hautakangas Kyttäyksestä kannustamiseen, rötösherrat kuriin jne.

Miksi Suomi tuhoaa itsensä?

  • Suurten puolueiden parvikäyttäytyminen (c) Wikimedia
    Suurten puolueiden parvikäyttäytyminen (c) Wikimedia
  • Rosa-Tom of Finland, varmaa voittoa
    Rosa-Tom of Finland, varmaa voittoa
  • Voimalan asentajat
    Voimalan asentajat

Stubb. Vapaavuori. Ja ne muut. Koko revohka.

Miksi teitte sen? Markkinoidaksenne Natoa tehokkaammin? Turvataksenne sijoitukset loppuvaalikaudeksi?

Minun on Suomen kansalaisena ja ydinvoimaneutraalina täysin mahdotonta edes käsittää tätä kuviota.

Pitääkö reaktori saada mihin hintaan tahansa?

Haistatatteko oikeasti paskat Ukrainalle? Teettekö samoin sitten, kun Venäjä vyöryy johonkin Latviaan tai vastaavaan?

Iljettää.

Venäjän valtiollinen media on haltioissaan.

Onneksi minua ei kutsuttu linnan juhliin, tässä nimittäin olisi tarpeeksi perustetta olla tulematta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Juhani Piri

Ei tällä fennovoima "peliliikkeellä" naton ovia koputella. Jos sinne pyrittäisiin tämän liikun jälkeen, tulisi natosta rivi tällaisia ilmeitä ---> o.O

Ja kysymys perään, "oletteko päästänne sekaisin vai muuten vaan hulluja?"

Tällä toimella naton ovet laitetaan tiukemmaksi kiinni mutta harmittavasti avaa keskustan ajamaa vesivoimainnokkuutta, koska tarvitsemmehan me säätövoimaa uuden ydinvoiman rinnalle. Ensimmäinen kohde on kotiseutuni kollaja-allas jota kepu ajaa sokeana luullen, paikallisten kannattavan ajatusta.

Käykääpä kepu ja sipilä oikesti kyselemässä mitä mieltä Pudasjärvellä ollaan kollajasta. Saattaa posket punoittaa reissun jälkeen.

Niin, yksi huono päätös johtaa toiseen jne...

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Erinäinen kokoomusvaikuttaja selitti jo syksystä, ettei Rosatomissa tai Venäjässä olisi mitään pelättävää, tai jos olisi niin sitten pitäisi liittyä Natoon.

Minun ei kai tarvitsisi edes hävetä päättäjiä, sillä en äänestänyt yhtäkään nyt eduskunnassa olevaa puoluetta (edes niitä tämän yhden asian suhteen fiksuja).

Hävettää silti.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Yleensä jaksan kirjoittaa blogikirjoitukset etukäteen valmiiksi ja sitten vain lätkäisen ne tänne. Nyt ei onnistunut.

Tässä ehkä vähän paremmin mietittyjä blogauksiani aiheesta:

19. maaliskuuta: Suomi jarrutti Venäjä-pakotteita http://hautakangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/163522...

18. syyskuuta: Mitä helvettiä, Rosatom? http://hautakangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/176278...

Tämän viikon tiistaina: yllättävä Fortum-hanke http://hautakangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/181445...

Juhani Piri

En edes kehtaa myöntää ketä äänestin viime vaaleissa (ei päässyt läpi). Mutta tenttasin ehdokkaani varmasti aika tehokkaasti joten lasken pointsit itselleni vaikka ääneni meni aivan väärälle puolueelle lopulta.

Nyt tiedän mitä puoluetta äänestän tulevaisuudessa, mutta ei ehdokkaat sen helpommalla pääse. Tiedän ainakin että jos ehdokas ei pääse läpi, niin ainakin ääni menee oikeaan paikkaan. Mutta ei siitä sen enempää.

Kun kokoomus, keskusta tai ps vaikuttaja avaa suunsa ja vakuuttaa asian olevan näin, kannattaa poistaa varmistin heti. Sulaa hulluutta luottaa noiden sanomisiin enää pätkääkään. Historia kyllä puhuu parin puolueen puolesta aika paljon ja tämä yksi jolla ei niin kauheasti ole historiaa eduskunnassa on lähes kopio keskustasta.

Itse muuten juutuin lueskelemaan tätä juttua ja tuumailemaan, että ompas riskialtis sijoitus kuntasektorilta (fortum sai semmoset myötäjäiset, ettei hankkeen kaatuminen edes tuntuis missään).

http://fi.wikipedia.org/wiki/Leningradin_ydinvoima...

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Veronmaksajien rahathan tuohon on menossa. Samoin Fortumin uusimpaan(kin) lehmänkauppainvestointiin Venäjälle.

EU-parlamentti ei ole tietääkseni kumonnut julkilausumaansa, ettei Venäjän kanssa pitäisi tehdä minkäänlaista energiayhteistyötä ollenkaan.

Ihmisten tappaminen Ukrainassa ei tietääkseni ole loppunut.

Tietääkseni Putin piti torstaina melkoisen mielisairaan puheen, jossa kertoi venäläisille "pyhän" Krimin yhdistymisestä aika kokoomusmaisen kaunisteĺluin sanankääntein.

Itse en aio mennä Venäjälle, enkä edes ostaa mitään venäläistä tuotetta, ennenkuin mokoma on raudoissa tai mullan alla.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Minua ei hävetä koska äänestin Jyrki Kasvia kuten aiemmissakin vaaleissa. Vihreät pysyivät ainoana alkuperäisenä eduskuntaryhmänä kansan yleisen mielipiteen puolella. Toki myös Vasenryhmä ja Muutos 2011 ansaitsevat kunniamaininnat rehellisestä toiminnasta Suomen kansan hyväksi.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

No jaa. Vihreät ovat sokealla innolla hävittämässä Suomen ainoaa merkittävää pienilmailu- ja lentokoulutuskeskusta Malmilta, täysin kokoomuksen kelkassa. Saman Vapaavuoren porukan, joka tätä Fennovoimaakin yrittää pitää hengissä.

Ilmeisesti osittain tällä irtosi mm. Sinnemäen apulaiskaupunginjohtajan paikka.

Toki tässä on kyse vain kunnallispolitiikasta, mutta Helsingin vihreät on ihan valtakunnallisesti merkittävä joukko, enkä luota heihin pätkääkään. Monia ajatuksiaan pidän ihan hyvinäkin, mutta sitten tulee näitä Malmeja ja Pisara-ratoja päin pläsiä.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Niin, itse olen Espoon vihreitä. En noihin Helsingin vihreiden toimiin voi vaikuttaa vaikka ne välillä aiheuttavat minulle kovasti harmistusta. Uskon silti, että Anni Sinnemäestä tulee hyvä apulaiskaupunginjohtaja.

En väitä, että meillä olisi täydellinen puolue mutta aika hyvä kuitenkin ja paras eduskuntapuolueista. Olen myös lähellä piraattipuoluetta mutta vihreitä äänestämällä saa enemmän aikaan. Toki siihen vaikuttaa myös se, että tunnen niin paljon vihreiden jäseniä ja poliitikkoja. Olen itse paikallistasolla myös mukana lähinnä puolueen sisäisissä tehtävissä. En aio ikinä poliitikoksi.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #8

Lisään tähän sen vielä, että liityin Vihreään liittoon aikoinaan sen vuoksi ainoastaan, että halusin tukea Jyrki Kasvia ja hänen tärkeää työtään Suomen kehittämiseksi tietoyhteiskunnan edelläkävijäksi.

Juhani Piri

Malmin purkamista en hyväksy. en sitten tippaakaan. Tarjotut vaihtoehdot ovat jopa todella huonoja. Pisararadasta en kauheita tiedä, mutta luotan pitkäaikaiseen ystävääni tässä asiassa joka sitä kannattaa. Toki jos itse olisin äänestämässä/vastuussa, haluaisin tietää kaiken... ihan kaiken.

Vihreiden politiikka on menossa mielestäni todella oikeaan suuntaan. sitä ei pidetä enää radikaalina terrorismina, vaan sieltä tulee todellakin varteenotettavia ajatuksia. Merkittävään joukkoon varmaan vieläkin kuuluu muutamia radikaaleja, mutta persuihin verrattuna vihreät on ompeluseura.

Olen itseni mieltänyt vihreäksi aatteeltani. En tietenkään hyväksy kaikkia ajatuksia, mutta kuka täysjärkinen on tasan samaa mieltä kun joukko muitakin?

Edellinen ajatus ja äänestys persujen suuntaan oli se että saisin jonkun järkevän ihmisen kaloista ja luonnosta piittaavan sinne. Meni huti se ääni ja persut toisella "väärällä" ideolgiallaan sai äänet ja kuvitteli kuinka kansa on messissä..

En enää ikinä pelaa moista riskipeliä ja annan ääneni puolueelle, en ehdokkaalle.. (joka mielestäni on väärin). Kaukana demokratiasta.

Yhtä kaukana demokratiasta on puoluekuri. Se mikään puoluekuri ole, se on diktatuuri. Pitäis sen verran ymmärtää jos tuohon asemaan on ihmisiltä annettu valtuutus.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas Vastaus kommenttiin #9

Pisaran kannattavuuslaskelmasta hävisi koko investoinnin hinta tässä männäviikkoina. Kannattavuus 1,5 vaihtui 0,5;een.

Toki olisi kiinnostavaa nähdä sekä alkuperäiset että nykyiset laskelmat, ja että mihin ne perustuvat. Mutta en siis ihmettele.

Kyseessä on joukkoliikenteen megahanke, jota on suunniteltu vain sen olettaman pohjalta, että pääkaupunkiseutu ei ikinä muuttuisi, ja että kaikki olisi aina hyvä pakottaa käymään Helsingin keskustassa - vaikka sitten vain haaskaamassa vartti matka-aikaa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #9

Vihreillä ei ole puoluekuria.

Jonas Hellgren Vastaus kommenttiin #14

Mitäs ne puoluekurilla kun eivät lakiakaan noudata.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala Vastaus kommenttiin #9

Näin biologiaa ja fysiikkaa yliopistossa paljon lukeneena, olen täysin eri mieltä Vihreiden politiikasta. Kammottavaa kuraa ja asioiden vääristelyä ja venytystä.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Kommenti tulee vähän asian sivusta.
Luin jostain talouteen keskittyvästä lehdestä eurooppalaisista energialan tai energialan liittyvistä suuryhtiöistä. Venäläiset yritykset omistavat näistä yrityksistä merkittäviä osuuksia tai kokonaan ne. Nämä yritykset hallinnoivat esim. maakaasun siirtoa, varastointia, öljynjalostustoimintaa ja muuta merkittävää energiantuotantoon liittyvää toimintaa.

Käsittääkseni esimerkiksi venäläisessä hallinnassa saattaa olla 20-25 % joidenkin maiden maakaasuvarastoista tai jonkin tietyn energiaraaka-aineen kuljetuksiin erikoistuneista yrityksistä. Huomattavaa on että liiketaloudelliset syyt eivät normaali oloissa puoltaisi näihin yrityksiin sijoittamista tai niiden omistamista. Esimerkiksi normaalioloissa maakaasunvarastointi liiketoiminta on lähes kannattamatonta.

Puhutaan Venäjän talouden romahtamisesta halvan öljyn vuoksi mutta mitä tapahtuu Euroopassa jos nämä yritykset päättävät vaikuttaa esimerki kylmään vuodenaikaan energiaraaka-aineen kuljetuksiin tai siirtoihin isossa mitassa? Itse vähän pelkään että Venäjä taitaa kohta hallita meidän eurooppalaisten energiaa.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Hyvä syy olla energiaomavarainen. Mutta omavaraisuutta ei rakenneta olemalla riippuvainen ulkomaista, tai yrityksistä; Suomessa perinteisesti kaupungeilla on ollut omat energiayhtiöt, ja omakotitaloissa (ainakin syrjäseuduilla) mahdollisuus puulämmitykseen.

Sähkö on oma asiansa, kaksisuuntainen verkko ja pientuotanto ovat yhä vieläkin vastatuulessa about kaikkialla maailmassa.

Jonas Hellgren

Jos se yksi amerikkalainen yritys onnistuu saamaan sen konttikokoisen fissiovoimalan sarjatuotantoon, niin hajautettu pientuotanto tulisi kannattavaksi ja suositeltavaksi. Risusavottaan turvatuminen on sitten viimeinen mahdollisuus jos muuten ei sähköä saada tuotetuksi.

Käyttäjän AnteroLeitzinger kuva
Antero Leitzinger

On tämä surullista, vieläpä itsenäisyyspäivänä. Olen vuodesta 1979 voinut luottaa ainakin Ben Zyskowicziin kun kaikki muut äänestämäni poliitikot ovat aiheuttaneet pettymyksiä, mutta nyt ovat ehdokkaat vähissä Helsingin vaalipiirissä ja puolue voi vaihtua mihin tahansa. Vihreillä ja muilla patologisilla ydinvoiman vastustajilla on toki omat motiivinsa, mutta ei mikään oikeuta äänestämään Rosatomin puolesta nykyisissä oloissa. Samoin näyttää ajattelevan aika moni kokoomuslainen. Puolue, joka on ylpeillyt isänmaallisuudellaan ja valmiudellaan asettaa kansallinen yksituumaisuus pikkumaisen päivänpolitiikan yläpuolelle, savusti vihreät hallituksesta (siten vaarantaen enemmistöhallituksen ja mahdollistaen ennenaikaiset vaalit ensi kertaa sitten pahamaineisen 1970-luvun) kiirehtimällä aivan tarpeettomasti päätöstä, joka olisi voitu lykätä niiden kymmenien muiden lakiesitysten kanssa, joita ei saatu ajoissa eduskuntaan. Ja kyllä olisi pitänyt löytyä kanttia tehdä selväksi Rosatomille ja koko suomalaiselle liike-elämälle, että jos Krimin miehitys on Venäjälle ikuinen ja pyhä asia, niin on meilläkin kärsivällisyyttä kunnioittaa kansainvälistä oikeutta. Ei kaikki pyhä saa olla täälläkään kaupan.

Käyttäjän AnteroLeitzinger kuva
Antero Leitzinger

Ala-arvoista on ollut Alexander Stubbin russofobiapuhe eduskunnassa. Siitä onkin aikaa kun viimeksi kokoomuksen johto käytti ulkopoliittista leimaamista. Kirjauduin tälle sivustolle tarkistaakseni Wille Rydmanin, jota olen kertaalleen äänestänyt, kannan - mutta en sitä äkkiseltään löytänyt. Joka tapauksessa en tule äänestämään ketään, joka vähänkään änkyttää vaalikoneessa kun Rosatom-kantaa kysytään. Tällä hetkellä harkinnassa ovat niin vihreät ja RKP kuin kristillisdemokraatit (4/6 istuvista kansanedustajista Rosatomia vastaan), mikseivät muutkin kunhan ääni ei vilahda vaaliliiton kautta kenenkään Rosatom-ehdokkaan hyväksi.

Jonas Hellgren

Sinänsä kunnioitettava periaate, mutta enemmän asiaa ajatellessa täysin mieletön.

Sinulla, kuten kellään muullakaan äänestäjällä ei ole mitään varmuutta tai takuutuksia siitä mihin sinun äänesi menee ja kuka sitä loppujen lopuksi käytää.

Voimme ainoastaan vahvistaa jonkun puoluejohtajan pelimerkkejä hallistusneuvotteluihin, jonka lopputuloksesta, hallitusohjelmasta tai hallituspuolueista ei ole mitään takuuta. Niillä karjamarkkinoilla kaikki lehmät ovat myynnissä ja ostettavissa.

Ja kansa hurraa "demokratian" illuusion vallassa.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Jospa Rosatom saisi sen pöntön valmiiksi asti, kun näyttää että sitä toista ei saada koskaan...

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ehkä jos tekee sen noilla vanhoilla Tsernobyl piirrustuksilla, joilla luvat haettiin. Hanhikiven suunnitelmathan on vielä tekemättä.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Ne ei ollet Tshernobyl piirokset vaan Pietarin VVER-1200 laitoksen piirustukset. Tshernossa oli RBMK, niitä olisi voinut olla hankala sovittaa.

Pysytäänkö välillä taas totuudessa?

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Arevan pönttö lähentelee hinnallaan jo maailman kalleimman rakennusprojektin titteliä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Juu, sitä minäkin olen ihaillut, että siinä se on upea Eurooppalainen rakennusprojekti. Sellainen veistos Eurooppalaiselle tinkimättömyydelle ja lahjomattomuudelle!

Muistan kun joskus kakarana puhuttiin siitä, miten venäläinen perseentäristin ei tärise, eikä mahdu perseeseen. Missä vaiheessa se loistava tekemisen kulttuuri tuli valtakulttuuriksi Suomessa? Nähdäkseni hieman sen jälkeen kun liityimme EU:n.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Joo täytyy myöntää ja peruutella omia ajatuksiani. Olin Rosatomin kannalla, tosin ennen Ukrainan tapahtumia. Aatokseni perustuivat aika kirkkaaseen logiikkaan kun tuo Arevan touhu on aika syvältä ja siihen, että kimppakivaa voi Venäjän kanssa atomivoimalan kanssa tehdä.

Intiassa Rosatomin toimittaman voimalan kanssa on vaikeuksia.... No mistä sitten johtuu. En oikein usko, että vastaavaa voisi tapahtua Suomessa. Sen verran tietotaitoa ja vastuullisuutta toivon maastamme löytyvän.

Hitsi vieköön jos uusi reaktori tarvitaan tehhään se itte. Onko se nyt niin vaikeaa...

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Suomesta löytyisi varmasti osaamista ydinreaktorin suunnitteluun ja valmistamiseen, ja moninkertaisesti turvallisten ohjausjärjestelmien ym. toteuttamiseen. Mutta perustapa suomalainen ydinreaktoritehdas...

...niin sinut ja tehtaasi kilpailutetaan konkurssiin.

Alalla on tällä hetkellä valtava kilpailu asiakkaista, kun harvat enää edes haluavat voimalaa. Ja turvallisuusnäkökohdat tai edes geopolitiikka eivät saa kilpailutuksissa merkitä mitään. Joten Areva, Siemens, Roskatom ja ihan kuka vaan saa urakan, oli näyttöjä tai ei.

Suomesta löytyisi myös omaa uraania rikastettavaksi ja sitä kautta energiaa sadoiksi vuosiksi. Mutta Suomessa jos yrität edes nikkelikaivoksen jätekasoista ottaa uraanin talteen, niin minkä byrokratian ja hirmukoneiston saatkaan kimppuusi.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Tianwanin VVERissä käytetään paljon Suomalaista turvallisuus ja ohjausjärjestelmiä.

Hans Hellström

Valitettavasti olet siinä väärässä, Fennvoiman laitos on painevesireaktori ja mailmassa on 3 toimijaa jolla on teollinen osamiinen ja resurssit valmistaa reaktorin paineastia, Atommash Venäjällä ja Japan Steel Works japanissa, Kiinalaiset ovat juuri aloittaneet oman tuotansa AP-1000 sarjan paineastioihin mutta heillä menee vuosia tuotannon ylösajoon. Paineastian valmistukseen menee 60 kuukautta ja mailmalla on vain muutamia teräsvalimoita jotka pystyvät tuottamaan sen laatuista terästä mitä vaaditaan paineastian valmistukseen. Mitä tulee muihin osiin turbiinipuolella mailmalla on 3 isoa toimijaa jotka pystyvät tekemään tuon kokoisia hyöyryturbiineja ydinvoimaloihin, Ahlström Ranskassa, ZiO-Podolsk Venäjällä ja Toshiba Japanissa. Automaatiossa sama juttu Rosatomin laitokset käyttävät Venäjällä Westinghousen suunittelemaa automaatioita ja Fennvoivoiman laitokseen tulee Rolls Roycen ja westinghousen automaatio. Muita toimijoita on Siemens ja GE-Hitachi. Suomessa ei ole teollista infra tuottaa niitä komponentteja mitä vaaditaan ydinvoimalan valmistukseen, Ruotsilla oli mutta he heittivät kaiken pois 80-luvun lopulla. Kylmä fakta on se että 80-luvun jälkeen vain Venäjällä, Japanissa ja nyt Kiinassa on teollista infraa ja osaamista valmistaa Ydinvoimaloiden pääkomponenttejä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Olisi mielenkiintoista tietää mistä suunnasta Kokoomus sai ohjeita Rosamtomin voimalan rakentamisessa kun piti vielä Fortumkin asiaan sotkea. EK:n vahva intressi tämä Hanhikivi ei ole, koska valtaosa yksityisestä bisnesrahasta on jo paennut projektista. Toki meillä on yrityksiä, kuten Fortum, joilla on paljon sijoituksia itärajan takana. Putinin perseennuoleminen on varmaan tarpeen jo niiden sijoitusten suojelemiseksi. Ehkä ne ohjeet Kokoomukselle on EK:lta annettu. Muuten olisi ihan käsittämätöntä.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Börje noissa jutuissa on niin paljon luurankoja. Ei kannata unohtaa... Svedut ostivat Rautaruukin ja siellä jos missä tarvitaan sähköä.

Tasanvarmaan piuha vedetään myös lahden poikki. Että sillei ruåtti voi luopua omista ydinvoimaloistaan kun rakennetaan suomeen uusia.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

No epäilemättä EK:sta kyse. Vapaavuori, Zysse, Stubb, Sipilä, Soini... ja tietenkin demareiden pahimmat AY-jäärät, osoittaen kenen taskussa kellivät. :)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Itse katson asiaa toisesta näkökulmasta. Tärkeää tässä hankkeessa ei ole enää se kuka hyödyntää sähköä vaan se, minkä toimijoiden kauppasuhteita Venäjälle suojellaan. Öljynjalostus, osa muusta kemianteollisuudesta, energiayhtiöt. Öljynjalostus on ollut Suomen viennin tärkein yksittäinen toimiala viime vuosina.

http://suomenkuvalehti.fi/nurkanvaltaaja/kemianteo...

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

Itse en näe Rosatomia minkäänlaisena ongelmana, hehän ovat vähemmistöosakkaita.
Toisekseen liki koko Eurooppa ostaa Venäjältä energiaa kaasun tai sähkön muodossa. Eli energiakysymykset on jätetty pakotteiden ulkopuolelle.

Palataan astialle sitten kun Saksa sulkee Venäjältä tulevat kaasutoimitukset.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Venäjä ei kuitenkaan voi ohjelmoida kaasuaan räjähtämään kesken kaiken (tai olemaan palamatta ollenkaan), jos Suomi sattuisi vastustamaan jotain Kremlin hienoa ideaa. Kaasuhanan voi vääntää kiinni, mutta kaasua saa muualtakin - joskin kalliimmalla.

Rosatom Suomessa on iso turvallisuus- ja huoltovarmuusriski ainakin niin kauan kuin itänaapuri on seniili, paranoidi ja ekspansionistinen diktatuuri.

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

Eli epäilet että Fennovoiman ydinvoimalan työlliset tulevat Rosatomilta Venäjältä ja tarpeen tullen Putinin käskystä aiheuttavat tahalleen reaktorin sulamisen?

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas Vastaus kommenttiin #34

Reaktorin valvonta- ja turvajärjestelmät siis tulevat mitä todennäköisimmin Venäjältä.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala Vastaus kommenttiin #37

En usko.

Tianwan 1 ja 2, They incorporate Finnish safety features and Siemens-Areva instrumentation and control systems.

http://www.power-technology.com/projects/tianwan/

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Hyvinhän Ville Hautakangas on selvinnyt Loviisan ykkösen ja kakkosen atomivoimaloiden tuottamalla sähköllä tähänkin asti.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas Vastaus kommenttiin #36

Loviisan ykkönen ja kakkonen toimivat, koska presidentti käski STUKin olla hiljaa niistä. Lisäksi ovat paljon yksinkertaisempia järjestelmiä kuin mikään mitä tällä vuosituhannella rakennetaan.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala Vastaus kommenttiin #38

Ero on kuin 70 luvun lentokoneella ja nykyisellä.
Sama periaate, elektroniikka ja turvajärjestelmät kehittyneemmät. Tosin Loviisaakin on päivitetty koko ajan.

Perusperiaate kumminkin yksinkertaisuudessaan on sama Loviisan ja Hanhikiven VVEReissä: Mehumaija, ensiöpiiri, turbiini ja toisiopiiri.

Energiaomavaraisuus on hankala asia täällä Suomessa. Joko tehdään energiaa tai ollaan omavaraisia, molempia ei tahdo saada samaan aikaan.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #38

Ville Hautakangas

Minusta et näytä oikein automaatioinsinööriltä, mutta saatan olla väärässä.

Toimituksen poiminnat