hautakangas Kyttäyksestä kannustamiseen, rötösherrat kuriin jne.

Haaskalinnut raatojen äärellä

 • Marine Le Pen on itsekin esiintynyt Charlie Hebdossa...
  Marine Le Pen on itsekin esiintynyt Charlie Hebdossa...
 • ...usein.
  ...usein.
 • Oma näkemykseni Marinesta
  Oma näkemykseni Marinesta
 • Tämän tietää olevan arabilehdestä vain kirjainten perusteella
  Tämän tietää olevan arabilehdestä vain kirjainten perusteella
 • Toisesta arabilehdestä
  Toisesta arabilehdestä

Ranskan terroriaalto on tuonut pinnalle hyvinkin järkeviä näkemyksiä sekä islamistisista terroristeista että näiden tarkoitusperistä. Ja erinäisiä vähemmän järkeviä (kohudosentti-linkki, avaa omalla vastuulla).

Mielestäni on perusteltua väittää, että islamistiterroristit haluavat nimenomaan luoda vastakkainasettelua, vieraannuttaa sekä muslimit kantaväestöstä että kantaväestön muslimeista. Rauha ja maltillisuus on heidän hankkeidensa pahin vihollinen.

Ranskan hyökkääjät saivatkin oitis seuraajia sekä muslimien että (ilmeisesti) muslimivastaisten keskuudesta; ensin joku harrastelija vähän pommitti kebab-ravintolaa, sitten joku aseistettu tyyppi ampui poliisin, ja karkuun päästyään pian ilmestyi toisaalle ottamaan panttivankeja ja tappoi näistä useamman.

 

...

Charlie Hebdon tapauksessa itse asiassa ihmettelin, etteivät Bäckmanin tyyliset "false flag" -syytökset lennelleet jo paljon aiemmin. Kyseessähän oli ilmeisen helposti toteutettava operaatio, joka kohdistui kaikkien ääriryhmien vankkumattomaan viholliseen. Teon lavastaminen esimerkiksi juuri islamistien tekemäksi olisi ollut helppoa!

Äärimuslimien lisäksi lehti on surutta pilkannut katolisia, juutalaisia, kansallismielisiä ja, no, aivan ketä tahansa joka on joskus sanonut tai tehnyt jotain typerää päästäkseen uutisiin saakka. Ryhmiä, jotka vähintään halveksivat toisiaankin, ja joiden itse asiassa kannattaisi sälyttää mahdollinen kostoisku toistensa kontolle.

No. Syyriassa ja Jemenissä kouluttautuneet veljekset eivät tällaiseen alentuneet. Kuten Norjan Breivik, he pitivät hankettaan urotekona ja halusivat kunnian itselleen ja asialleen. Tämä ehkä kertookin jotain olennaista ihmisestä, joka ylipäätään on valmis suunnitelmalliseen, raakaan väkivaltaan.


Molemmat turvallisuuspalvelujen tiedossa

Kumpikin epäillyistä Kouachin veljeksistä oli Yhdysvaltain lentokieltolistalla, sillä heidän radikalisoitumisensa ja sotaretkensä olivat yleisesti tiedossa.

Silti heitä osattiin epäillä vasta, kun toisen paperit löydettiin hylätystä pakoautosta. Jos heillä olikin jokin pakosuunnitelma, se muuttui pian suunnitelmaksi päästä jatkamaan pahantekoa.

Viimeiset pari päivää kaikki ovat tienneet, keistä on kyse. Silti he onnistuivat pitämään koko Suur-Pariisin aluetta pelossa, pakenemaan kymmeniltätuhansilta viranomaisilta parin päivän ajan, suorittamaan aseellisen ryöstön, ja vielä lopuksi ottamaan panttivankeja ja linnoittautumaan itse valitsemaansa paikkaan.

Ranskan tiedustelupalvelut pitävät kansalaisia silmällä vähintään yhtä tarkasti kuin Yhdysvaltain ja Britannian vastaavat. Käytännössä viranomaisilla on jo vuosien ajan ollut vapaa pääsy kaikkeen yksityiseen kommunikaatioon vähintään Ranskan rajojen sisällä - kaiken kansainvälisen yhteistyön lisäksi.

Tästä ei ollut taaskaan mitään hyötyä.

Kun kaikki ovat epäiltyjä, oikeat terroristit hukkuvat datamassaan.


Todelliset haaskalinnut raadoilla

Jospa jätän tässä suuremmatta huomiotta Ranskan Front Nacionalin johtajan Marine Le Penin, ja Suomen Halla-ahot ja Tossavaiset sun muut raukkamaiset ihmisrauniot. Heidän reaktionsa olivat odotettuja, piikittelynsä ja argumentointinsa jo kulunutta ja loppuunkaluttua.

 

Otetaan mieluummin esimerkiksi vaikkapa Britannian tiedustelupalvelu MI5:

“If we are to do our job, MI5 will continue to need to be able to penetrate their communications as we have always done. That means having the right tools, legal powers and the assistance of companies which hold relevant data.”

"Jos aiomme tehdä työmme, MI5:n täytyy jatkossakin pystyä tunkeutumaan heidän viestintäänsä kuten aina olemme tehneet. Tämä tarkoittaa, että meillä on oltava oikeat työkalut, lailliset oikeudet ja tuki yrityksiltä, jotka pitävät hallussaan oleellista dataa."

MI5 tiesi kaiken aikaa. Tiesi, että Kouachit olivat radikaaleja; tiesi, että heitä ei iki maailmassa päästettäisi edes lentämään Yhdysvaltoihin; tiesi, että miehet olivat käyneet todennäköisesti terroristikoulutuksessa Lähi-idässä. Ja teki yhteistyötä myös Ranskan viranomaisten kanssa.

 

Otetaan nyt vielä toiseksi esimerkiksi kotimainen rauhan puolustaja, sisäministeri Päivi Räsänen:

"Poliisilla ei ole tällä hetkellä riittäviä toimivaltuuksia tällaisissa terrorismiepäilyissä tehdä esimerkiksi salaisia kotietsintöjä. Eli jos haluaisimme päästä henkilön tietokoneelle käsiksi, siihen ei ole riittäviä toimivaltuuksia. Mielestäni on välttämätöntä edetä siihen suuntaan, jotta iskuja pystytään estämään."


Suomessa on tällä hetkellä voimassa pakkokeinolaki, jonka nojalla poliisi voi selvittää verkko-osoitteita tai vaikka asentaa vakoiluohjelmia kaikkien terrorismista epäiltyjen tietokoneille.

Suomen poliisilla on myös oikeus salakuunnella kiinteistöjä ja irtaimistoja, paikantaa ja salakuunnella mobiililaitteita, piilottaa vakoilulaitteita ajoneuvoihin ja tavaroihin, kuvata rekisterikilpiä jatkuvasti pitkin yleisiä teitä, tonkia kenen tahansa rahaliikennettä, kerätä pimeitä henkilörekistereitä pelkkien epäilyjen perusteella...

Suomen viranomaisilla on jo käytännössä kaikki mahdollisuudet kaikkien vakavista rikoksista, tai niiden suunnittelusta, epäiltyjen valvontaan.

Ulkomaiden kokemuksista tiedämme, tai ainakin meidän pitäisi hiljalleen alkaa tajuta, ettei tällaisesta ole hevon vitun hyötyä.

Kun kaikki ovat epäiltyjä, vain perinteiset tyhmät rikokset selviävät entistä helpommin. Sekopäiden tekemät ryöstöt, raiskaukset, pahoinpitelyt, tapot ja murhat. Sen kuin kysyy teleoperaattorilta, sen kuin katsoo valvontakameroista.

Nämä ovat rikoksia, jotka ennenkin selvisivät hyvin helposti. Jotka selvitettiin samoilla keinoilla jo ennen nykyistä pakkokeinolakia. Joita selvitettiin samoilla keinoilla jo ennen kuin kyseisistä keinoista tehtiin laillisia!

Ja jotka selvisivät kohtuullisen nopeasti jo ennen Internettejä tai kännykkäverkkoja, koska niiden tekijät nyt vain eivät ole penaalin terävimpiä kyniä.

 

...

Jos Suomessa on vähänkään koulutettuja (esimerkiksi lukion tai armeijan suorittaneita) terroristeja, Räsänen tai Paatero tuskin tietävät heistä mitään.

Uusin esimerkki saatiin juuri tänään, uhkauspostia lähettäneen porilaisnuorukaisen muodossa. Supo ei hänen henkilöllisyyttään osannut selvittää, vaikka jätkä oli viranomaisille tuttu radikaali jo kuukausien ajalta. Ja ilmeisesti tälläkin hetkellä mokoma on ihan oikeasti jossain Lähi-idässä hillumassa. Sosiaalisen median profiilit näkyvillä ja kaikkea.

 

...

Lintukotoa ei rakenneta lisäämällä viranomaisten oikeuksia - eli poistamalla kansalaisten oikeuksia. Epäilyksen ilmapiiri pikemminkin murentaa turvallisuuttamme. Mikä on tietenkin ihan hyvä kaikkien vallanhimoisten, lisävaltuuksia hamuavien Paateroiden tavoitteita ajatellen, eikös?

Jos haluamme torjua terrorismia ja muuta ikävää, niin ihan hyvä alku voisi olla esimerkiksi hyödyntää olemassaolevaa tietoa ja, eh, käyttää aivoja. Seurata ja pyrkiä torjumaan jo tunnettuja uhkia.

Valitettavasti järki ei ole sellainen asia, jota voisi vain lailla määrätä viranomaisille lisää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Supo:lla on ainakin joitain radikaaleiksi epäiltyjä listallaan, mutta toimivaltuudet eivät riitä eväämään esim. maahan pääsyä.

Lainsäätäjissä se vika on. Me valitsemme lainsäätäjät. Oma vikamme.

Pitäisi äänestää paremmin, mutta jos mahdollista niin ilman tansseja. Jokainen tietää sisimmässään haluavansa elää ilman terrorismin luomaa pelkoa.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Tässä maassa lienee jo tuhansia ihmisiä, joilla ei edes olisi oikeutta maahanpääsyyn. Sitä vähemmän viranomaiset heistä tietävät.

Joitain on karkotettu vasta, kun ovat jääneet kiinni työnteosta. Ja se yksi ravintolakokki sen jälkeen, kun yritti hankkia verokortin - ei raukka tiennyt, ettei täällä saa olla tai ainakaan näkyä.

Ja lisäksi on tosiaan tyyppejä, joilla on oikeus olla täällä, joista Suomen valtio on itse asiassa vastuussa vaikka olisivat ulkomaillakin. Ja jotka kirjoittelevat sekavia terrorijuttuja Facebookiin täydellisellä suomenkielellä, ja perhanan Supo väittää ettei tiedä heistäkään mitään.

No, uskon Supoa tässä asiassa.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Kyllä.

Pidän haaskalintuna joka ainoaa poliitikkoa ja viranomaista, joka haluaa raadella vapauksiani tai oikeuksiani, koska jossain joku muu teki jotain väärin.

Mitä ihmettä minkään valtion viranomainen tekee oikeudella kuunnella minun puheluitani, jos eivät onnistu torjumaan terroristeja - joiden puheluita (toivottavasti) kuuntelevat jatkuvasti?

...

Piirtäisin kuvan myös Muhammedista, mutta siitä seuraisi varmaan nopea sensurointi tässäkin palvelussa.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Voihan sitä piirtää omaksi riemukseen jos ei muuten

Minäkin joka olen todella huono piirtämään piirsin Jessen joka kyselee Mosselta (Mohammed) pitäisikö hänenkin seuraajiensa kritisoida pilapiirtäjiä konekiväärein

Harkitsen kylläkin tuon tekeleen skannaamista vaikka se on huono
Se on kuitenkin oma pieni kannanottoni
Usariin sitä tuskin kannattaa uppia koska se suuri ja mahtava taboo olisi

Se hyöty siitä oli että löysin Jessen ja Mossen touhuista kertovan sarjakuvan
En moisesta tiennyt kun omaani töhrystin

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Mielestäni haaskalintu ei ole hän, joka vaatii rangaistusasteikon tiukentamista moisten tekojen johdosta. Tietenkin näissä tapauksissa ei ole tähän tarvetta, koska Ranskan poliisi toimi kiitettävästi näitä lurjuksia pidätettäessä.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Miten rangaistusasteikko vaikuttaa itsemurhaterroristeihin?

Ranskan poliisi ei tiennyt keistä oli kyse, ennenkuin löysi toisen tekijän paperit autosta. Operaation oli täytynyt maksaa miljoonia jo siihen mennessä. Molemmat olivat kuitenkin tunnettuja jihadisteja, jotka olivat valmistelleet iskuaan keskellä (eurooppalaisittain vähintäänkin kohtalaista) poliisivaltiota, ainakin viikkojen ajan.

Tapettuaan kymmenen siviiliä ja kaksi poliisia, tyypit ajelivat ympäriinsä varastetuilla autoilla, tulivat tunnistetuiksi useammassa paikassa, ja heitä ei vain saatu kiinni, vaikka viranomaisia oli liikkeellä tuollaiset kahdeksankymmentätuhatta parhaimmillaan.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Noh, eihän demokraattisessa valtiossa voida heti lainsäädännöllisesti ( vaikka taustat tiedetään ) heti suoralta kädeltä tuomitsemaan ? Miten lienee sitten siellä tulevassa Kaliffikaatissa ?

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Noh, eihän demokraattisessa valtiossa voida heti lainsäädännöllisesti ( vaikka taustat tiedetään ) heti suoralta kädeltä tuomitsemaan ? Miten lienee sitten siellä tulevassa Kaliffikaatissa ?

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Eiköhän ne tienneet jo aika nopeasti kuka siellä ampui. Se mitä lehdessä sanotaan vs. Mikä on todellisuus on iso ero pienemmissäkin asioissa. Esim. Porilaisradikaali ja supo. En minä ainakaan lehdistön kysyessä sanoisi heti, että tiedän kuka on kaiken takana. Siinähän menisi pelikortteja heti hukkaan.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Piirroksesi on hyvä ja osuva. On absurdia, että vasemmistoliberaalin lehtitoimituksen lahtaaminen sataa äärioikeiston laariin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Absurdia on ollut havaita se, että taannoin kotimaan äärivasemmisto halusi kaventaa toisin- tai väärinajattelemisen sananvapautta Suomessa, mutta tämän tragedian jälkeen se yllättäen käänsikin takkinsa ja "Je suis Charlie" kaikui. Sehän on uusi ja hyvä piirre.

Mutta täällä ei "Je suis" -lausuntoja anneta sananvapauden puolustajille, vaan toivotaan, että sopivasti valikoidulta osalta po. vapauden käyttäjistä tulee se oikeus evätä ja heidät tuomita.

Absurdia tai ei, Suomen lakeja soveltaen vastaava pilalehti olisi voitu oikeuden päätöksellä tuomita jo kauan sitten eikä kovin moni ole tätä asiaintilaa valitellut.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

"Ranskan tiedustelupalvelut pitävät kansalaisia silmällä vähintään yhtä tarkasti kuin Yhdysvaltain ja Britannian vastaavat. Käytännössä viranomaisilla on jo vuosien ajan ollut vapaa pääsy kaikkeen yksityiseen kommunikaatioon vähintään Ranskan rajojen sisällä - kaiken kansainvälisen yhteistyön lisäksi.

Tästä ei ollut taaskaan mitään hyötyä. "

Ei mitään taaskaan hyötyä ? Mistä tiedät montako vastaavaa attentaattia on viimeisen n. 45 vuoden aikana voitu estää ? Montako matkustajalentokonetta on jäänyt räjäyttämättä ilmassa ? Siitähän ei vaan kerrota, syyn varmaan itsekin tiedät.

Nyt onnistuivat terroristit tällä kertaa sisäisessä iskussa, mutta mitä se on heiluttaman länsimaista demokratiaa, että reilut 10 viatonta eurooppalaista tapetaan ? Meitä on EU:ssa 500 miljoonaa. Me voimme pitää huolta näiden yli kymmenen viattoman omaisista ja lapsista. Siihen ja vähän muuhunkin meillä riittää resursseja.

EU:ssa riittää myös resursseja jäljittää näiden terroristien taustaryhmät. Lännen muisti ja käsi on pitkä. Ja jokainen tunnistettu taustaryhmään kuuluva on etsintäkuulutettu lopun ikäänsä. Tulee mieleen Lockerbin Pan-Amin lentokoneeseen kohdistunut pommi-isku, jossa kuoli 259 henkeä. Sitä ei ole koskaan unohdettu, kuten ei ole unohdettu Madridin junapommi-iskua ja Lontoon julkisiin kohdistunutta pommi-iskua. Mitä enemmän näitä fanaattisten johtajien ohjaamia terroristi-iskuja tulee, sitä enemmän on epätodennäköistä, että ääri-islamistit saavat koskaan perustettua sitä kaliffiaan Ja jos saavat, niin mikä on sen kohtalo, kun perustavat sen pääkaupungin ? Vai voisiko sen hallinnon piilottaa naisten, lasten ja vanhuksien sekaan ?

Ranskassa on jo selkeästi valtionhallinto ilmoittanut, että Ranska käy sotaa terrorismia vastaan, ei uskontoa vastaan. Tässä on suuri viisaus. Katso myöskin kommentit : CNN. France24, BBC, , Al Jazeera ... jne.

On myöskin havaittu, että Ranskan kansalaiset näinä päivinä, jopa henkeään uhaten, ovat osallistuneet yksissä tuumin tämän terrorismihyökkäyksen selvittämiseen. Olkoon tämä myöskin osaltaan viesti näille terroristeille ja erityisesti heidän taustaryhmilleen, että kansa ei hyväksy heidän toimintaansa ja että me emme pelkää toimia. Länsi ei ole niin heikko ja korruptoitunut kuin he luulevat.

Todettakoon myös, että mikään ei saa EU:ta ja länttä enempää yhdentymään kuin aito ulkoinen uhka. Se uhka meillä on tässä ja nyt käsissämme. Nyt en uhkana omasta puolestani puhu islamin uskosta vaan sen varjolla harjoitettavasta terrorismismia ja tätä terrorismia ylläpitävistä taustaryhmistä.

Toki meidän tulee tulla vastaan maltillisia aidosti islamia tunnustavia uskonnollisia kansalaisia ja yhteisöjä vastaan. Jos leimaamme aidosti islamiiin uskovat yksioikoisesti , niin silloinhan se "sataa terroristien ja heidän taustaryhmiensä laariin". Kannattaa tässä olla tarkkana. Onhan meillä Suomessakin useita uskontokuntia.

Ilkka Huotari

"Ulkomaiden kokemuksista tiedämme, tai ainakin meidän pitäisi hiljalleen alkaa tajuta, ettei tällaisesta ole hevon vitun hyötyä."

Täh? Eikö näitä terrori-iskuja ole juuri estetty läjäpäin ennen niiden toteutumista?

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Kun Yhdysvaltain NSA:ta oikein grillattiin, nämä kertoivat estäneensä vuosien aikana yhden ainoan terrorijuonen.

Tällöin kyse oli somalialaisesta taksikuskista, joka oli yrittänyt lähettää Somaliaan kahdeksantuhatta dollaria.

Ilkka Huotari

Viime aikoina on tullut paljon uutisia estetyistä terrori-iskuista. Niissä on varmaan käytetty jotain tietoverkkourkintaa hyväksi.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas Vastaus kommenttiin #22

Silloin kun viranomaiset oikeasti estävät terrori-iskun, ihmisiä pidätetään ja sitten järjestetään oikeudenkäynti jossa syylliset tuomitaan (ja viattomat epäillyt tietenkin vapautetaan).

Kun viranomaiset puhuvat estämistään terrori-iskuista, mutta mitään epäiltyjä tai todisteita ei koskaan julkaista, kyse on paskapuheesta ja pelottelusta.

Jari Leino

Haaskalinnut raatojen läpäläpälää...

Halla-ahojen ja Tossavaisten haukkuminen "raukkamaisiksi ihmisraunioiksi" vain siksi, että he ovat kirjoittaneet blogiinsa asioita, joista sinä olet eri mieltä, on mielestäni todella väsynyttä.

Voi toki olla, että molempien herrojen kirjoituksissa on kulunutta piikittelyä ja turhautuneisuutta. Se ei ole ihme, sillä ovathan he varoittaneet näistä asioista jo vuosien ajan.

Otetaanpa toisenlainen esimerkki:

Jos luontoaktivisti vastustaa kaivosprojektia sillä perusteella, että kaivoksen prosessista hänen mielestään tulee lähes varmasti karkaamaan vesistöihin myrkyllisiä kemikaaleja, jotka surmaavat eläimiä ja ihmisiä, niin pitäisikö tämän luontoaktivistin vaieta sitten kun näin tapahtuu?

Ettei hän vain syyllistyisi haaskoilla ratsastamiseen?

Vastaväitteethän ovat tutut: kaivostoiminta on ihmisoikeus, kukaan ei voinut arvata, ympäristövahinkojen aiheuttaminen ei ole oikeaa talvivaaralaisuutta, ympäristötuhoilla ei ole mitään tekemistä kaivostoiminnan kanssa, kaivostoiminta on rauhaa ja rikkautta, jne.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jari Leino, mielestäni tästä kirjoittamastasi lauseesta "Ettei hän vain syyllistyisi haaskoilla ratsastamiseen?" unohdat mielestäni yhden tärkeän sanan -SANANVAPAUS. Tuon sanan painoarvoa on noiden Ranskan terrorismihyökkäysten johdosta nyt nostettu esille. Sananvapaus on perustuslaillinen oikeus, mutta väitän vain oikein käytettynä/hyväksyttynä.

Mitä tarkoitan tuolla sananvapaus-sanalla näihin hyökkäyksiin liittyen. Sitä kun maahanmuuttokriittisesti kirjoittaneet ovat saaneet julkisesti rasistin leiman otsaansa, niin eikös vastaavasti voitaisi keksiä leimanimikettä niille kirjoittajille, jotka vihakirjoittelullaan noita kriittisiä kirjoituksia kirjoittaneita kohtaan ovat saaneet mielestäni aikaan ikäänkuin "bensaa terrorismin liekkeihin". Lisää uhkailua ja "pontta" tiettyjä henkilöitä kohden. Miksipä ei myös valtiota vastaan. Viittaan eilen YLEn julkaisemaan kirjoitukseen jossa tuotiin esille joidenkin tahojen saaneen uhkailuviestejä. Sisältyykö sananvapauteen vihakirjoittelu, jolla saattaa olla järkyttävät jälkiseuraamukset?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Todettakoon myös, että mikään ei saa EU:ta ja länttä enempää yhdentymään kuin aito ulkoinen uhka. Se uhka meillä on tässä ja nyt käsissämme."

Tuliko Ranskan terrori-isku näin ollen ikään kuin tilaustyönä EU:n nitistessä hajoamisen partaalla?

Katsokaa elokuva V niin kuin verikosto ja miettikää, onko elokuvan yhteiskuntamalli se toivottava tavoite. Mielestäni länsimaiset yhteiskunnat ovat vahvasti suuntautumassa samanlaisiksi kuin elokuvan totalitäärinen maailma.

http://fi.wikipedia.org/wiki/V_niin_kuin_verikosto_(elokuva)

Miettikää samalla voiko ns. terrorismi olla joissain olosuhteissa jopa oikeutettua?

Kuka olisi valmis räjäyttämään tienvarsipommin miehitetyssä Suomessa ja leimautumaan samalla terroristisen teon tekijäksi?

Toimituksen poiminnat