hautakangas Kyttäyksestä kannustamiseen, rötösherrat kuriin jne.

Puhelintani salakuunnellaan! t. poliitikko

Kamelini välilevy turposi, kun se luki viimeisten parin päivän uutisjuttuja. Ministerit siis nyt väittävät uskovansa että ovat tulleet salakuunnelluiksi, koska puheluiden aikana kuului jotain ääniä tai jotain.

Vanavedessä esiin ovat astuneet vähemmänkin vaikuttavat poliitikot, varmoina siitä, että heidän puhelimiaan kuunnellaan, varsinkin jos puhuvat "vääristä" asioista.

Jotenkin tämä muistuttaa minua huumediilereistä vainoharhoineen.


Puhelin ennen vanhaan

Olen pari kertaa elämässäni nähnyt analogisen puhelinkeskuksen laitteistoa. Ensimmäisen kerran näin sitä Tallinnassa 1990-luvun alussa, revittynä kadulle uuden teknologian tieltä. Tuolloin teininä meni hetki tajuta, mitä ihmettä moisten relepötköjen edes pitäisi tehdä.

Myöhemmin olen nähnyt vastaavan laitteen, peräti toimivana, Helsingin Vanhankaupunginkoskella sijaitsevassa Tekniikan museossa.

Analoginen puhelinkeskus on insinöörikunnan taidonnäyte; elektromekaaninen, helposti tonnien painoinen hirviö, joka osaa sekä yhdistää puhelut että laskuttaa ne. Aikoinaan yleistyessään se tuhosi Suomestakin tuhansia työpaikkoja. Enää ei tarvittu sentraali-Santraa yhdistämään puheluita, saati sitten salakuuntelemaan asiakkaita.

Elektromekaaniset keskukset kuitenkin mahdollistivat myös automatisoidun salakuuntelun. Sitähän toki tapahtui vain jossain Neuvostoliitossa ja DDR:ssä...


Puhelin nyt

Yhä vuonna 2015 voit hankkia lankapuhelinliittymän. Voit soittaa sillä kuten mummosi aikoinaan. Todennäköisesti sellainen Ericssonin pulssivalintainen rullapuhelinkin toimii, jos sen vain tökkäää pistokkeeseen.

Mutta numerovalintasi ja puheesi muuttuvat digitaaliseksi mössöksi lähimmässä keskuksessa. Siitä eteenpäin data viuhuu vain reilusti ylihinnoiteltuina paketteina Internetissä, aivan kuten matkapuhelusi tai tekstiviestisikin.

Jos puhelujasi kuunteleva valtiotason vihollinen ei jostain syystä pääse teleoperaattorisi verkkoon, tai jos ei halua paljastaa pääsevänsä sinne, voi tämä ottaa käyttöön valetukiaseman, jolla pakottaa puhelimesi yhdistymään "omaan" verkkoonsa.

Valetukiasemien tyhmimpiä versioita on jo viranomaiskäytössä ympäri maailmaa, ja ilmeisen hyvin pelittävät. Yhdysvalloissa satunnaisen rikoksesta epäillyn lisäksi tallennetaan jopa tuhansien viattomien tietoja, ja niitäpä onkin sitten poliisin kiva kaivella, kun ne on alunperinkin kerätty salaa ja ehkä laittomastikin.

Mutta.


Kuuntelua ei voi havaita

1980-luvulla esimerkiksi DDR:ssä puhelinkuuntelun saattoi ehkä havaita volttimittarilla, koska analogisen piirin jännite aleni, kun siihen kytkettiin ylimääräisiä kuulokkeita tai nauhureita. Tarkkakorvainen saattoi kuullakin, milloin kuuntelija tuli linjalle.

Nyt digitaalisena aikana, jos puhelintasi kuunnellaan, esimerkiksi suoraan operaattorin verkosta tai valetukiaseman avulla, et kuule mitään naksuntaa tai kaikua tai muuta jännää. Salakuuntelija kuulee ja näkee tasan saman kuin muutkin puhelun osapuolet. Puhdas digitaalinen signaali liikkuu yhtä hyvin kolmeen suuntaan kuin kahteen.


Joo, kyllä meitä vakoillaan

Olen satavarma, että ainakin ministerien ja kansanedustajien puhelimia vakoillaan ulkovaltojen toimesta hetkittäin, ihan silkan opportunismin nimissä. Tai "kansallisen turvallisuuden", tai mitä ne nyt keksiikin.

Jokaisella varteenotettavalla vakoiluorganisaatiolla on todennäköisimmin pääsy suomalaisoperaattoreiden runkoverkkoihin. Mutta todennäköisesti näitä käytetään säästeliäästi.

Vaan eipä hätää! Salakuuntelulaitteisto, jolla voi estää kaikki 3/4G-yhteydet, ja sitten tallentaa ja purkaa 2G-yhteydet korttelin alueelta, plus ehjä injektoida puhelimiin omaa softaansa, kustantaa vain reilun tuhat euroa.

Tiedustelupalvelujen helvatun kalliit laitteet ovat todennäköisesti paljon hienostuneempia kuin poliisien työkalut tai tutkijoiden proof-of-concept kyhäelmät. En ihmettelisi, jos myös 3/4G murtuisi saman tien.


Psykiatrinen sodam käynti

Saatan kuvitella kyberturvallisuusasiantuntija Limnellin otsakyrvän, kun hän antoi haastattelua Ylelle.

Jooh. Periaatteessa edistyneen salakuuntelijan olisi mahdollista aiheuttaa häiriöitä ja signaloida puhujille jotain sitä kautta. Mutta mikä hemmetin tiedustelupalvelu toimisi niin? Jos, tai siis kun, jollakulla olisi pääsy runkoverkkoon tai edes valetukiasema strategisesti merkittävässä paikassa, niin tämä ei todellakaan vaarantaisi mitään vain lähettääkseen signaaleja vainohörhöille persukunnanvaltuutetuille.

Saati sitten ministereille.

Vai... voisiko sellainen toimia?

Jos siis meidän päättäjät olisivat tosi tyhmiä tai jotain?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Hannes Säkkijärvi

Kyllä. Poliitikot tällä hetkellä ovat juuri noin tyhmiä. Vaaralliseksi sen tekee vasta se, että 10-vuotta sitten tieto tuosta kaiken mahdollistavasta vakoilusta on ollut käytössä, mutta nämä poliitikot eivät vaan "ole lukeneet sitä raporttia pöydältään".
Eivät ole ehtineet.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Uutisista poimittua: "Kanerva myöntää myös, että häiriö puhelimessa esiintyy yleensä silloin, kun hän puhuu esimerkiksi ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. "

Tämä jättää avoimeksi kysymyksen siitä, että mistä ne kuuntelijat tietävät milloin Kanerva puhuu ulko- tai turvallisuuspolitiikasta. Kuuntelevat puhelinta jo ennen kuin aloittavat kuuntelun? Toki voi olla esimerkiksi niin, että puhelimessa on avainsanoja kuunteleva vakoilusofta ja sellaisen havaittuaan vaihtaa yhteyden valetukiasemaan.

Pauli Leinonen

Voihan se olla tahallistakin, vaikutusta tarkkaillaan ja saadaan hemkilöstä irti enemmän.
Pelollakin voidaan hallita niin joukkoja kuin yksilöitä. Yhtä suuri tai suurempikin vaikutus kun sopiva henkilö on otteessa.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Kyseessä on erittäin todennäköisesti vainoharha. Jos ajattelet "tätä puhelua varmaan kuunnellaan", niin alat kiinnittää huomiota sivuääniin ja häiriöihin. Vähän niinkuin Kanerva silloin nuorena Venäjän-matkoillaan.

Jos olet ministeri tms. korkea-arvoinen henkilö, ja ajattelet "mun ei edes pitäisi puhua puhelimessa tästä asiasta", niin tuo psykologinen vaikutus kertaantuu.

Kyseessä voisi tietenkin olla joku ulkovaltojen ihan vituillakseen suorittama kyberoperaatio, mutta siinä kiinnijäämisen riski olisi melko tarkkaan sata prosenttia, ja paljastuttuaan se näyttäisi vain perkeleen tyhmältä.

Mutta ennen kaikkea, siitä ei kerrottaisi iltapäivälehdissä tai paljon missään muuallakaan.

...

En muuten yhtään kahdehdi niitä asiantuntijoita, jotka jossain Tikkakosken luolissa joutuvat huolehtimaan mm. näiden ministereiden kyberturvallisuudesta.

"Mutta kun sen puhelimen ei edes pitäisi olla samassa huoneessa jos sä keskustelet..."

"Me sanottiin jo että et niinku mielellään asentaisi mitään pornoappeja..."

"Arvoisa ministeri, olemme melko varmoja että tämä afrikkalaisen diktaattorin leski on taas se vitun Carl Danh... ai montako miljoonaa lähetit?"

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Minullekin tuli epäusko ja käkätys yhdistelmänä kun luin poikien naksuvista salakuuntelijoista.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Tämä nyt on taas tätä. Kun yksi ministeritason epäilys salakuuntelusta tuli julki, niin jokainen vähänkin itseään tärkeänä pitävä takarivin taavi ja taava tulee julkisuuteen teemalla minunkin puhelimeni on rapsahdellut.

Ennen saattoi analogista liikennettä kuunnella kaupasta ostetulla liikenneradiolla jos kiinnostusta oli, niin yksityispuhelut kuin poliisiliikenteenkin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Eiköhän vakoiluorganisaatiot ole levittäneet poliitikkojen älypuhelimiin softat, jolla audiostriimi työnnetään netin yli suoraan palvelimiin automaattiseen analysointiin. Ei ole mikään ihme jos puhelimen prossu vähän tökkii kun puhelun lisäksi siellä pyörii puoli tusinaa vakoilusoftaa, joka työntää kamaa eri tiedusteluorganisaatioille.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Taas uusi osoitus siitä, että max. 10% ihmisistä ymmärtää mitään tekniikasta. Onne vaan siihen digitalisointiin ja tehostamiseen. :)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Nuo vanhat relepuhelinkeskukset olivat tosiaan hienoja. Sain 25 vuotta sitten tehtäväksi purkaa yhden sellaisen ja paiskottiin niitä isoja relemoduuleja sitten lattialle. Onneksi ei ollut vanhoja partoja näkemässä, olisi syrän varmaan särkynyt.

Niissäkin oli häkkeröintikeinonsa. Kyseisessä sairaalassa pystyi soittamaan sisäisiä puheluja ja ulosmenevät piti laittaa keskuksen kautta, jotteivät työntekijät soittelisi yksityispuheluja työpuhelimella. Mutta rämpäyttämällä puhelinta juuri oikealla tavalla pääsi tämän soitoneston ohi ja soittamaan ulos. Digitalisoinnin jälkeen sitten ei, nyyh.

Äkkipohdinnalla en pidä mitenkään mahdottomana, etteivätkö valetukiasemat voisi esimerkiksi puhelujen katkeiluja aiheuttaa, esimerkiksi kun puhelu hyppää valetukiasemalta tavalliselle tai toisin päin. En tunne noita protokollia, joten jätän tarkemman teknisen arvioinnin toisille.

Ainakin tällainen löytyy:

    «In order to expedite the process of luring the mobile phone to disconnect from a real base station and connect to the IMSI catcher, the attacker may choose to jam other frequencies. The mobile phone’s connection will be interrupted and after failing to connect to any other advertised neighboring base stations, the phone will conduct a full scan of nearby base stations and connect to the IMSI catcher.»

Tämä erityisen aggressiivinen keino siis nimenomaisesti aiheuttaisi katkeilua, mutta samasta syystä hyökkääjät ehkä haluavat välttää sen käyttöä.

Toinen mikä löytyy on tekniikka, jossa valetukiasema ei kerro puhelimelle naapurisoluista, jolloin puhelin jää valetukiaseman "vangiksi". Tällöin signaalin heikentyessä puhelin ei välttämättä osaa vaihtaa kuuluvampaan tukiasemaan, jolloin äänen laatu heikkenee tai puhelu jopa katkeaa.

Tämä siis nopeasti vilkaistuna.

Lähde: IMSI Catchers and Mobile Security, Joseph Ooi, School of Engineering and Applied Science University of Pennsylvania.

Käyttäjän MariHeimala kuva
Mari Heimala

Eivätkö nämä päättäjät ole kuulleet Snowdenin paljastuksista? Kaikkien puheluja massakuunnellaan ja seurataan puheentunnistuksella. Jos kuulee naksuntaa tms ääniä, kyse on tiedustelupalvelujen harjoittamasta häirinnästä eli psykologisesta sodan käynnistä.

Jos meidän johto on näin pihalla näistä asioista, niin ei hyvä heilu.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Mä olen kuullut Snowdenin paljastuksista aika paljon, ja lukenut varmaan jo tuhansia artikkeleita aiheesta.

Kuvaamasi kaltaista automaattista häirintää ei ole tiettävästi olemassa. No, vielä ainakaan.

Käyttäjän MariHeimala kuva
Mari Heimala

On olemassa ja tiedustelupalvejen käytössä sekä idässä että lännessä. Tietääkseni mm. NATO käyttää tätä menetelmää.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Eli puhelinta kuunnellaan ja oikein ajetaan siihen naksautuksia, jotta piripäät skitsoilisivat lisää? Jos idea on antaa kuunneltavien luulla olevansa kuunneltuja, eikö massatiedottaminen kaikkien kuuntelusta olisi tehokkaampaa kuin jotkut lisätyt välinaksut?

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Käy hyvä Ville vaikka StPb ja käyttäydyt oikein, saat satavarmasti kuullakin jotain. Kukaan ei ole suojassa, Snowdenko valehteli ?

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Eipä maksa juuri mitään verrattuna 10 v sitten... äänentunnistus ministereiltä. Ahtisaari kertoi kolmen palvelun kuunnelleen, joka vahvistettiin. Tarvitaan tosin 9-11 autoa, jotta ei ns huomaisi seurantaa liikkeessä. (Ja en ole huumehörhö, kuten et ole sinäkään, enkä vainoharhainen, enkä myöskään rikollinen... fb-päivitystäsi muistellen) Ja nämä tiedetään yleisesti. Kirjoitus oli silti aiheellinen, joten hyvä.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Kuuntelin sen HBL:n julkaiseman tallenteen puheluista Kanervalle.

Siinä oli jotain tuttua. Oma puhelimeni käyttäytyy usein samoin, kun puhelen erään henkilön kanssa. Henkilö asuu energiatehokkaassa omakotitalossa alueella, jolla matkapuhelinverkko on ihan paska.

Ainoa ero on, että mun puhelin (Nokia 1100) ei toista noita rikkinäisiä pätkiä puheesta. Niiden tilalla tulee hiljaisuutta. Tyypillisesti jos hiljaisuus jatkuu yhtään pidempään, puhelu katkeaa kohta.

Sitten etsin Youtubesta puhelutallenteita erinäisillä hakusanoilla, ja löysin kasoittain samantapaista mölyä kuin Kanervan puhelussa.

Esimerkkinä:

https://www.youtube.com/watch?v=vJ-q4PgeBlY

Ilmeisesti uudemmat puhelimet yrittävät väkisin dekoodata ja toistaa ääntä, vaikka toisesta päästä tulisi pelkkää roskaa, paketteja hukkuisi matkalta tai tulisi rikkinäisinä perille?

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Olen edelleen sitä mieltä, että kukaan kompetentti salakuuntelija ei paljastaisi kuunteluaan aiheuttamalla mitään turhia häiriöitä. Varsinkaan ministereille, joilta siis saattaa hetkittäin lipsahtaa jotain kuulemisen arvoistakin tietoa.

Oikeasti hyödyllistä olisi kiristää uhreja esim. joillain yksityiselämään liittyvillä jutuilla, yksityisesti. Tai vain härskisti käyttää tietoa tällaisista omien asioidensa ajamiseen.

Kanervakin menetti jo yhden ministerinsalkun tekstiviestittelyllään (tai siis valehtelemalla siitä), ja tämä sitten auttoi sen jonkun ihme Alexander Stubbin nykyiseen uraputkeensa.

Toimituksen poiminnat