hautakangas Kyttäyksestä kannustamiseen, rötösherrat kuriin jne.

"Maahanmuuttokriitikin" masinoijista

Kesäkuussa postasin Facebookiin muutaman kuvan Cyclonudista Helsinki -tapahtumasta, eli siis nakupyöräilystä. Olin tapahtuman järjestäjä. Näissä kuvissa esiintyi alastomuutta, koska no, nakupyöräilyä on vaikea kuvata näyttämättä paljasta pintaa.

Nyt yli puoli vuotta myöhemmin sain Facebookilta 24 tunnin porttikiellon, koska jotkut olivat ilmeisesti joukolla menneet ilmiantamaan kyseisiä kuvia ylläpidolle. En ollut ainoa "suvakki", jolle kävi näin samana päivänä. No, itsepä olin tehnyt itseni helpoksi saaliiksi, laittamalla Facebookiin samanlaisia sääntöjen vastaisia kuvia kuin monet muutkin.

Syy ilmiannoille oli aika ilmeinen; olin vain hetkeä aiemmin jakanut Facebookissa materiaalia, josta eräät tahot eivät pidä. Esimerkiksi screenshotin Markus Janssonin ohjeista vastaanottokeskusten polttamiseen, sekä sen painonnostajatyypin päivityksen, josta Laura Huhtasaari oli tykkäillyt, ja joka olikin uutisissa aiemmin tuossa.


...

No, porttikielto Facebookiin tarkoittaa, että minun ei ole tässä päivän mittaan tarvinnut lainkaan klikkailla ilmoituksia tykkäyksistä ja kommenteista. Pieni harmi on, etten juuri nyt voi jakaa mitään sisältöä kavereilleni - esimerkiksi tätä blogikirjoitusta en pääse julkaisemaan sitä kautta. Vielä. :)

Sen sijaan minulla on ollut aikaa ihan vain incognito selailla "maahanmuuttokriitikoiden" juttuja, kuten MVlehteä ja Finnleaksia, ja Facebook-ryhmiä, joissa näiden roskajuttuja jaetaan.

En jaa linkkejä sivustoille tai roskaryhmiin. Löydätte ne omasta Facebookistanne tai jollain hakukoneella helposti.

Spämmiä.

Facebook-ryhmissä samat muutamat naamat postaavat uudelleen ja uudelleen samoja linkkejä valeuutisiin, sekä samoja "hauskoja kuvia" moneen kertaan vain tuntien välein. Useilla naamoilla on ilmeisen keksityt tai tunnistamattomiksi muutellut nimet, eikä näiden julkisissa profiileissa paljoa tietoa näy.

Tämä on halpaa. Päivitysten ajastaminen ei maksa yhtään mitään, teki sen sitten Facebookin omilla työkaluilla tai jollain identity management -softalla.


Masinointia.

Nämä porukat julkaisevat linkkejä myös oikeisiin uutisiin ja "suvakkien" blogeihin, tarkoituksena masinoida kommentointia sinne, missä sitä ei vielä ole estetty. Suuri osa kommentoijista kohteiksi joutuneissa julkaisuissa on joko nimettömiä / tunnistamattomia, tai satunnaisilla nimillä varustettuja. Esimerkiksi Usarin Facebook-kirjautuminen tekee mahdolliseksi saman feikkiprofiilin käytön sekä fabon puolella että täällä.


I dream of a...

Spämmäysten välissä on ilmeisesti satunnaisten jäsenten kirjoittamia, ehkä joulusta jatkuneen känniputken nostattamia "isänmaallisia" palopuheita mallia Immonen tai sinnepäin. Yleensä näiden suvaitaan näkyä seinällä tykkäyksiä keräämässä, vaikka ryhmän ohjeissa miten neuvottaisiin pysymään korrektina.

Ryhmien kommenttiketjut ovat täynnä ilkeyttä, harhaisia salaliittoteorioita ja yhä pidemmälle meneviä vihafantasioita. Yhden vuorokauden ajalta saataisiin helposti useita rikostutkintoja, mikäli jatkuvat kunnianloukkaukset, rikoksiin yllyttäminen ja kansanryhmää vastaan kiihottaminen siis kiinnostaisivat viranomaisia.


Terveisiä sylttytehtaalta

Juutalaisvastaisuus ja Putinin ylistäminen näyttäisivät olevan kovasti nousussa "maahanmuuttokriitikoiden" keskuudessa. Mikä ei ole ihme, kun MVlehdestä, Magneettimediasta ja Janitskinista jotain tietää.

Mukana on myös rokotteiden vastustajia ynnä muuta "jännää" porukkaa harrastamassa käännytystyötään. Siellä napsivat menemään kuin lokit maatalouskoneen perässä. Hyväuskoisia hölmöjä on täälläpäin, kriik krääk!

 


...

 

Ja tämä vain parista satunnaisesti valitusta Facebook-ryhmästä, jotka siis pitävät seinänsä täysin julkisina ainakin muille Facebookin käyttäjille (myös meille bännätyille). Mitä "suljetuista" tai "salaisista" ryhmistä löytyy, no, veikkaan että tasan samaa mutta pahempana.


...

Useimpien rajat kiinni -porukoiden masinoijat ja "uutislähteet" ovat paljolti samoja tai samankaltaisia kuin Venäjän trolliarmeijan aikoinaan, eikä toimintatavoissa ole juuri eroa. Moneen kertaan vääräksikin todistettu juttu on taas linkittämisen arvoinen, kun se julkaistaan uudelleen toisella sivustolla, ja kommenteissa sitä voi kauhistella aina vain uutena uutisena.

Kun ihmiset liittyvät - tai kun heidät muiden toimesta liitetään - näihin ryhmiin, he alkavat nähdä tuota ryönää Facebook-syötteessään vähintään muutaman kerran päivässä, ja jos tykkäilevät tai kommentoivat, niin aina vain useammin.

Siinä missä Euroopan hajottamiseen pyrkivät putinistit vielä pari vuotta takaperin yrittivät kosiskella kannattajia oudoilla salaliittoteorioilla, joihin hurahtivat vain tyhmimmät ja vainoharhaisimmat, nämä markkinoivat asiaansa lietsomalla avoimesti silkkaa rasismia.

Ilmeisesti näin saa markkinoinnin kohdistettua paljon suuremmalle joukolle vieläkin tyhmempiä ihmisiä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Nina Forssell

"No, porttikielto Facebookiin tarkoittaa, että minun ei ole tässä päivän mittaan tarvinnut lainkaan klikkailla ilmoituksia tykkäyksistä ja kommenteista. Pieni harmi on, etten juuri nyt voi jakaa mitään sisältöä kavereilleni - esimerkiksi tätä blogikirjoitusta en pääse julkaisemaan sitä kautta. Vielä. :)"

Senpä takia täälläkin näkyy toistaiseksi vaan asiallinen kommentti :)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

"Facebook-ryhmissä samat muutamat naamat postaavat uudelleen ja uudelleen samoja linkkejä valeuutisiin, sekä samoja "hauskoja kuvia" moneen kertaan vain tuntien välein. Useilla naamoilla on ilmeisen keksityt tai tunnistamattomiksi muutellut nimet, eikä näiden julkisissa profiileissa paljoa tietoa näy."

Tällaisia profiileja voi jopa ostaa julkaisunsa tueksi.

Toimituksen poiminnat