Siperian "kraatterit" tutun näköisiä

Siperian "mysteerikraaterit" ovat olleet runsaan spekuloinnin kohteena jo yli kuukauden ajan. Jopa Helsingin Sanomat intoutui kirjoittamaan niihin liittyneistä villeistä teorioista (HS Tiede 19.8.), ja päätyi ilmeisesti tulokseen, että kyse saattaisi olla jonkinlaisista rajuista metaanipurkauksista.

Olisiko nyt kuitenkin aika pistää stoppi tällaiselle sensationalismille? Jos tuo kuoppa olisi syntynyt räjähdyksessä tai purkauksessa, maa-ainesta olisi työntynyt ulos paljon enemmän.

Kuten monet arktisten alueiden tuntijat ovat jo todenneetkin (1, 2, 3), kuvissa esiintyvät kuopat näyttävät tyypilliseltä sulaneelta pingolta. Pingo on Suomen Lapistakin tuttujen palsojen kaltainen, maaperän kryoturbaatiosta (siis, veden jäätymisestä tai sulamisesta) johtuva pinnanmuoto.

Pingo on käytännössä ikiroutaisesta maasta kasvava jäätappi, jota sula pohjavesi ruokkii, turvottaa ja työntää ylöspäin vuosituhannesta toiseen. Kesäisin ympäröivä maakerros suojaa jääydintä sulamiselta.

Kun pingo lopulta pääsee sulamaan, sen seinämät romahtavat aluksi ulospäin. Tämän jälkeen jääydin sulaa pois verrattain nopeasti, jättäen jälkeensä vain syvän kuopan, joka ulottuu koko ikiroudan läpi sulaan pohjaveteen saakka.

Kuvatut mekanismit metaanin vapautumisesta roudan sulaessa ovat sinänsä paikkansapitäviä; kaasulähteen räjähtäminen maanpinnalle sen sijaan ei vaikuta todennäköiseltä.

En halua vähätellä ilmastotutkijoiden huolta ikiroudan sulamisesta ja metaanista. Mutta eikö ole jo sinänsä tarpeeksi kauhistuttavaa, että nämä ikiaikaiset jäämuodostelmat sulavat? Miksi revitellä keltaisen lehdistön tapaan "mysteerikraatereilla" ja "kaasupurkauksilla", kun ilmiön luonteen voisi tarkistaa vaikka geologilta kysymällä?

(1) kuva: Guelphin yliopisto

(2) kuva: GeoDataZone

Teksti on lähetetty Hesarin mielipideosastolle jo 19.8. Ainakaan perjantaihin mennessä se ei heille ollut kelvannut, joten lisäsin kuvia ja linkkejä ja laitoin nyt tänne.

hautakangas
Piraattipuolue Helsinki

Helsingin piraattien hallituksen jäsen, Piraattipuolueen hallituksen jäsen.
Ei haluaisi mitään valtaa mihinkään, mutta on valmis ottamaan vastuuta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu