hautakangas Kyttäyksestä kannustamiseen, rötösherrat kuriin jne.

Kreikan varoittava esimerkki "investointisuojasta"

  • Investointisuojasta
    Investointisuojasta

Nyt kun Kreikan lainat ovat taas iso puheenaihe, niin mitäpä jos otettaisiin ne esimerkiksi ajatellessa tulevaa vapaakauppavääntöä. Eli miten niinkutsutut "investointisuojamekanismit" jo nyt tuntuvat Euroopassa? Miten ne pahensivat (ja yhä edelleen pahentavat) euroalueen kriisiä?

Aloitetaan alkuperäisten kriisivaltioiden ongelmista "investoijien" kanssa. Ajatellaan litigaatiolakimiehiä ja korppikotkarahoittajia, Euroopan komission huolellisessa suojeluksessa:

"Corporate investors have been supported and encouraged by highly paid investment lawyers who continuously and actively identify litigation possibilities. In a few cases, arbitration firms suing cash-strapped countries were also advising the very same companies when they made the risky investments in the first place."

"Rahoitusalan yrityksiä ovat tukeneet ja rohkaisseet korkeasti palkatut investointilakimiehet, jotka jatkuvasti ja aktiivisesti etsivät vahingonkorvausmahdollisuuksia. Erinäisissä tapauksissa välimiesoikeusfirmat, jotka haastoivat köyhtyneitä valtioita oikeuteen, myös alunperin neuvoivat samoja yrityksiä kun nämä tekivät riskisijoituksiaan."

"These investor-state disputes are part of a broader pattern that has become deeply evident since the economic crisis broke; one where corporations are protected from risky investments while citizens are told that cuts are inevitable; where corporate losses are socialised and taxpayers pay the bill; where corporations have recourse to justice while citizens’ human rights are sidelined."

"Nämä sijoittajien ja valtioiden väliset kiistat ovat osa laajempaa kuviota, joka on tullut vahvasti esiin talouskriisin puhjettua. Kuviota, jossa yrityksiä suojellaan riskisijoituksilta samaan aikaan kun kansalaisille väitetään leikkausten olevan välttämättömiä; jossa sijoittajien häviöt sosialisoidaan ja veronmaksajat maksavat laskun; jossa yrityksillä on pääsy oikeudelliseen apuun samaan aikaan, kun kansalaisten ihmisoikeudet ohitetaan."


...

Samat voimat, jotka ensin ostivat kriisimaiden lainoja jopa vain prosenteilla niiden nimellisarvosta, ja sitten paljolti estivät lainojen kohtuullistamisen "investointiensa" nimissä - myös muiden velkojien osalta - ovat parhaillaan rakentamassa koko läntisen pallonpuoliskon kattavaa investointisuojaa mukamas vapaakaupan varjolla.

TPP:n, CETA:n ja TTIP:n avulla tällaisia tuottavia "investointeja" voitaisiin kalastella paljon laajemminkin kuin satunnaisilta roskalaina-apajilta.

Yhdysvallat ei aja näitä kauppasopimuksia edes oman kansallisen etunsa nimissä; ne tulisivat vahingoittamaan myös heidän yhteiskuntaansa aivan samoilla tavoilla. Pääasiallisena voimana taustalla on kansainvälinen suurpääoma, joka etsii uusia keinoja haalia itselleen lisää valtaa.

...

 

Syrizan voitosta seuraa pari kiintoisaa asiaa.

1) Kreikka pystyy nyt kiristämään koko läntistä talousaluetta ainoastaan Venäjä-pakotteiden avulla. Siinä, missä Syriza on suhtautunut Venäjään vain ehkä yhtä ystävällisesti ja varovaisesti kuin Suomi, sen hallituskumppani Itsenäiset kreikkalaiset on suoraan vaatinut Kreikkaa pitäytymään pakotteista - toivoen, että myös Venäjä nostaisi pakotteet Kreikan osalta. Väyrysmäistä kerrassaan.

Pakotteiden käyttäminen vipuvartena on sikäli vaarallista, että Suomestakin löytyy kosolti kaheleita, joiden mielestä Putinin politiikassa ei ole vieläkään mitään pelättävää. Ja tätä samaa porukkaa hilluu pitkin Eurooppaa - heitä ei voisi Ukrainan itsemääräämisoikeus vähempää kiinnostaa.

Kyynisyydessään nuo tyypit joko luottavat Naton ydinsateenvarjoon, tai sitten vain toivovat, että Putin pysähtyisi vallattuaan tarpeeksi alueita. Voinee sanoa, että solidaarisuutensa ja optimisminsa ovat samalla tasolla kuin aikoinaan Chamberlainilla Hitlerin suhteen.


2) Mutta kuitenkin. Yhdellä eurovaltiolla on lopulta talousministeri, joka sanoo sen mitä piti sanoa jo 2011 (ja jota lisäksi kuunnellaan, nyt kun on pakko):

"On törkeää, että meidän odotetaan lainaavan tavalliselta suomalaiselta, slovakilta ja saksalaiselta. Lainaamme teiltä rahaa, maksukyvyttömänä maana, jotta voimme lapioida sitä Euroopan keskuspankin (EKP) mustaan aukkoon."

Siinä, missä komissaarit näkivät tilaisuuden lopulta kitkeä julkinen sektori Euroopasta, ja siinä sivussa kupata suunnattomat määrät veronmaksajien rahaa veroparatiiseihin, Kreikka saattaa lopulta kääntää kehityksen. Sen on kylläkin toimittava nopeasti, ennenkuin Kataiset ja kumppanit keksivät taas uuden ulospääsyn, taas uuden keinon suojella riskisijoittajia ja muita rosvokavereitaan.


3) Lopulta, myös CETA ja TTIP ovat aidosti vaakalaudalla. Kreikalla on nyt mahdollisuus kaataa molemmat transatlanttiset "vapaakauppasopimukset", ja Syrizalla on myös halua tehdä niin. http://natocouncil.ca/european-parliament-elections-and-ceta/

CETAn kaatuminen johtaisi vähintään siihen, että TTIP lopulta yritettäisiin tosissaan neuvotella loppuun ilman investointisuojapykäliä. Nykyisellään ISDS-palikoista neuvottelua on vain lykätty, neuvottelijoiden toivoessa että aktivistit unohtaisivat asian - tai, että samat ongelmakohdat saataisiin jyrättyä läpi CETAn kautta.

Neuvottelujen näennäisestä avoimuudesta on vielä mahdollista astua monta askelta kohti todellista avoimuutta. Mutta tämä todellakin edellyttää, että Eurooppa nyt kaataa CETAn.


...

Jos Kreikan uusi hallitus nyt pitää pintansa, tässä olisi jopa ihan oikeat mahdollisuudet tehdä Euroopasta varteenotettava kilpailija maailmanmarkkinoilla. Kuten unionin alunperin luvattiin olevan. Päästä irti sekä Yhdysvaltain että Venäjän suojelemien mafiosojen kuristusotteista.

Euroopalla saattaa olla jopa vielä mahdollisuus säilyttää sosiaaliturvansa ja kilpailla muun maailman kanssa hyvinvoinnilla ja vakaudella, kuten teimme jo vuosia ennen EU:ta ja aina vuoden 2008 kriisiin saakka. No, toden sanoakseni, kuten teemme yhä. Mutta emme enää montaakaan vuosikymmentä, jos nykyinen piittaamattoman oikeistolainen politiikka jatkuu.

Meillä on yhä aivan realistiset mahdollisuudet toimia veroparatiiseja ja parasiittimaisia "sijoittajia" vastaan, sekä Euroopassa että sen ulkopuolella. Meillä on mahdollisuus katkaista tuloerojen kasvu edes niiden alapäästä, ja säilyttää päätäntävalta demokraattisesti valituilla päättäjillämme - vaikka he olisivat miten huonoja, niin ainakin välillä heidät saa vaihdettua.

Euroopan kääntäminen nousuun ei vaadi edes suurta suunnanmuutosta - riittää, että päättäjämme vain alkavat käytännössäkin toteuttaa kauniita puheitaan. Tämä edellyttää vielä paljon nykyistä suurempaa avoimuutta päätöksentekoon.

Salaiset rakenteet on purettava, ja rahan virrat avattava kriittiselle tarkastelulle. Talouden mekanismit eivät ole mitenkään erityisen vaikeita käsittää - meitä "suojellaan" niiltä vain, koska ne ovat usein tavattoman kuvottavia ja vastenmielisiä.


...

Olen siis varovaisen optimistinen: Kreikka voi jälleen kerran olla demokratiassa esimerkkinä muulle maailmalle. Toivottavasti uudet johtajat käsittävät - ja kestävät - uuden vastuunsa.

Myös Suomen on kannettava tässä vastuunsa. Kreikkaan lainatut rahat on jo hävitty, nyt tehdään päätöksiä vain siitä, miten paljon vielä haluamme mielistellä huijareita.

Valtiona mekään emme ole mitään puhtaita pulmusia. Muistattehan, miten "me tienataan tällä"? Muistatteko takuutukset? Muistatteko Soinin, joka edes jytky housuissaan ei kehdannut mennä hallitukseen pistämään kapuloita rattaisiin, vaikka mitä oli lupaillut?

 

Ei, me ei todellakaan tienata tällä. "Investointimme" kriisivaltioihin olivat roistomaista hädänalaisten hyväksikäyttöä, ja on vain oikeus ja kohtuus, jos nyt menetämme miljardeja.

Mutta me saatetaan vielä itse välttää Kreikan tie. Jos kaikki nyt menee hyvin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Euroopan Unionin talouspolitiikasta ovat päättäneet ambulanssinjahtaajat. Lakimiehet, joiden koko ura perustuu kuviteltujen vahinkojen keksimiseen ja niistä oikeuteen haastamiseen.

Lakimiehet, jotka ovat keksineet mahdollisuuksia hankkia tällaisia vahinkoja, vain, jotta voisivat haastaa valtioita välimiesoikeuteen. Ja lobanneet kansainvälisiä sopimuksia, jotka mahdollistavat välimiesoikeudet. Täysin demokraattisesta päätöksenteosta irralliset, keinotekoiset konstruktiot.

Ja näitä lakimiehiä kuunneltiin. Rahat pois kreikkalaisilta, mitäs lainasivat halvalla. Rahat pois Espanjalta, Portugalilta... keneltä vielä? Markkinatalous vain ikävä kyllä ei noussut tuhkasta, sillä yleensä "markkinatalous" länsimaissa tarkoittaa, että firmat kilpailevat siitä, kuka parhaiten pystyy kiskomaan julkista rahaa.

Tämä on johonkin pisteeseen saakka ollut nannaa niille poliitikoille, joiden koko elämäntyönä on "pahan" hyvinvointivaltion hävittäminen.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

> CETA ja TTIP ovat aidosti vaakalaudalla.

\o/ Hattuja kaikille! Jotain hyvääkin tästä kriisistä sitten. :D

> Muistatteko Soinin, joka edes jytky housuissaan ei kehdannut mennä hallitukseen pistämään kapuloita rattaisiin, vaikka mitä oli lupaillut?

Soinihan käsittääkseni nimenomaan ei mennyt koska olisi joutunut makselemaan tukipaketteja. Ei hallituksessa olisi voinut pistää kapuloita rattaisiin sen enempää kuin vihreät ydinvoimalle...

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Esimerkiksi SDP suostui kunnianhimoiseen sote-uudistukseen, ja sitten sotki sen niin, ettei tullut ikinä mitään valmista. Mikä oli todennäköisesti ihan hyvä homma. Tosin ei voi tietää, vaikka kyse olisi ollutkin ihan aidosta inkompetenssista, ainakin Guzenina näytteli hyvin.

Vasemmistoliitto ja vihreät taas taktisesti lähtivät hallituksesta lopulta, ja ottivat edes vähän irtopisteitä. Jopa niin, että ennenaikaisista vaaleista puhuttiin hetken verran. Vaikka eihän Suomessa sellaisia ikinä!

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Mutta mikä tärkeämpää, kaikki Suomen hallituspuolueet sitoutuivat "transatlanttisen yhteistyön syventämiseen Kanadan ja Yhdysvaltain kanssa". Eli käytännössä sekä CETAan että TTIP:hen.

Myös opposition keskusta ja persut jotenkin kummallisesti sitoutuivat näihin. Ja Suomen työväenliike rojahti totaalisen rähmälleen.

Mitä EDES investointisuojasta, niin.

Toimituksen poiminnat