hautakangas Kyttäyksestä kannustamiseen, rötösherrat kuriin jne.

Ryhtyikö tullimies varkaaksi?

  • Tämä vahinko ei synny missään koneistossa vahingossa.
    Tämä vahinko ei synny missään koneistossa vahingossa.
  • Jotain haluamaanikin sain postista. Sotaveteraanin muisto kunnioitettu.
    Jotain haluamaanikin sain postista. Sotaveteraanin muisto kunnioitettu.

Jotkut muistanevat, mitä tapahtui viimeksi, kun tilasin Saksasta optista liimaa. Tulli takavarikoi pakettini pariksi kuukaudeksi, jonka jälkeen sain vain ilmoituksen, että "aine kului tutkimuksissa".

Lähetin tuosta liimatilauksesta reklamaation jo joskus ajat sitten. Tullin vastausta ei ole kuulunut, eikä maksua ilmaantunut tililleni.

Samsungin näyttö piti kuitenkin yhä liimata (tai pikemminkin jälleen; kaveri oli jo onnistunut särkemään uudenkin lasin). Tilasin siis lisää näytönlaseja sekä liimaa Saksanmaalta.

Lasit saapuivat hyvässä järjestyksessä. Liimaa ei kuulunut, ja arvelin sen joutuneen jälleen "tutkittavaksi". Tämä ei ollut enää ongelma - kävi nimittäin ilmi, että nettituttavani oli jo aiemmin saanut kyseistä tavaraa ison tuubillisen ilman ongelmia. Tarpeeksi kymmenien puhelinten korjaamiseen.


Tulli ei enää edes valittele

Sain torstaina 27.11. ilmoituksen kirjatusta kirjeestä. Perjantaiaamuna kävin sen sitten noutamassa. Kuten arvelinkin, kyseessä oli tilaamani liima. Tämän piti saapua kotiini tavallisena kirjeenä, mutta tullissa käynnin jälkeen nämä muuttuvat kirjatuiksi.

Tälläkin kertaa liimani oli varastettu. Mutta kirjekuoressapa ei ollut mitään merkintää tullilta, eikä selityskirjettä.

Postin palveleva puhelin osasi kertoa vain normaalista lähetysten seurannasta löytyvät tiedot:

"saapunut 30.9., toimitettu tulliin..."

"...ei muita merkintöjä..."

"...saapunut toimipisteeseen 27.11."


Kun epäilin, että tulli kuitenkin olisi avannut kirjeeni, minulle alettiin selittää jotain kirjeen mahdollisesta vaurioitumisesta käsittelyssä, ja löytötavaroiden tiedustelusta.

En usko, että kirjeeni olisi voinut vahingoittua kuvan mukaisella tavalla missään normaalissa Postin koneistossa; ensin kuori päästä auki, sitten kuplamuovipussi auki mattoveitsellä?

Silkkaa vittuilua!

Tullin sivuilta ei enää edes löydy reklamointiin tarvittavaa lomaketta 734s, joka oli paikoillaan vielä heinäkuun puolivälissä. Mahtavatko heillä olla määrärahat tiukassa?


...

Muun muassa tästä syystä olisin halunnut tietosuojavaltuutetun tutkivan tietojeni käsittelyn myös tullin järjestelmissä ja epäiltyjen tietojärjestelmässä.

Siinä missä tulli ensimmäisellä kerralla suhtautui minuun alentuvasti ja kohteli potentiaalisena rikollisena, nyt tulin kohdelluksi roskaväkenä, jolle ei tarvitse edes kertoa, miksi omaisuuttani on varastettu tai kenen toimesta.


...

Tullin harrastamalle simputukselle ei liene loppua näkyvissä, ei niin kauan kuin Suomen huumausainelainsäädäntö on mikä on. Tottakai joku kansanosa tilaa Internetistä päihteitä, kun ne ovat halvempia, ja todennäköisesti puhtaampiakin, kuin kadulta saatavat.

Harmi, että osa näistä (erityisesti vielä toistaiseksi laillisista) huumausaineiden korvikkeista on myös hervottoman vaarallisia. Ihmisiä kuolee näihin "muuntohuumeisiin" vähän väliä.

Tottakai viranomaisten resurssit tällaisessa tilanteessa loppuvat kesken, ja nämä turvautuvat halpamaisiin keinoihin ja tekosyihin vain hävittääkseen kaiken kemikaalin näköisenkin.

Ehkä minunkin liimaputkiloni ovat nyt jossain tilastossa "torjuttuina lääkeainelähetyksinä". Saisinpa edes tietää!

Ja mitenhän minut oikein on tilastoitu?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Tullin resursseja on viime aikoina kulunut myös kelvottomiin tietojärjestelmähankintoihin. Ehkä minunkin korvaushakemukseni on juuttunut jonkun kybertyökalun syövereihin?

http://summa.talentum.fi/article/tv/uutiset/113927

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Varmaan haistelevat ne liimat yhdessä tullin pikkujouluissa.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Tuo liima haisee vähän pihkan tapaiselta, mikä ehkä sopii jouluun :)

Liuotinta siinä ei kuitenkaan ole - käyttötarkoitus kun on lasin kiinnittäminen. Kovettuu ainoastaan UV-valon avulla.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Avaisikohan se tullin ajatuskoukeroita, näin Australian tullista kertovan mainosklikin jossa tullimies näytti poraavan bensiininsuodattimeen reikää samalla pohtien, että miksi joku lähettäisi tavallisia halpoja auton varaosia, näihin on varmaan piilotettu jotain, pitääpä rikkoa esineet kun pintapuolinen tarkastelu, huumeiden pikatesti ja läpivalaisu ei paljasta mitään outoa.

--------------------------------------------------------------

Öhöm, tulli hyvä, miten olisi "liian halpojen" osien osalta vaikkapa saatavuus??????

minua kiinnostaisi tällä puolen maailmaa tietää mistä päin Poria löydän halvimmalla Holden Monaro bensiinisuodattimen

Aijaa en mistään Euroopassa, no pitäiskö tilata Ausseista,
voivoi senkus tilaat mutta käyttökelpoisena säilynyttä tuotetta et saa,
koska meillä tulleissa on sellainen käytäntö että me porataan ne auki joka kerta koska ne on aivan liian halpoja ympäriinsä läheteltäväksi, joten ne ovat epäilyttäviä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

On olemassa näitä kuuntelu- ja seurantalaitteiden paljastajia, niitä myydään suomessakin, mutta vain viranomaisille tai yrityksille joilla on viranomaisten lupa ostaa niitä. Yksityinen ihminen ei niitä voi mennä ostamaan, vaikka tuotteet sinänsä eivät ole laittomia.

No kuulin tarinan jossa eräs kaveri oli tilannut netin kautta tällaisen laitteen ja laite oli jäänyt tulliin muutamaksi viikoksi. Koska laite ei kuitenkaan ollut laiton, palautti tulli laitteen tuon muutaman viikon jälkeen.

Kaveri huomasi ettei laite toiminut oikein, vaan hälytti lähes joka paikassa ja erään tuttavansa kautta kaveri sai laitteen tutkittavaksi jollekin elekroniikkaexpertille. No laitteeseen oli tehty jonkinlainen ohitus, jotta se ei toiminut oikein. Tämä täysin laillisen tuotteen rikkominen oli satavarmasti tehty tullissa, näin valtiomme estää kansalaista suojautumasta omaa rikollisuuttaan vastaan!

http://ukkram09.puheenvuoro.uusisuomi.fi/171873-dd...

Samanlailla maamme estää kansalaisia suojautumasta rikollista valtiotamme vastaan, kun ei anna kansalaisillemme mahdollisuutta hankkia näitä tietoturvallisia puhelinliittymiä! Vaikka jopa Kiina antaa omille kansalaisilleen mahdollisuuden hankkia näitä!

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Tämähän käy mielenkiintoiseksi!

Useimmat kuuntelu- ja seurantalaitteet pystyy muuten haistelemaan tietokoneeseen liitettävällä digitaalisella TV-vastaanottimella. Siis nämä nykyiset mobiiliverkkoa tai muita gigahertsitaajuuksia käyttävät.

Kunhan vain valitsee oikean mallisen USB-tikun ja antennin, niin kannettavasta tietokoneesta saa käden käänteessä erittäin toimivan paljastimen.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Tästä kuulisin mielelläni lisää, asia kiinnostaa todella paljon!

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas Vastaus kommenttiin #8

Hakusanoiksi sellainen kuin "RTL-SDR".

Ja... näköjään oli olemassa myös rtl-sdr.com.

http://www.rtl-sdr.com/rtl-sdr-tutorial-analyzing-...

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas Vastaus kommenttiin #8

Tarvitset siis softan, joka uudelleenohjelmoi tuon USB-tikun vastaanottimen ja osaa piirtää käppyröitä sen vastaanottamista signaaleista, lähinnä niiden vahvuuden perusteella. Sitten suunta-antennin kanssa opettelet ensin löytämään oman kännykkäsi...

...ja lopulta pystyt löytämään myös esimerkiksi taloon tai autoon piilotetut ylimääräiset mokkulat yms.

Tuo ei toimi niinkuin elokuvissa. Et voi vain nuuskia seiniä haravan kanssa, ja todeta että puhdas on. Mobiiliverkossa passiivisesti roikkuva laite lähettää lyhyitä purskeita silloin tällöin, eivätkä edistyneemmät vakoiluvehkeet edes ole kytkeytyneet verkkoon kuin esimerkiksi tasatunnein (tämä säästää akkua, ja vaikeuttaa juurikin laitteiden havaitsemista).

Eli jos haluat varmistua vaikka talon puhtaudesta, niin tallennat signaaleja päiväkausia, eri huoneissa, eri suunnista, ja yrität haravoida niistä epäilyttävät. Ei ole helppoa vaikka mahdollista onkin.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #10

Kiitos tiedoistasi! Tiedän kyllä että edistyneimmät kuuntelulaitteet eivät lähetä koko ajan tietoja, vaan vaikkapa vain kerran vuorokaudessa. Mutta seurantalaitteiden kai pitäisi lähettää koko ajan signaalia, jotta seurattavan sijainti olisi koko ajan tiedossa? Ja enemmän kuin kuuntelulaitteiden paikannus, niin kiinnostaa seurantalaitteiden paikantaminen!

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas Vastaus kommenttiin #11

Seurantalaitteissa riippuu käyttötarkoituksesta, ottavatko ne koskaan yhteyttä mihinkään. Reittipisteet eivät muistia kuluta, ja muisti on halpaa.

Hyvin vähällä sähköllä toimivia, pieniä ja kevyitä GPS-loggereita myytiin mm. lennokkiharrastajille edullisesti jo vuosikymmen takaperin.

Käytännössä viranomaisten, agenttien, työnantajien, mustasukkaisten exien yms. käyttämät laitteet todennäköisemmin ovat kiinni mobiiliverkossa kuin eivät. Vakoilija kuitenkin haluaa datansa edes melkein reaaliajassa.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Varmaan mainitsin jo aiemmin asiasta, että kaveri osti pontiakin etupuskurin muovilistat 2kpl Ebayn kautta ameriikasta kotiin toimitettuna, no jankkaus on opintojen äiti. ;)

Suomen tulli lähetti tiedustelun, että onko lähetyksen mukana olevassa kuitissa oleva hinta yksikköhinta, vai kappalehinta ja että tulli haluaa lisäselvityksen ja yksikköhinnan tapauksessa lisäsuorituksen.

Listat maksoivat muistaakseni kympin kappale, mutta kaverini ei halunnut tehdä asiasta vaikeaa vaan laittoi tiedustelun mihin lisäsuorituksen voi tehdä ja mikä on tarkka summa.

Seuraavaksi hän sai sähköpostin jossa kerottiin summa ja tili ja viitetiedot, jonka kaverini sitten maksoi saman pankin tililtä.

Kului kaksi viikkoa ja mitään ei kuulunut, ei ilmoitusta maksun saamisesta tms. kaverini ei halunnut painostamalla tehdä asiasta yhtään vaikeampaa kuin se jo oli, joten hän vain odotti.

Lopulta saapui kauan odotettu kirje, listat.

NOUP!!

Kirjeen sisältö rajoittui ilmoitukseen, että lisämaksusuoritus on saatu, mutta Poriin tilattua pakettia ei ole noudettu Espoon toimipisteestä, joten se on lähetetty takaisin lähetysosoitteeseen.

Tullin tarjoaman maksuttoman palvelun seurauksena listojen hinta lähes tuplaantui lain mukaisesta ja sen lisäksi tulli huolehti esimerkillisesti siitä ettei listoja koskaan saatu.

Se kylläkin ilmoitti, että tullimaksuja voisi anoa takaisin käsittelykulut vähennettynä kunhan täyttää anomuslomakkeen jossa perustelee palautuspyynnön ja ilmoittaa tilinumeronsa yms. "tarvittavat" tiedot.

Ihmeellistä omatoimisuuden ja toimeksiantojen sekamelskaa.

Tulli päättää omatoimisesti muutella lähetysten muotoa kirjeestä noudettavaksi lähetykseksi ilmoittamatta siitä, saatika noutopaikkaa,
sitten lähetysosoitteita yms., kustannuksista välittämättä,
mutta ei osaa omatoimisesti palauttaa asiakkaalle kuuluvia rahoja tilille josta ne on saatu.

Pontiacin listoja on nyt uudelleen metsästetty kuukausia ja netin selailuun kulutettu tuntikausia aikaa,
ei vielä ole löytynyt.

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Teepä tutkintapyyntö tulliin pesiytyneistä liimanhaistelijoista!

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Työn alla on pyyntö edes saada salaiset viranomaisrekisterimerkintäni tarkastettaviksi. Tietosuojavaltuutetun mielestä pyyntö täytyisi kuitenkin tehdä henkilökohtaisesti joko poliisin tai tullin toimipisteessä, ja koen tämän naurettavaksi.

Nimittäin se, onko tietojani säilytetty tai käsitelty asianmukaisesti, ei ole mitään salaista tietoa. Mielestäni.

Jari-Matti Mäkelä

Kannattaa ehkä tilata jatkossa kaverin kautta. Olen itse saanut ongelmitta tilattua liimaa esim. Samsungin puhelimen näyttöä varten. Vaikuttaa siltä, että sinut on profiloitu huumeveikoksi tullin ja poliisin salaiseen rekisteriin, eikä Suomessa voi saada millään tietopyynnöllä selvyyttä tähän. Eihän ne rekisterit olisi salaisia, jos niihin olisi esim. tietosuojavaltuutetun kautta pääsy.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Jotain tämäntapaista oletan. Ja otan sen vittuiluna. Mitään syytettä tai tuomiota kun ei mistään rekistereistä löydy. Tositteet tilatuista asioista löytyvät kyllä.

Mutta kuulemma tutkimatta- ja syyttämättäjättämispäätöksetkin ovat hauskaa luettavaa, joten täytynee hommata läjä sellaisia koskien muun muassa Helsingin lentotullia kokonaisuutena, sekä erinäisiä kyrpä-ämp... anteeksi, virkamiehiä organisaatioiden eri portailla. Veroille vastinetta.

Pitkällä tähtäimellä täytyy tässäkin asiassa pyrkiä siihen, että tulevaisuuden nuoret eivät edes osaa kuvitella, millaista kafkamaista kiusantekoa tässä maassa pidettiin normaalina vuonna 2014.

Käyttäjän timohellman kuva
Timo Hellman

Yritän välttää foliohattuilua, mutta tämä vaikuttaa jo pikemminkin tahalliselta kiusanteolta kuin virkamiestorspoilulta.

Sopii vain toivoa, että tästä saadaan Villen kulut korvattua.
Kyynikkona en kyllä löisi vetoa asiasta. :(

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Sain Internet-ystävältä jo paljon enemmän liimaa kuin oli noissa varastetuissa putkiloissa. Hyvin toimi, hetken kuumotti UV-valolla niin lasi jämähti paikoilleen kuin uusi (eikä enää tullut näppäilyvirheitä tms).

Tosin nyt tuo vaihdettu lasi on taas yhtä työläs vaihtaa kuin tehtaalta tullut. :) joutuu lämmittämään puhaltimella, ja varovasti kuorimaan pois, ja sitten puhdistamaan liimat rätillä ja etanolilla hinkkaamalla.

Tämä vastaanottamani naapuriapu ei tosin mitenkään vähennä haluani saada rahani takaisin Tullin kiusaajilta. Mukavaa olla suomalainen, saa tapella kaikesta typerästäkin. Aina.

Kari Kämäräinen

Miten näissä asioissa menee tuotteen arvon aleneminen tai sen kokonaan tuhoutuminen tutkimuksissa. Kun jokuhan ne on maksanut ja entä jos pelkkä tullimiehen "epäilys" on johtanut tuhansien eurojen taloudellisiin menetyksiin. Eli tuhotaan tutkimuksissa aineita, jotka ovat olleet selkeästi ja oikein merkittyjä ja myös tullin laboratoriotutkimukset todistivat merkintöjen pitäneen paikkansa.

Voiko tullia syyttää tai todellisuudessa vaatia oikeusteitse korvausvelvollisuuteen tilanteessa, jossa he ovat tuhonneet yhdelle henkilölle kuuluneita postilähetyksiä tuhansien eurojen edestä. Onko olemassa mitään konkreettista rajaa tai linjanvetoa tuotteen arvon perusteella? 750€ ostokseni tuhotaan tullissa ja saan siitä tiedon kirjeitse. Mitään rikollista ei kuitenkaan havaittu, mutta hetkinen. Minähän omistin tuon paketin, ei tulli eikä valtio. Tätä tullikin varmasti ajatteli, kun pakettia alkoi tutkimaan, mutta mitäs nyt kun tilaamani miljoona vuotta vanha kalaharin aavikkosuolani osoittautui puhtaaksi suolaksi. Jota myydään netissä homeopaattisena erikoisvalmisteena 750€ (10 x 25 gramman pussia) 250g.

Tuo oli huono esimerkki, mutta miten tämä oikeasti menisi lain edessä jos tullilta yritettäisiin hakea korvauksia heidän epäilyjensä perusteella tutkimuksissa tuhoutuneiden tuotteiden tai kokonaisten lähetysten vuoksi? Tuntuu niin nurinkuriselta, että mikään vakuutus, kirjausmenettely tai saantitodistus ei voi viedä tullilta oikeutta loukata yksityiselämää tai tehdä taloudellista vahinkoa jos kaikki epäilykset ovat tullin itsensä tutkimina osoittautuneet vääriksi. En siis saisi sakkorangaistusta lääkeainerikoksesta tai muustakaan väärästä, mutta joutuisin kuitenkin maksamaan lastin arvon kokonaisuudessaan sen lähettäjälle. Eihän se voi mennä näin?

Toimituksen poiminnat