hautakangas Kyttäyksestä kannustamiseen, rötösherrat kuriin jne.

Olenko nyt nettikiusaaja?

Pääsin Seiskan uutisjuttuun aika kyseenalaisissa merkeissä, viikonloppuna kommentoituani "Homeopaatti Satu Järvilehdon" Facebook-päivitystä.

Ilmeisesti minä olen esimerkki "nettikiusaajasta", kun sanoin mitä mieltä olen veden tai sokerin kaupittelemisesta ebola-lääkkeeksi.

...

Tänään törmäsin pääpiirteittäin samoihin ohjeisiin ebolahoidoista norjalaisen homeopaatin, Ken Oftedalin, blogissa Naturalnewsissä. Mainitsi samoja käärmemyrkkyjä "muistavia" vesiä kuin Järvilehtokin.

Naturalnews on vihoviimeinen salaliitto- ja vaihtoehtohuuhaan likakaivo, johon arveluttaisi linkittää - vaan nyt ei enää helposti voisikaan. Oftedalin blogiartikkeli on nimittäin illan tullen kadonnut, saatuaan melkoisen ryöpyn negatiivista palautetta.

Oftedal ei tyytynyt vain kaupittelemaan brändättyä vettä, vaan laati lisäksi ohjeet ebola-spesifin homeopaattisen lääkkeen valmistamiseen kenttäoloissa. Tarvitset vain hengityssuojaimen ja hanskat, litrakaupalla vettä, sekä hieman ebolaan sairastuneen ihmisen eritteitä...

"What you need:
1. A face mask and gloves
2. Two bottles (50 ml up to 500 ml glass or plastic bottles) with caps
3. Clean water (mineral or tap water)
4. An Ebola sample: some spit or other disease product, such as blood, from a person infected with Ebola, or who is suspected sick with it. Any small quantity will do, even a pinhead.
(...)"


Mustan huumorin sivustoille tällaiset kuuluisivat, ei herkkäuskoisille levitettäväksi. Ebolaiset eritteet ovat jotain, mihin kenenkään ei pitäisi edes koskea ilman koulutusta ja suojapukua.

Eikä ebolan luulisi edes sopivan homeopaattien mainostempuksi. Ensinnäkään ebolaa ei ole tavattu homeopaattien esiintymisalueella, ja toiseksi heillä ei ole siihen mitään parannuskeinoa. Satu Järvilehdon päivitys kertookin jotain näiden vaihtoehtolääkitsijöiden asiakashankinnasta; vainoharhainen, luulotautinen ihminen on se kaikista helpoin uhri.

Kyllä, uskon että homeopaattien "holistinen" hoito voi monessa tilanteessa auttaa joitain helposti johdateltavia ihmisiä. Erityisesti niitä, jotka tarvitsevat vain jonkun kuuntelemaan. Samalla tavoin voisi auttaa esimerkiksi psykiatri tai joku ryhmäterapia, mutta paljon halvemmalla.

Pidän siis jokaista ammattimaista homeopaattia huijarina ja todennäköisenä psykopaattina, raiskaajajoogien ja herännäissaarnaajien veroisina heikkojen hyväksikäyttäjinä. Halveksin heitä syvästi.

Homeopaatin työn jatkuvuus perustuu apua tarvitsevien ihmisten manipulointiin, luulosairauksien ruokkimiseen, ja kalliiden "lääkkeiden" ja joskus myös niiden "vastalääkkeiden" kaupitteluun.

Kuten Järvilehtokin tuolla Seiskan puolella toteaa:

"Minä olen tehnyt tätä työtä kuusi vuotta, ja minulla on vakiintunut asiakaskunta. En jaksa miettiä kommentteja sen enempää."

 

...

Ja kyllä, oma tarjoukseni perinnehoidosta on yhä voimassa. Terva, höyhenet, jalkapuu, julkinen paikka. Täysin turvallista, ja eri lähteiden mukaan auttaa monenlaiseen vaivaan.

 

...

Mutta opin tänään myös jotain uutta, kiitos Seiskan:

1) Satu Järvilehto on formulakuski Järvilehdon vaimo (tällä ei ole mitään merkitystä itse asian kannalta).

2) Fimea eli lääkelaitos hyväksyy homeopaattisia valmisteita myyntiin (mitä helvettiä?).

edit:

3) Satu Järvilehto on Suomen Homeopaatit Ry:n puheenjohtaja (o_O).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

26Suosittele

26 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Seiskalla on huoltokatko, joten tässä Googlen cachesta:

http://webcache.googleusercontent.com/search?hl=en...

Ja tässä samasta paikasta se Naturalnewsistä poistettu juttu:

http://webcache.googleusercontent.com/search?hl=en...

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Opin yhä lisää. Satu Järvilehto on Suomen Homeopaatit Ry:n puheenjohtaja:

http://paholaisen-asianajaja.blogspot.fi/2014/08/h...

Iso kala! Pitäisiköhän muokata kirjoitusta, vai lukeeko joku nämä kommentitkin? :)

Käyttäjän SebastianMki kuva
Sebastian Mäki

Saamani tiedon perusteella minun pitää siis päätyä johtopäätökseen, että jonkinlainen nettikiusaaminen on jopa toivottavaa toimintaa ja jos saat kuulla olevasi nettikiusaaja on se merkki siitä, että olet tehnyt jotain oikein.

Onko sitten olemassa tapaa puuttua ihmisten hyväksikäyttöön, huijaamiseen, harhaanjohtamiseen ja päättelykyvyn käyttämättä jättämiseen tai väärinkäyttöön, jota ei laskettaisi kiusaamiseksi?

Verraten: Miten voi kiltisti varoittaa, että henkilö osoittaa itseään ladatulla aseella ohimoon ja mikäli hän painaa liipasimesta, tapahtuu prosessi nimeltä menehtyminen?

Jos tämä henkilö uskookin, että ase säteilee parantavia aaltoja hänen otsaansa vasten? Onko ihmisen oikeus omiin harhoihinsa niin suuri, ettei niitä harhoja tulisi pyrkiä poistamaan edes henkeä pelastaakseen? Ne harhathan ovat defenssejä, joiden tarkoitus on suojella psyykettä. Suojelevatko ne todella psyykettä, jos ne saavat aikaan sen, että luoti repii rikki ne aivot, joissa se psyyke on? (Tai tappaa ebola-viruksen aiheutamalla verenvuotokuumeella, kun näytteeseen on sattunut jäämään vaikka se yksi virus, joka onnistuu tunkeutumaan elimistöön)

Käyttäjän lkarppi kuva
Lauri Karppi

Ei tuo ole mitään kiusaamista. Kommenttisi oli aivan paikallaan.

Käyttäjän TimoVoipio kuva
Timo Voipio

Puheet nettikiusaamisesta voisivat olla edes vähän uskottavia, jos kommentointi oli tapahtunut yksityishenkilön profiilissa - mutta ei, kirjoitus julkaistiin elinkeinonharjoittajan FB-sivulla. Kirjoitus vieläpä selvästi kosketti nimenomaan harjoitettua elinkeinoa, joten kirjoittajan on kestettävä hyvinkin rankkaa kritiikkiä siihen liittyen.

Asia olisi tietysti eri, jos asiaan liittyen esimerkiksi nimimerkki V.H. olisi lähettänyt sopivasti otsikoituja Goatseja kirjoittajan "yksityisen" FB-profiilin viestilaatikkoon.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Miten yksityisviesti edes vaikuttaisi johonkin hyväksikäyttäjään? Ja miten se olisi yksityinen, jossain Facebookissa tai ylipäätään nykyisessä Internetissä?

Julkisuus on se paras väline, jolla puoskareiden uhrit voivat edes joskus saada oikeutta. Joukkokanteet olisivat myös hieno ja tarpeellinen juttu, mutta niitä ei Suomessa halua mikään hallituspuolue tosissaan koskaan. Kummallisesti.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Et todellakaan ole nettikiusaaja tuollaisella fb-kommentillasi. Se oli sellaisenaan paikallaan, koska Ebola-virus ei ole mikään pieni vitsi noiden huijareiden rinnalla.

En ymmärrä, että miten meidän lehdistömme on unohtanut kahden amerikkalaisen saaman testaamattoman lääkkeen, jota tupakaksi kutsutaan ja sen perään vielä antibiootteja, ovat parantuneet täysin siitä viruksesta? Mediamme hehkuttaa pelolla edelleen, että kuinka tämä virus aikoo saavuttaa yms. Ylelle asti tällaista propagandaa.

Minulla tuli aikoinaan opintorahasta perintävaatimus Kelalta ja kaiken riidan aikana pistin kylmästi Suomen laista löytämäni pätkän, että pitääkö noudattaa lakia, jossa sanottiin, että saa polttaa noitia roviolla, haluaisitko olla ensimmäinen ehdokas?

Kelassa oleva virkailija nähtävästi hirmustui palautteestani, että lopulta Kelan pääjohtaja pisti asialle poikki ja lopetti perimisen kohdaltani.

EDIT: Pieniä sanavirheitä.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Se ebolan vasta-aineiden mikstuura vain kasvatettiin tupakkakasveissa. Koska ne ovat nopeita kasvamaan, ja niiden perimään on helppo tehdä muutoksia. Sen jälkeen se eroteltiin kasvinosista. Potilaat eivät siis nauttineet tupakkaa, vaan proteiineja, jotka oli kasvatettu tupakassa.

https://en.wikipedia.org/wiki/ZMapp

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Kyllä minä sen tupakan sisällöstä tiesin, mutta en tiennyt mitä siinä oli ja kuinka se tehtiin. Sitä se meidän lehdistömme ei kertonut.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Fimea eli lääkelaitos hyväksyy homeopaattisia valmisteita myyntiin (mitä helvettiä?)."

Eikö tuo ole aivan selkeää? Kepulainen ministeri ajoi laitoksen muuttamisen omaan vaalipiiriinsä kustannuksista välittämättä ja nyt eksentriset savolaiset Fimeassa hyväksyvät mitä hyvänsä.

Veikko Penttinen

Keski- ja Etelä-Euroopassa myydään homeopaattisia lääkkeitä apteekeista ja monessa muussakin paikassa. Paljon on myös lääkäreitä, joilla on homeopaattinen lisäkoulutus.

Ilmeisesti valtaosa Euroopan väestöstä on siis aivopestyjä ja huuhaa-porukan hoidossa. Sääli Eurooppaa. Jostain syystä Suomen sairaustilastot ovat vain aika ankeaa luettavaa. Minkähän takia?

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Homeopaattisia valmisteita myydään apteekeissa myös Suomessa. Aivopestyjä täällä on vähän, mutta ilmeisesti heillä on helppo tehdä rahaa.

Veikko Penttinen

Ville, kyllä se on pientä kun vertaa statiini- ja muihin turhiin lääkkesiin joilla tavan tallaajaa jujutetaan.

Käyttäjän JuhoRimpelinen kuva
Juho Rimpeläinen

"Ilmeisesti valtaosa Euroopan väestöstä on siis aivopestyjä ja huuhaa-porukan hoidossa."

Jos valtaosa ihmisistä suostuu sellaiseen pelleilyyn niin kyllä. Vaikka huuhaalla olisi enemmistön kannatus, se ei tee siitä toimivaa. Homeopatiaa on tutkittu, ja valmisteet todettu tarkalleen yhtä tehokkaiksi kuin plasebot, eikä ihme, eihän niissä vaikuttavaa ainetta olekaan.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Se kommenttisi oli kyllä lievästi todeten kärkevä ja ehkä vallan hyvin olisi voinut olla toisin muotoiltu. Itse asiasisällöstä olen samaa mieltä, eli homeopatian mainostaminen vakavana vaihtoehtona todella vakaviin sairauksiin osoittaa kyllä vähintään mielen köyhyyttä ja vastuuttomuutta. Taisi tämä Järvilehto päästä kertoilemaan näkemyksistään pari viikkoa sitten Iltasanomien paperiversiossa Rita Tainolan ymmärrettävän kriitittömässä haastattelussa.

Muutenkin kun iltapäivälehdet nostavat esiin tällaista (http://www.iltalehti.fi/viihde/2014070318458429_vi...) niin terveydenhuollon ammattilaisena on ymmärrettävästi karvat pystyssä. Eipä siihen toisaalta tarvitsisi kuin tervettä järkeä, että eipä liene niin helppoa tuo syövästä parantuminen, että söisi vain tuoreita kasviksia... Mutta liekö iltapäivälehtien väelle suotu tätä järkeä?

Käyttäjän TerhiSimola kuva
Terhi Simola

http://i.imgur.com/ydxANBd.png Kommenttisi kuulostaa aggressiiviselta ja on syvälle henkilöön menevää, sikäli se kyllä täyttää nettikiusaamisen tunnusmerkit.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Jep. Minusta tosin tuollaisen kommentin (ainakaan yksittäisenä kommenttina) ei pitäisi täyttää nettikiusaamisen tunnusmerkkejä, mutta kun se nyt ilmeisesti täyttää, niin kannattanee hieman miettiä, miten asiansa sanoo. Pienellä harkinnalla ja kohteliaisuudella välttää kiusaamissyytteet ja saattaa saada asiansa paremmin kuuluviinkin. Erityisesti kannattaa välttää henkilöön menemistä. Esimerkki: Hautakankaan tässä artikkelissa kirjoittaman lauseen "Halveksin heitä syvästi." voisi muuttaa muotoon "Halveksin tuollaista toimintaa syvästi." eikä itse viesti muutu juurikaan, mutta henkilöön käyminen jää pois.

Teemu Luttinen

Ville, kirjoitit Sadulle seuraavasti: "Kustannan sulle tervan ja höyhenet sekä jalkapuun Narinkkatorille, jos haluat kokeilla niiden tehoa psykopatiaa vastaan. Saatanan ihmisten hädällä rahastava huijari. Haista paska."
__________________

Ottaen kantaa vain kommenttiisi (ei homeopatiaan tms.), mielestäni kommenttisi on ala-arvoinen, lapsellinen ja uhkaava, ei mitenkään rakentava. Toisaalta se voi olla tietyllä mielentilalla myös hauska, koska se menee niin yli laidan.

Mutta mitä mieltä luulet oikeusoppineiden olevan? Tuskin kovinkaan hauska.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Ei varmaan hauska olekaan. Mutta kun vakavalla aiheella Ebolasta yritetään ihmisiä uunotella, niin kyllä siinä joutuu väkisin töykeästi tokaisemaan. Ei aina voi kautta rantojen hienosti selitellä. Tarkoitus onkin estää, ettei ihmiset hyväuskoisina lankea noihin pötykirjoituksiin.

Luulen, että oikeusoppineet ehkä heristää Villeä sormella mutta enemmän niitä kiinnostaisi Järvilehdon sanomiset vastuuttomalla tavalla.

Käyttäjän KymisKymlinen kuva
Kymis Kymäläinen

Ei ollut hauska eikä varmaan ollut tarkoituskaan olla hauska.
Vielä vähemmän hauskana pidän Järvilehdon levittämää silkkaa hölynpölyä jossa pyritään nostamaan omaa staustaan erittän vaaraillisen tarttuvan taudin avulla.

Käyttäjän TerhiSimola kuva
Terhi Simola

Luulenpa, etä oikeusoppineita kiinnostaisi Satu Järvilehdon toiminta, jos joku hänen potilaistaan tekisi valituksen saamastaan hoidosta. Asiattomalla, hänen henkilöään vastaan hyökkäävällä nettikirjoittelulla ei tällaista vaikutusta ole.

Jukka Mäkinen

Ei muuta kuin joku tekee rikosilmoituksen Satu Järvilehdosta. Massamurhan suunnnittelu ja markkinointi voisi olla syy. Tai jotain sinne päin lakikielellä.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Onneksi Suomessa ei juuri ebolat leviä korkean hygieniatason vuoksi. Sikainfluenssastakin selvittiin. Silloin jo kiersi vaikka minkälaista kiertokirjettä ja ihmiset tappelivat rokotejonossa.

Ei tarvita kuin vähänkin pahempi tautiepidemia ja monet turvautuvat jo magiaan ja ihmelääkkeisiin.

Jukka Mäkinen

Jos ebola sattuu Suomeen juuri sopivasti samaan aikaan kun joku syysflunssa iskee väestöön, niin kaikkien pärskiessä ebola-ja flunssasisältöistä sylkeään julkisissa kulkuvälineissä ja keskuslämmitetyissä sisätiloissa, niin voipi olla että ebola leviää hyvinkin kätevästi.
Virus voi myös mutatoitua sellaiseksi että se kestää kauemmin isännän ulkopuolella. Näin on käynyt muillekin viruksille. Tosin jostain syystä yleensä tappavuus vähenee samalla, mikä näyttää tapahtuvan tämänhetkisen epidemian kohdalla. Leviää paremmin, mutta selviytymisprosentti kasvaa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Satu Järvilehto on formulakuski Järvilehdon vaimo" - sanoisinpa jopa että autourheilija JJ Lehto ja hänen puolisonsa, homeopaatti SJ Lehto.

Satu Järvilehto

Ebolaa käsittelevä kirjoitus oli sivullani, jossa käsittelen yleisesti homeopatiaan ja terveyteen liittyviä ajankohtaisia asioita ja ilmiöitä. Otin Ebolan homeopatian näkökulmasta aiheeksi sen ajankohtaisuuden vuoksi, yhtenä muiden joukossa. Listasin mielenkiintoisia homeopaattisia aineita, joiden oirekuva ebolan kuvausten perusteella on samankaltainen kun tässä taudissa. Sivuni lukijat ovat homeopatiasta kiinnostuneita ja tällainen pohdiskelu on heille ymmärrettävää.

En missään ole maininnut myyväni lääkkeitä, en ebolaan tai mihinkään muuhunkaan! Homeopaattiset lääkkeet kun ovat lääkelain mukaan apteekkitavaraa. En kyllä muutenkaan usko, että ebolalla ”rahastaminen” tässä maassa löisi kovin hyvin leiville , joten jutun tarkoitus ei myöskään ollut saada jonoksi ebolaa sairastavia vastaanotolle.

Kommentit palstallani olivat kaukana asiallisesta keskustelusta. Yksittäistä kommenttia ei tietenkään voi sanoa kiusaamiseksi, mutta kun skepsis -ryhmästä tuli lyhyen ajan sisällä kymmeniä samantasoisia ”kivi kaulaan ja mereen” –tyylisiä kommentteja, koen sen vähintäänkin harmillisena. Yhtä jäsentä lainaten ” taisi pojilla lähteä mopo käsistä ."”

Sami Pekkola

1) Satu, nähdäkseni sanot suoraan: "Homeopatia toimii tehokkaasti tässäkin epidemiassa."

Tämä ei ole mitään pohdintaa, vaan suora väite. Sellaisenaan se on valheellinen.

2) Sivuillasi lukee seuraavaa kohdan Hinnat alla:

Voimassa alkaen 1.5.2014
- Ensimmäinen käynti 100  e, seurantakäynti ja akuuttikäynti 65-85e, vauvat alle 1 v 70 e.
-Kotikäynti pk -seudulla 124e sis lääkkeet. Hintaan lisätään mahdolliset kilometrikorvaukset.
Vastaanottokäynti/kotikäynti  sisältää lääkkeet sekä yhden seurannan puhelimitse / sähköpostitse.
Puhelin- ja sähköpostikonsultointi 12,40 - 49,60 .
Kaikki hinnat sisältävät alv 24 %
Maksu käteisellä tai  laskulla sopimuksen mukaan. 
Samana päivänä peruutetusta vastaanottoajasta veloitetaan täysi hinta.

Sinulla on siis homeopatiassa selkeästi osoitettu kaupallinen intressi, ja myyt homeopaattisia tuotteita osana palveluasi, joita virheellisesti kutsut vielä lääkkeiksi.

3) Käsittääkseni homeopaatit väittävät hoitavansa holistisesti sairauksien syitä, eivät niiden oireita. Oletko ebolan kohdalla tullut siihen tulokseen, että tässä tapauksessa homeopatia hoitaakin vain oireita?

4) Olet julkisuudessa väittänyt useasti, etteivät homeopaatit tee diagnooseja. Mitä tarkoitat tällä? Millä perusteella ihmiset sitten "hoidetaan" näissä konsultaatioissasi?

5) Mainitset julkisuudessa Fimean, ilmeisesti lisätäksesi homeopaattisten valmisteiden uskottavuutta. Tässä yhteydessä Fimea vain varmistaa mm. ettei valmisteissa ole mitään myrkyllistä ja ettei pakkauksissa mainita mitään terapeuttista vaikutusta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Fimea varmistaa, ettei valmisteissa ole mitään vaikuttavia aineita:

http://www.fimea.fi/myyntiluvat/rohdosvalmisteet/h...

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Kysyit paremmin ja enemmän kuin itse olisin edes osannut.

Nyt sit vaan ootellaan.

Jouni Mustonen

Satu,

Alkuperäisessä Ebola -kirjoituksessasi yrityksesi Facebook -sivuilla kirjoitit kuin "homeopatia toimii tehokkaasti tässäkin epodemiassa".

(Linkki kiroituksen alkuun : https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t...)

Iltalehdessä 12.8.2014 kerroit seuraavaa :

"En osaa sanoa, tepsivätkö hoidot Ebolaan."

(Linkki kuvaan artikelista : https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v...)

Herää kaksi kysymystä :

1. Missä vaiheessa mieli muuttui homeopatian tehosta Ebolaan ja miksi?

2. Jos homeopatia vaikuttaa "tässäKIN" epidemiassa, missä muissa epidemiossa tämä hoitomoto on todistetusti auttanut?

Ja lopuksi. On ymmärrettävää ettei jokaiseen kyselyyn voi vastata varsinkin jos kysessä asiaton viesti, joten voit toimittaa perusteet väitteillesi kertaalleen ja julkisesti esimerkiksi Facobookin Paholaisen Asianajaja -ryhmässä. Tervetuloa...

T: Jouni Mustonen

Käyttäjän tyy kuva
Timo Ylhäinen

Satu,

Minusta on vähintäänkin harmillista se, että et ole pelkästään humpuukimaakari, vaan myös epärehellinen ihminen. Kuten olet itse tällä episodilla todistanut.

Käyttäjän AnssiBekowskyKeskivli kuva
Anssi Keskiväli

Mullakin on ripuliin vissi homeopaattinen lääke:

1. Ota litra vettä
2. Ota ämpäri
3. Ripuloi ämpäriin
4. Lantraa vedellä
5. Juo lantrattu ripuli
6. Soita ambulanssi
7. Kirjoita 500 kertaa paperille "Vittu Mä Oon Tyhmä."

Viimeinen kohta on sovellettua itsesuggestiota. Varmasti tiedät seuraavalla kerralla sairastuessasi ripuliin ostaa edes hiilitabletteja ja hakeutua päivystykseen, jos yli vuorokauteen et saa mitään pysymään sisälläsi.

Hyvä kirjoitus siis, komppaan :)

Sami Pekkola

Nythän on niin, että homeopaatit ovat jo, ilmeisen tosissaan, EHDOTTANEET Ebolaan esittelemäsi cocktailin kaltaista ratkaisua:

http://scienceblogs.com/insolence/2014/08/12/homeo...

Toisekseen, vaikka kyseessä onkin vitsi, huomioin pari seikkaa liittyen tähän kuvioon. Ensinnäkin homeopaattisen valmisteen juureksi pitäisi valita jotain, joka aiheuttaa ripulia. Tämä ei välttämättä ole ripulia itsessään.

Jos nyt kuitenkin lähdemme siitä, että nautittuna ripuli aiheuttaa ripulia... mikä kuulostaa näin maallikon korvaan ihan mahdolliselta, niin homeopaattisen metodin oikeaoppisen käytön jälkeen tuloksena ei olisi millään tavalla myrkyllistä tuotetta. Esimerkiksi 50C edellyttäisi prosessisi vaiheessa 4, että käsiteltyä ripulia laimennetaan sadasosaan viisikymmentä kertaa.

Tämä tarkoittaisi siis yksinkertaistaen sitä, että käsitelty ripuli laimennettaisiin 0,0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000001 osaan alkuperäisestä. Tästä voi jokainen sitten miettiä, että kuinka paljon esimerkiksi desissä tällaista valmistetta olisi jäljellä alkuperäistä "tuotetta".

Homeopatian suosio perustuukin nähdäkseni pitkälle siihen, että metodilla voidaan valmistaa mistä tahansa lähtöaineesta valmiste, joka ei sisällä sitä lainkaan ja on täten kohtuullisen turvallista nauttia, jollei noceboa oteta huomioon.

Olisi mukava joskus käydä katsomassa jotain homeopaattisten tuotteiden valmistusprosessia johonkin näiden käärmeöljykauppiaiden tuotantolaitokseen ihan vain todetakseen, että sekoittelevatko ne siellä oikeasti mitään mihinkään.

Veikkaan, että joukossa on parikin sellaista mestaa, jotka vain tuottavat ja purkittavat sokeripilleriä sellaisenaan. Lopullisesta tuotteestahan ei voi mitenkään päätellä, että onko sen valmistuksessa käytetty Hahnemannin metodia.

Jouni Mustonen

Tässä on Satu Järvilehdon minulle lähettämä linkki videoon homeopatiasta : https://www.youtube.com/watch?v=uwwdpnh7Uq4

Hupaisaa katsottavaa. Varsinkin koeputkien hakkaaminen kirjoihin :) En tosin saanut selville onko väliä mitä kirjaa hakataan. Jos hakkaa vaikka puhelinluetteloa, onko "tehossa" eroa jos verrataan vaikka kun hakataan vaikka homeopaattien katalogia?

Harmi etteä Satu Järvilehto on vetäytynyt poteroonsa eikä ole ehtinyt vastaamaan kysymyksiin.

Toimituksen poiminnat