hautakangas Kyttäyksestä kannustamiseen, rötösherrat kuriin jne.

Eläkeläisministeri Lindén kuoleman kauppiaana

  • Mitä diktaattori pyytäisi joulupukilta
    Mitä diktaattori pyytäisi joulupukilta
  • Aktiivisella eläkeläisellä on monta rautaa tulessa
    Aktiivisella eläkeläisellä on monta rautaa tulessa

Ugandassa menehtyneen suomalaisliikemiehen ja ex-viestintäministeri Suvi Lindénin taustoista paljastuu yhä huolestuttavampia asioita, ja näyttää yhä vahvemmin siltä, että Patrian ajoneuvoesitteet olivat tässä sotkussa pelkkä sivujuonne.

Vienninedistämismatkassa oli mitä ilmeisimmin kyse vakoilu-, valvonta- ja sensuuriteknologioiden, kansanomaisemmin kyberaseiden, markkinoinnista.

Tällaisten teknologioiden viennistä ihmisoikeuksia polkeviin diktatuureihin ei ole Suomessa juuri puhuttu, eikä ihmekään. Kyse on käytännössä näkymättömästä asekaupasta, jota maailmanlaajuisestikin kontrolloidaan hyvin vähän.

Monet kolmannen maailman valtiot käyttävät näitä järjestelmiä surutta kansalaistensa valvontaan ja paikantamiseen, viestinnän häirintään ja sensurointiin, ja ylipäätään toisinajattelijoiden laajamittaiseen sortoon. Näiden teknologioiden myötävaikutuksella muun muassa kansalaisaktivisteja, journalisteja ja tietolähteitä pidätetään, kidutetaan ja tapetaan jatkuvasti ympäri maailmaa.

Hampaattomasta valvonnasta kertoo jo se, että EU:ssa viime vuosien sadoista vientilupahakemuksista alle viisi prosenttia on hylätty - siis niissä tapauksissa kun lupia on edes vaadittu. Osaa järjestelmistä mitkään rajoitukset eivät alun perinkään koske.


Erikoinen vienninedistämismatka

Julkista tietoa on, että myös Suomesta on on toimitettu esimerkiksi matkapuhelinverkkojen valvonta- ja häirintäjärjestelmiä ihmisoikeuksia loukkaaviin maihin, aivan viime vuosinakin.

Ja nyt näyttää ilmeiseltä, että Suvi Lindénin ja matkakumppaninsa tarkoituksena oli tyrkyttää kyseistä kamaa ainakin Ugandaan, mahdollisesti muuallekin.

On kohtalaisen varmaa, että emme olisi koskaan edes kuulleet kaksikon pidätyksestä, väärennetystä kutsukirjeestä, asevoimien sekaantumisesta asiaan, tai ylipäätään koko oudosta matkasta, ellei tuota kuolemantapausta olisi sattunut.

Emmekä sittenkään tietäisi juuri mitään yksityiskohtia, ellei tapauksesta olisi uutisoitu kattavasti ugandalaisessa mediassa.

Itse Ugandasta jotain oleellista kertoo, että tapauksesta ensimmäisenä uutisoinut toimittaja on jo kaapattu (<- artikkelikuvani otin tästä linkistä).

 

Ei järin demokraattinen valtio

Uganda on yksi maailman korruptoituneimmista maista. Aikoinaan Idi Aminin syrjäyttänyt presidentti Museveni on vallassa jo neljättä vuosikymmentä, eriarvoisuus on valtavaa, kytevälle sisällissodalle ei näy loppua, ja ihmisoikeusrikokset ovat arkipäivää.

Kyberasejärjestelmien kauppaaminen tällaisiin valtioihin on aivan yhtä moraalitonta kuin perinteisten teräksistenkin aseiden.

Valtionyhtiö Patrian reaktio uutisiin suomalaismiehen kuolemasta (tai siis Patria-yhteyden julkituloon) oli kerrassaan outo. Vai että oli prosesseissa epäonnistuttu, kun ei paperit kiertäneet kaikkien pomojen kautta. Ja että ihan vain esitteitä oli tarkoitus jakaa!

Eihän kukaan nykyään lähde toiselle manterelle vain jakaakseen panssariajoneuvojen esitteitä kenraaleille. Varsinkaan, kun Patria samanaikaisesti kiistää aikoneensa edes myydä ajoneuvojaan kohdemaihin.

Huomautettakoon siis, että Patria kehittää panssareiden lisäksi myös monenlaista muuta kivaa.

***
Muokkaus 15.2. 2018:
Patria sitten tietenkin valehteli itsensä ihan solmuun tuon AMV:n edustamisen suhteen. On kuitenkin epätodennäköistä, että Uganda olisi ollut suomalaisia panssariajoneuvoja hankkimassa.

Ja Lindén puolestaan ehti valehdella olleensa ties mikä YK-lähettiläs. Hienosti tämä homma nyt etenee.
***

 


Vientirajoituksia on tulossa, mutta hitaasti

Kyberaseviennin valvontaan on mm. ihmisoikeus- ja journalistijärjestöjen toimesta yritetty kiinnittää huomiota jo vuosien ajan, mutta toistaiseksi edistys on ollut heikkoa.

EU:ssa rajoituksia ollaan lisäämässä. Mepit äänestivät juuri tammikuun puolivälissä ehdotuksesta laajentaa "kaksoiskäyttöteknologioiden" vientirajoituksia juuri näihin järjestelmiin, ja seuraavaksi muutoksia puidaan valiokunnassa.

Ilmeisenä vaarana on, että hanke tyssää jälleen kerran, kuten tapahtui vuonna 2016 - tuolloin kauppakomissaari Juncker taipui teollisuuden lobbareiden vaatimuksiin ja pani rajoitushankkeen jäihin.

Tuon jälkeen eurooppalaista valvontateknologiaa on viety muun muassa Turkkiin, missä sitä on erittäin todennäköisesti hyödynnetty myös viime kuukausien laajoissa "puhdistuksissa". Näiden seurauksena yhä useampi turkkilainen hakee turvapaikkaa Euroopasta, vieläpä samaan aikaan kun EU palauttaa mm. syyrialaisia turvapaikanhakijoita Turkkiin.

Tämäkö fiksua bisnestä?


Voisiko Suomi kantaa vastuunsa?

Tässä olisi Suomella paikka näyttää esimerkkiä. Kyberaseiden kauppaaminen kansalaisiaan vainoaville ja murhaaville diktatuureille on aivan yhtä moraalitonta kuin olisi myydä kiväärejä ja viidakkoveitsiä Myanmarin armeijalle.

Tosin kovin hyvää ei lupaa se, että nykyisen hallituksemme mielestä on täysin oikein ja kunnollista toimittaa asejärjestelmiä Persianlahden epädemokratioihin, jotka käyttävät niitä mm. jemeniläisten joukkomurhaamiseen.

Oman sisällissotamme päättymisestä tulee kohta kuluneeksi sata vuotta, ja nyt olemme yksi vapaimmista maista kaikilla tavoilla mitattuna. Silti sallimme sorron ja tappamisen edistämisen ulkomailla, verrattain mitättömiä verirahoja vastaan.

Tapettujen esivanhempiemme muistoa voisi tänä vuonna kunnioittaa kiristämällä asevientilupien myöntämisperusteita roimasti. Ja esikuvana muulle maailmalle, meidän tulee luokitella kyberaseet samaan kategoriaan panssareiden ja kranaatinheittimien kanssa. Sillä väärissä käsissä ne ovat aivan yhtä vaarallisia.

 

Olisiko tässä jopa kansalaisaloitteen paikka?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Mika Sarivaara-Satta

Ihmisoikeuden jakajia on minusta himppasen liikaa, ja jos ehkäisy ei keharimaalaisia kiinnosta, niin jälkiabortointi, niin ikävää kuin se onkin, on seuraava vastaus ylikansoitusongelmaan.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Syntyvyys lähtee yleensä laskemaan vain sillä, että lapsikuolleisuus vähenee. Siksi täytyisi taistella köyhyyttä vastaan (eikä esimerkiksi tukea diktaattoreita viemällä heille uusia aseita).

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas Vastaus kommenttiin #7

Linkittämässäsi jutussa kerrotaan, että alle viisivuotiaiden kuolleisuus Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on laskenut 45% kahdessakymmenessä vuodessa. Siis vajaan yhden sukupolven aikana.

Jos katsotaan lisäksi Maailmanpankin tilastoja, niin voidaan todeta myös seuraavat asiat:

- Samaan aikaan eliniänodote on kasvanut viidestäkymmenestä kuuteenkymmeneen vuoteen; näitä edeltävinä kahtenakymmenenä vuotena eliniän odote niin ikään kasvoi kymmenellä vuodella.

- 1988 noin kolme neljästä kouluikäisestä kävi koulussa; nykyään yli 98%.

- Väestö on kasvanut tuona aikana vähän yli kaksinkertaiseksi.

Olot siis ovat merkittävästi parantuneet, vaikka väestö on (vielä) kasvanut. Mutta yllättävän suuri osa kasvusta on pelkästään olemassaolevan väestön eliniän pitenemistä (joka on jatkunut suunnilleen lineaarisesti jo kahden sukupolven ajan).

Mitä siis voimme päätellä syntyvyydestä tämän perusteella?

Maailmanpankin käppyröitä vaikka tästä:

https://data.worldbank.org/region/sub-saharan-africa

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Joo toi on kyllä kaikenkaikkiaan jännä tapaus. Mistä noi kuvat on peräisin?

Sen kaapatun lehdestä?

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Juu, ugandalainen New Vision-lehti, linkki löytyy myös tuosta tekstistäni aika yläpäästä (pitää laittaa sinne tarkennus):

https://www.newvision.co.ug/new_vision/news/147110...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Täällä on Ugandan hallituksen aikeista vakoilla ihmisiä verkoissa, jotta heitä voidaan rangaista. https://rsf.org/en/news/uganda-creates-unit-spy-so...

Ihmisoikeuksia poljetaan näinkin.

Juha Hämäläinen

Huoli on aiheellinen. Näin omassa työssäni miten matkapuhelinverkkoja käytettiin täysin harkittuun kansalaisten kyttäämiseen ja poliittisten vastustajien jahtaamiseen kehitysmaissa ja diktatuureissa.

Hävettää näin jälkikäteen oma pieni osallisuus ja vaitiolo. Tätä tehtiin pelkästä rahanhimosta. Operaattoreiden verkkoihin luotiin valvontaa varten mm legal interception- liittymiä ja annettiin dokumentaatiota, joita taatusti käytettiin väärin meidän moraalimme mukaan.

Sitten ovat erikseen varsinaiset urkintatuotteet ja tappokoneet. Suomen ei tulisi näihin osallistua vaikka nälkään kuolisimme. Se on niin likaista puuhaa.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Ainakin Nokia myi näitä Iraniin, siitäkin nousi vähän kohua mutta ei käsittääkseni mitään seurauksia.

Juha Hämäläinen

Siellä tehtiin ikäviä asioita tavallisten iranilaisten kannalta. Mutta eivät vain suomalaiset. Ruotsalaiset olivat vielä nöyrempiä sortovallan apureita stan-maissa.

Kornia oli jenkkifirmojen moraalikin. Niiden tytäryhtiöt veivät rahtikonekaupalla vientikiellossa olevaa tietotekniikkaa Iraniin Kuwaitista ja Emiraateista. Yhden tällaisen jenkkijätin omistajia ja CEO oli varapresidentti Dick Cheney. Hän tuolloin haukkui Bushin kanssa Iranin pahan valtakunnaksi ja samaan aikaan veti voittoja kielletystä Iraniin viennistä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#5

Tekstejäsi on hyvä lukea.
Tässä toteutuu taas kerran se, että uskottava teksti lähtee uskottavasta elämästä.

Juha Hämäläinen

Kiitos arvostuksesta, jota en oikeastaan tässä aiheessa edes ansaitsisi. Todellisuus on tarua ihmeellisempää.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Ylen mukaan Lindén on kertonut vain "edistäneensä teknologiahankkeita". Hassua kun vertaa tuohon toiseen kuvakaappaukseen, jossa tarkoitus oli etsiä markkinoita ihan tietyn alan yrityksille.

https://yle.fi/uutiset/3-10075877

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Lindenin on pakko antaa kunnon selvitys matkasta. Onki kokoomukseen pesiytynyt sokeutuminen sille että kulissien takana tekeminen ei kuulu demokratiaan muussa kuin suorassa maanpuolustuksessa.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Kannattaa Ville varoa kun uhkaat Suomen sisäistä turvallisuutta ja uudet urkintalait sitten koskettaa sinua ensimmäisten joukossa ;)

Mutta ihan tosissaan ottaen, pidän blogiasi aiheellisena ja mietinnän arvoisena. Nuo vain ovat niitä asioita joista et saa keskustelua aikaiseksi ainakaan valtion kanssa. Valitettavasti.

Suomessa asiaa peitellään, mutta monessa muussa maassa sitä ei sen enempää peitellä eikä kielletäkään. Asioista ei toki jutella.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Ihan julkisiahan nämä ovat olleet jo vuosia, mutta tämä lienee Suomessa ensimmäinen kerta kun touhun raadollisuus pullahtaa näin kunnolla julkisuuteen.

Josko nyt saisi avattua myös julkista keskustelua.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Ja kuitenkin puolustusvoimien tiedustelu-upseeri katsoi aiheelliseksi vaatia ( millä perusteella upseeri voi vaatia kansalaiselta yhtään mitään?) Ari Pesosta "kuulemiseen". Pesonen on Puheebvuorossa julkaistuissa blogeissaan ansiokkaasti tuonut esille Suomen poliitikkojen harhaiset uskomukset Suomen puolustuksesta ja puolustuspolitiikan päättömyydet julkisesti esillä olevalla materiaalilla ja terävillä analyyseillä.

http://aripesonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250955...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hyvä blogi. Uganda ei koskaan ole ollut turvallinen maa. Henki on siellä halpa ja toisen omaisuus on omaa, jos niin haluaa. Kokemusta on vain yhden ihmisen elämästä. Tutustuimme ILO:n yhteyksissä. Ugandalainen nuori mies oli kuukauden työpaikallani oppimassa. Kun hän palasi kotimaahan ja ministeriöön, jossa työskenteli, englantlainen ystävämme lahjoitti hänelle tietokoneen ja nettiyhteyden. Mies ei niistä juuri päässyt nauttimaan, sillä ylempi virkamies kaappasi ne häneltä. Myöhemmin tämä rehdin ja mukavan tuntuinen ja perheestään huolehtiva nuori mies kuoli auton ajettua hänen päällensä. Ei ole helppoa yrittää selvitä Ugandassa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

IS hetki sitten;

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005568111.html

Kampalan poliisi IS:lle: Suomalaisen liikemiehen kuoleman tutkintalinja muuttui – ”Nyt tutkitaan murhaa”

Kuolinsyyn tutkinta muuttui henkirikoksen tutkinnaksi.

Suomalaisen Ugandassa kuolleen liikemiehen kuolemaa tutkitaan nyt murhana.

Kampalan poliisin tiedottaja Lucas Owoyesiguire vahvistaa asian Ilta-Sanomille.

– Nyt tutkitaan murhaa, Owoyesiguire sanoo.

Asiasta tiedottaminen on hänen mukaansa siirtynyt Ugandan poliisille.

Tapausta on puitu nyt jo Ugandan parlamentissa.
Ks. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005568002.html

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Juttu saa yhä kummallisempia piirteitä:

Patrian mukaan ”yksittäinen myynti-päällikkö” myönsi Ugandassa kuolleelle suomalais¬miehelle luvan markkinoida aseita – HS:n näkemässä kirjeessä allekirjoittaja onkin Patrian johtaja
Ugandassa kuollut suomalainen liikemies sai Patrian johtajalta valtuutuksen markkinoida yhtiön tuotteita Afrikassa. HS:n näkemän valtuutuskirjeen on allekirjoittanut ja leimannut Markku Koivisto, joka toimii johtajana Patrian taisteluajoneuvoja myyvässä Land-toiminnassa.
HS 15.2.2018 klo 14:06
https://www.hs.fi/talous/art-2000005567937.html

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Olen enemmän kuin hivenen pettynyt, että suomalaisessa lehdistössä noista "edustetuista" yrityksistä ja teknologioista on toistaiseksi tullut esiin vain Patria ja AMV.

Toki Patrian pomot jo valehtelivat itsensä hienosti pussiin kuten Lindénkin, joten eiköhän tätä hommaa tongita vielä pitkään.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Tämäkin asia olisi jäänyt peittoon, mikäli nämä hämärähommat eivät olisi johtaneet suomalaiseen kuolonuhriin. Joka tapauksessa, matkustaminen tuollaisiin paikkoihin missä tahansa tarkoituksessa, erityisesti epärehellisessä, on veren kaivamista nenästä. Tuollaisissa valtioissa on liikaa osapuolia, joiden omaatuntoa ei kaivele liikaa se, jos helpot rahat otetaan pois ja "työtapaturmana" tulee ruumiita.

Vakavaan asiaan pienenä kevennyksenä Veikko Huovisen verkosta saatavissa oleva novelli Rasvamaksa.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Ainakin yksi tietoturva-alan firma irtisanoutuu touhusta täysin, olettaa että kyseessä olisi onnenonkija ja tarkoituksena hankkia asiakkaita ensin ja kysyä lupa sitten:

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/ugandassa-kuo...

Mutta Suomen sotilaassa on harrastettu ihan oikeaa journalismia, eli selvitelty tyypin taustoja. Ja sieltä taustalta löytyy muun muassa moottoripyöräjengiä ja venäläistä pakoteoligarkkia:

http://www.suomensotilas.fi/datakaapelibisneksia-r...

Ainakaan paskanpuhuminen tai oligarkkien kanssa vehtaaminen eivät tietääkseni ole kokoomuksessa mitään ongelmia, mutta mopopojat liikekumppaneina sopisivat ehkä paremmin persulle?

Risto Lajunen

http://www.suomensotilas.fi/datakaapelibisneksia-r...

Mainitsemasi "mopopojat oli jutunmukaan united brotherhood. Mielenkiintoista että samalta ryhmältä löytyy Aarnio-juttu kytkös ja myös Trevoc kytkös ! Seurantalaitteet etc.

Ei mulla muuta...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kyllä alkaa piipata mittarit punaista kokoomuksen ympärillä. Vantaan kokoomus häärää kyllä nyt aivan no go zonessa.

Toimituksen poiminnat