kaupungin johto esti tämän.
- En näe mitään muuta syytä kuin sen, että koska meillä kaikki tekeminen ja opetus olisi ollut avoimen koodin juttuja (jotta ei tarvitsisi kerätä rahaa ja kaikilla olisi varaa olla mukana), tämä estettiin.
- Kaupungin johto vastustaa kynsin hampain kaikkea mikä viittaa vähänkin avoimeen koodiin.

Henry

Henry Bjorklid

Vieraalle vielä:
- Yritin tuoda esiin sen, että pasiivisena vaalikarjana, sohvaperunana olo, ryyppääminen ja kaikenlainen moraalia heikentävä toiminta on sallittua...
- Mutta auta armias jos nuoriso (ja vanhat papat niinkuin minä), alkaa touhuamaan jotain verkostoitumisjuttuja sekä lainaamaan tietoa muualta kuin kirjastosta, niin heti huudetaan kurkku suorana "Rikollista!!!"

Tämä yhteiskunta varmaankin kieltäisi kirjastotkin, "koska se vääristää kilpailua" ja vie leivän kirjakauppiailta jne.

Minulla on ehkä hieman toisenlaiset ajatukset kuin Piraateilla yleensä, mutta se ei tässä yhteydessä haittaa.

Henry

whiic (nimimerkki)

@Henry Bjorklid
"Tämä yhteiskunta varmaankin kieltäisi kirjastotkin, "koska se vääristää kilpailua" ja vie leivän kirjakauppiailta jne."

Yleensä sanotaan, että nyky-yhteiskunta kieltäisi alkoholin, tupakan ja jopa kahvin ja teen, jos niitä oltaisiin nyt tuomassa markkinoille ensimmäistä kertaa. Tuo mitä sanoit nyky-yhteiskunnan asennoitumisesta vapaaseen tietoon (vaikka sitten tekijöiden itsensä vapauttamaan tietoon, kuten vapaaseen lähdekoodiin) on myös harmillisen paikkansapitävä - sen näkee tästä absurdeihin mittoihin menevästä piraattijahdista, jossa esitutkinta-, syyttämis- sekä tuomiovalta ovat kaikki siirtymässä tekijänoikeuksien haltijalle. Jos tänään miettittäisiin mahdollisuutta perustaa kirjastoja, ajatus tyrmättäisiin suoralta kädeltä. Ei ole vähäisintäkään kysymystä, etteikö näin kävisi.

Kirjasto ei kuitenkaan ole tappanut kirjateollisuutta, eikä näytä sitä tekevän jatkossakaan. Televisio ei tappanut elokuvatettereita, LP-levy ei tappanut live-esiintymisiä, tuplapesäiset C-kasettimankatkaan eivät tappaneet ääniteteollisuutta,...

Henry Bjorklid

Joo, kyllä näin, mutta jos viina kiellettäisiin, nousisi aseellinen kapina. Tai ainakin täällä saaristossa olisi duunia yllin kyllin, niinkuin viime kieltolain aikaan. ;-)

Henry

Vieras (nimimerkki)

Minusta tietokoneet pitäisi kieltää niin kuin käsiaseetkin. Jos ei olisi tietokoneita, ei olisi rehottavaa piraattirikollisuutta. Holmlund ja Paatero saisi puuttua rikoksentekovälineiden vapaaseen saatavuuteen.

Vieras (nimimerkki)

Parempi idea olisi kieltää kaikilta kädet! Poliisi saisi käydä takavarikoimassa nämä rikoksentekovälineet.

Ainu (nimimerkki)

No, Piraattipuolue on vielä uusi, innokas, keskittynyt puolue, eikä ehkä ole ehtinyt tapahtua sitä hitaasti etenevää (tapojen) korruption korroosiota. Puolueen kirjanpito on saatavilla puolueen nettisivuilta, ja hallitus irccaa aivan tavallisten jäsenten ja muiden hörhöjen kanssa. Hierarkiaa välttäen... Niin, että puolueen sisäinen demokratia toimii...

Totta kai kaikki puolueet ovat herkkiä korruptiolle, mutta mielestäni jotkut yrittävät kovemmin vastustaa.

Pekka Raukko

Piratismi ei todellakaan ole poikkeus, vaan moneen muuhunkin rokollisuuden muotoon, kasvetaan, tai oikeammin taannutaan, vähitellen.
Usein kyse on ympäristön paineesta, eikä syytä voi siksi kokonaan vierittää yksilölle.
Lopulta on kuitenkin kyse jokaisen omasta tahdosta, eikä oman käytöstä perustella sillä ikivanhalla hokemalla, että "miljoona kärpästä ei voi olla väärässä, piratismi on hyvää"

Henry Bjorklid

Joo ja koska Vihreät alkavat käyttämään Open Sourcea?

Henry

Pekka Raukko

Kuinkahan avoimen lähdekoodin ohjelmat liittyvät tähän blogaukseen?

Henry Bjorklid

Niin, mitenköhän Copyright liittyy Copyleft'iin?
Tai tekijänoikeudet sellaisiin teoksiin, missä ei ole tekijänoikeuksia, tai tekijänoikeudet on rajattu, tai esim. ohjelmaan jolla tuotetut teokset ovat vapaasti (ainakin tekijän) käytössä. Ilman lisenssimaksuja.

Tiedän, että Vihreissä on vankkumattomia Open Sourcen kannattajia, mutta silloin kun minä vielä kuuluin Vihreisiin, ohjeet byrååsta oli selvästi tehty jonkun mainospellen toimesta. Hän kuvitteli, että jokaisella on varaa ostaa samoja ohjelmia kuin hänellä on firmassa käytössä.
Pointti on, että Vihreät sanovat olevansa lähellä kansaa, mutta puolueen todelliset valtaapitäjät ovat hyvinkin sinivihreitä ja kuuluisivat lähinnä Kokoomukseen.

Henry

Pekka Raukko

Itsekin olen vankkumaton avoimen lähdekoodin kannattaja ja käytän lähes yksinomaan vapaan lähdekoodin ohjelmia, mutta en näe siinä mitään ristiriitaa tekijänoikeuksien puolustamisen kanssa.

Henri Tuhola

Niinpä niin. Käyhän näin myös nörttipiireissä. Ekaksi koodataan pieniä ohjelmia basicilla. Sitten vähitellen vain luisutaan kovempiin aiheisiin, rakennetaan pari radiolähetintäkin. Lopulta huomaa että kalsareissa on reikiä ja meisselinkuvia. Tyttöystäväkin täytyy ostaa taiwanista jonkun puolijohdekomponenttiostoksen kytkykauppana jos sellainen enää laisinkaan kiinnostaa.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Voin yhtyä miljoonan kärpäsen mielipiteeseen; piratismi on hyvä. Ovat oikeassa myös siinä, että kuollut liha ja monenlaiset hedelmät ovat maukkaita ja terveellisiä.

Erityisen kiinnostavaa on kuitenkin kärpästen rakkaus mätäneviin asioihin, jopa suurempien eläinten ulosteisiin. Niihin on niin turvallista ja tehokasta munia, vähän niinkuin lakimiehet ja lobbarit tekevät puolueisiin.

Sieltä ontoksi kalutusta raadosta tai pökäleestä sitten pursuaa uljas jälkikasvu. Meillä nisäkkäillä on vielä paljon opittavaa.

Pekka Raukko

Kärpäsen käytös ja moraali ovat sopivia kärpäselle. Ihmisille evoluutio on kehittänyt erilaisen moraalin ja käyttäytymisen.
Kaikkea mitä näkee ei kannata ottaa opiksi.

Vieras (nimimerkki)

"Meillä nisäkkäillä on vielä paljon opittavaa."

Kärpäsillä on sen verran sivistystä, että ne eivät rehetele rintojensa koolla.

Vieras (nimimerkki)

"Kärpäsillä on sen verran sivistystä, että ne eivät rehetele rintojensa koolla."

Oletko varma? Sen sijaan tappelevat paskasta :)

J.K. (nimimerkki)

Tässä puhutaan nyt tekijänoikeuden alaisen materiaalin kopioinnista, joka ei tapahdu taloudellisen hyödyn saavuttamiseksi. Kyse ei ole rikoksesta silloin kun taloudellista hyötyä ei tavoitella. Kyse on rikkeestä. Rike ei tee ihmisestä rikollista.

Pekka Raukko

Taloudellinen hyöty ei ole mikään rikoksen ehdoton tunnusmerkki tai kriteeri. Raiskaus on rikos, vaikka siitä ei saa mitään taloudellista hyötyä.

J.K. (nimimerkki)

Pitääkö tämä nyt vääntää rautalangasta. Me puhutaan nyt tekijänoikeusloukkauksesta eikä raiskauksesta.

Jotta luvaton kopiointi olisi rikos, silloin kopioinnista on hyödyttävä taloudellisesti, eli myytävä tätä luvattomasti kopioitua materiaalia eteenpäin rahasta, samalla tuottaen tekijänoikeuden haltijalle huomattavaa haittaa tai vahinkoa. Näin sanoo suomen laki. Sen tietäisit sinäkin jos viitsisit ottaa asioista selvää.

http://www.laki24.fi/riri-rikokset-aineettomien_oi...

Pekka Raukko

Rikkeenkin tekeminen on vastoin lakia ja siten rikollista. Rikkellä ja rikoksella ei ole mitään periaatteellista eroa. Kyse on vain rikoksen "vakavuusaste" erosta.

Käyttäjän jackandolini kuva
Jarkko Andolini

"Rikkellä ja rikoksella ei ole mitään periaatteellista eroa. Kyse on vain rikoksen "vakavuusaste" erosta"

Ei muuten pidä paikkaansa. Rike ja rikos ovat kaksi täysin eri asiaa. Jos ajat ylinopeutta 4km/h tutkaan, sinusta ei tule rikollista. Ei myöskään pysäköintivirheestä tai lataamisesta omaan käyttöön.

Vieras (nimimerkki)

Joku voisi näyttää minulle sen lainkohdan jossa lukee että tiedostojen lataaminen on edes rike.

Henry

Vieras (nimimerkki)

Oletko ajatellut hakea jonkinlaista ammattiapua? Eihän tuollaisella rikosrekisterillä voi oikein jatkaa...

Miten ihminen voi kasvaa noin? Kopioivatko vanhempasi nuotteja, esimerkiksi käsin tai raamatunlauseita?

Henri Tuhola

Hautakangas tarvitsee asiantuntijoiden apua ongelmansa kanssa. Hän nimittäin ei pärjää itse. Nyt tarvitaan asiansa osaavan energiahoitajan(töpselinkääntäjä) apua jotta energiavirrat hänen asumuksessaan saataisiin jälleen oikenemaan!

Mikko Rauhala
Käyttäjän JoannaKurki kuva
Joanna Kurki

Ihanaa luettavaa. Sitä nuoruuden energiaa yhdistettynä viattomuuteen ajalta jolloin kaikki oli mahdollista.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Näin. Onneksi joku puki sanoiksi sen, mitä olen ajatellut kirjoittavani jo pitkään.

Muistan hyvin "(C) Kopiointi ehdottomasti kielletty"-tekstit monisteista. Olin tyrmistynyt nähdessäni opettajainhuoneessa Kopioston plakaatin, jossa sanottiin, että kopiointimääriä jotenkin säädeltiin. "Mitä helvettiä tämä on?", ajattelin. Todella absurdia, että meillä oli laite, jolla pystyttiin monistamaan sivistyksellistä tietoa, mutta jota ei sitten jostain syystä saanut käyttää. Onneksi moni opettaja oli aikanaan itseni tavoin kopioinnin kannalta.

Henry Bjorklid

Joo, opehuoneeseen pitää saada kyltti:
"All knowledge belongs to us!"

Tarmo Toikkanen (nimimerkki)

Nopea kommentti näihin "Kopiointi ehdottomasti kielletty" -monisteisiin. Opettajan erityisoikeuksiin kuuluu valokopiointilupa, joka on ylempänä lakihierarkiassa kuin tuo kirjassa oleva kopiokielto. Opettajan ei siis tuosta kiellosta tarvitse välittää toimiessaan valokopiointilupansa piirissä. Toisaalta tuo lupa nimenomaan ei koske harjoitus- ja tehtäväkirjoja, joissa useimmiten tuo kopiointikieltotekstikin on. Mutta jos tavallisemmassa tekstiopuksessa kopiokielto on, se ei opettajan toimintaa rajoita, kunhan tosiaan kopiointi menee pykälien mukaan, eli max. 20 sivua (eli yli 50%) teoksesta samoille opiskelijoille lukuvuoden aikana.

Vieras (nimimerkki)

Tarmo:

Meillä joku yliopettajamikälie selitti tunneilla että olis varsin hankalaa jos to-lakeja noudatettaisiin ja myönsi että koulu menee aika reilusti yli rajojen...

Älä itke, Iines (nimimerkki)

Ennemminkin kamalaa. Nuoruuden tyhmyyttä yhdistettynä mutu-perusteluihin.

Käyttäjän jackandolini kuva
Jarkko Andolini

Höh... meikäläisen sydäntä ainakin lämmitti rehellinen kasvutarina siitä maailmasta jossa itsekin olen kasvanut. Asummekohan eri todellisuuksissa?

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Olen muuten sitä mieltä, että piraatiksi voi myös valaistua.

Pekka Raukko

Totta kai voi. "Valaistuminen" on subjektiivinen kokemus, ja siten voi valaistua esimerkiksi sarjamurhaajaksi.

Minun näkökulmasta piratismin edellyttämä empatiakyvyttömyys ei ole koskaan valaistumista, vaan tunteiden ja järjen valon sammumista.

Henri Tuhola

Piratismi näkyy empatiakyvyttömyytenä tekijänoikeuslakifirmoja, kirjakustantamoita ja teostoa kohtaan.

Empatiakyvyttömyys on myös yleistä silloin kun se kohdistuu kärpäsiin, myyriin ja hiiriin. Hirvittävät sarjamurhaajaksi valaistuneet tavikset mäiskivät surutta satoja kärpäsiä joka vuosi.

Pekka Raukko

En ole huolissani, jos empatiakyvyttömyys kohdistuu lakifirmoihin ja muihin yrityksiin. On oikeastaan vähän sairasta tuntea empatiaa yritystä tai organisaatiota kohtaan.

Tekijänoikeus kuuluu kuitenkin aina lähtökohtaisesti ihmisyksilölle ja tekijänoikeuden loukkaus polkee näin aina ihmisen perusoikeuksia. Jos piraatti ei tätä näe, niin sekin on lähinnä osoitus kyvyttömyydestä empatiaan.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

En tahdo loukata, mutta minusta tuntuu että valaistumiskokemuksesi eivät ole olleet autenttisia.

Pekka Raukko

Mikähän on se valaistumiskokemukseni, johon viittaat?
Jos olisit kopioimisen sijaan käyttänyt aikasi lukutaidon kehittämiseen, niin olisi ehkä tuokin turha kommentti jäänyt tulematta.

Käyttäjän jackandolini kuva
Jarkko Andolini

"Jos olisit kopioimisen sijaan käyttänyt aikasi lukutaidon kehittämiseen, niin olisi ehkä tuokin turha kommentti jäänyt tulematta."

Sinä kun olet ilmiselvästi lukenut ihminen, niin toivon sielusi kannalta ettet ole erehtynyt tukemaan piratismi/orjuutuslaitoksista pahinta eli kirjastoa! Olethan varmasti ostanut jokaisen ikinä lukemasi kirjan ennen lukemista? Jos et, niin nyt tiukat perustelut sille miksi et, senkin likainen piraatti. ;-)

Heimo Laukkanen (nimimerkki)

Nämä Pekka Raukon kommentit ovat kyllä huvittavia - ja lienevät edustavan muutenkin erään puolueen ahdasmielistä näkökulmaa muuttuvaan maailmaan. Kommentit ovat lähes samaa tasoa kuin puhuttaessa avioliitosta saman sukupuolen yksilöiden välillä otetaan esille, että kohta sitä saa mennä vaikka sian kanssa naimisiin.

Etkö Pekka näe millään tavalla miksi piratismista puhuminen on tärkeää ja miksi piraattipuolue toimii tärkeänä vastavoimana, riippumatta siitä oletko sinä itse koskaan ollut piraatti tai koetko sen oikeaksi tai vääräksi?

Niin hassua kuin se on, piraatit ovat olleet pitkään ainoa todellinen vastavoima kulttuurin jatkuvassa kaupallistumisessa ja jatkuvassa kuluttajien oikeuksien polkemisessa, sekä kaventamisessa. Toisin kuin idealistiset markkinauskovaiset ovat toivoneet, markkinat eivät ole toimineet - koska todellista kilpailua ei ole annettu syntyä. Vapaudet on haluttu pitää kontrollissa, koska niiden mukana pöydälle jäisi liikaa rahaa, joka tiettyjen tahojen mielestä kuuluisi oikeudenmukaisesti heille.

Keinotekoiset rajoitukset ja seinät ovat olleet oikeita esteitä innovaatioille ja kulttuurituotteiden käytölle sekä kuluttamiselle. Ne ovat yrittäneet ylläpitää vanhanaikaista ajatusta kontrollista ja estäneet ihmiskuntaa kehittymästä nopeammin eteenpäin.

Tekijänoikeuslainsäädännöillä ja periaatteilla on hyvä tarkoitus, mutta mekanismeina ne ovat karanneet käsistä ja ovat rasite. Aivan samalla tavalla joudumme ihmiskuntana käymään vielä pitkiä keskusteluita patenttijärjestelmien purkamisesta tai keventämisestä, koska järjestelmät ovat lakanneet palvelemasta alkuperäisiä tarkoituksiaan ja ne ovat muuttuneet kilpailua ja innovaatiota rajoittaviksi tekijöiksi mikä edelleen hidastaa ihmiskunnan kehitystä.

Kiinan ja Intian kaltaisten maiden toimet patenttijärjestelmien kunnioittamuudessa ovat toisaalta tuomittavia tekoja, mutta samalla kunnioitettavia ja kannustettavia - samalla tavalla kuin piraattipuoleen toiminta, koska ne ovat toimineet oikeana vastavoimana ja pakottaneet perinteiset toimijat uudestaan innovoimaan ja muokkaamaan toimintatapoja.

Piratismista puhuminen ja yhteiskunnan kehittäminen sellaiseen suuntaan, että se toimisi hyvin ja oikeudenmukaisesti - on tärkeää. Jos kansalaiset kokevat, että tekijänoikeuslainsäädäntö ja ajattelu on vanhentunutta -- on hyvä että sitä keskustelua käydään ja on olemassa muitakin kannanottoja kuin maksetut nykyisen systeemin ylläpitämisestä riippuvaisten tahojen pelon levitys.

Ja kyllä, minäkin olen lapsena, nuorena ja aikuisena nauttinut piratisoiduista kulttuurituotteista. Sen ansiosta minusta on kasvanut laaja-alaisempi kulttuurin kuluttaja kuin olemassaolevien virallisten kanavien kautta olisi ollut mahdollista.

Kulutan vuosittain tuhansia euroja erilaisten kulttuurituotteiden ostamiseen hyvillä mielin ja kuluttaisin enemmänkin, jos parempia vaihtoehtoja kuluttamiseen olisi saatavilla. Vanhat mediateollisuuden jakelukanavat ja rakenteet ovat esteenä sille, että minä kuluttajana sijoittaisin enemmän euroja kyseiseen bisnekseen.

Samasta syystä en myöskään purematta niele vastapropagandaa piratismista.

Pekka Raukko

Piratismi on kuin pissisi pakkasella housuihin. Niin pitkään lämmittää, kun kopioitavaa riittää.

Tilanteessa, jossa tekijänoikeudet on sosialisoitu, eikä kenelläkään ole taloudellista kannustinta tehdä luovaa työtä, kulttuuri vähitellen näivettyy.
Sitä harrastelijoiden "räpellystä", jota netti on jo nyt pullollaan, tullaan varmasti näkemään jatkossakin loputtomasti, mutta ammattimaisesti tehtyä kulttuuria voimme piraatiyhteiskunnassa saada vain jos valtio maksaa sosialistisen luovantyön sankareille siitä korvausta.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Kiitos muuten erittäin paljon teille Vihreille tästä omasta avauksestanne tekijänoikeuden suoja-aikojen lyhentämiseen: http://yle.fi/alueet/turku/2010/10/vihreat_lyhenta... . Yhdessä olemme vahvoja.

Pekka Raukko

Koska kyky erotta oma toisen omasta on hyvin sukupolvisidonnainen. Kun vihreissä on vahva nuorempien ikäluokkien edustus, myös tämä toisten omasta jakaminen on vihreissä valitettavan suosittua.
Vino, eri vihreät nuoret puolisosialistit, ovatkin todellisuudessa piraattien edeltäjä ja esikuva. Ei toisin päin. Tämä on asia, josta en voi mitenkään olla iloinen, saati ylpeä.

Henry Bjorklid

Vai on tässä jotauin sukupolvisidonnaista?
Ensi sunnuntaina täytän 60 vuotta.

Henry

Henri Tuhola

Isoilla budjeteilla tehdään paljon kaikenlaista mitä olisi voitu jättää tekemättä.

Pekka Raukko

Henry,
Peter pan-syndroma ei katso ikää... ;)

matias (nimimerkki)

Hei Pekka,
voisitko näppärän metaforasi tueksi esittää esimerkin jostain kulttuurin osa-alueesta joka on kadonnut piratismin takia?

Kiinnostaisi myös maininta jostain kulttuurituottajasta joka ei ole aloittanut luomistaan tekemällä 'räpellyksiä', ts. harrastamalla?

Pekka Raukko

Mikään ei toistaiseksi kadonnut, mutta se johtuu siitä, että osa ihmisistä kunnioittaa edelleenkin muiden ihmisten perusoikeuksia, eikä pidä rikollisuutta hyvänä asiana.

Tarkoitukseni ei myöskään ollut aliarvioida "räpeltäjiä", sillä tarvitaan tietysti laaja harrastelijoiden pohja, josta ammattilaiset seulotaan.
Halusin vain sanoa, että mikäli harrastelijan siirtyminen ammattilaiseksi tarkoittaa samalla hänen siirtymistä sosialistiseen talousjärjestelmään, niin ammattilaisuus tuskin kiinnostaa kaikkein kyvykkäimpiä.

Älä itke, Iines (nimimerkki)

Juuri näin. Hyvä Pekka! Osuit asian ytimeen.

matias (nimimerkki)

Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut ja kukaan piraatti ei osta yhtäkään levyä koskaan ikinä? Miksi? Mistä tiedät? Eikö historian perusteella voisi tehdä erilaisen arvion?

Pistää miettimään miten sitä musiikkia tehtiinkään ennen levyjä..

Pete Pajuheimo (nimimerkki)

Ööö,

10 000 vuotta sitten Rankassa eleli joku sapiensuvun heimo ja joku(t) tästä heimosta näki hyväksi piirrellä kallioon kuvia saaliseläimistä ja pyyntitekniikoista. Voisitko Pekka selittää miten tällainen luominen on mahdollista kun esim Teostoa ja tekijänoikeuksia ei vielä silloin ollut? Wikipedian mukaan Teosto perustettiin vasta v 1928.

Miten Raukko selittää Beethowenit, Mónetit, Da Vincit, Aristoteleet, Pytagoraat ja sun muut nerokkaat ihmiset? Miten ihmeessä he, kuten miljoonat muut ihmiset ovat voineet luoda yhtään mitään ilman Teostoa, tekijänoikeuksia ja sun muuta lakipaskaa?

Hitto et voi ihminen olla pihalla näkemystensä kanssa. Mua ei haittaa jos Media(huora) -kultti tuhoontuu ja kulttuurin rahaan liittyvä rajapinta muuttuu demokraattisemmaksi.

Käyttäjän jackandolini kuva
Jarkko Andolini

RAUKKO: "Tilanteessa, jossa tekijänoikeudet on sosialisoitu, eikä kenelläkään ole taloudellista kannustinta tehdä luovaa työtä, kulttuuri vähitellen näivettyy. Sitä harrastelijoiden "räpellystä", jota netti on jo nyt pullollaan, tullaan varmasti näkemään jatkossakin loputtomasti, mutta ammattimaisesti tehtyä kulttuuria voimme piraatiyhteiskunnassa saada vain jos valtio maksaa sosialistisen luovantyön sankareille siitä korvausta."

Ihan kiva mielipide, mutta valitettavan väärä. Miksikö puutun mielipiteenvapauteen näin räikeästi? Siksi että esittämälläsi tavalla ei ole koskaan tapahtunut aikaisemmin maailmanhistoriassa. Sinut voidaankin nykyään niputtaa Jeesus Vaaralan ja Late Gröhnin kanssa samaan nippuun. Esitän siis sinulle saman dilemman, minkä aiemmin heille, josko vaikka saisit pähkinän ratkaistua.

Esittämäsi teoreeman mukaan kulttuuri kuolee mikäli siitä ei makseta. Kuitenkaan kirjallisuudesta ei koskaan (tuhansiin vuosiin) ole maksettu lukukertojen mukaan, vaan esim. kirjastolaitos piratisoi kirjoja varsin vallattomasti.

Aiemmin esittämieni perustelujen mukaisesti kirjailija saattaa tehdä esim. 2000 kpl myynnin, saada tästä 2000€ voiton ja tämän jälkeen kirjasto piratoi kirjan, jakelee sen 20000 lukijalle ja maksaa kirjastokorvauksina tekijälle 0,02 € (esim). 22000 lukukerrasta siis 2000,02€ korvaus. Nyt muuta lause seuraavasti: kirjastolaitos -> piratebay, kirjailija -> artisti, kirja -> albumi, lukija -> kuuntelija, kirjastokorvaus -> kasettimaksu. Mikä on se olennainen muutos, jonka vuoksi kirjastolaitoksella on kansan sivistäjän leima, mutta piratebay on kaikkien sylkykuppina?

Blogin kirjoittaja viittaa, että kulttuuri on rikastanut hänen elämäänsä. Miksi yleisesti oletetaan, että ainoastaan kirjallisuuden rooli yleissivistäjänä on niin suuri, että se ajaa kirjailijoiden tekijänoikeuksien edelle? Miksei samaa tehdä myös musiikille? Kirjallisuuden esimerkistä näemme, että kulttuuri ei kuole mihinkään vaikka saatavat tulot olisivatkin pienemmät - jotkut kun tekevät taidetta intohimosta, eivät rahasta.

Yritäpä, Pekkaseni, kehitellä jokin vastaus tähän argumenttiin. Late ja Jeesus eivät enää edes yritä, toivotonta se olisikin... mustan puhuminen valkoiseksi meinaan.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Kiitos kirjoituksesta! Oma historiani on hyvin, hyvin samankaltainen. Pakko kuitenkin ihan saivarrellakseni todeta, että Borlandin kaupalliset työkalut olivat 90-luvun puolivälissä melkoisen kelvottomia. Itse tuli käytettyä DOS-ympäristössä etupäässä mainiota, ilmaista DJGPP:tä ja yhtälailla mainiota ja myös ilmaista Netwide Assembleria (NASM). Allekirjoittaneelle nämä taisivat olla ensimmäinen kosketuspinta vapaasti levitettävän softan autuuteen, mitä nyt joskus piti kopioida joitakin vapaasti levitettäviä simppelimpiä hiiriajureita että sai conventional memoryn riittämään, kun Aces Of The Pacific taisi vaatia sen 620kB.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Itse en koskaan saanut vapaaksi 617 kt enempää :| Siinä taisi toki sitten olla kyllä CD-asemaa, hiirtä ja SB:n AWE32:aa käyttövalmiina.

Käyttäjän joonaskiminki kuva
Joonas Kiminki

En kovin vähällä unohda sitä fiilistä kun saimme AWE32:n paketista ulos ja ajurikorpun sisään ja Van Halenin Jump lähti soimaan demobiisinä MIDI-soittimilla. Huhhuh.

Ilmiselvä (nimimerkki)

Loistava ja tunnelmallinen kirjoitus, oivia perspektiivejä. Suuri kiitos.

Laamis (nimimerkki)

Kiitos kirjoittajalle omaakin lapsuuttani sivuavista muistelmista.

Tekijänoikeusmaksujen tarpeellisuus hämärtyi minulle viimeistään siinä vaiheessa kun näki lukuisten julkisesti idolisoitujen narkomaanien elämää televisiosta, seiskasta tai kahdesta laatumedian koalitioista.(Iltalehti & Iltasanomat)

Jo lapsena ajattelin etten ole velkaa Michael Jacksonille, Madonnalle, Metallicalle tai kenellekään multimiljonäärille, joiden musiikkia kuuntelin. Oli - ja on edelleen - oikeustajuni vastaista, että nuoren koulupojan pitäisi maksaa vähistä rahoistaan jollekin, jolla on jo niin paljon, etteivät edes tajua sitä enää.

Antamisen ilokin on tällaisesta viety. Toisin on aloittelevien muusikoiden laita, joille raotan lompakkoani ilolla aina kun mahdollista. Apuatarvitsevaa on jotenkin luontaisempaa auttaa, kuin sellaista joka halajaa kaikkea itselleen.

Pidin myös erittäin arvokkaana huomiona sitä, kuinka voimakkaasti vapaanjakamisen kulttuuri on vaikuttanut ikäpolveni omaehtoiseen sivistykseen ja tiedonhankkimiseen. Englanninkielen osaaminen nousi räjähdysmäisesti kopioitujen pelien motivoimana, samoin syvällisempi tuntemus tietokoneisiin. Veikkaanpa, että valtaosa ikäpolveni 3d-guruista ottivat ensiaskeleensa vapaan jakamisen tukemana.

Kuvankäsittely ja 3d-mallinnostaidot tulivat harrastuksen sivutuotteena. Toisin olisi jos esim kymmeniätuhansia markkoja maksanut 3dstudio ei olisi ollut piraattina tarjolla. Lonkalta tiedän yli 20 ihmistä, joista yksikään ei olisi tullut opetelleeksi kyseisen ohjelman käyttöä, mikäli yhdenkään heistä olisi täytynyt ostaa ko ohjelma. Heistä hyvin moni suuntautui myöhemmin työelämässään alalle, jossa nyt hyödyntävät osaamistaan, maksavat veronsa osaamisellaan ja useissa yrityksissä tekevät työnsä OSTETUILLA OHJELMILLA.

Tarinaa voisi jatkaa loputtomiin, mutta lopetan osuuteni tähän kappaleeseen;

Vapaalla jakamisella on ollut korvaamaton rooli kokonaisen sukupolven tietotaitojen kehitykseen. Tietotekninen läpimurto olisi tapahtunut merkittävästi hitaammin, mikäli jokainen lisenssi ja ohjelmisto olisi täytynyt ostaa kovalla rahalla. Tiedon vapaa jakaminen on koko ihmiskunnan etu.

Kiitos vielä Ville Hautakangas artikkelistasi.

Älä itke, Iines (nimimerkki)

Kommenttisi: "Oli - ja on edelleen - oikeustajuni vastaista, että nuoren koulupojan pitäisi maksaa vähistä rahoistaan jollekin, jolla on jo niin paljon, etteivät edes tajua sitä enää." Menit asian ytimeen. Noin pikkulapsina saatetaan ajatella, kun ei älli ole vielä täysin kehittynyt.

Eikö vanhempasi opettaneet sinulle, ettei kaikkea mitä haluaa, tarvitsekaan saada? Ja että varastaminen on kiellettyä vaikka sinun kuinka tekisi jotain mieli. Ja saadakseen paljon kaikkea täytyy tehdä hulluna töitä, treenata ja olla lahjakaskin. Niin kuin Madonna tai Metallica ym.
Harvasta on siihen. Se ei anna meille muille oikeutusta varastaa heiltä.

Laamis (nimimerkki)

Jos tarkoitat "ällin kehittymisellä" sitä, että itselleen loputtomasti enemmän haaliminen olisi älyllisesti kehittyneen ihmisen toimintaa, niin - voih - kyllä itken Iines.

Nimenomaan sen vanhemmat minulle opettivat, ettei kaikkea tarvitse saada. Toisin on saattanut olla turhamaisuudessa kylpevien pop-idoleitten kohdalla, jotka kaiken saavutettuaan ajautuvat henkiseen tyhjiöön, jota täyttämään vedetään nappia huuleen, ja piikkiä kankkuun että voisi edes nukkua yönsä. Rahaa täytyy saada lisää, että voi saada lisää, että voi saada lisää lisää.

Ja kyllä, vanhempani opettivat myös varastamisen olevan kiellettyä. Siksi ihmettelenkin kuinka paljon näen ympärilläni väkivaltakoneiston suojaamaa laillista varkautta. Jos ei jotain kielletä, sen täytyy olla hyvästä??!

Kyllä. Kauan eläköön pikavippaajat, koronkiskurit ja lainsuojaamat ryöstäjät, jotka kovalla työllä ja harjoitetulla lahjakkuudellaan ansaitsevat päivittäin yh-äideiltä, tai muilta maksuvaikeuksisilta, keräämänsä kopeekat. Mutta tämä taitaakin vain olla minun lapsenmieleni jokellusta. Heidän täytyy olla todellisia älykköjä, ja älyä tulee nimenomaan mitata vain ja ainoastaan tulosperiaatteella. Kuinka mikään muu voisikaan olla älyllistä toimintaa.

Käyttäjän jackandolini kuva
Jarkko Andolini

* Taputan vaikuttuneena *

Touché, Laamis. Touché.

Vesa Linja-aho (nimimerkki)

Kirjoitukseen voisi vielä lisätä, että tietokoneohjelmien kopiointi oli täysin laillista vielä vuoteen 1994 (vai 1996, en koskaan muista kumpi :-) asti.

Visitor (nimimerkki)

Radiosta tuli muistaakseni "Bitit linjoilla" tai joku vastaavan niminen ohjelma/kohina, josta voi kopioida C-kasetille ohjelmia ;-)

Vieras (nimimerkki)

Erinomaisen kypsää retoriikkaa: kun opettaja teki, niin miksen minäkin?

Opettajalla oli kuitenkin opetustarkoitus, ja puolellaan sitaattioikeus.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Sitaattioikeus
Sitaattioikeus on luotu juuri sellaisia tilanteita varten, joissa informaation ja asiatiedon perillemenoa voidaan parantaa ja helpottaa asiallisin lainauksin. Lisäksi opettaja käytti television ohjelmatarjontaa apuna, ilmeisesti tosin videonauhurin kautta mikä sinänsä on vastakkaista opetustoimen ohjeistukselle:
"Julkisia salaamattomia TV- ja radiolähetyksiä voi tietyin rajoituksin käyttää opetukseen, mutta esim. maksulliselta kanavalta tallennettua ohjelmaa, kirjastosta tai videovuokraamosta kotikäyttöön lainattua videotallennetta ei ilman tekijän lupaa saa käyttää opetuksessa!"
http://www.oamk.fi/amok/oppimat/LO/Opetusmenetelma...
...mutta viodeon alkuaikana tuota eroa ei niin nähty. Eikä se muutenkaan ollut vertailukelpoista nykyiseen tilanteeseen: 2 polven videokopio oli jo niin huonolaatuinen, että siitä tuskin sai selvää.

Kirjoituksessa kamalinta on kuitenkin itsekkäästi itkevä sävy: se ja se sai silloin ja silloin tehdä näin, miksen mä? Tallennuksen alkuaikoina asioita ei vielä nähty näin, nyt kirjoittajan asiasisältö on sama kuin "miksi vauvaa ei toruta kun se kakkaa vaippoihinsa, mutta tyttö suuttuu joka kerta kun paskon sänkyyni".

Voi teitä lapsia.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Varmasti osan elokuvista kanssa oli noin. Osa oli kyllä selvästi nauhoitettu satelliitilta, tai kopioitu esimerkiksi vuokravideoista. Kirjallisuuden monistaminen ja jakaminen koululaisille oli luultavasti vähän enemmän kuin sitaattien käyttämistä.

Tätä rikollisuutta harjoitettiin valtion ja nuorten hyväksi. Laadukkaampaa ja kiinnostavampaa opetusta tilanteessa, jossa kouluilla ei juuri ollut varaa mihinkään.

Itsekkäästä itkusta...

Sisältöteollisuuden voitot ovat kasvaneet jatkuvasti. Ne kasvoivat ennen kopiointikieltoja, ne kasvavat niiden jälkeen. Eniten kopioivat ihmiset myös ostavat eniten alkuperäisiä tuotteita.

Pitäisikö näiden voittojen kenties kasvaa vieläkin nopeammin? Milloin viimeksi olet nähnyt köyhän mediamogulin tai hänen talliinsa kuuluvan artistin? Parantaako heidän rikastumisensa yhteiskuntaa, tuottaako se hyvinvointia maailmanlaajuisesti?

Suuri osa isolla rahalla tuotetusta ja markkinoidusta sisällöstä on myös umpitylsää, kertakäyttöistä kuraa, koska suuryritysten kautta harvemmin pääsee läpi mitään uutta. Kymmenientuhansien budjeteilla on tehty elokuvia, jotka jäävät mieleen. Ilman budjettia on tehty musiikkia, joka tuntuu joltain. Jokainen keksinee muutaman esimerkin.

Visitor (nimimerkki)

"Pitäisikö näiden voittojen kenties kasvaa vieläkin nopeammin? Milloin viimeksi olet nähnyt köyhän mediamogulin tai hänen talliinsa kuuluvan artistin? Parantaako heidän rikastumisensa yhteiskuntaa, tuottaako se hyvinvointia maailmanlaajuisesti?"

Nykyisen talousideologian vallitessa johon kuuluu Tihkumisteoria olennaisena osana, näin todella ajatellaan.

http://www.google.fi/#hl=fi&source=hp&q=tihkumiste...

J (nimimerkki)

Jompi kumpi nyt ei tajunnut pointtia. Nähdäkseni kirjoittaja ei millään tavalla pyrkinyt vetoamaan siihen, että koska se silloin niin miksen minä nyt. Hän pyrki kertomaan, kuinka suuri osa uusista sukupolvista on kasvanut sellaiseen oikeudentuntoon, että jakaminen on normaalia, ja kuinka se on hyödyttänyt noita sukupolvia - ja siten koko yhteiskuntaa kun ovat jakamisesta opittuine taitoineen kasvaneet ja menneet töihin ja ryhtyneet ostamaan omilla rahoillaan kulttuuria johon kasvoivat.

Jos joku argumentti siellä oli, se oli vetoomus siitä, että tuon suuren joukon oikeudentunto otettaisi huomioon laeissa jotka säätelevät yhteiskuntaa. Se tulee vaikuttamaan joka tapauksessa kun vanhat sukupolvet kuolevat pois, mutta yhteiskunta voi vaihtoehtoisesti myös olla edistyksellinen ja olla polkematta tuon suuren ikäluokan oikeudentuntoa.

Pekka Raukko

Omastaan jakaminen on normaalia ja kunnioitettavaa.

Valitettavasti suuri osa uusista sukupolvista on kasvanut sellaiseen oikeudentuntoon, että myös jakaminen muiden omasta itselle ja kavereille on normaalia.
Hämmästyttävää minusta on, että oman oikeuden ja toisen oikeuden erottaminen toisistaan näyttää nuorille sukupolville olevan lähes ylivoimaista.

Vieras (nimimerkki)

eikö ole muuten jännää miten kovalevyistä ja muista tallenteista maksetaan kopioveroa, koska oletetaan ihmisten harrastavan piratismia? Miksi tämä kopiointi onkin sitten yhtäkkiä kielletty?

Voisivat nämä lakimestarit siellä eduskunnassa tehdä päätöksen, joko se vero pois, tai piratsmi lailliseksi.

Vieras (nimimerkki)

TEKIJÄNOIKEUS. Huom. Kaupungeilla on usein könttäsopimuksia Teostolle koskien maksujen maksamista opetustarkoituksessa käytetyn materiaalin osalta... Kysyitkö koskaan, oliko lapsuuden kunnallasi tällaista ?

Vieras (nimimerkki)

Minusta muusikkia ei kannata kopioida, kun sitä on maksutta saatavilla 8 000 000 kappaletta Spotifysta.

Spotify Open http://www.spotify.com/fi/get-spotify/open/

Spotify Free https://kauppa7.sonera.fi/Musiikki?s_kwcid=TC|6650|spotify%20free||S||6112005630

Vieras (nimimerkki)

>Kuka nyt ottaisi todesta jotain ex-missiä, joka selvästi puhuu läpiä päähänsä?

Erittäin hyvä kysymys. Voisit muuten itsekin hankkia uskottavuutta selvittämällä, mitkä kaikki esittämistäsi laittomuuksista ovat/olivat laillisia.

Vieras (nimimerkki)

Jokainen reikäpäämissi otetaan vakavasti, kun hän on pääministerin suosiossa ja tuottaa päähallituspuolueelle mittavan äänisaaliin Uudenmaan tai Helginsin vaalipiireissä.

Nämä mannekiinipoliitikot ovat yhtä vaikuttavia henkilöitä kuin Ludvig XIV:n rakastajattaret. Ihmiskunta ei ole mennyt paljoa eteenpäin Ranskan vallankumouksesta.

Ville443 (nimimerkki)
tarkkailijavm-59 (nimimerkki)

http://pelontorjunta.suntuubi.com/user/fi/Blogi/

haittaohjelmien tekijöitä näyttää ainakin kiinnostavan enemmän "tekijänoikeuksista" tiukasti kiinni pitävän yhtiön käyttöjärjestelmä.

siviilitarkkailija (nimimerkki)

Kiitos Ville Hautakangas erittäin hyvästä ja laadukkaasta kirjoituksesta joka herätti paljon ajatuksia ja mielikuvia.

Tällaisia ajatushelmiä ja tuokiokuvia kun saa lukea, niin juuri ne saavat tämän palstan eloon ja ihmiset hetkeksi johonkin tilaan jota on vaikea edes pukea sanoiksi.

Vieras (nimimerkki)

"Tilanteessa, jossa tekijänoikeudet on sosialisoitu, eikä kenelläkään ole taloudellista kannustinta tehdä luovaa työtä, kulttuuri vähitellen näivettyy.
Sitä harrastelijoiden "räpellystä", jota netti on jo nyt pullollaan, tullaan varmasti näkemään jatkossakin loputtomasti, mutta ammattimaisesti tehtyä kulttuuria voimme piraatiyhteiskunnassa saada vain jos valtio maksaa sosialistisen luovantyön sankareille siitä korvausta."

-Tämä kirjoitus kiteyttää erittäin hyvin musiikin tuottamisen näkökulman.
-Ilman tekijänoikeuspalkkioita eivät artistit elä, muuta kuin keikkailemalla itsensä puhki. Levymyynti on olennainen osa muusikon tuloa. Kun tämä tulo piratismin myötä on romahtanut, on useilla muusikoilla toimeentulo-ongelmia. Tällä en tarkoita Madonnan kaltaisia megatähtiä, vaan ihan kotimaisia artisteja. "Sosialistit" ottakoot huomioon, että artistin on maksettava keikkapalkat myös bändin jäsenille, joista useimmilla on kotonaan jälkikasvua. Eli piratismin kannattajat käytännössä syövät myös artistien lasten leipää. :-/
-Pitää täysin paikkansa, meillä on kasvanut sukupolvi, jotka eivät erota muiden omaisuutta omastaan. :-/

matias (nimimerkki)

Ihan mielenkiinnosta, montako levymyynnillä itsensä elättävää muusikkoa arvelet Suomessa olevan? Entä kuinka suuren osan nämä muodostavat kaikista ammattimuusikoista?

Älä itke, Iines (nimimerkki)

Ne, jotka nimenomaan säveltävät, sanoittavat ja sovittavat musiikin, eivätkä välttämättä ole keikkailevia muusikoita vaan toisille artisteille jne musiikkia tekeviä henkilöitä, elävät jokoa kokonaan tai osittaiin levyjen myynneillä ja radiosoitoilla pääasiallisesti= teostopalkkioilla. Heitä on paljon.

Onko se mitenkään relevanttia onko heitä sata vai viisikymmentätuhatta? Heiltä piraatit varastavat ja vievät elinkeinon rikollisella toiminnallaan joka tapauksessa.

matias (nimimerkki)

No kun et nyt jaksanut googlettaa niin http://ifpi.fi/tilastot/myydyimmat/2009/kotimaiset/ löytyvät viime vuoden tilastot. Tästä nähdään että 46 levyä myi yli 10000 (ts. artistit saanevat näistä levymyynneistä sellaisen summan jolla ehkä pystyy elämään). Listalta löytyy kourallinen jo kuolleita artisteja ja yksi kokoelma. Noin puolet lienee yhtyeitä, joille jaettuna korvaukset tuskin riittävät elättämään koko vuotta.

Voidaan siis arvioida että viime vuoden levymyynnillä elätettiin ehkä 20-30 artistia.

Relevanttiudesta sen verran että vastaamassani kommentissa argumentoitiin nimenomaan näiden kotimaisten artistien lasten leivän puolesta - joka lienee irrelevantti argumentti jos puhutaan kourallisesta ihmisiä?

Pidätkö itse kohtuullisena tehdä sadoista tuhansista suomalaisista rikollisia ja langettaa heille kovat korvaukset (jotka ei muuten mene artistin pussiin) muutaman kymmenen ihmisen takia? Miten käy piraatin lapsen kun isi maksaa nuorena jaetuista mp3sista velkaa vuosikausia?

81 (nimimerkki)

Hieno ja muistoja herättävä esitys oman ikäluokkani nuoruudesta. Kiitoksia siitä.

Joskus olen pohdiskellut että miten paljon suomessa onkaan ihmisiä jotka ovat eläneet nuoruudessa "piratismin" pahuudessa, ja miten se heihin on vaikuttanut. Tunnen kavereita jotka 15-vuotiaina saivat lakifirmoilta uhkailukirjeitä "Jos lataat vielä niin joudut vankilaan. Allekirjoita tämä sopimus ettet lataa enää niin unohdamme asian tällä kerralla." Näin siis 90-luvulla.

Myötätunnosta näitä kohtaan, ja siitä että yhteiskunta leimasi "meidät" rikollisiksi, kasvoi oma vihani koko yhteiskuntaa ja erityisesti korruptoitunutta oikeusjärjestelmää kohtaan. Ja uskoakseni kohtalo tovereita on todella paljon - ja vielä enemmän nuoremmissa ikäluokissa joissa "piratismi" ei ole enää tietokonenörttipoikien yksinoikeus. Jossain vaiheessa on syntyy varmasti vastareaktio, nyt alkaneelle "piraattijahdille". Saas nähdä minkälainen. Eduskunnan kautta se tuskin tulee, sillä siellä päättävät +50 herrat. Piraattipuolue edustaa järjestelmää-on-mahdollista-korjata-sisältäpäin osastoa, suurin osa "meistä" ei usko enää siihen.

Toivottavasti ketään ei satu.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Ihmettelen edelleen sitä, miksi on välttämätöntä ladata niin paljon, että Teosto tulee kimppuun? Uskooko joku, ettei kaikkea tarvitsemaansa musiikkia voi tallentaa radiosta tai soittaa maksutta Spotify Free:llä Soneran kutsusta niin kuin tuossa edellä on mainittu tai Spotify Openilla 20 tunnin kuukausirajoituksin 8 000 000 kappaleen kokoelmasta? Jos Spotify Open:iin rekisteröin näiden luvalla vaikka sunkunsa, saa niin monta 20 tunnin annosta muusikkia kuuneltavakseen, ettei tarvitse töissä käydä.

Minusta oleellinen osa piratismia on sitä, että siirtyy laillisen tallentamisen puolelle ja imuttaa listaykköset radiosta tai kuuntelee vanhemmat Spotifysta.

Onhan se sankaruutta menettää omakotitalon arvo ja hankkia rikosrekisteri, mutta ei jokainen rikosrekisterin hankkinut pelkällä julkisuudella pääse ministeriksi edes Kansallisen Kokoomuksen ministeriryhmään.

Minusta pitäisi kehittää sosiaalisempia rikollisuuden muotoja kuin piratismi, vaikka muistelen 1980-luvulla, ettei monenkaan korkeakoulun opettajat olisi ilman piratismia pysyneet ajan tasalla ohjelmistokehityksessä siksi, ettei kouluilla ollut riittävästi rahaa tietokantalisensseihin ja muihin. Osa ohjelmistopiratismista johtui köyhyydestä: opettajien ja opintovelkaisten. Sitten tätä kuilua lievennettiin oppilaitos- ja lite-versioilla.

Moni ei ymmärrä, että perustuloisena ja opintotuloisena tulotaso on kehitysmaiden luokkaa eikä 3000+ euroa / kk + puolison tulot päälle. Suomeen muodostuu vähitellen kehitysmaan kaltaisia vyöhykkeitä, virtuaalighettoja, jossa on oma etiikkansa: kopioidaan rikkailta rikkailta mitään Robin Hoodin tapaan varastamatta.

Minusta tuo kopiointirikollisuuden kritisoinnin kärki pitää kohdistaa Reutersin ja Sanoman kaltaisiin suurrikollisiin ja miettiä etiikka erikseen pienrikollisten kohdalla.

On kuitenkin niin, ettei mikään Stefan Wallin uskalla puolustaa valokuvaajaa Erkolta, koska muutoin Helsingin Sanomien tuki Svenska folkpartietin vaalirahajärjestelyille lakkaa ja lehti kiihottaa Sfp:n maan alle.

Niin kuin kaksinkertainen dosentti ja yksinkertainen alikersantti Johan Bäckman sanoi, on Helsingin Sanomat pahuuden lähde, joka pitäisi pilkkoa.

Vieras (nimimerkki)

"Onhan se sankaruutta menettää omakotitalon arvo ja hankkia rikosrekisteri..."

Kuten vanha "lakiopettajamme" usein toisti: "Tietämättömyys ei pelasta".

Harlad (nimimerkki)

Mähän en silleensä tiiä suoraan ett mitäs te pyritte tällä ns. "vuodatuksella" saamaan, on toki totta ett ns. "piratismi" esiintyi jo kouluissa toisinaan eikö piratismi ole silti hiukan väärä sana?
Sillä tuntuuhan se vähän oudolta ett "aito" on "poltettu"/"kirjoitettu" levylle ( usealla tuhanssille/miljoonille ) ja kun teet tästä kopion omalla koneellasi niin se on periaatteessa laitonta? eli "piratismi"

" Hui, ny menetin "paljon rahaa" kun joku kopioi aidosta levystäni toiselle. "

Onhan se toki totta ett levyn/pelin/musan tekijä ei ny saakkaan rahnaa ku ei tullukkaa myytyä joka ikistä tuotetta.
Mut eiköhän niillä ole tarpeeks rahaa muutenkin.

Ohjelman/Pelin/Dokumentin/vitsin/sanoman/muu tiedon jakaminen minusta on ihan hyvä asia jos sillä saamme toiset ihmiset oppimaan/iloitsemaan.

Jos ny haluaisin tukea piratismiä niin sanoisin perusteluksi nämä joita muutki kuiteski käyttävät:

1. Kaikilla ei ole varaa.
2. Maksullinen ohjelma (esim. koodaus/3d/grafiikka) ei takaa sinulle että opit sen täysin eikä sisällä välttämättä tarpeeksi dokumenttia vaan pakottaa sinut etsimään netistä tietoa.
3. Parempi testata jos on osto aikeissaan.
4. Miksi maksaa jotain sellaisesta mitä ei tule käyttää enää?
5. Iloa kaikille jaettavaks.
6. Voi saada tajuamaan ett parempi aito kuin virheellinen piraatti.
7. http://harlad.deviantart.com/gallery/#/d1klvip

Vieras (nimimerkki)

1. Mutta pakko on saada?
2. eipä sitä takaa mikään muukaan
3. ja olla siltikin maksamatta? (harva sen maksaa jos "ilmaseksi" saa)
4. miksi sitten se pitäisi saada?
5. "tyhmyys ei pelasta" (seuraukset)
6. tä? onko kopioitu piraatti väärä piraatti? :)

Maaret S. (nimimerkki)

Minulla on ongelman asettelu piraattipuoleen jäsenille, johon toivoisin vastausta.

Mieheni on muusikko. Hän tekee töitä vuodessa n.290-330 päivää, joista eri bändien kiertueilla 100-150.

Kiertueista hänelle jää verojen jälkeen käteen n. 10000-20000 euroa. Koko vuoden ansio hänellä vaihtelee 30000-35000 euron välillä.

Puolet hänen ja samalla koko perheemme ansioista tulee siitä marginaalisesta levy- ja internetmyynnistä, jonka pieni kotimaisen artisti saa osakseen. Ilman tuota levymyyntiä meidän perheemme olisi lievästi sanottuna syvällä suossa. On heikompiakin keikkavuosia.

Meillä on kaksi lasta. Olemme harkinneet koiraa, mutta se on aika tyyristä touhua. Eli meillä ei ole varaa edes siihen. Meillä ei ole palatsia, vaan neljän huoneen asunto neljälle henkilölle kaukana keskustasta. Meillä ei ole kuin yksi auto, joka on vuosimallia 1998. Näen meidän elämämme olevan aika kaukana Madonnan elämästä.

Itse en ole töitä löytänyt, vaikka olen etsinytkin. Kahden lapsen tarhamaksut ovat taas liikaa suhteessa tarjottuihin siivojien paikkoihin.

Piraattipuolue ei ole esittänyt ainakaan meille vielä mitään konkreettista tapaa elättää perheemme, mikäli puolet tuloistamme katoaa.

Kysynkin siis, mikä on meidän perheen elantotilanne kun puolet ansioistamme viedään.

Ja jos saisin vastaukseksi konkretiaa enkä mitään kiertelyjargonia maailman kehittymisestä ja ihmisen evoluutiosta.

Yleensä kun kysyn tätä kysymystä, niin vastaus on todella epämääräinen, joka ei vastaa mihinkään. Sellainen vastaus ei tuo minua eikä perhettäni yhtään lähemmäksi aatteitanne, vaan minulle tulee vain tunne, ettei Piraattipuolueella ole oikeasti vastauksia. On vain agenda, jota ei ole ajateltu loppuun asti.

siviilitarkkailija (nimimerkki)

Ensinnäkin menet siivoojaksi. Tienaat rehellisesti sen minkä kulutat. Se että miehesi soittaa kitaraa, ei riitä lapsiperheen elämiseen. Sinä joudut tekemään työtä ja ottamaan itseäsi niskasta kiinni.

Olennaista on lasten ikä. Ovatko lapset sen ikäisiä että selviävät hetken ilman valvontaa vai eivät. Jos lapsesi käyvät koulua, keskimäärin sellaiset lapset myös kestävät vanhempien työnteon kun vanhemmat kertovat että työ takaa heidän omat huoneensa ja ateriansa ja viihde-elektroniikkansa yms.

Ajoneuvon ikä edellyttää taitoa ja hieman huolta sen huollon kanssa. Pelkkä pävittely ei auta. Samoin elämä keskustan ulkopuolella mihin lienet tottunut. Valitettavasti kepuliministerin paskalaki voi nostaa asumiskustannuksesi pilviin, mutta sille piraatit eivät voi mitään jos kepuli alkaa rahastamaan perhettänne paskavesillä ja vihreät energiaveroilla.

Eli siivoat töissä ja kotona. Ja olet tyytyväinen siihen että sinulla on oma työ ja oma raha ja lakkaat elämästä miehesi siivellä.

zen moottoripyörää huoltamassa (nimimerkki)
Panu Horsmalahti

Implikoit että Piraattipuoluen tekijänoikeuskanta johtaa tulojesi puolittumiseen. Väitettäsi et perustele mitenkään, koska väitteesi on itseasiassa epätosi.

Henri Tuhola

Kituutat siis yhtä pahoin kuin oma porukkani. Miehesi rääpii persesuoli pitkällä ja käteen jää keskivertopalkka joka tuskin riittää kunnolla mainitsemallesi kahden lapsen perheelle.

Henk. koht. olen todennut että pitäisi tienata vähän enemmän kuin ehtii kuluttaa että täällä pärjää. Pieni fyysinen kultaharkko perstaskussa on paras vakuutus kaikkien onnettomuuksien varalta. Jos sellaista ei ole niin välttämättäkin kiikuttelee köyhyyden ja vaivalloisen toimeentulon välillä.

Minusta tuntuisi hirvittävän huterolta perustaa elämää toisten ihmisten luottamukselle, eli sille että he tunnollisesti ostavat biisit eivätkä kopioi niitä. Tilanne on tällä hetkellä tämä ja ehdottomasti haluan että mahdollisimman harva rakentaisi merkittävää osaansa toimeentulostaan näin hataralle pohjalle.

Ehkä piraattipuolueella onkin vastauksia. Moni niistä ei kuitenkaan miellytä korvaa.

Saanko luvan haastatella teitä? Minulla ei ole suuria varoja, joilla kykenisin tukemaan perhettänne (eikä kannettu vesi tunnetusti kaivossa pysy), mutta haluan auttaa jokatapauksessa. Sen tiedän että en pysty tietämättömänä auttamaan ketään.

Henri Tuhola, sähköposti on henri.tuhola@gmail.com

Olen valmis tulemaan henkilökohtaisesti luoksenne kuuntelemaan sanottavanne. Kenties keksin jotakin, vähimmilläänkin voin tiedottaa piraateille minkälainen järjestely tukisi ihmisiä jotka päätyvät tuottamaan työkseen sisältöä.

matias (nimimerkki)

Levymyynnistä vuodessa siis vajaa 20keur. Oletan että miehesi julkaisee levynsä itse, sillä jos hän olisi ns. ison levy-yhtiön tallissa, saisi tälläistä tuloa vastaan myydä kymmeniä tuhansia levyjä vuodessa etkä silloin puhuisi mistään pienestä kotimaisesta artistista.

Itseasiassa vaikka miehesi saisi levyt painettua hintaan 0e ja myisi niitä hintaan 20e, sentinkään menemättä kenellekään muulle, saisi myydä sen 1200 levyä vuodessa että näihin numeroihin päästäisiin (ilman veronkiertoa)..

Oletkohan sekoittanut Teosto- tai Gramex-korvaukset tähän mukaan - niitähän nimittäin maksetaan julkisesta esittämisestä, so. radiosoitosta ym johon ei piratismi juurikaan vaikuta.

Omasta mielestäni suurin syy artistien suht pieneen tulotasoon on levy-yhtiöt, eikä niinkään piraatit. Esimerkkinä käy vaikkapa Idols-Ari, joka sai voittonsa kunniaksi levytyssopimuksen ja 30000 euroa ennakkoa. Ari joutunee maksamaan levy-yhtiölle myös markkinointikustannuksia (sisältäen videon tuotantoa jne), ja lisää rahaa tilille tippuu vasta kun hänen levyään on myyty _täysihintaisena_ lähes 60000 kappaletta eli tuplaplatinaa. Tässä vaiheessa Ari olisi tienannut siis 30000 euroa ja levy-yhtiö yli 350000 euroa. (Lähteenä https://oa.doria.fi/bitstream/handle/10024/6779/st... )

Visse (nimimerkki)
Muusikko minäkin (nimimerkki)

Ei teidän perheen ansioista viedä yhtään mitään.
Päinvastoin, ilman "piratismin" mahdollistamaa biiseihin tutustumista jäisi usealla levyjen ostajalla tai keikoilla kävijöillä rahat omaan taskuun, kaikilla kun ei ole varaa tuosta noin vaan ostaa levyä tai mennä keikalle.
Näin ollen mikäli nämä jotka harkitsevat lipun ostamista keikalle tai levyn ostamista pohtivat sattuvat pitämään miehesi musiikista tuovatkin enemmän rahaa talouteenne verrattuna tilanteeseen jossa "tuotteeseen" ei voi tutustua ennakolta.

Miehelläsi vaikuttaa olevan muutenkin aika hyvät tulot.
En minä pääse lähellekään moisia ansioita musiikkituloillani vaikka tekisin joka päivä töitä.
Näin ollen olen joutunut säännöllisen epäsäännöllisesti tekemään ICT-alalla projektiluontoisia töitä.

Kannattaa myös muistaa että kukaan ei pakota miestäsi olemaan ammattimuusikko, mikäli sillä ei perhe elä, on ehkä parempi jättää musisointi harrastuspohjalle ja mennä muihin töihin.
Suomessa on sen verran pieni markkina-alue että jos menestystä tahtoo alalla kuin alalla, suunta on tiheämmän asukasluvun seutuihin...
Oman musiikkini vientiprosentti lienee 95% yläpuolella tälläkin hetkellä.

Mainitsit myös että teillä on kaksi lasta ja koiran haluaisitte mutta ei ole varaa?
Minulla ei valitettavasti ole varaa edes yhteen lapseen(toisesta lapsesta ja koirasta puhumattakaan), mutta en minä silti asiasta isommin valita. Kaikkea ei vain voi saada, minä olen ainakin toistaiseksi valinnut musiikkini.

Saathan myös itse tuloja. Mikäli olet oikeasti työtön työnhakija olet oikeutettu verojen jälkeen noin 5000 euron vuosituloihin. Näin ollen miehesi ei ole taloutenne ainoa tulonsaaja.

En ole piraattipuolueen edustaja, halusin vain tuoda mielipiteeni ja tosiasiat julki muusikon ominaisuudessani.

Vieras (nimimerkki)

Elämä on valintoja täynnä.

Vieras (nimimerkki)

Täh, minä luin tarinan ilman mitään ongelmia. Jos ei osaa lukea niin oma ongelma. Hyviä pointteja, hyviä pointteja!

Vieras (nimimerkki)

Helvetin hyvä kirjoitus ja täyttä asiaa [pyyhkäise silmäkulmaa nostalgia-aallon liikuttamana}.

Janne Myllylä (nimimerkki)

Kannattaa muistaa, että raja piraatin ja uuden teknologian yrittäjän välillä on todella harmaa nykyään - vaatinee usein oikeuden päätöksen..

Itse olen kasvanut yrittäjäksi, mutta se vie mut lähelle piraattia ;-)

Janne G Pirinen

Aikoinaan ajeltiin pentiumilla kilpaa kotimaisen ohjelmistotalon huipputuotetta Death Rallya. Nyt jakavat hyväkkäät tätä historian merkkiteosta ilmaiseksi. Eikö mikään ole enää pyhää?
http://www.remedygames.com/games/deathrally

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Jos joku käy avaamassa jonkun kaupan oven ja sivulliset pääsevät sisään varastamaan, on oven avaajan turha valittaa. Piratismissa noita ovien avaajia riittää. Rikollisia.

Käyttäjän jackandolini kuva
Jarkko Andolini

Huoh...

Piracy is not theft.

Thief steals the original.

Pirate just makes another one for himself.

Get it?

Vieras (nimimerkki)

...ja jakaa sen miljuunan muille. Ketit?

Vieras (nimimerkki)

Mahtava kirjoitus, joka toi oman lapsuuden ja nuoruuden elävästi mieleen.

Won't get fooled again!

Alfons Åberg (nimimerkki)

Aika pieni osa artisteista elävät luxus elämää, esim Antti Tuiskun vuositulot ovat nykyään alle 30 000€/vuosi. Jos vähänkin marginaalisempaa musiikkia harrastaa nin sillä itsensä elättäminen on turha toivo. Levyjenteko maksetaan suurilta osin itse, keikoista saa max bensat, parit bisset ja ehkä jotain naapurin kebab/pazza paikasta ja euroopan kiertueet tehdään (jos tehdään) kun on lomaa "oikeasta" työstä. Keikoilla myydään pari t-paitaa ja levyä ja niillä tuloilla sitten maksetaan (osittain) muut kulut (kotisivujen ylläpito, promokuvat, treenikämpän vukra, äänentoisto laitteet jne). Tämä on aika monen artistin ja bändin arkea, jopa semmoisten mitkä suuri kansaa mieltää staroiksi.

Mutta levynmyynnin kulta aika on ohi eikä sitä takaisin saa. Nuoret kuluttajat ovat tottuneet saaman kaiken ilmaiseksi ja sitä tottumusta on vaikea muuttaa. Toisaalta isot levy/elokuva-yhtiöt ovat olleet aivan liian hitaita ja kankeita eivätkä ole pystyneet vastaamaan muuttuvaan tekniikkaan. Yksittäisten piraattien jahtaamisen sijaan resurssit pitäisi (olisi pitänyt jo 10v sitten) sijottaa spotifyn ja voddlerin kaltaisten palvelujen kehittämiseen.

Tosiasia kuienkin on että levyjä myydään huomattavasti vähemmän nykyään kun ennen ja näin ollen tulot ovat pienentyneet. Tämähän ei ainoastaan koske levy-yhtiö pomoja ja Madonnan kaltaisia tähtiä vaan koko alaa, levy-yhtiön juoksu pojista, studioissa työskenteleviin ja levy-kauppiaihin. Mikä on piraattipuolueen kanta näihin ongelmiin? Onko mitään toimeenpiteitä millä artisteja ja koko alaa voisi auttaa?

Heimo Laukkanen (nimimerkki)

Levymyynnin kulta-aika on ohi, ihan kuten kirjoituskoneen korjaajien kulta-aika on ohi.

Teknologinen kehitys muuttaa maailmaa ja jakeluyhtiöt ovat pitkään haranneet vastaan, ja kärsineet siinä kun kuluttajat eivät ole suostuneet huonosti toimiviin ja heidän vapauksiaan liikaa rajoittaneisiin ratkaisuihin. Viihdeteollisuus on hävinnyt rahaa, kun ovat jääneet taistelemaan muutosta vastaan - sen sijaan että olisivat olleet ajamassa muutosta.

Piratismista puhuttaessa mennään aina vauhdilla ääripäihin ja unohdetaan ne harmaan sävyt siinä välillä. iTunes ja Netflix sekä muut palvelut ovat osoittaneet, että oikeanlaisilla malleilla ja tuottamalla oikeaa lisäarvoa kuluttajille ovat kuluttajat valmiita maksamaan viihteestä aivan kuten ennenkin. Kuluttajat sen sijaan vastustavat riistohinnoittelua ja heidän kohtelemista automaattisesti rikollisina, tavoilla jotka ovat vain haitanneet kuluttajan mahdollisuuksia nauttia kulttuurituotteista. Piraatit ovat tarjonneet laadukkaan vaihtoehdon median jakeluun tilanteissa, joissa mediayhtiöt ovat rakentaneet voiton maksimoimisen saavuttamiseksi rakenteita ja esteitä, jotka ovat yksipuolisesti rajoittaneet entisestään kuluttajien oikeuksia ja vapauksia.

On aivan validia sanoa, että se on heidän oikeutensa markkinoilla.

* Hiljainen hetki *

Piratismi voi olla törkeää varastamista ja toisten työllä rikastumisen yrittämistä, kun piratisoituja tuotteita myydään missä sattuu ja miten sattuu... tai hyödynnetään ansaitsemistarkoituksessa muuten.

Piratismi voi myös olla idealismia, jossa kulttuurin ja tiedon toivotaan olevan vapaampaa ja helpommin käytettävissä.

Vuosien aikana miljoonat ja miljoonat eurot ja dollarit ovat lobanneet yksilöiden oikeuksia vastaan - ja saaneet jotkut uskomaan siihen, että on oikein ahdistella hyllyjen täyttäjää, joka sattuu lauleskelemaan hittibiisejä töitä tehdessään. ( http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/scotland/taysid... )

* hiljainen hetki *

Minä näen piraattipuolueen toiminnan dialogin käymisenä ja vastapainona kehitykselle, jota vuosikymmenien aikana on tapahtunut täysin yksipuolisesti johdettuna.

Minä toivon, että tulevaisuus olisi meille kaikille parempi ja vapaampi - ja että luovan työn tekijät pystyvät jatkossakin luomaan uusia ajatuksia ja tuotteita. Kaikesta pelottelusta huolimatta en todellakaan usko, että luovat teollisuuden alat minnekään häviävät. Media- ja viihdeteollisuus elää murroksessa, ja uusia ansaitsemismalleja ja toimintatapoja kehitetään korvaamaan vanhoja.

Kaikki muutkin alat ovat kokeneet rakennemuutoksia ja innovaatioita, ja selvinneet niistä.

Amynooli (nimimerkki)

Ja tänä päivänä kuluttajien rahoista kamppailee suurempi määrä kaikennäköisiä kulutusmahdollisuuksia.

Rahaa ei ole yhdellä ihmisellä käytettäväksi loputonta määrää.

Space (nimimerkki)

Ei sinusta kukaan viranomainen välitä, koska et koskaan kasvanut serverin ylläpitäjäksi, varastetun tavaran suurliikemieheksi ja huorien mainostajaksi. Miksi et? Eikös sen pitäisi olla aivan yhtä helppoa ja sallittavaa?

Henry Bjorklid

Mutta sehän on sallittua:
- Serverin ylläpito tai vuokraus on täysin laillista.
- "Varastettua tavaraa" saa myydä, jos teettää lait itsellen sopiviksi, nimi on Disney, huijaa työläisiään (esim. C. Barks) ja 'lainailee' lähinnä Grimmin veljeksiltä. ;-)
- Microsoft on kuitenkin kaikkien ideavarkaitten isoäiti.
- "Huorien mainostaja"??? Mitäköhän tämä pitää sisällän? Joka tapauksessa on laillista myydä viinaa, pitää kapakka ja yhdistää se lihakaupaksi. Saa mainostaa roikotettua lihaa, parasta ennen lihaa jne. Pääasia, että liha on kypsää.

Henry

Älä itke, Iines (nimimerkki)

Grimmin suvun oikeudet Grimmin satuihin lienevät olleet vanhentuneet jo aika tovi sitten. Ettehän te, piraattilaisparat, edes tiedä mistä puhutte. Kannattaisi todellakin ensin TUTUSTUA tekijänoikeuslainsäädäntöön ennen kuin sitä rupeatte kritisoimaan. Suosittelen sitä lämpimästi jotta uskottavuutenne ei kärsisi niin pahasti.

Mitä tekemistä suurilla Amerikkalaisilla riistofirmoilla on esimerkiksi sen kanssa, että haluatte samalla viedä elinkeinon suomalaismuusikoilta?

Henry Bjorklid

Älä itke, lue vain uudelleen kohta "jos teettää lait itselleen sopivaksi", niin ehkä juttu aukeaa Sinullekin.

Hyvää päivänjatkoa vaan. Pidä aapistikku oikeassa kädessä.

Henry

Henry Bjorklid

Lauri on Lauri, vaikka voissa paistaisi.
Juu, minäkin olen huomannut, että pitkän päälle tämä saaristolaisuus tekee tepposensa. [Asun samassa kunnassa kun Lauri, mutta eri saarella. No, täältähän me huhuillaan.]

Olen antanut oman näkemykseni piratismin tulevaisuudesta painostusryhmänä ja tulevaisuuden muokkaajana täällä omassa blogissani:
http://henry2.puheenvuoro.uusisuomi.fi/48712-puolu...

Kolmas vastauskommentti ja siitä eteenpäin.

Henry

Sammakko (nimimerkki)

http://www.kopiraitti.fi/Kopiointi/fi_FI/kopiointi...

"Opetusministeriö hankkii tekijänoikeusluvat oppilaitoksille niihin kopioihin, jotka jaetaan opiskelijoille maksutta."
"Kopiointi ja tallennus oppilaitoksissa on luvanvaraista.
- voit ladata Kopiointi ja tallennus oppilaitoksissa -esitteen, jossa kerrotaan tiivistetysti opetusministeriön kouluille hankkimien lupien sisällöistä ja lupaehdoista."

Älä itke, Iines (nimimerkki)

Jep. Näin. Rikollisiksi siis kasvetaan, ei sorruta. Muistattehan sitten, piraattilaiset, ruoka- ym.kaupoista myös hakea kaikki tuotteet ilmaiseksi, noin vain hyllyiltä. Logiikan täytyy säilyä.

Jo 80-luvulla oli sallittua esim. kirjastosta lainata levy ja kotona äänittää se c-mankalle omaan käyttöön. Rikolliseksi se muuttui vasta jos jakoi sen eteenpäin tai yritti hyötyä siitä taloudellisesti.
Näin on edelleen. Kiitos piraattilaisten siitäkin varmaan tehdään laitonta, koska lait joudutaan aina säätämään niin, että rikollistenkin älynväläykset saadaan kuriin.

Jos piraattipuolueen jäsenet eivät edes tiedä, että opetusministeriön alaiset oppilaitokset saavat käyttää kopioita opettamiseen, herää kysymys, kuinka populististisista piraattirikollisista onkaan kyse? Tuokin kopiointioikeus on ollut isestään selvä asia jo iät ja ajat.

Yhteiskunta-anarkialle voisi keksiä jonkun toisenkin muodon kuin viedä leipä muusikoiden ym. suista. Oletteko kateellisia toisten kyvystä konkretisoida luovuus vai onko arvomaailmanne todellakin niin hataralla pohjalla ettette kykene erottamaan mikä on varastamista ja mikä ei? Oletteko koskaan kuulleetkaan käsitteestä moraalis-eettinen ajattelu?

Sivistäkää itseänne!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Oletko varmasti maksanut Tuomari Nurmiolle otsikkosi käytöstä? Kaiva vaan lisää kuvetta, ehkä sieltä löytyy sivistystä - tai vaikka moraalis-eettistä ajattelua.

Henry Bjorklid

Joo, ja "Jo 80-luvulla" oli kielettyä "varastaa noin vain hyllystä."
Opiskelisit nyt edes logiikan perusteita ja/tai tutustuisit keskusteltavaan aiheeseen, niin maalaisjärki-logiikkakin riittäisi.

Henry

Henri Tuhola

Kirjastosta levyjen lainaaminen ja kotona äänittäminen on rinnastettavissa muuhun piratismiin. Kopiointiväline ei vaikuta 'laittoman' kopioinnin määrittelyyn.

Piraattipuolueen jäsenenä haluaisin tietysti opettajien käyttävän julkisesti saatavilla olevaa aineistoa kouluttamiseen ja valtion pitäisi tätä julkisesti saatavilla olevaa aineistoa rahoittaa kirjakustantamoiden sijasta.

Se anarkia on hyvää vastapainoa lakipykälille joiden päälleajamiseen tarvitaan läpikotaista väestön jatkuvaa seurantaa. Välineitä mistä on vain pieni askel mielipidevankeihin ja valtiota kritisoivien puheiden hiljentämiseen.

Tekijänoikeuslaki nykyisellään on hyvää myrkkyä oikeusvaltiolle ja demokratialle. Tekijöillä kyllä pitää olla oikeuksia, mutta mikään kopiointi verkkossa ei voi olla laitonta koska tuollaisen lain valvominen on liian kallis hinta kulttuuristakin.

Kopiointi on myös oleellinen osa uuden sisällön luomista. Eräät viisaat heput ovat sanoneet että ei ole väliä mistä ideat on pöllitty, vain sillä on väliä mitä niistä on tehty.

Iines itkee (nimimerkki)

Puhut logiikasta, mutta ymmärryksesi siitä on niin perusteellisen puutteellista, että kuvittelet piratismin olevaan suoraan verrannollinen varastamiseen. Sitähän se ei tietenkään ole. Varastaessa varastat fyysisen tuotteen joka on pitänyt valmistaa jne., eikä siinä ole enää mahdollista ostaa kyseistä tuotetta.

Asian x lataaminen internetistä ei vielä itsessään tarkoita mitään menetystä kenenkään kannalta. Se ei ole suoraan keneltäkään pois, ja lataaja voi mahdollisesti jopa ostaa kyseisen tuotteen, tai jonkun muun siihen liittyvän asian. Lisäksi ladattu tuote tulee tutuksi lataajalle - mahdollisesti hänen kaveripiirillekin - ollen täten ilmaista mainosta.

Esimerkkiskenaario: henkilö lataa entuudestaan tuntemattoman artisti Y:n levyn, tykästyy tähän kovin ja kehuu kavereillensakin, käy loppuelämänsä aikana kymmenillä artistin keikoilla ja ostaa mahdollisesti joitain tuotteitakin. Onko piratismista ollut haittaa tälle artistille?

Btw, koulujen kopiointivapaudet eivät todellakaan kata kaikkea kopioitavan materiaalin kirjoa, vaikka osan kattaakin.

Henry Bjorklid

Juuri näin, hyvä että sait asiat oikeinpäin (lue edellillinen kirjoituksesi ja vertaa).
Voihan tietysti olla, että kirjoittajia on kaksi samalla nimellä. ;-[

Henry

Panu (nimimerkki)

Ah, Star Control I, II ja III tuovat muistoja mieleen. Master of magic, vai minkä niminen peli olikaan, meni englanniksi aivan hyvin, vaikka en osannut edes suomea lukea sen kummemmin. Fallout 2 meni läpi sanakirja toisessa kädessä kauppoihin tullessaan. Nuori kun olen.

Mutta hyviä kommentteja ja muita tässä oli puolesta ja vastaan, kun kaikki luin läpi. Itse olen sitä mieltä, että tekijänoikeudet nykyisellään on tullut, tai tulossa hyvin pian tarunsa päähän. Lainsäädäntö ja maailma eivät mene enään samaa tahtia, ja toinen on jäämässä pahasti jälkeen.

Ja mitä kasvamiseen tulee, en tiedä yhtään kaveria/ tututtua, joka ei jollain tavalla nykyistä tekijänoikeuslakia olisi rikkonut tai ollut osallisena toimintaan.

Moto tuli aikoinaan ja metsurit jäivät työttömäksi. Ompelukoneet, kokoamis robotit, teho-kasvatuslaitokset, työkoneet... Aina joku kärsii, mutta nyt on tavallaan etujärjestö jäämässä jalkoihin, jolla on hyvin näkyvissä olevia julkisia edustajia, jotka kyllä sanovat mielipiteensä siitä, kun elanto on uhattuna. Ja nämä tekevät taas rahaa isommalle taholle.

Luonnehtisin tätä muutosta evoluutioksi. Jos ei pärjää, kuihtuu pois hiljalleen. Miljoonat kärpäset eivät voi olla väärässä.

J (nimimerkki)

Hyvä kirjoitus, kiitos!

tavis -83 (nimimerkki)

Todella hyvä ja osuva kirjoitus.

Oma lapsuuteni ja nuoruuteni oli hyvin samanlaista aikaa, vaikken tietotekniikka alalle lopulta suuntautunutkaan.

Fakta oli kuitenkin, että kaikki kopioitiin mikä kiinnosti ja sehän laajensi niin musiikin, kirjallisuuden kuin kaiken muunkin kulttuurin makua. Mikäli en nuorena poika olisi näitä "kiellettyjä hedelmiä" päässyt maistelemaan, olisi päivän selvää että kantaisin nyt insinöörin palkastani käteen jäävät eurot johonkin aivan muihin tuotteisiin.

On syytä muistaa, että moni aivan laillinen bisnes on käytännössä alkanut piratismista. Katseleppa vaikka kaupan lehtiosastolla olevia mangasarjakuvia - näiden ostajakunnan perusta luotiin ilmaiseksi netistä lukemalla.

Mutta mutta, loppu pelissä on aivan sama mitä Pekka Raukko & kumppanit ajattelevat asioista. Elektronisessa yhteiskunnassa piratismia ei voi pysäyttää, enkä itse asiassa näe sitä edes huonona asiana.

Valtaosa TYÖSSÄ KÄYVISTÄ ihmisistä tulee kuitenkin maksamaan haluamistaan tuotteista, olivat ne sitten elektronisia tai eivät.

Vieras (nimimerkki)

Kaikki kopiointi, lataaminen ja vastaava edistää aina tuotteen kaupallisia etuja, ei suinkaan varasta tekijöiltä. Väite on niin selvä fakta, että en vaivaudu perustelemaan.

Kansantaloudellisesti säästäisimme 3,7 miljardia euroa vuosittain, mikäli meillä olisi vapaa pääsy kaikkiin itseämme koskeviin fileihin, ja muokkaamaan, kopioimaan ja siirtämään niitä keskenään. Summa on perstuntuma 8 oluen jälkeen.

Esimerkki:

Muutin juuri yritykseni yritysmuotoa, koska tein urakkasopimuksen. Olen joutunut soittamaan ainakin 40 puhelua, postittamaan vähintään tusinan kirjettä, sekä vastaanottanut toistakymmentä, ja kaikista 2-4 kopiota. Jokainen taho, jonka kanssa olen asioinut omaa jonkinlaisen verkkopalvelun tunnistuksella (verkkopankkitunnukset). Miksi kukaan ei vaadi sitä, että voin copypastata viralliset tiedot tunnistautuneena? Kaikki viraston työntekijät savat palkan samalta maksajalta, eli valtiolta. 100 000 turhaa virastoihmistä saa puolestani jäädä työttömäksi, jos voin vartissa tehdä saman kuin kahdessa viikossa lukuisine sivukuluineen (kirjeet, postarit, puhelut ym...) he tekevät.

Ja osanhan niistä voisi työllistää virastoon, joka valvoo ettei ketkuilua tapahdu (esim. kikkaillaan itselleen nollaverovelkatodistus).

Käytännössä kaikesta luukusta putoavasta postista voitaisiin hoitaa 90% järkevämmällä markkinoinnilla, sekä vapaalla pääsyllä kaikkiin omiin tietoihinsa eri virastoissa.

Annan rotestiääneni piraateille (sille yhdelle Zeitgeistarille).

Onnea ja menestystä!

Vieras (nimimerkki)

En ymmärrä miksi levy-yhtiöt jatkuvasti lobbaavat eri artisteja eri radioasemille.
Siis levy-yhtiö haluaisi, että radio soittaa usein jonkun määrätyn uuden artistin kappaleita. Jos olisi kyse Teostomaksuista, niin kait se olisi ihan sama lobata vanhoja kappaleita eikö niin?

Näin elokuvan jonka oikeellisuudesta en tiedä, mutta siinä kerrottiin Elviksen ekan kappaleen buffaamisesta pienen radioaseman kautta.
Homma meni näin:
- Kaveri lupasi buffata.
- Kappaletta soitettiin ja aivan lopussa tämä radiokaveri alkoi puhumaan musiikain "päälle".
- 20 minuuttia myöhemmin, hän kertoi kuulijoille, että hän oli saanut negatiivista palautetta, koska oli puhunut levyn aikana. Ja näin hän lupasi soittaa koko kappaleen uudelleen.
The rest is history.

Jokainen tietää, että on olemassa paljonkin musiikkikappaleita, jotka ei "aukea" heti ekalla kuuntelulla, mutta kun on muutaman kerran kuunnellut, sitä on ikäänkuin koukussa.
ja jos Sinulla on jonkun taiteilijan kappale josta pitää, niin mitä ostat seuraavaksi: Hänen alkuperäisen kokoelman tai jonkun tuntemattoman esittäjän?
Tai 23:nnen Tapio rautavaaran peruspaketin? ;-)

No, minä en niinkään musiikkia kuuntele, vaan olen enmmän kirjojen perään. Tsekkaan muutaman sivun sieltä täältä jne.
Esim. viimeeksi oli Stephen Kingin kirjoja katseltavana ja täytyy sanoa, että olen hieman aliarvoinut häntä, johtuen niistä elokuvista.
Mutta, yllätys - yllätys, jätkähän todella osaa kirjoittaa, eli ostan "The Dark Tower"-sarjan sekä mahdollisesti myös "Cujo"-teoksen kunhan saan ne englanniksi jostakin. (Vältän "maailman suurinta kirjamyyjää", määrätyistä syistä...)

Henry

Henry Bjorklid

En näköjään, tuossa yllä, ollut kirjautuneena.

Henry

Vieras (nimimerkki)

Näin meillä vartuttiin. Muistan erittäin hyvin myös kaikki ne kerrat, kun lapsena pyysin vanhempia ostamaan jotain, ja ensimmäiseksi vastaukseksi sain lähes poikkeuksetta: "Etkö sä voi kopioida sitä joltain kaverilta?"

Aleks (nimimerkki)

Kopsasin toisaalle kirjoittamani pätkän tännekin koska tämä on tuoreempi ketju. Pahoittelen toistoa.

Entäs sellainen esimerkkitapaus, jossa kotimainen kanava näyttää tv-sarjaa pari kolme kautta ja sitten katsojien vastalauseista huolimatta hyllyttää sen. Sarjaa on tehty kuitenkin 5 kautta ja katsojaa jää harmittamaan kun sarjaa ei näe enää televisiosta. Sitten hän huomaa, että sarjan loput kaudet pystyykin lataamaan netistä ns. piraatteina ja sarjan tekstitykset saa kätevästi nettisivulta.

Monikaan jonkun sarjan tosifani ei enää todellakaan odottele vuosikausia, jotta näkisi fanittamansa sarjan televisiosta suomessa kun sen saa ladattua netistä heti USA:n ensi illan jälkeen. Tämä nykyaikana jo sietämätön vuosien viive monien sarjojen suomen esityksiin johtaa taatusti piratismiin.

Aleks (nimimerkki)

Levy-yhtiöiden haluttomuus muuttaa toimintatapojaan nykyaikaiseksi on kuin ihmisten pitäisi edelleen ostaa ruokansa aamunkoitteessa torilta käteisellä, vaikka sen voisi ostaa marketeista pankki/luottokorteilla silloin kuin itselle sopii.

Levy-yhtiöt ovat naulanneet itsensä cd/dvd- myyntiin vaikka suuri osa haluaa musiinkin nopeasti netistä tietokoneelleen ja kuunteluun. Jos jonkun artistin tekele on todella niin hyvä, että sen kuuntelu kestää kymmeniä kertoja niin olen siinä tapauksessa halukas ostamaan sellaisen cd:n tai dvd:n. Mistä sen sitten tietää etukäteen jollei ole kuullut niitä kappaleita? Siksi pitää olla mahdollisuus kuunnella biisejä etukäteen ja jos pitää tarpeeksi niin siten ostaa kyseisen tekeleen. Suuri osa musiikista on kuitenkin sellaista kertakäyttöhöttöä, että sitä ei lataisi edes ilmaiseksi, puhumattakaan että maksaisi 10 euroa levystä jossa on 1-2 kohtalaista biisiä. Minusta on kohtuutonta vaatia ostamaan tuotetta jonka sisältöä ei tunne ja sitten vielä lailla ja rangaistuksilla säädellään miten ostamaansa tuotetta saa käyttää.

Aika ja tekniikka on vaan totaalisesti ajanut ohi levy-yhtiöiden toimintamallista. Tällä hetkellä on normaalia, että kaupassa olevasta levystä artistille jää ehkä n. 1%. Jos levystä menisi artistille paljon suurempi osuus kuin nyt niin moni olisi asentellisesti valmiimpi ostamaan levyjä. Nykyaikaa on se, että musiikin tai elokuvan saa netistä välittömästi, eikä se, että se pitää käydä fyysisesti ostamassa kaupasta tai tilata postitse ja odotaa sitä saapuvaksi monta päivää.

On täysin kohtuutonta, että levy-yhtiöt saavat sanella miten ihmisten pitää olla ja elää ja käyttää heidän tuotteitaan. Sitten vielä he kehtaavat itkeä laskenutta levymyyntiä vaikka itse tekevät kaikkensa sen eteen että juuri niin käy. Vaaditaan lakimuutosten ja rangaistusten avulla ihmiset menneisyyteen ja vanhanaikaisiin menetelmiin sen sijaan, että tehtäisiin omiin toimintatapoihin uudistuksia jotka on pakko tehdä jossain vaiheessa. Kuka vielä kuvittelee, että 5-10 vuoden päästä cd/dvd on uskottava moderni formaatti?

En vastusta tekijänoikeuksia ja artisteille kuuluvaa palkkaa, ainostaan nykyisen levy-yhtiöiden kohtuuttomat voitot artistien kustannuksella ja kohtuuttoman vallankäytön hyväuskoisten poliitikkojen avulla. Tosin tekijänoikeussuoja voitaisiin hyvinkin laskea nykyisistä järjettömästä elinikä+70 vuotta. Tuo 70 vuotta pitäisi poistaa välittömästi pois, se ei ole mitään muuta kuin rahastusta. Kuka artisti tarvitsee kuoltuaan yhtään mitään? Esim radiosoitosta voisi edelleen maksaa vanhaan tapaan, mutta yksityisen ostamaan äänitteeseen tulisi rajoittamaton oikeus. Lisäksi velvoiteittaisiin levy-yhtiöt maksamaan artisteilla oikeudenmukaisempi korvaus. Se on ihan yhtä lailla oikeutettua kuin maksavien asiakkaiden nykyinen jahtaaminen ja rangaistuksilla uhkaileminen. Levy yhtiöt mielellään unohtavat mainita sen, että kyse on enimmäkseen heidän voitoistaan eikä niinkään artistien tuloista.

Maaret S. (nimimerkki)

Kiitos. Sain oikeasti järkeviä ja perusteltuja vastauksia, joita en muilla foorumeilla ole saanut.

Ja kyllä, sekoitin Teosto- ja Gramex maksut mukaan. Oma mokani. En ole järin hyvä näissä keskusteluissa ja en osaa kasata asioita tekstiin oikein.

Kaikilla on tiukkaa ja se olikin perusteluista se huono perustelu. On turha verrata minun tilannettani teihin. Perheen ylläpitäminen on täysi työpäivä, ellette ole omien äitienne toimista sitä huomanneet. Eikä "oikeisiin" töihin noin vain mennä. En ole ikinä karsastanut oikeita töitä, mutta kun on muusikon vaimo, niin sinne ei niin vain mennä. Se on oma valintani, enkä siitä valita. Äitinä oleminen on minun työni, enkä valitettavasti sen takia kerkiä juurikaan täälläkään vastailemaan.

Mielestäni meidän perheellä on suhteessa tehtyyn työhön määrään aika huono tuntipalkka. Ja meitä väsyttää ja me yritämme vain selvitä. Silloin kun kuulemme potentiaalisesta tulonvähennyksestä, niin olemme asian suhteen aika herkillä.

Mutta sain kiinnostavia vastauksia erityisesti levy-yhtiöiden toiminnasta. Kiitos siitä.

Käyttäjän VikkeMatikainen kuva
Vikke Matikainen

Tekijänoikeuden perusta on luomisen lisääminen. Tällä se nykyinenkin laki on perusteltu ja kaikki muutoksetkin. Suoja-aika (70 vuotta artistin kuoleman jälkeen) on myös säädetty samalla perusteella, koska se on nähty kohtuullisena ja motivoivana luomaan lisää. Kai artistit sitten motivoituvat, jotta lapsenlapsetkin voivat vielä ansaita heidän tuotoksillaan. Kuka tietää.

Yhdysvalloissa tätä suoja-aikaa kutsutaan Mikki-Hiiri-laiksi, koska lainsäätäjien näkemys kohtuullisen suoja-ajan pituudesta on aina pidentynyt, kun Mikki-Hiiri on ollut poistumasta sen piiristä. Tässä päästäänkin sen järjettömyyden ytimeen. Ilmeisesti takautuva suoja-ajan pidentäminen motivoi jopa _jo kuolleita_ taiteilijoita luomaan lisää.

Toimituksen poiminnat