hautakangas Kyttäyksestä kannustamiseen, rötösherrat kuriin jne.

Miten tehdä juomisesta ongelmajuomista

  • Ahterileimasin holhousvirkamiehiä varten, korkeapalkkaisimmista aloitetaan. Eiks?
    Ahterileimasin holhousvirkamiehiä varten, korkeapalkkaisimmista aloitetaan. Eiks?

Taas on ministeriön korkea virkamies päässyt ripittämään suomalaisia. Eihän meille voi antaa viinejä maitokauppoihin, herranjestas!

Sama virkamies kyllä olisi valmis vapauttamaan elinkeinonharjoittajia joistain muinaisista säännöksistä, mutta eipä se paljoa auta, jos edes kaupat eivät saa itse päättää mitä myyvät tai milloin.

...

Alkoholin kulutus Suomessa on about EU:n keskitasoa. Kuitenkin, kuten Pohjoismaisiin tapoihin kuuluu, ongelmajuominen on meillä suunnilleen yhtä yleistä kuin Itä-Euroopassa.

Pohjoismaiseen tapaan myös Suomessa alkoholin saatavuutta on hankaloitettu monin eri tavoin, ja juopottelu tulee perhanan kalliiksi.

Lainsäätäjät ja virkamiehet kohtelevat kansalaista kuin pikkulasta; holhoten, ohjaillen, määräillen ja rangaisten he kuvittelevat saavansa meidät käyttäytymään toivotulla tavalla. Toisaalta he eivät kuitenkaan tajua, että aivan kuten lapset, myös aikuiset reagoivat tällaiseen vapautensa rajoittamiseen tekemällä juuri päinvastoin kuin toivottiin.

...

Olisiko mitenkään mahdollista, että alkoholin huono saatavuus ja korkea hinta itse asiassa lisäävät riskikäyttäytymistä ja haitallista käyttöä?

Kun viiniä saadakseen joutuu lampsimaan Alkoon (avoinna vain tiettyinä päivinä, tiettyinä kellonaikoina), niin kannattaahan sieltä ottaa mahdollisimma paljon viiniä kerralla, eiks?

Kun olutta ei saa ostaa mukaan ilta- ja aamuysin välillä, niin sitähän kannattaa sitten varmuuden vuoksi ostaa koko laatikko, eiks?

Kun viini- ja olutlaatikot ovat niin perhanan kalliita ja hankalia raahata, niin oikeastaan kannattaakin ostaa vain halvinta tiukkaa viinaa pullo... tai muutama? Eiks? Riittää saman tien koko viikonlopuksi! Eiks?

Näytetään virkamiehille, että meitähän ette estä juomasta!

 

...


Äskettäin joku kirjoitti Hesariin tunteikkaan mielipidekirjoituksen siitä, miten laatikkoviini on paljon pulloviiniä turmiollisempaa - koska sen kulutusta on vaikeampi arvioida.

Suomalainen alkoholipolitiikka kuitenkin johtaa siihen, että kuluttajan "kannattaa" hankkia juomista aina kerralla "tarpeeksi". Mahdollisimman suuri pakkaus, mahdollisimman vahvaa.

Suomalainen alkoholin hinnoittelu taas johtaa siihen, että jos olet juoppo, niin olet myös köyhä. Ja kun köyhyys vituttaa, niin ... no, vitutukseenhan löytyy apu pullosta. Eiks?

Seuraamuksia voivatkin sitten ihmetellä muun muassa TE-keskuksen ja sossun sedät ja tädit myöhemmin. Tai tullin tädit ja sedät, kun urhea kapinallinen älyää, että lyhyen laivamatkan päästä saa autolastillisen alkoholijuomia reilusti halvemmalla.


...

Väitän, että suurin syy pohjoismaiseen ongelmajuomiseen on nimenomaan holhoava alkoholipolitiikka.

Ei se tietenkään tee kaikista juoppoja, niinkuin huumeiden kieltolakikaan ei aja kaikkia rännäämään piriä.

Jotkut oikeasti ottavat vihjeistä onkeensa, ja vain juovat vähemmän tai jättävät juomatta. Mutta riskiryhmille nykyinen lainsäädäntö tuottaa vain lisää riskejä, lisää juomista, vähentää kontrollia, edistää syrjäytymistä, ja tuottaa uusia sosiaalisia ongelmia vanhojen päälle.

...

Jos haluat asiaintilaan muutosta, tutustu esimerkiksi Piraattipuolueen puolueohjelmaan:

"Korkea alkoholivero ei ainakaan merkittävästi helpota ongelmaa. Se kannustaa veronkiertoon sekä aiheuttaa sosiaalisia ongelmia, kun ongelmakäyttäjien tapauksessa yhä suurempi osa talouden tuloista ohjautuu päihteisiin.

Vastuullista päihdekulttuuria edistetään parhaiten vapaamman lainsäädännön kautta. Tiukat rajoitukset saavat kansalaiset ajattelemaan alkoholia ensisijaisesti humalahakuisesti. Siksi erityisesti mietojen alkoholijuomien verotusta tulee keventää sekä myyntirajoituksia purkaa."


...

 

Ai niin, ja koska Oikeusministeriönkin virkamiehillä on pulaa tekemisestä:

Tulosta ja täytä Piraattipuolueen kannattajakortti. Tarvitsemme vielä parituhatta sellaista seuraavan puolen vuoden aikana, jotta saamme asettaa ehdokkaita seuraavissakin vaaleissa. Ja ne täytyy tosiaan palauttaa aanelosilla, vaikka miten olisi vuosi 2015 ja Internetit ja tunnistautumiset yleisessä käytössä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Tälleen se vähän meni itselläkin, että kun pariin kertaan tuli käytyä Saksan reissulla, piti tuoda autolastillinen oluita ja viinejä, että riittäisi ainakin vuoden. Menivät sitten jo puolessa vuodessa, kun sitä aina oli nurkasta heti saatavilla. Ja siitä se alkoholin liiallisuuksiinkin välillä menevä käyttö sitten alkoi.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Meillä oli yhdessä porukassa joskus hieno idea, että kerhotilassa voitaisiin pitää "kunnollista" viinakaappia, niin ettei ihan heti lopu kesken. Vodkaa, viskiä, rommia, lantrinkeja, mitä kaikkea.

Hetken aikaa kerhotila oli aivan liian suosittu, kaiken maailman kumminkaimoja ilmaantui paikalle, eikä siellä tehty mitään järjellistä. Taloyhtiöltä kyllä tuli varoitus mölyämisestä, ja siivottavaa riitti.

Tilanne parani heti, kun lakkasimme täyttämästä viinakaappia. Nykyään säilytämme siellä vain jotain papereita.

Käyttäjän LasseRyti kuva
Lasse Ryti

Auton takakontissa kulkee helposti laillinen määrä juomia ja laivalla etelässä voi käydä vaikka joka päivä ilman että kenelläkään ei ole siihen mitään sanomista.

Näin ei Alkon aukiolot häiritse ja oluttakin saa oikealla vahvuudella.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Mulla on nyt pakettiauto, mutta en ole käynyt Virossa kertaakaan vissiin koko tällä vuosituhannella. Pitäisi varmaan.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Siellä on suuri joukko RATTIJUOPPOJA mm.kokoomuksessa,ja näille oman ongelmansa siirtäneille ALKOn monopolin hallituksessa istuville kannetaan ILMAISET VIINAT KOTIOVELLE.Kun nämä kaappijuopot ja valtion luottokortilla dokaavat joutuvat ilokaasuhoitoihinsa,ja MYLLYHOITOIHIN,he tekevät kuten psykopaatit :siirtävät oman syyllisyytensä ihmisten kannettavaksi,eli luulevat harhaisesti puhdistavansa itsensä,syyllistämällä ja rankaisemalla,kuten alkoholistit tekevät,viattomat suomalaiset ihmiset.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Niinpä. Alkoholismihan ei parane sillä, että alkoholin saatavuutta rajoitetaan kohtuukäyttäjiltä.

Toimituksen poiminnat