hautakangas Kyttäyksestä kannustamiseen, rötösherrat kuriin jne.

Onko Suomi jo Venäjän taskussa? Vai vain pääoman?

Muun muassa Uusi Suomi kirjoitti tänään Fortumin Venäjän-kaupoista ja Rosatom-yhteistyöstä, sekä kuvion paremminpäin selittelystä.

Samaan aikaan, kun muut länsimaat odottavat Venäjän-pakotteiden lopulta purevan kunnolla, suomalainen valtio-omisteinen jättiyhtiö on tekemässä yhteisiä diilejä käytännössä suoraan Putinin hallinnon kanssa.

Täysin välittämättä Ukrainassa yhä käynnissä olevasta sodasta ja Venäjän jatkuvasta uhittelusta paitsi Suomea ja naapurimaitamme, myös koko Euroopan Unionia kohtaan.

Välittämättä Venäjän jatkuvista ihmisoikeusloukkauksista, joille ei loppua näy Putinin aikana.


Suomen valtion tuskin tarvitsi painostaa

Uutisissa on epäilty mm. Suomen valtion painostaneen Fortumia mukaan Fennovoimaan, mutta tuskinpa nyt sentään. Todennäköisempi painostaja löytyy Moskovasta; Fortum tekee vuosittain yli miljardin tuotot Venäjällä, ja siihen olisi erittäin helppo kohdistaa "vastapakotteita" nykyisessä maailmantilanteessa.

Jos investoi ulkomaille, ottaa riskin. Fortumin jo olemassaolevien investointien lisäksi Putinille alisteisia ovat myös S-ryhmän miljardit eurot, ja muun muassa Nokia Renkaiden ja monen muunkin suomalaisyrityksen tehtaat.

Nämä ovat riskejä, joista suomalaissijoittajat (tai "asiakasomistajat", tai vain firmojen suomalaisasiakkaat) saattavat ottaa vielä melkoisia tappioita, jos tai kun Putin Ukrainan unohduttua ryhtyykin kiusaamaan jotain EU-maata.

Oligarkkien hallitsemaa itäistä diktatuuria on käytetty hyväksi kuin mitäkin siirtomaata, ja nyt tämä uhkaa kostautua.

Riippuvuus venäläisestä kaasusta tai öljystä on myös jo nyt melkoinen riski, mutta ei mitään verrattuna siihen, että Venäjän valtio omistaisi vielä osan ydinvoimastammekin.

 

...

Kirjoitin tämmöisen plöräyksen jo kuukausia sitten, kun "suomettumista" yritettiin Rosatom-jutun yhteydessä käyttää poliittisena lyömäaseena erilaisten mielistelijöiden toimesta: Rosatom of Finland ja suomettumisen salaisuus (lyhyt blogaus)

Ja jottei kävisi kenellekään epäselväksi: vastustan ehdottomasti riippuvuutta myös Yhdysvalloista. Sekä energiariippuvuutta että vaarallisia, demokratialle haitallisia "vapaakauppasopimuksia".

Kuka tätä maata oikein johtaa, ja mihin? Onko meillä edes mitään oikeaa talous-, energia- tai kauppapolitiikkaa, vai tehdäänkö kaikki päätökset vain pääoman ohjaamana, lyhytnäköisten voittojen toivossa?

Puolustusvalmiuden jatkuva alasajo ja asevoimiemme materiaaliriippuvuus Yhdysvalloista on jo silmiinpistävää. Luottaako kokoomus siis saavansa Suomen Naton "turvatakuisiin", jos "jotain" sattuisi? Vai onko Venäjän uhkan pahentaminen ja puolustusvalmiuden heikentäminen itse asiassa johtajillemme vain riskialtis keino ajaa maataan Natoon? Ruotsissa vaikuttaisi olevan käynnissä jotain vastaavaa.

Ei ole hyvä näin! Emme anna mihinkään ilmansuuntaan kuvaa itsenäisestä tai mihinkään kykenevästä, tai enää edes omaa tahtoa omaavasta valtiosta.

 

...

Fortumin diilit eivät näytä ulkomaisissa uutisissa välttämättä ollenkaan fantastiselta.
 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

100 vuotta itsenäisinä ei siis viellä toimi, mutta ehkä miljoona. Viedäänkö kuin pässiä narusta, evvk ;D Elämä ei ole henk.koht.vittuilua ;D

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Puttiksen talous menossa just todella alamäkeen http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/74957-todella-huo... Hi Mr. Putin, Iron Sky presents: Dance, Vladimir Putin! https://www.youtube.com/watch?v=OSHaVH9HhfI ;D

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Ja suomalainen valtionyhtiö on juuri osaltaan nostamassa ruplan hintaa.

Ymmärrän että idän ja lännen jännitteistä voi myös hyötyä, ja että moni nykyajan päättäjistä hyötyi niistä paljonkin nuoruudessaan, mutta jotain rotia! Se muistetaan, miten sitten lopuksi kävi.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

ltalehdessä kyllä Olli Ainola spekuloi, että Fortumin kiinnostuksessa Viipurin läänin koskia kohtaan saattaisi piillä linkityksiä Karjalan palautukseen. ks. http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014120218886830_u...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kauppa on kauppaa ja hyvä juttu kun tehdään kaupan ehdoin eikä yya-henki edellä. Suomalaiset voisivat lopettaa uskonsa siihen että lehmänkauppaa tekemällä ja mielistelemällä saataisiin jotain etua ryöstäjältä/riistäjältä saati Karjalaa takaisin. Paremman puutteessa voisimme osoittaa mieltä pitkittyvää neuvostofasismia ja hajoavan Putinin valtakunnan tekemää Molo-Ribbe-sopimuksen kunnianpalautusta vastaan. Siis sivistyneen maltillisesti loukkaamatta kenenkään ilmatilaakaan, viestimällä ulkoministerin tapaan pikku rauhanmerkillä mikä on lähellä sydäntä, ks. http://facebook.com/Viestihopeat.fi

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Jooh, Karjalan metsät on jo halvalla ostettu Suomen kuihtuvan puuteollisuuden raaka-aineiksi, nyt sitten vielä tuhotaan vesistötkin siellä?

Jaa, eikun kyse olikin olemassaolevista voimaloista, joista peräti kaksi sijaitsee Karjalassa. :)

Ei tule Karjala takaisin tuolla konstin. Eikä Venäjä vakaudu sillä, että heille annetaan länsipääomaa tai valtaa Suomen energiateollisuuteen.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Minusta kun jää sellainen kuva, että Fortum nimenomaan pelastaa ne vesivoimalat (40 kpl) Venäjällä, jotka siirtynevät kaupan toteutuessa Fortumille.

Fortumilla on Suomessa vesivoimaa 1 500 Mw ja Venäjän vesivoim olisi 3 000 Mv. Sitten Fortum osallistuisi Fennovoimaan 15 %. Se merkitsisi voimaksi muutettuna 150 Mw.

Fortum on kaukaa viisas. Öljy ja kaasu loppuvat ja turmelevat ympäristöä. Uusiutuvan vesivoiman tuotannosta ei synny päästöjä ilmaan, veteen eikä maaperään.

Kerassaan loistava kauppa.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Vihreät ainakin osaa ottaa maksimaalisen hyödyn taannoisesta hallituksesta lähdöstään:

http://www.vihreat.fi/blogit/outi-alanko-kahiluoto...

Olisipa muullakin oppositiolla, ja ehkä edes joillain hallituspuolueilla, munaa...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Venäjän Ääni tänään: "Venäjän vastaiset pakotteet ovat suuri poliittinen virhe, uskoo Mihail Hodorkovski. Hän otti kantaa asiaan puheessaan Europarlamentin ulkoasiainkomitealle.

Hodorkovskin mukaan pakotteet uhkaavat vahvistaa nationalismia Venäjällä. Venäjän kansaa ei saa eristää Euroopasta, uskoo Hodorkovski."

Hieno veto valtionyhtiö Fortumilta. Russofobit yllätettiin housut kintuissa.

Ilmastoa voi suojella vesivoimallakin, kun se tapahtuu luonnon ehdoilla.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Mitä Hodorkovski oikeasti sanoi?

Toivoi, että pakotteet kohdistettaisiin tarkemmin Putinin lähipiiriin. Sitä lähipiiriä ovat esimerkiksi Venäjän "valtionyritykset", jotka ovat suoraan diktaattorin kontrollissa.

Toivoi, että mafiavaltion rahanpesuvirtoja avattaisiin, ja että niistä kerrottaisiin rohkeasti julkisuudessa. Tämä nyt saattaa olla vähän turha toive, kun samoissa paratiisivempaimissa pestään myös länsimaisten suuryritysten, ja jo varsin pientenkin sijoittajien rahoja. Suomalaistenkin.

Mutta joka tapauksessa, nyt Suomi on aikeissa ottaa vastaan ehkä miljardien arvosta lisää oligarkkien ruplia, Putinin suoraan kontrolloiman ydinvoimayhtiön kautta. Takaisin lähtee euroja, paitsi että tuskin nekään Venäjälle päätyvät.

Ja arvovaltaa ja vaikutusvaltaa, sitä Fortum on antamassa kosolti kaupan päälle.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Ei pidä sotkea puhtaita hyötyjä russofobiaan. Suomi käyttää sopivasti hyväkseen nyt Venäjän ahdinkoa. Tämä tilanne hyödyttää vain Suomea.

Hodororkovski jutut keksit omasta päästäsi. Lue tästä hänen suora puheensa eilen.

http://www.khodorkovsky.com/featured-articles/khod...

Yksi tärkeimmistä seikoista

There are many people in the Russian establishment who are sober-minded, think rationally, and on the whole are oriented at European values. But today these people are being forced to submit to a political will that has been formulated by a criminally corrupt minority whose only goal is to hold on to power.

The majority in the Russian elite understands perfectly well that the Kremlin’s course today is leading the country to catastrophe. This majority is the restraining premise that must not allow Russia – and the whole world along with it – to slide into the abyss. But it needs help.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Onko Suomi jo Venäjän taskussa? Vai vain pääoman?"

Vastaus on lyhyt, mutta selkeä: On. Siis Venäjän ja venäläisen pääoman taskussa, joka on Putinin pyjamassa.

Venäjä antoi Fortumille fantastisen ehdotuksen ja tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä tai muuten...

Venäjä kiristää niiden yhtiöiden peukaloruuveja, jotka ovat maahan investoineet. Fortum on erinomainen esimerkki. Muiden yritysten johtajat valvovat kylmä hiki otsallaan. Yrityksiä on paljon mm. Nokian renkaat, YIT, S-kauppa, Tikkurilan väri...

Putin heilauttaa pikkusormeaan ja yritys menee konkkaan Suomessa sekä johtajat saavat potkut. Ei tule bonuksia eikä rikkautta.

Suomi käyttää ja siis tarvitsee tietyn määrän energiaa vuosittain. Nyt siitä tulee ehkäpä suurin osa Venäjältä eri muodoissa. Rosatomin atomivoimala korvaa osan muulla tavalla tehdystä energiasta. Se voi alentaa Venäjältä tuotavan hiilen ja öljyn määrää. Tuo ei line yhtään huono asia.

Loviisan kaksi yksikköä ovat toimineet valtavan hyvin. Niiden kovo ja polttoaine on Venäjältä ja pehmo Saksasta Siemensiltä. Epäilemmekö jostain kumman syystä, että vastaava ei toimisi uudessa voimalassa. Lisäksi johto on vakuuttanut, että länsimainen polttoaine sopii aivan hyvin myös.

Sotilaallisesta puolesta vain sen verran, että vähänkään uudempaa materiaalia ei saada ostaa kuin muutamalta taholta. USA on tietenkin ykkönen. Myös Ruotsi, Saksa, Ranska, Englanti ja vaikkapa Israel ja Brasilia ovat alalla varteenotettavia. Venäjä tekee kaikkensa kauppaa saadakseen ja Kiina on nouseva toimija. Vaikea on sanoa mistä pitää uusia asejärjestelmiä sitten hankkia. Ainakin se on varmaa, että päätöksestä uuden järjestelmän hankkimisesta menee sen kenttäkelpoiseen käyttöönottoon monia vuosia.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Emme anna mihinkään ilmansuuntaan kuvaa itsenäisestä tai mihinkään kykenevästä, tai enää edes omaa tahtoa omaavasta valtiosta." Eikö tuo ole piraatille hieno asia? Vai onko oppi vahvasta ja yhtenäisestä valtiosta vienyt piraatitkin mennessään?

Toimituksen poiminnat