hautakangas Kyttäyksestä kannustamiseen, rötösherrat kuriin jne.

Hallintarekisteri kansantajuisesti

Hallintarekisteri on jälleen kerran torpattu lainvalvojie ja asiantuntijoiden toimesta. Esityksessä ei kerta kaikkiaan ollut mitään uutta - se on yhä sama vanha Finanssialan keskusliiton suunnittelema varallisuuden piilotuskeino, talousrikollisten märkä uni jo vuosien takaa, eikä mitään muuta.

Jos hallitus, mm. Soinin näennäisestä vastustuksesta huolimatta, kuitenkin onnistuu jyräämään puutteellisesti valmistelemansa lain läpi, voimme asiantuntijoiden mukaan odottaa moraalin merkittävää heikentymistä.

Dystooppista tulevaisuuttamme silmälläpitäen valmistelin (aivan yhtä puutteellisesti, tässä aamukahvin ääressä) muutaman tutkan alla ajettavan kärkihankkeen tuleville kokoomusministereille:

 

1. Tullirekisteri

Tarpeeksi arvokkaat tavarat, kuten isommat huume- ja ase-erät voisi tullirekisteröidä, jolloin viranomaiset eivät saisi tutkia niitä. Näin salakuljetusrikoksista jäisivät kiinni vain typerät köyhät, jotka luulivat olevansa ovelia. Ikävät Aarnio-jutut olisivat historiaa, ja valtio säästäisi pitkän pennin.
 

2. Arvoautorekisteri

Jos auto maksaa yli sata tonnia, sen voisi salarekisteröidä, ettei tarvitse pitää rekisterikilpiä. Kyllähän isolla mersulla pitää saada sääntöjä rikkoa, ja kiinnijääminen olisi noloa. Venäjältä voitaisiin ottaa mallia myös VIP-autojen sinisistä vilkuista, joiden avulla poliisi näkisi jo kaukaa, kenen ajamiseen ei tule puuttua.

Sakotuskäytäntökin on Suomessa epäreilu, kuten reilua ylinopeutta ajaneet rikkaat meitä vähän väliä muistuttavat. Tosin tämän oikeistohallitukset varmaan korjaavat hyvinkin pian.

 

3. Perimärekisteri

Varakkaat suvut voisivat suojata DNA:nsa perimärekisteriin, jolloin viranomaisten täytyisi pyytää lupa kyseisen perimän vertailemiseen rikos- tai muun tutkinnan yhteydessä. Ideaalitilanteessa parempiosaisten DNA-todisteita voisi käyttää vain rekisteröimättömiä syytettyjä vastaan.

Näin esimerkiksi väkivalta- ja seksuaalirikoksiin sortuvat eksentrikot eivät voisi mustata sukunsa hyvää mainetta. Lisäksi vajotessamme luokkayhteiskunnan läpi takaisin kohti feodaaliyhteiskuntaa, myöhemmin voimaan tuleva jus primae noctis käytännössä edellyttäisi tätä....

Kokoomusretoriikkaa mukaillen: onko meillä rohkeutta ajaa näitä välttämättömiä uudistuksia?

Tai toisaalta, auttaisivatko edes nämä esimerkit näkemään, miten helvetin väärin on edes yrittää suojella talousrikollisia?

Koko Suomen budjettivajeen voisi paikata pelkästään suitsimalla harmaata taloutta, mutta hyvinvointiyhteiskuntaa kirosanana pitävälle eliitille tuo budjettivaje on jo itsetarkoitus, tekosyy ajaa julkisia palveluja alas.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kiitos - oli kiva lukea asiasta, kun sitä oli vähän kevennetty. :)

Henry

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ei siinä ole kyse varallisuuden piilottelusta, koska se on mahdollista jo nyt, eikä vaadi muuta kuin tilin avaamista ulkomaiseen pankkiin. Hankkeen tarkoituksena on Euroclearin monopolin purkaminen, joka koituisi kaikkien osakkeisiin sijoittavien eduksi, sillä kilpailun avaaminen mitä luultavimmin laskisi hintoja ja parantaisi palvelua.

Aki Pyysing kirjoitti aiheesta hyvän artikkelin Sijoitustiedon blogiinsa:

https://www.sijoitustieto.fi/blogit/sijoitustieto/...

Muutamia oleellisia lainauksia Pyysingin tekstistä:

- "Huomiota vaille on jäänyt myös, että tälläkin hetkellä minä tai kuka tahansa muu suomalainen sijoittaja voi hallintarekisteröidä omistuksensa ulkomaisten pankkien kautta hyvin helposti. Tämä vaatii ihan tilin avaamista ulkomaiselle välittäjälle."

- "En kuitenkaan ajatellut veronkiertomielessä tehdä tätä, meni lakihanke läpi tai ei. Rajat ylittävä viranomaisyhteistyö harmaan talouden kitkemiseksi on edennyt finanssikriisin jälkeen hyvää vauhtia, ja verottajalla on viisi vuotta aikaa verotuksen valmistumisesta muuttaa päätöksiään. Kovin pitkiä olisivat minuutit veropetoksen vanhenemista odotellessa. Tarkalleen ottaen tässä tapauksessa pitäisi jännätä kymmenen vuotta, joka on törkeän veropetoksen vanhenemisaika. Mieluummin maksan Suomen verot sovinnolla kuin otan ison riskin saada ehdotonta linnaa."

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Ei taida auttaa, vaikka miten huutaisi, että suomalaiset eivät tällä hetkellä voi hallintarekisteröidä omistuksiaan laillisesti ja tämä on se olennainen ero nykytilan ja hallintarekisteröintilain tavoitetilan välillä.

Ulkomaiseen hallintarekisteriin omaisuuttaan piilottava suomalainen ottaa riskin ilmitulosta, jonka hintana on tilanteesta riippuen isot sakot ja korvaukset tai jopa vankeustuomio. Laittomasti hallintarekisterissä omaisuuttaan pitävä ei voi myöskään ilmitulematta liputtaa sitä ulos saadakseen hyödynnettyä osakeomistuksensa mukaista äänivaltaa yhtiökokouksessa, mutta tämä lienee jo sivuseikka.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Voivat hallintarekisteröidä laillisesti, kunhan maksavat veronsa Suomeen. Tämä tilanne ei muutosehdotuksen jälkeenkään muuttuisi.

Toimituksen poiminnat