hautakangas Kyttäyksestä kannustamiseen, rötösherrat kuriin jne.

Mitä Sipilä jätti sanomatta: "porvareille" tuli kiire

Kuuntelin Juha Sipilän puheen. Hyvin oli käsikirjoitettu, mutta anteeksi vain: vittu mitä paskaa.

Suomi on yhä maailman neljänneksi kilpailukykyisin talous. Euroopan toiseksi kilpailukykyisin. Taloutemme kasvaa hiljakseen, ja vientitaseemme on plussalla ensi kertaa vuosiin. Tämä siis huolimatta Venäjä-pakotteista, jatkuvasti kasvavasta byrokratiasta, tai yhtään mistään muustakaan.

Jotkut meistä vain osaavat tehdä töitä ja rahaa, vaikka kannustimet sanoisivat "mee kotiin tappaan ittes".

Sipilän hallitukselle on tullut kiire. Talous kasvaa ilman mitään heidän toimiaan. Talous kasvaa, ja sen estämiseksi he yrittävät tehdä kaiken päinvastoin kuin saksalaiset (jotka siis ovat kilpailukyvyssä vielä Suomea edellä).

Suomessa työviikkoja ei lyhennetä, toisin kuin Saksassa. Päin vastoin, Sipilä ehdottaa niiden pidennystä. Miten tämä loisi työpaikkoja, on minulle täysi mysteeri.

Suomessa leikataan koulutuksesta ja tutkimuksesta tuhoisin seurauksin, toisin kuin Saksassa. Miten tämä parantaisi kilpailukykyä, on minulle täysi mysteeri.

 

...

Sipilän kolmen äässin hallitus yrittää todellisuudessa lisätä Suomen talousahdinkoa, vain saadakseen läpi suurpääoman vaatimia tavoitteita. Ja tällä hankkeella on jo kiire. Kohta työllisyyskin alkaa kasvaa, kaikista vastatoimista huolimatta.

Pakolaiskriisi ei tässä auta. Ne perkeleet kun ovat tavalliseen suomalaiseen verrattuna halpoja ylläpitää, ja käytännössä kaikki niihin pistetty raha vain luo kotimaista kysyntää - jota hallitus siis parhaillaan yrittää tuhota.

Juha Sipilä, olet kriisin hyväksikäyttäjä, ja kriisin ylläpitäjä. Valheesi paistavat läpi LCD-paneelistakin, ja suorastaan haisevat läpi kaiuttimista, minkä ei pitäisi edes olla fysikaalisesti mahdollista. Olet samanlainen käsinukke kuin Colin Powell silloin joskus, puhuessaan Irakin joukkotuhoaseista.

Häpeä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

30Suosittele

30 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Kehtaan väittää, että Suomen kilpailukykyä on ylläpitänyt nimenomaan se "paha" hyvinvointiyhteiskunta, jota nyt ollaan alasajamassa.

Käyttäjän AnneHeinonenOsTers kuva
Anne Heinonen Os Teräs

AI perskuta ku oli hienosti sanottu! Eikä yhtään asian vierestä ees, vaan täyttä asiaa. Respect! Jotenki vaa tuntunu et suomalaiset on liian helppoa väkeä aivopesua ajatellen. Leikkauspolitiikka on yleisestikin ottaen syvältä sieltä minne ei aurinko paista, mutta kaikista surullisinta on se, että kansalaiset itse ajattelevat, että heidän on vain tyydyttävä kohtaloonsa. Ja kun joka paikasta tulee tätä samperin aivopesua, niin on alkanut iha henk koht tuntumaan et onkohan noi oikeessa (siinä määrin ymmärrän ihmisten "nöyrtymisen"). Toisaalta kun lukee sit ihan faktatietoo siittä, et leikkaaminen ei hyödytä millään tasolla, antaa se voimaa ajaa eteenpäin niitä arvoja, joita hyvinvointiyhteiskunnassa tärkeimpinä pidetään.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ville, ilmoitat profiilissasi, että "olet valmis ottamaan vastuuta". Otatko vaiko lisää velkaa? (1miljoona/tunti)...

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas Vastaus kommenttiin #15

Voinet tarkentaa, miten kotimaisen ostovoiman (ja veropotin) leikkaaminen ehkäisee velanottoa. Hallitushan tarjoaa ainoastaan tulonsiirtoa työntekijöiltä työnantajille.

Ja minä kysyn: kumpi maksaa tuloistaan enemmän veroa?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #19

Voinen tarkentaa Pekka Pylkkösen sanoin (viesti 16): "Irlanti ja Islanti leikkasivat molemmat rajusti palkkaa tai sen ostovoimaa. Molemmat selvisivät kriisistä nopeasti. Nyt Irlanti kasvaa nopeinta tahtia Euroopassa ja lyhentää samalla velkojaan."

P.S.: Siitä hetkestä kun kirjoitit vihaisen viestisi (klo 23) Suomi on ottanut jo 10 miljoonaa lisää velkaa..

TP Ranta Vastaus kommenttiin #20

Otit Ilmari kaksi esimerkkiä, mutta mihin unohdit Kreikan?

Irlanti veti 10 vuotta sitten yhteisöveron nolliin ja joutui tämän myötä talousvaikeuksiin. Eurooppa tuli pelastamaan Irlannin tukipaketeillaan.

1. Suomi ei ole saanut tukipaketteja
2. Suomessa ei ole yhteisövero nollassa
3. Idän kauppa on romahtanut
4. Puun kysyntä ja Nokia hiipunut

ja taloutemme alkaa kasvamaaan tästä huolimatta (emme ole enää taantumassa)

tammi-maalis: BKT 0.0 %
huhti-heinä: BKT 0.2 %

Islanti on loistava esimerkki siitä, miten oikeistolaistalouspolitiikalla saatiin raunioitettua koko valtio. Kun oikeisto buuattiin ulos hallituksesta ja vasemmisto tuli valtaan, annettiin pankkien romahtaa - talouskasvu käynnistyi tästä (v. 2009), kun myös rikkaat osallistuivat maan uudelleenrakentamiseen, satsattiin koulutukseen jne. Siis täysin päinvastaisia toimia mitä olemme nyt tekemässä

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/33487...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #29

TP, terve. Unohdin myös Portugalin, mutta Sipilä otti senkin esimerkin malliksi: "Meidän on tärkeä ymmärtää, että ongelmiin joutuneissa kriisimaissa kuten Irlannissa ja Portugalissa on tehty paljon rankempia päätöksiä kuin me nyt Suomessa esitämme. Sekä Irlannissa että Portugalissa julkisen sektorin palkkoja alennettiin noin 15 prosenttia. Irlannissa työttömyysturvaa alennettiin 40 prosenttia. Julkisista menoista nipistettiin huomattavasti enemmän kuin nyt Suomessa".

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #19

Abrobatturium! Verot......ja kuka niitä maksaa!

http://janispetrus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202760...

Mutta on muodikasta meuhkata maahanmuuttajista puolin ja toisin.....

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Ennen töihin lähtöä suomessa ihmettelin miten hallituksen liturgia kuullostaa niin tutulta. Kävelin kirjahyllylle ja otin David Harveyn kirjan Uusliberalismin lyhyt historia. Siinä se oli.

Kun lukee Davidin kuvauksen Chilen Pinocetin ja Britannian Thatcerin toimista Uusliberalismi-projectin läpiviennistä ihanaan loppuun, ja yhdistämällä nämä suomessa nyt menossa olevaan prosessiin, menee se kuin 1:1

Muistin aikaa sitten lukeneeni ns. "pakettina" kyseisen kirjan kera Joel Bakan Yhtiö, ja Seppo Lindblomin Politiikka karkumatkalla, sekä Risto Heiskala & Eeva Luhtakallion Uusi jako, on nyt menossa olevan "projektin" askelmerkit aikalailla ennalta määrätyt.

Kyyti on kylmää kansalle ja talvikin on tulossa.

Cissu Mäkinen

Siis peacokiin katsomaan Billy Elliot...alku kertoo hallitustoimista enemmäm kuin tuhat sanaa..

Eero Mattila

Äiti, mä en syöny mun lääkkeitä...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kiva kun pikkukekkosen ohjelman fanittajien tyylistä saadaan näyte.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Tässäpä tekemäni satiirinen kooste Sipilän puheesta https://youtu.be/_b4jvEw5ee8

Antti Jokela

Heh, Saksaa kutsuttiin Euroopan sairaaksi mieheksi, kunnes talous pantiin kuntoon Gerhard Schröderin hallituksen päätöksillä (ns. Agenda 2010). Wikipedia kertoo seuraavaa:

"German finance minister Hans Eichel had the responsibility of implementing socially unpopular measures including tax cuts (such as a 25% reduction in the basic rate of income tax), cuts in the cost absorption for medical treatment and drastic cuts in pension benefits, and cuts in unemployment benefits. The measures were ostensibly proposed in accordance with the market liberalisation approach adopted by the EU's Lisbon Strategy."

https://en.wikipedia.org/wiki/Agenda_2010

Hehkutat Saksaa, joten tehdäänkö samoin? Kuten huomaat, Sipilän ehdottamat toimet ovat aika lieviä eivätkä saksalaisetkaan saaneet ilmaista lounasta.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Tuloverojen leikkaaminen neljänneksellä, alkaen pienituloisimmista? Missä vaiheessa Sipilä on ehdottanut tällaista? Jos näin tehtäisiin, niin leikkaukset hyvinvointipalveluissa voisivat olla jopa jotenkin siedettäviä, noh, ainakin suurelle osalle ihmisistä.

Itse näen Sipilän ehdottaneen, että siirretään kuukauden palkka köyhimmiltä työntekijöiltä työnantajille. Työntekijät pääsääntöisesti maksavat veroja. Työnantajat pääsääntöisesti eivät maksa. Työntekijät pääsääntöisesti käyttävät rahansa Suomessa, työnantajat (ainakin suuret ja merkittävät) pääsääntöisesti vievät ne paratiiseihin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Suomessa on pienituloisten tuloveroa kevennetty niin paljon, ettei sen leikkauksella ole juurikaan merkitystä. Palkasta vähennetään paljon muutakin kuin pelkkä tulovero. Pienituloisella nuo työeläkemaksut, työttömyysvakuutusmaksut, sairausvakuutusmaksut sun muut vähentävät käteen jäävää palkkaa yhteensä melkein saman verran kuin tulovero.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas Vastaus kommenttiin #7

Hallitus on noista kuluista vähentämässä sosiaaliturvamaksua oikein rankalla kädellä. Ja tämäkin vähennys siirtyy täysimääräisesti veronmaksajien maksettavaksi, sillä valtion nyt vain pitää maksaa lakisääteisen sosiaaliturvan kulut jotenkin jostain.

Antti Jokela

"Tuloverojen leikkaaminen neljänneksellä, alkaen pienituloisimmista? Missä vaiheessa Sipilä on ehdottanut tällaista?"

Ei tietääkseni koskaan. Hän on puhunut yksikkötyökustannusten alentamisesta 5%:lla. Yksikkötyökustannus ei ole sama kuin palkka.

Yritän muotoilla toisin, koska selvästikään et ymmärtänyt pointtia: Saksalla menee hyvin, koska he ovat jo nauttineet matokuurinsa yli kymmenen vuotta sitten. Meillä matokuuri on vasta edessä.

Käyttäjän IlkkaSalo kuva
Ilkka Salo

Työntekijät eivät maksa tuloveroa lainkaan, vaan sen tekee työnantaja. Työnantaja maksaa työsuorituksesta johtuvat sopimusperäiset erät joista yksi on nettopalkka, minkä työntekijä saa kokonaispalkasta itselleen. Tästä nettopalkasta palkansaaja maksaa veroa alv:n ja muiden kuten kiinteistö- ja polttoaineverojen muodossa.

Työntekijän kokonaispalkka on bruttopalkka (palkansaajalle maksettu osuus + työnantajan maksamat verot) ja työn sivukulut.

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Melkoisen outona pidän tavoitetta palkkojen alentamisesta - siitähän Sipilän strategiassa on kyse, keinoista riippumatta. Missä muualla on palkkojen alentamisella saatu talous kasvuun? Ainakaan itseäni paremmin taloutta tuntevat asiantuntijat eivät tällaista ajatusta näytä tukevan.

Jos todella halutaan kansainvälistä kilpailukykyä parantaa, on tehokkain keino korottaa arvonlisäveroa entisestään ja alentaa työn verotusta vastaavasti (työnantajamaksut ja/tai ansiotulovero). Eikä tähän tarvita AY-liikkeen tukea, hallitus voi tehdä poliittiset päätökset itse.

Arvonlisävero on merkittävin valtion tulonlähde ja samalla *ainoa* tehokas tapa puuttua ulkomaisten tuotteiden ja palveluiden kuluttajahintoihin.

Tällaisella verotuksen painopisteen muutoksella ulkomaalaisten tuotteiden ja palveluiden hinta nousee ALV-korotuksen verran, kun taas kotimainen työ ja siten kotimaiset tuotteet ovat kuluttajille aiempaa halvempia.

Samalla kaikkien yritysten (ulkomaiset ja kotimaiset) on kannattavampaa teettää työtä Suomessa. Kun useampi työllistyy, saadaan hyvinvointivaltio terveemmälle pohjalle.

ALV-korotuksen ehdottaminenkin olisi kuitenkin poliittinen itsemurha. Kyllä, minuakin vituttaisi maksaa kiinalaisesta elektroniikasta nykyistä enemmän. Ja kyllä, saattaisin tilata sitä suoraan Saksasta nykyistä useammin, niistä pienemmistä kaupoista, joista sitä saa vielä Saksan ALV:llä. Kuitenkaan en rationaalisesti ajatellen löydä mitään muuta ratkaisua millä saataisiin Suomen talous jälleen oikeille raiteille, hyvinvointiyhteiskuntaa purkamatta.

Kenties muut lukijat voivat esittää parempia ratkaisuja?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Veronkierron estäminen. Turhien yritystukien ja verovähennysten poisto. Navettatuet ja autoveronkevennykset pois.

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

> Veronkierron estäminen.

Kyllähän sitä jo yritetään. Toteuttaminen vain on paljon hankalampaa kuin puheet. Selvienkin aukkojen paikkaamista estävät usein kansainväliset velvoitteet. Lisäksi toimet veronkierron estämiseksi tarkoittavat yhä lisää byroslaviaa, kun raportointivaatimukset ja valvonta lisääntyvät.

> Turhien yritystukien ja verovähennysten poisto.

Samaa mieltä. Vähemmän asemansa jo vakiinnuttaneiden toimijoiden tukea ja enemmän markkinataloutta. Verovähennysten poisto myös ehkäisee veronkiertoa.

Toisaalta samalla yleisiä veroprosentteja tulisi alentaa, jolloin keskimäärin tilanne pysyy nykyisellään. Toki kiva juttu niille aloille ja firmoille, joille tuet ja aukot eivät ole olleet käytettävissä.

> Navettatuet ja autoveronkevennykset pois.

Lillukanvarsia valtiontaloudessa. Autoveron (minimaalinen) kevennys otettiin muutenkin jo samalla takaisin ajoneuvoveroa korottamalla.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #12

Navetoille annettiin 90 miljoonaa tukea kärkihankkeena. Onhan se ehkä lillukanvarsia valtion budjetin kokonaissummaan verrattuna. Helsingin yliopistolta leikattiin 100 miljoonaa. Helsingin yliopisto on ainoa Suomen kansainvälisesti menestynyt yliopisto.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala Vastaus kommenttiin #14

Mahtaako Ylitalo tietää, miten paljon maataloustuotteiden hintataso on viime aikoina laskenut. Periaatteessa olen tukia vastaan, mutta se on ainoa keino ylläpitää edes jotain suomalaista elintarviketuotantoa. Ja osa tuista kyllä palaa kuluttajille takaisin, halvempien hintojen muodossa.

Koulutuksesta todella leikattiin, mutta jos leikkauksia kohdistetaan oikein , niin siitä ole mitään vahinkoa. Niin paljon nollatutkimuksia tehdään ja turhanpäiväiseen aikaa käytetään, että supistamismahdollisuuksia kyllä on, ilman että se koskee tarpelliseen.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #25

Leikkaukset kohdistettiin kovimmin ainoaan kansainvälisesti menestyvään yliopistoon. Suomessa on tällä hetkellä maidon ylituotantoa, miten navetat siihen auttavat?

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer Vastaus kommenttiin #12

Ai yritetään vai? Jokainen talousrikostutkija on tuonut valtion kassaan rahaa kymmenkertaisen määrän kustannuksiinsa nähden.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maaseutu/jopa-9...

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Ville Ylitalo. Eräässä toisessa kirjoituksessa oikusministeri Lindström vaati jotain linkkiä ehdotuksiksi demareilta. Vastasin vaikken demari olekkaan. Veronkierto ja harmaa talous ei enää ilmeisesti ole ongelma suomessa, vaikka se persujen mielestä vielä viimehallituskaudella oli. Linsdröm ei taida ottaa kantaa seuraavaan:

"En voi antaa linkkiä, mutta nämä ovat ilmeisesti poissuljetut.

1. Harmaan talouden kitkeminen tilaajavastuulain selkeyttämisellä ja kiristämisellä.

2. Agressiivisen "verosuunnittelun"=veronkierron tekeminen mahdollisimman hankalaksi.

Noilla kahdella jo on koko budjettivaje kurottu kiinni. Mitä tekee hallitus ja oikusministeri?

Vähentää tutkijoita harmaantalouden torjunnasta. Valmistelee lakia syytesuojan antamisesta "verorikollisille".

Vielä viimehallituskaudella PS arvosteli rajusti juuri näitä asioita. Veikö Stubbi ja Sipilä kielenne? Viimeksi Soini soimi kovin sanoin kokkareministeriä joka oli joskus tehnyt kevyttä verosuunnittelua lääkärintoimessaan. Nyt hallituksessa istuu Todellinen verosuunnittelija. Silloin moraalinen selkäranka kuulemma katkesi kokkareilta. Nyt ollaan hipi hiljaa kivasta kepusta.

Kai se on ymmärrettävää, sillä arvosteluun voisi saada hyytävän vastauksen, sillä istuuhan persuista ministeri joka on valehdellut vaalirahoituksensa 2011 ja valehdellut ainakin kahdesti viranomaisille saadakseen taloudellista etua itselleen."

Käyttäjän tuukkalampela kuva
Tuukka Lampela

Ehkä merkittävin yksittäinen osaratkaisu: Oman valuutan käyttöönotto. Euro-rahaliiton mittakaavassa mieluiten ECUXIT, eli kansallisten valuuttojen ja korieuron käyttöönotto:

http://paavovayrynen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2024...

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Miksi oma valuutta? Jotta voitaisiin devalvoida (tai antaa kelluvan markan upota taloutemme mukana)?

Valuuttakikkailut tai muut vastaavat temput (kuten Sipilän ajama palkkojen alennus, eli sisäinen devalvaatio) eivät korjaa kuitenkaan varsinaisia ongelmia, vaikka niistä hetkellistä piristysruisketta voidaankin saada.

Lisäksi lainakorkojen (omassa valuutassamme laskettuna) räjähtäminen käsiin kaataisi asuntovelallisten ja monien yritysten talouden, ja loisi hetkessä uuden pankkikriisin.

Käyttäjän tuukkalampela kuva
Tuukka Lampela Vastaus kommenttiin #11

Oma valuutta esim. siksi että valtion ei tarvitsisi velkaantua ulkomaisille yksityisille liikepankeille kuten nyt euron jäsenenä (EKP ei saa rahoittaa euron jäsenvaltioita Maastrichtin sopimuksen nojalla). Omalle keskuspankille velkaantumalla valtio säästäisi heti kättelyssä n. 2 miljardin euron vuosittaiset korkokulut, jotka maksetaan tällä hetkellä siis _yksityisille ulkomaisille liikepankeille_. Valtio, eli veronmaksajat, ovat tässäkin pelkästään talouseliitin rahoittajia, puhumattakaan veroparatiisikikkailuista, joiden myötä Suomi menettää jopa 6-7 miljardia euroa vuosittain.

Kelluva markka ei uppoaisi, vaan deflatoituisi asiantuntijoiden arvioiden mukaan n. 7-10%. Tämä olisi pieni hinta siitä hyvästä, että Suomen sisäinen talous saataisiin kuntoon, ja voisimme ottaa esim. täystyöllisyyden saavuttamisen täysin realistiseksi poliittiseksi tavoitteeksemme (yhdistettynä esim. perustuloon). Euron jäsenenä emme voi tehdä oikeastaan mitään muuta kuin leikata leikkaamasta päästyämmekin, edes perustulo ei todennäköisesti onnistu euron jäsenenä:

https://tuukkalampela.wordpress.com/2015/09/14/per...

Valuutan devalvointi olisi huomattavasti helpompi, kivuttomampi ja muutenkin monin tavoin parempi vaihtoehto kuin hallituksen ajama sisäinen devalvaatio.

Lainakorot eivät räjähtäisi käsiin, tätä on jo perustellut hyvin mm. Sami Miettinen:

http://paavovayrynen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2024...

Suomen "varsinaiset ongelmat" lähtisivät oikenemaan, jos korjaisimme "taloudellisen verenkiertomme", eli rahajärjestelmämme. Jos ei ole verta, ei ole taloudellista toimintaa. Suomen talous on tällä hetkellä rutikuiva, ja yhä kuivuu kuivumistaan hallituksen päätösten myötä. Jos kone on rikki, se täytyy korjata. Suomen talous on rikki.

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Perustulo olisi toinen tärkeä työkalu yhteiskuntamme korjaamisessa. Silläkin voisi saada useampia ihmisiä töihin, edes osa-aikaisesti, ja ennen kaikkea se parantaisi meidän kaikkien elämän laatua.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Kuten hyvin aikaisemmista PP:n tulevaisuusryhmän keskusteluista muistetaan, ei perustulo ole kuitenkaan helppo konsepti ja jotkut ilmeisen virheellisesti suunnitellut mallit voivat olla mahdottoman kalliita julkiselle sektorille.

Lähin omasta mielestäni toteuttamiskelpoinen malli olisi ollut kolmiportainen, jossa olisi ensinnäkin varsinainen perustulo (tai perustulon kiinteä osa), johon kasattaisiin nykyisiä tulo- ja varallisuusperusteisia tukia ja joka tosin ei riittäisi sellaisenaan normaaleihin elinkustannuksiin ja sen päälle perustulon lisäosa (tai BIEN:in terminologiassa osallistumistulo), jonka maksatus olisi kiinni jostakin helposti todennettavissa olevasta työmarkkinoita edistävästä tekemisestä kuten tutkintoon johtavien opintojen etenemisestä ja kolmantena vielä ns. vapaa tulo, joka on se rahasumma, jonka saa työllä ansaita perustulon ja osallistumistulon päälle ilman, että verottaja tulee väliin. Tällä ehkäistäisiin pahimpia tuloloukkuja työn vastaanottamisen kohdalla.

Tämän lisäksi jää muutamia tukimuotoja, joiden yhdistäminen perustulojärjestelmään on erittäin hankalaa poliittisista, työmarkkinallisista tai valtiontaloudellisista syistä. Selkeimmät näistä ovat ansiosidonnaiset työttömyyskorvaukset ja työeläkkeet, yleinen asumistuki ja vanhempainetuudet. Ansiosidonnaisissa ja työeläkkeissä ei ole suurta ongelmaa, koska ne voidaan tulkita edes jossakin määrin julkisesta sektorista irralliseksi vakuutukseksi, jota toki joudutaan joillakin aloilla subventoimaan, yleinen asumistuki sen sijaan liittyy alueellisten asumiskustannusten suuriin eroavaisuuksiin ja vanhempainetuuksien määrän sopii tietysti olla verrannollinen lasten lukumäärään ja kääntäen verrannollinen lasten ikiin.

Pekka Pylkkönen

Irlanti ja Islanti leikkasivat molemmat rajusti palkkaa tai sen ostovoimaa. Molemmat selvisivät kriisistä nopeasti. Nyt Irlanti kasvaa nopeinta tahtia Euroopassa ja lyhentää samalla velkojaan.

Mutta olen samaa mieltä tuosta verotuksen painopisteen muutoksesta. Se olisi suoraan hallituksen päätettävissä ja ajaisi saman asian. Tämänhetkisessä negatiivisen inflaation oloissa se ei juuri edes näkyisi ihmisten kukkarossa.

Verotetaan tuotantoa vähemmän ja yritysten voittoja ja ihmisten kulutusta enemmän. Valitettavasti vain alv-kantojen korottaminen muualla kuin elintarvikkeissa on nettikauppojen takia vaikea rasti. Toisaalta onhan tuo ruuan hintakin laskenut vuodessa ihan merkittävästi.

Saksassa sotuverot ovat 19,6% palkasta ja ne jaetaan tasan yrityksen ja palkansaajan välillä. Suomessa ne ovat noin 30% josta palkansaaja maksaa 6%.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Islanti on jäätynyt kansainvälinen rahoitusmarkkinakonflikti, joka on ollut mahdollinen vain siksi, että maa on niin pieni. Maalla ei edelleenkään ole vapaasti vaihdettavaa valuuttaa tai oikeutta ulottaa liikepankkitoimintaansa maansa rajojen ulkopuolelle ja sen kansainvälisten seikkailujen maksamiseen on hukkunut paljon erityisesti Ison-Britannian ja Alankomaiden varoja, joita nämä maat eivät ikinä saa takaisin.

Tänä vuonna Islanti kävi laajan yleislakon partaalla kun tietyt kriittiset ammattiryhmät kuten lääkärit vaativat 50% (!) palkankorotuksia. Lakko vältettiin yli 20% toteutuneilla palkankorotuksilla. Hyvin moni korkeakoulutettu islantilainen yrittää jo optimoida sitä, miten häipyä maasta mahdollisimman suurella alkupääomalla tehdä normaali työura muualla, jossa vallitsevat rajat ylittävät vapaat markkinat.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Kuluttajahan arvonlisäverot maksaa. Miten se lisää kotimaisten tuotteiden kysyntää, että jos halvempi kiinalainen bulkki maksaa 5% alv-korotuksen jälkeen 80->83,2 ja kotimainen 100->104? Hintaerohan vain kasvaa euroina bulkin hyväksi.

Enkä minä ainakaan enempää ostaisi palveluita, jos niiden hinta kasvaisi.

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Jos ALV-korotuksesta saatavat rahat alennetaan työnantajamaksuista, laskee kotimaisen tuotteen tuotantokustannus ja siten se voidaan myydä aiempaa halvemmalla. Saat siis esimerkkisi tuotteen *alle* 100 eurolla, vaikka arvonlisävero nousi.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna Vastaus kommenttiin #28

Näinhän se menisi täydellisessä maailmassa, mutta mutta todellisuudessa hinta ei laske mihinkään vaan ylimääräiset rahat kääräistään taskuun ja sieltä veroparatiisiin.
Kelamaksun poisto on hyvä esimerkki.

Pekkarinen Mika

Työajan pidennyksellä pyritään laskemaan tuntipalkkoja.
Jäännää sekin että 2700 000 000
Euroa on antaa työnantaja puolelle vaikka kirstu on tyhjä.
Työjärjestö ILOssa on sovittu työelämän pelisäännöistä niin että ne käydään kolmikannassa.
Säästöjä saadaan yhteistyöllä ei pakolla.
luovutaan bonusjärjestelmistä,lisätään vuorotteluvapaata,jaetaan työtä.
Luodaan kasvualan yrityksiä.
Investoinnit käyntiin.
Kotitalousvähennyksen parantaminen.
Ei mulla muuta.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Sipilä uskoo epäröimättä numeroihin ja on muutenkin taloususkovainen. Koko nykyhallitus on oivallista maaperää EK:lle syöttää numeromagiikan avulla omaa propagandaansa, jonka hallitus kiltisti ilmoittaa kansalle välttämättömäksi pakoksi.

VMP, sanon myös minä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Suomi olisi täynnä mahdollisuuksia. Sekä EK että ammattiyhdistysliike että hallituspuolueet ovat kaikki tyynni vaan kehityksen tiellä. Keskusta ja PS eivät uskalla kuunnella asiantuntijoita ja kokoomus palvoo isoa rahaa.
Tähän se persujen impivaaraideologia johti, kansa istutetaan telkkarin ääreen pääministeriä kuuntelemaan. Enempää impivaaraa ei vois olla.

Esa Ruoho

On tässä tullu mieleen sellainen salaliittoteoriakin, että heinäkuisessa Bilderberg kokouksessa päätettiin ajaa suomi siihen tilaan, että maahan voi nousta IMF Bilderberg-lierot. Tällä kaikella shöyllä nimittäin ei ole mitään sen kanssa tekemistä, että suomi nousis jaloilleen. Ja tuskin Miljönnääri-Insijööri Zipiläkään niin pöljä on, ettei tietäisi sitä. Missä päin maailmaa on maa joka ois noussut vienti-veturiksi leikkaamalla kaikki talouden kasvuun tarvittavat asiat pois? Tai miksi IMF ei vaadi Usaa tai Britanniaa leikkaamaan talouttaan niin, että kasvu pysähtyy? Nimittäin suomen valtion-velka on mitätön ver em maat. Jospa Sipilä vastais näihin ensin, ennen kuin vaatii leikkauksia. Ainakaan hänen eilinen saarna jossa selvästi oli lestaadiolaisuuden kaikua ei minua vakuuttanut. Kekkonenkin kuoli 30 vuotta sitten ja Zippilällä on pitkä matka Kekkoseksi.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Jee rautaa rajalle piraatti-Ville! Mutta nyt iskä pistänyt aika pahaksi vai mitä mieltä olet ja maailmanluokan reseptikin löytyy täältä ;-) -

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2027...

Jore Puusa

Piraattipuolue ehdottaa ja hyväksyy, että kaikki verkkoon ladattu kuva-aineisto on vapaata riistaa. Te haluatte tuhota tekijänoikeudet. Silläkö Suomi nousee. Aletaan varastaa kollegojeni kuvia netistä. EFFI sai kaadettua sivustoni ym. kun en suostunut olemaan hiljaa kalterien takana olevan tytön kuvaan tehtyyn manipulaatioon ja sen kuvan tekijänoikeuksien rikkomiseen kuvan käyttötavan suhteen. Suomi nousuun piraattien keinoin.
Jore Puusa
lehtikuvaaja

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Onko tekijän oikeudet ehkä päivitettävissä?

Vai mitä mieltä olet suhteesta että, patentti suojaa vaikka fuusion kehittäjää 10 vuotta ja tekijänoikeudet 70 vuotta tekijän kuoleman jälkeen vai miten se meni?

Samoin Monsaton geenimanipuloidut siemenet on tekijänoikeuden alaisia, eli maajussi ei saa käyttää satoaan siemenenä. Onko ajantasalla?

Ja kyllä lisää innovaatioita ja tuottelijaisuutta jos tekijänoikeudet suhteutettaisiin tähän kokonaiskuvaan vaikka samanveroisiksi patentin kanssa.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Emme vastusta tekijänoikeuksia, päin vastoin, puolustamme niitä. Mielestämme tekijän kuuluu saada kelvollinen korvaus, jos joku hyödyntää hänen teoksiaan kaupallisesti.

Piraatti ei kuitenkaan usko, että digitaalisten aineistojen jakamista sinänsä kannattaisi kieltää. Ei-kaupallista jakamista olisi täysin mahdotonta estää rajoittamatta sananvapautta, yksityisyyttä ja viestinnän suojaa.

Jos joku jakaa musiikkikappaletta tai TV-sarjaa, tehokkaammin kuin tekijänoikeuksien omistajat, omalla kustannuksellaan, hyötymättä taloudellisesti, niin missä se ongelma edes on?

Justin Bieber ei olisi tänäpänä mitään, jos ei olisi esittänyt jonkun muun musiikkia Youtubessa.

Game of Thrones ei olisi tuntemamme maailmankaikkeuden suosituin TV-sarja, jos piraatit eivät olisi levittäneet sitä, tuoneet sitä kuluttajien tietoisuuteen ympäri maailmaa.

Jos jaat jotain sisältöä omalla kustannuksellasi, teet pelkästään palveluksen sekä muille kuluttajille, että sisällön tuottajille. Tästä lähdetään.

M H

Jos Suomi on niin kilpailukykyinen, miksi yritykset siirtävät tuotantoaan koko ajan muuaalle?

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Osa yrityksistä siirtää tuotantoa jo takaisin Suomeen, tai ainakin Eurooppaan.

Työvoiman hinta on aina vain pienempi osa tuotantokustannuksista, kun automaatio jyllää eteenpäin ja tekee käsipareja turhiksi. Toisaalta myös energia- ja materiaalikustannukset laskevat, nekin paljolti automaation ansiosta. Nk. "henkisen omaisuuden" arvo nousee; kuluttaja maksaa ensisijaisesti ohjelmistoista ja "ekosysteemeistä", sitten designista, ja sitten vasta jostain tuotannosta.

Eurooppalaiset ympäristösäännökset ovat jo tehneet jätteestä haluttua raaka-ainetta, tosin tässä vaiheessa lähinnä vain energia- ja metalliteollisuudelle. Muidenkin materiaalien kierrätys alkaa kuitenkin hiljalleen toimia. Ja tekniikan kehitys on jo pitkään ollut semmoista, että kymmenen vuotta vanhan kännykän arvometallit riittävät pariin-kolmeen uuteen kännykkään.

Toisaalta olemme siirtymässä kohti yhä paikallisempaa tuotantoa, ja se on itse asiassa seuraava teollinen vallankumous. Lähitulevaisuuden kyläseppä (tai R-kioski, tai jopa postitoimisto/kuriiripalvelu) tulostaa piirustuksista juuri sellaisen tavaran kuin tilaat. Massatuotannosta siirrytään hiljalleen takaisin kohti yksilöllisyyttä ja henkilökohtaista palvelua.

Tämä on jo miljardibisnestä. Ja mukaan pääsee jo nyt:

http://yle.fi/uutiset/tulevaisuuden_tutkija_ennust...

3D-tulostuksessa on se jännä juttu, että kun pystyt tuottamaan muovi- ja metalliosia, piirilevyjä ja mikropiirejä, niin pystyt tuottamaan aina vain lisää ja entistä parempia 3D-tulostimia. Seuraava parikymmentä vuotta tulee olemaan myös tekijänoikeuksien ja tavaramerkkien kannalta todella ongelmallista aikaa, kun teollisuus yrittää estää ihmisiä kopioimasta tuotteitaan tai tekemästä niihin varaosia.

Kulutustavaroiden hinnat tulevat laskemaan noin about materiaali-, energia- ja kuljetuskustannusten tasolle globaalisti, ja silloin kuljetuskustannus on se oleellinen juttu. Ja nopeus.

Toimituksen poiminnat