Eläkeläisministeri Lindén kuoleman kauppiaana

Ugandassa menehtyneen suomalaisliikemiehen ja ex-viestintäministeri Suvi Lindénin taustoista paljastuu yhä huolestuttavampia asioita, ja näyttää yhä vahvemmin siltä, että Patrian ajoneuvoesitteet olivat tässä sotkussa pelkkä sivujuonne.

Vienninedistämismatkassa oli mitä ilmeisimmin kyse vakoilu-, valvonta- ja sensuuriteknologioiden, kansanomaisemmin kyberaseiden, markkinoinnista.

Tällaisten teknologioiden viennistä ihmisoikeuksia polkeviin diktatuureihin ei ole Suomessa juuri puhuttu, eikä ihmekään. Kyse on käytännössä näkymättömästä asekaupasta, jota maailmanlaajuisestikin kontrolloidaan hyvin vähän.

Monet kolmannen maailman valtiot käyttävät näitä järjestelmiä surutta kansalaistensa valvontaan ja paikantamiseen, viestinnän häirintään ja sensurointiin, ja ylipäätään toisinajattelijoiden laajamittaiseen sortoon. Näiden teknologioiden myötävaikutuksella muun muassa kansalaisaktivisteja, journalisteja ja tietolähteitä pidätetään, kidutetaan ja tapetaan jatkuvasti ympäri maailmaa.

Hampaattomasta valvonnasta kertoo jo se, että EU:ssa viime vuosien sadoista vientilupahakemuksista alle viisi prosenttia on hylätty – siis niissä tapauksissa kun lupia on edes vaadittu. Osaa järjestelmistä mitkään rajoitukset eivät alun perinkään koske.

Erikoinen vienninedistämismatka

Julkista tietoa on, että myös Suomesta on on toimitettu esimerkiksi matkapuhelinverkkojen valvonta- ja häirintäjärjestelmiä ihmisoikeuksia loukkaaviin maihin, aivan viime vuosinakin.

Ja nyt näyttää ilmeiseltä, että Suvi Lindénin ja matkakumppaninsa tarkoituksena oli tyrkyttää kyseistä kamaa ainakin Ugandaan, mahdollisesti muuallekin.

On kohtalaisen varmaa, että emme olisi koskaan edes kuulleet kaksikon pidätyksestä, väärennetystä kutsukirjeestä, asevoimien sekaantumisesta asiaan, tai ylipäätään koko oudosta matkasta, ellei tuota kuolemantapausta olisi sattunut.

Emmekä sittenkään tietäisi juuri mitään yksityiskohtia, ellei tapauksesta olisi uutisoitu kattavasti ugandalaisessa mediassa.

Itse Ugandasta jotain oleellista kertoo, että tapauksesta ensimmäisenä uutisoinut toimittaja on jo kaapattu (<- artikkelikuvani otin tästä linkistä).

 

Ei järin demokraattinen valtio

Uganda on yksi maailman korruptoituneimmista maista. Aikoinaan Idi Aminin syrjäyttänyt presidentti Museveni on vallassa jo neljättä vuosikymmentä, eriarvoisuus on valtavaa, kytevälle sisällissodalle ei näy loppua, ja ihmisoikeusrikokset ovat arkipäivää.

Kyberasejärjestelmien kauppaaminen tällaisiin valtioihin on aivan yhtä moraalitonta kuin perinteisten teräksistenkin aseiden.

Valtionyhtiö Patrian reaktio uutisiin suomalaismiehen kuolemasta (tai siis Patria-yhteyden julkituloon) oli kerrassaan outo. Vai että oli prosesseissa epäonnistuttu, kun ei paperit kiertäneet kaikkien pomojen kautta. Ja että ihan vain esitteitä oli tarkoitus jakaa!

Eihän kukaan nykyään lähde toiselle manterelle vain jakaakseen panssariajoneuvojen esitteitä kenraaleille. Varsinkaan, kun Patria samanaikaisesti kiistää aikoneensa edes myydä ajoneuvojaan kohdemaihin.

Huomautettakoon siis, että Patria kehittää panssareiden lisäksi myös monenlaista muuta kivaa.

***
Muokkaus 15.2. 2018:
Patria sitten tietenkin valehteli itsensä ihan solmuun tuon AMV:n edustamisen suhteen. On kuitenkin epätodennäköistä, että Uganda olisi ollut suomalaisia panssariajoneuvoja hankkimassa.

Ja Lindén puolestaan ehti valehdella olleensa ties mikä YK-lähettiläs. Hienosti tämä homma nyt etenee.
***

 

Vientirajoituksia on tulossa, mutta hitaasti

Kyberaseviennin valvontaan on mm. ihmisoikeus- ja journalistijärjestöjen toimesta yritetty kiinnittää huomiota jo vuosien ajan, mutta toistaiseksi edistys on ollut heikkoa.

EU:ssa rajoituksia ollaan lisäämässä. Mepit äänestivät juuri tammikuun puolivälissä ehdotuksesta laajentaa "kaksoiskäyttöteknologioiden" vientirajoituksia juuri näihin järjestelmiin, ja seuraavaksi muutoksia puidaan valiokunnassa.

Ilmeisenä vaarana on, että hanke tyssää jälleen kerran, kuten tapahtui vuonna 2016 – tuolloin kauppakomissaari Juncker taipui teollisuuden lobbareiden vaatimuksiin ja pani rajoitushankkeen jäihin.

Tuon jälkeen eurooppalaista valvontateknologiaa on viety muun muassa Turkkiin, missä sitä on erittäin todennäköisesti hyödynnetty myös viime kuukausien laajoissa "puhdistuksissa". Näiden seurauksena yhä useampi turkkilainen hakee turvapaikkaa Euroopasta, vieläpä samaan aikaan kun EU palauttaa mm. syyrialaisia turvapaikanhakijoita Turkkiin.

Tämäkö fiksua bisnestä?

Voisiko Suomi kantaa vastuunsa?

Tässä olisi Suomella paikka näyttää esimerkkiä. Kyberaseiden kauppaaminen kansalaisiaan vainoaville ja murhaaville diktatuureille on aivan yhtä moraalitonta kuin olisi myydä kiväärejä ja viidakkoveitsiä Myanmarin armeijalle.

Tosin kovin hyvää ei lupaa se, että nykyisen hallituksemme mielestä on täysin oikein ja kunnollista toimittaa asejärjestelmiä Persianlahden epädemokratioihin, jotka käyttävät niitä mm. jemeniläisten joukkomurhaamiseen.

Oman sisällissotamme päättymisestä tulee kohta kuluneeksi sata vuotta, ja nyt olemme yksi vapaimmista maista kaikilla tavoilla mitattuna. Silti sallimme sorron ja tappamisen edistämisen ulkomailla, verrattain mitättömiä verirahoja vastaan.

Tapettujen esivanhempiemme muistoa voisi tänä vuonna kunnioittaa kiristämällä asevientilupien myöntämisperusteita roimasti. Ja esikuvana muulle maailmalle, meidän tulee luokitella kyberaseet samaan kategoriaan panssareiden ja kranaatinheittimien kanssa. Sillä väärissä käsissä ne ovat aivan yhtä vaarallisia.

 

Olisiko tässä jopa kansalaisaloitteen paikka?

hautakangas
Piraattipuolue Helsinki

Helsingin piraattien hallituksen jäsen, Piraattipuolueen hallituksen jäsen.
Ei haluaisi mitään valtaa mihinkään, mutta on valmis ottamaan vastuuta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu