Tekoäly seulomaan tietojasi – sosiaalinen pisteytysjärjestelmä Suomeenkin?

"…yhdistämällä koneellisesti vaikkapa sosiaalisen median tuottamaa tietoa yksilön sosiaalisten suhteiden määrästä, lääkärin dataa painoindeksistä ja suvun terveyshistoriasta, tulorekisterin tietoa toimeentulosta ja kaupan dataa ruokaostoksista voidaan ennakoida ja ennaltaehkäistä terveysongelmia."

Miltä tämä kuulostaa?

Mitä tästä tulee mieleen?

Miten tämä voisi mitenkään istua nykyiseen lainsäädäntöön yksityisyyden suojasta, ihmisten tasapuolisesta kohtelusta saati sitten viranomaisten oikeuksista ja velvollisuuksista?

Kyseinen teksti löytyy osiosta "toimeentulo", Valtioneuvoston tulevaisuusselonteosta VNS 5/2018.

Selonteossa maalaillaan, että ihmisten tietoja käytäisiin läpi "koneoppimisen" ja "tekoälyn" voimin. Miten tämä eroaa siitä, että julkisten palvelujen tarjoajat päästettäisiin vapaasti kaivelemaan salassapidettäviä tietoja? Miten leimaavaa olisikaan joutua terveystarkastukseen sen vuoksi, että osti jonkin algoritmin mielestä liikaa makkaraa?

Kuten tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio hiljattain totesi, lakonisesti, "Meillä on tässä maassa kova usko erilaisiin rekistereihin".

Noita rekistereitä täytyisi hiljalleen alkaa purkaa ja hävittää, ei suinkaan luoda lisää. Oikeus tulla unohdetuksi tulee laajentaa Internetin hakukoneista kaikkeen henkilökohtaiseen tietoon. Kaikilla tietueilla tulisi vähintään olla parasta ennen -päivämäärä, kuten rikoksilla ja maksuhäiriöilläkin käytännössä on.

En kyllä tiedä keitä tuo Aarnion "me" tarkoitti. Itse haluan olla mahdollisimman vähissä rekistereissä, ja olen viimeisen vuoden aikana vähentänyt myös sosiaalisen median käyttöäni reilusti ja poistanut tilini haitallisimmista palveluista kuten Facebookista.

En käytä "etukortteja", jotka tallentaisivat ostoshistoriani – sen sijaan käytän mahdollisuuksien mukaan käteistä rahaa.

En käytä Applen tai Googlen mobiiliekosysteemejä vakoilevine käyttöjärjestelmineen ja tietoja vuotavine appeineen. Enkä muitakaan pilvipalveluita sikäli kuin voin niiden käyttöä välttää.

Olen kieltänyt tietojeni luovuttamisen ja ylimääräisen käytön kaikista niistä rekistereistä, joista sen voin kätevästi tehdä.

Nämä ovat pieniä asioita, jotka itse kunkin on helppo tehdä vaikka vain protestina. Bonuksena samalla säästyy valtavalta määrältä kohdistettua markkinointia sun muuta ajan, energian ja materian haaskausta.

Joissain asioissa datan keräämiseen – tai sen käsittelyyn – ei kuitenkaan voi itse vaikuttaa. Esimerkkejä elävästä elämästä riittää, listaan vain muutaman.

En saa ostaa sähköä ilman, että kotonani on mittari joka raportoi sähkön kulutuksen minuuttien tarkkuudella ympäri vuorokauden ja vuoden. En edes kalliimmalla. Vielä ei ole tiedossa, että tätä dataa olisi väärinkäytetty – mutta mahdollisuudet ovat ilmeiset.

En saa käyttää pankkitiliä ilman, että Kela, verottaja ja poliisi saavat koska tahansa tutkia tilitapahtumiani
 – eikä heille tule rangaistusta, vaikka urkkisivat vain uteliaisuuttaan.

En saa käyttää terveyspalveluja ilman, että minusta kerätään arkaluontoistakin tietoa rekisteriin, josta sitä ei saa pois. Ja joka on erityisen haluttua kauppatavaraa, myös muille kuin terveysalan toimijoille.

Tämän opin jo vuosituhannen alkupäässä; tuolloin en saanut erästä vakuutusta, koska terveystiedoissani oli maininta eräästä sairaudesta ja sen (onnistuneesta, jo päättyneestä) hoidosta vuosia aikaisemmin. Tuolloin ajattelin, että onpa hyvä että julkisella puolella ei toimita näin.

Yksityisyyden suoja Suomessa on yhä monin tavoin puutteellinen ja sitä tulisi korjata, ei murentaa lisää. Taloudellisia säästöjä ei tule missään tilanteessa hakea perusoikeuksia ja yksilönvapautta murentamalla. Jos jokin järjestelmä – kuten nyt vaikka "oppivat" algoritmit – tuottaakin voittoa täysin moraalittomalle mainosyritykselle Atlantin takana, ei se tarkoita että se olisi yhteiskunnallisesti järkevä ratkaisu hyvinvointipalvelujen tehostamiseen.

Hallituksen rustaamasta visiosta tulee väkisin mieleen kiinalainen "sosiaalisen pisteytyksen" malli, joka lienee jo kaikille tuttu. Osta vaippoja, saat pluspisteitä; osta olutta, saat miinuspisteitä. Tunne vääriä ihmisiä, saat miinuspisteitä. Ja kun olet tarpeeksi miinuksella, et enää saa joitain palveluita ja olet oikeasti toisen luokan kansalainen.

Vaan miten tuttuja ovat "tekoälyn" ja "koneoppimisen" käytöstä viime vuosina tehdyt kokeilut? Koneet eivät tyypillisissä sovellutuksissa useinkaan "opi" mitään, paitsi toistamaan samaa mitä ihmisetkin tekevät. "Tekoäly" on kerran, toisensa jälkeen, todettu rasistiseksi, seksistiseksi ja parempiosaisia suosivaksi – koska sille syötetty data perustuu ihmisten toimintaan. Joka valitettavasti on aina, ainakin vähän, ennakkoluuloihin perustuvaa.

Jos miehet saavat helpommin töitä jollain alalla, tekoäly "oppii" sen ja mainostaa tuon alan töitä vain miehille – koska se on tehokkaampaa. Jos poliisit partioivat usein tietyllä alueella, he havaitsevat usein järjestyshäiriöitäkin siellä – siispä tekoäly "oppii" ohjaamaan partiot aina samoille alueille joilla he muutenkin partioisivat.

Monissa tapauksissa "tekoälyä" käytetään vain kumileimasimena vahvistamaan jo olemassaolevia toimintamalleja – joita sen olisi pitänyt "tehostaa".

Meille kaikille tämä lienee tuttua sosiaalisen median mainonnasta – jotkut kohdennukset menevät aivan päin mäntyä. Kun olin vuonna 2016 vaihtanut autooni tuulilasin ja maininnut siitä Facebookissa, näin jonkun tuulilasifirman maksetun mainoksen, saman mainoksen, lähes joka päivä noin puolen vuoden ajan.

Ei kovin tehokasta, mutta sitten vasta käpy palaisi, jos grillibileiden jälkeen tulisikin jatkuvasti kutsuja johonkin laihdutusohjelmaan ja diabetesseulontaan terveyspisteiden laskemisen uhalla.

"Data on nykyajan öljy", sanovat jotkut. Kyllä! Kuten öljyn, myös datan ylikäyttö uhkaa sekä elämämme monimuotoisuutta, valinnanvapauttamme, että jopa koko yhteiskuntaa sellaisena kuin sen tunnemme.

Sen sijaan, että valtio hyppäisi mukaan datataloushypeen, sen tulisi olla valmis rajoittamaan sekä tiedon keräystä että algoritmien käyttöä jo ennen kuin siitä seuraa nykyistä suurempia ongelmia.

Tietojesi, ja niiden jakamisen ja jalostamisen, tulee kuulua yksin sinulle. Kaikenlaista lyhytnäköistä hyötyä tärkeämpää tulisi olla varmuus siitä, että tietoja ei käytetä väärin tarkoitusperin – saati väärin seurauksin.

hautakangas
Piraattipuolue Helsinki

Helsingin piraattien hallituksen jäsen, Piraattipuolueen hallituksen jäsen.
Ei haluaisi mitään valtaa mihinkään, mutta on valmis ottamaan vastuuta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu