hautakangas Kyttäyksestä kannustamiseen, rötösherrat kuriin jne.

Verkkovalvontaa sananvapauden varjolla - voiko alemmaksi vajota?

  • 2009: Laki, joka pilasi Ruotsin maineen tiedon turvasatamana. Suomella on vielä mahdollisuus.
    2009: Laki, joka pilasi Ruotsin maineen tiedon turvasatamana. Suomella on vielä mahdollisuus.

Vain pari päivää ennen Pariisin iskuja, Amerikan Pen julkaisi raporttinsa massavalvonnan seurauksista journalismille. "Global Chilling: The Impact of Mass Surveillance on International Writers" on luettavissa linkin takaa.

Ironista on, että nyt lisää verkkourkintaa ajetaan nimenomaan journalisteihin ja sananvapauteen kohdistuneen terrori-iskun varjolla. Suomessakin huomenna julkaistava Puolustusministeriön vakoilumietintö vuodettiin jo viikonlopun aikana, etteivät vain ranskalaisten ruumiit ehtisi liikaa jäähtyä.

Onneksi Liikenne- ja viestintäministeriö vaikuttaisi suhtautuvan asiaan sen ansaitsemalla vakavuudella, ja ainakin päällisin puolin vaikuttaisi siltä, että Krista Kiuru on tällä kertaa ollut hereillä, ja ymmärtänyt mitä esimerkiksi viestinnän suoja Suomelle ja suomalaisille merkitsee.

Tai sitten Kiuru on vain jälleen kerran kuunnellut lobbareitaan, kuten silloin aikaisemmin kun odotti kaikkien ajoneuvojen satelliittiseurannasta Suomelle "uutta Nokiaa". Mene ja tiedä; kirjesalaisuuden puolustaminen on kuitenkin perustavanlaatuisesti oikein.

Suomessakin on jo otettu aivan liian monta askelta väärään suuntaan.
 


Ei pelkästään urkintaa

Massavalvonta ja sensuuri kulkevat aina käsi kädessä. Sensuuri edellyttää aina sensuroitavan liikenteen urkintaa, ja urkinta puolestaan johtaa aina takaisin sensuuriin. Eikä pelkästään itsesensuurin kautta.

Mikä pahempaa, urkkijoiden mentaliteetilla jokainen, joka edes yrittää suojata yksityisyyttään tai viestintäsalaisuuttaan, on vähintäänkin epäilyttävä, ellei suorastaan uhkaava. Anonymiteetti ja lähdesuoja ovat heille kirosanoja.

Esimerkiksi brittien pääministeri Cameronille ei nähtävästi ole mikään ongelma vaatia yhtenä päivänä lehdistönvapautta ranskalaisille, ja toisena kaiken turvallisesti salatun viestinnän kieltämistä kotimaassaan.

Britannia on viime vuosina kunnostautunut myös nettisisältöjen "suodattamisessa", eli kansanomaisesti sensuroinnissa. Piraattisivustojen ja pornon lisäksi vakoilijoiden luvatuilla saarilla yritetään nyt torjua myös terroristeja ja "ääriaineksia" sympatiseeraavaa materiaalia.

Britanniassa ei olla enää kaukana Kiinan mallista, ja tätä mallia yritetään levittää myös muualle Eurooppaan - nyt nimenomaan Charlie Hebdon verilöylyn verukkeella.
 


...

Tänään jo Hesarin pääkirjoituksessakin uumoiltiin urkinnan nousevan Suomessa tärkeäksi vaalikysymykseksi.

Toivoa sopii.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Piraattien kotisivuja tuleekin vähän suodatella!

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Ei taida ihmisoikeudet kiinnostaa niin kauan kuin niitä ei itseltä viedä?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Minulle riittää aluksi ihan omat oikeudet. Piraattien ajatuskuviot ovat jonkun valovuoden päässä omista aatteistani.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #3

Eli ei kiinnosta.

No, ainakin rehellinen vastaus, mitäs siitä suotta vääntämään.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #3

Tiesinhän minä ettei aatteesi ole ihan tältä planeetalta. ;)

Yksityisyydensuoja, sananvapaus, yksilönvapaudet, yhdenvertaisuus, demokratia... Tässä ajatuskuvioita joita kannattaa lähestyä, nappaa lähin raketti.

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen

Kaksinaamaista touhua on nykyään vähän joka puolella.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Jos kirjoittajat uskovat ettei tälläkin palstalla virallista totuutta vastaan kirjoittelevia seurata hyvinkin tarkkaan, niin kerronpa että aivan varmasti seurataan ja joitakin kirjoittajia seurataan ihan varmasti totalitarisen tarkkaan!

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Kyllä ainakin minä ihan avoimesti toivon, että edes joku seuraa kirjoituksiani.

Tässäkin vain tulee mieleen, että väänsinköhän tarpeeksi rautakangesta, että esimerkiksi joku päättäjä edes älyäisi mitä yritän tarkoittaa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Rakennamme tietentahtoisesti maailmaa, josta lukuisat tieteiskirjailijat ovat profetioineet ja kirjojensa kautta varoittaneet.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Olitko Ville nämä nähnyt?

Nopean toiminnan lainsäätäjät iskivät Euroopan unionissa...yhdessä Yhdysvaltain kanssa, tietenkin.

Antamassaan lausunnossa ministerit vaativat internet-sensuuria, lisää rajavalvontaa ja internetpalvelujen tuottajien tekemää online-sensuuria ja raportointia
https://eu2015.lv/images/news/2015_01_11_Joint_sta...

239 terrorismin vastaista lakia sitten vuoden 2001 https://netzpolitik.org/2015/239-anti-terror-massn...

Isossa-Britanniassa velvoitetaan lailla päiväkotihenkilökuntaa raportoimaan taaperoista, joiden käytös tai sanasto antaa olettaa lapsesta kasvavan isona terroristi.

The Independent: Nursery staff to be forced to report toddlers at risk of becoming terrorists http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/nurs...

Toimituksen poiminnat