hautakangas Kyttäyksestä kannustamiseen, rötösherrat kuriin jne.

Tulli tuhosi liimani

 • Kuumennetaan lasia ja kaivetaan se irti plektralla, varovasti.
  Kuumennetaan lasia ja kaivetaan se irti plektralla, varovasti.
 • Vanha UV-liima pehmenee lämmitettäessä, ja on sitkeää ja ikävää...
  Vanha UV-liima pehmenee lämmitettäessä, ja on sitkeää ja ikävää...
 • Kriks, kraks, plop! Lasi on irti, näyttö ehjä.
  Kriks, kraks, plop! Lasi on irti, näyttö ehjä.
 • Loppu liima siivottiin pois näyttöruudusta sinolin avulla
  Loppu liima siivottiin pois näyttöruudusta sinolin avulla
 • Uusi lasi paikoillaan, mutta ilman UV-liimaa... tästä tulee ongelma.
  Uusi lasi paikoillaan, mutta ilman UV-liimaa... tästä tulee ongelma.
 • Eh?
  Eh?
 • Ahaa.
  Ahaa.
 • Tutkimuksen mukaan ei ole tulossa UV-liimaa.
  Tutkimuksen mukaan ei ole tulossa UV-liimaa.

Ystäväni puhelimesta särkyi näytön lasi. Merkkihuolto olisi veloittanut hervottoman summan sen vaihtamisesta (lähinnä, koska olisivat samalla väkisin myyneet uuden satojen eurojen arvoisen näyttömoduulin).

Niin ajattelimme sitten, että jospa ostetaan muutaman euron hintainen lasi Internetistä ja vaihdetaan se itse. Tarvikkeet ja työkalut kuitenkin jo oli, elikkäs kuumailmapuhallin, kertakäyttöpyyhkeitä ja sinolia. 

Seurattiin sitten käteviä kuvallisia ohjeita, ja vaihdettiin lasi onnistuneesti. Pikaisesti kokeilemalla puhelin toimi yhtä hyvin kuin ennenkin, ja näytti yhtä hyvältä kuin uutena.

Ohjeessa ei kuitenkaan mainittu, että uusikin näytön lasi kannattaisi liimata näyttöpaneeliin kunnolla. Ilman liimaa se toimii kyllä täydellisesti suurimman osan ajasta, mutta välillä sekoilee, pahimmassa tapauksessa esimerkiksi kirjoittaa rivikaupalla roskaa kosketusnäppäimistöltä.

Puhelin vaati siis muutaman pisaran UV-valolla kovetettavaa kirkasta ja joustavaa liimaa, sitä samaa mömmöä millä alkuperäinenkin lasi oli kiinnitetty. No eikun tilaukseen Amazonista.

Lasi irti, pari pisaraa liimaa näyttöpaneeliin, lasi kiinni, ja auringonvaloon kovettumaan. Helppoa kuin heinänteko?

Tein tilauksen 29. huhtikuuta. Tuo liima ei kuitenkaan koskaan saapunut perille, ja olin jo lähes unohtanut koko asian - en ollut muistanut edes reklamoida sitä. 

Mutta hyvää kannattaa odottaa. Kaksi kuukautta tilauksesta sain lopulta kirjekuoren. Liima oli korvattu oheisella kirjeellä.

"Tullilaboratorion tutkimuksen mukaan aine kului tutkimuksissa."

Pitäisikö tässä olla huvittunut, pettynyt vaiko vihainen?

Olenko nyt siis virallisesti epäilty jostain lääkerikoksesta vai enkö ole? Tajusivatko nuo edes koskaan, että kyseessä ei ollut lääkeaine? Erikeepperilläkö se Samsung pitäisi liimata?

 

...

Jos oli syytä epäillä rikosta, niin käsittääkseni tullilla olisi ollut myös oikeus tarkistaa luottokorttimaksuni, ja he olisivat yhdellä tietopyynnöllä voineet tsekata Amazonista, mitä olin ostanut. 

Tullilla olisi ollut oikeus jopa ihan vain soittaa mulle ja kysyä, että mitäs tää tämmönen mömmö oikein on.

Sen sijaan tulli viivytti lähetystä pari kuukautta ja sitten tuhosi sen, ja perustelee tätä jollain lääkkeiden nettitilausohjeella ja ihme sanaleikillä.

Tarkoitukseni oli joskus blogata aiheesta "näin vaihdat Samsungin näytön lasin edullisesti ja kunnolla". Mutta kaipa tämä saa nyt kelvata.


Muokkaus:

Sain linkin tullin vahingonkorvausvaatimukseen, tästä voi olla hyötyä muillekin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Vain Suomessa: Tulli takavarikoi liiman, tuhoaa sen ja kertoo ohimennen, kuinka aine kului "tutkimuksissa". VMP.

Käyttäjän tiipou kuva
Teemu Havulinna

Perus-Tullisettiä. Lentoasemalla kun oli töissä, niin Tullin jäbät vain repivät random laukkuja auki (matkatavara-aulassa luonnollisesti, niin ei tarvitse selitellä matkustajille). Kyseltäessä että mikä meininki, niin ilmoitettiin että: Tullin satunnaistarkistushommia ja huolehtikaa omistanne.
Tietenkin laukut avattiin voimalla, myllättiin niin sekaisin kuin about mahdollista ja minkään lappusen tms. jättäminen laukkuun, siitä että Tulli on sen avannut, oli ihan turhaa.

Noista viranomaisista joita siellä pyöri, niin raja ja kytät olivat pääsääntöisesti ihan ok porukkaa, mutta tulli on kyllä väsähtänein virka-aseman väärinkäyttökopla.
Eihän ne yleensä jaksaneet tulla kopperostaan ulos edes silloin kun kopin vieressä joku sai sairaskohtauksen :D
Vartijat tai joku muu tavis hoitaa.
Mitäs sitä välittämään kun on viranomainen...

Kieltämättä harkitsin Tulli-uraa joskus, kun kaikista viranomaisista, sinne on heittämällä helpointa päästä, joten vaiva/valta -suhde on kohdillaan :)

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Kannatti valittaa Internetissä, heti mulle annettiin linkki Tullin vahingonkorvauslomakkeeseen. Tästä voi olla hyötyä muillekin:

http://www.tulli.fi/fi/yrityksille/sahkoinenasioin...

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Jotenkin tuli päähän sellainen huvittava kuva tullimiehistä/naisista nuuhkimassa/imppaamassa liimaa ja kyselemässä

Tullimies Erkki Y : Onko se liimaa
Tullimies Päivikki L : En tiedä mutta hyvin kolisee, ehkä jotain läääkettä
Päivystävä tullin esimies Urmas : Älä nyt omi sitä, anna minunkin haistella

Ei mutta joo
Onhan ne sellaisia höpönassuja

Itse painatin bändin demot ulkomailla
Tuli kutsu tullipostiin
Olisi pitänyt veroja maksaa tai leimata kaikki 500KPL leimalla jossa luki "Ei myyntiin - Näytekappale ja sen sitten tein

Hetkihän siinä meni leimaillessa mutta ei tarvinnut veroja maksaa

Seuraavan kerran kun painatan jotain ulkomailla annan sille levylle nimeksi Ei myyntiin Näytekappale

Jukka Mäkinen

Tämä on sitä suuresti kehuttua tavaroiden vapaata liikkumista Unionin sisällä. Kusetusta koko homma. VMP

Taisto Merilä

Eikö tulli yleensä kerro, minkä aineen takia tuotetta ei päästetä läpi – olkoonkin, että vain epäily näyttäisi riittävän? Harmi kuitenkin, jos lääketieteellinen läpimurto jäi tällä kertaa toteutumatta. ;)

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Tuotetta oli viisi millilitraa, ja se koostui lähinnä akrylaateista. Jos sitä olisi kemisti tutkinut, niin olisi ollut oitis selvää mistä on kyse.

Luulen että on korkeintaan jollain testausliuskoilla kokeiltu, ettei kyseessä ole mikään tunnettu "normaali" huumausaine.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Haittapuolia tulee siitä, kun kirjoittelee omalla nimellään nettiin huumepolitiikasta näkemyksiä. Nimet ovat ehkä tullin henkilörekisterissä, joka tietenkin on laiton, mutta koska kukaan ei tiedä julkisuudessa rekisteristä, niin ei siihen puututa.

Virhe on valvovien viranomaisten, jotka eivät tee yllätysiskua tullin tietokoneille, ja tarkista, käyttävätkö he laittomia henkilörekistereitä.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

En usko että noin tarkoituksellista työtä tekevät jaksavat perustaa jostain normaalien ihmisten nettikirjoittelusta.

Eiköhän se ole niin, että pistokokeessa käteen sattunut esine näyttää päällisin puolin mahdollisesti lääkeaineelta -> roskiin.

Erkki Joonala

No ilmankos, se liimahan toimitetaan lääkeruiskun näköisessä säiliössä (tulin vilkaisseeksi sitä amazon.de:n sivua)! Joku tullimies on siitä viisaasti päätellyt sen olevan jotakin huimausainetta. Ihan niinkuin mitään huimausainetta toimitettaisiin valmiina ruiskussa...

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Ystäväni tilasi ameriikasta pontiakkiinsa 2kpl käytettyjä etupuskurin listoja hintaan 15 taalaa kpl hinta sisälsi mahdolliset lähetys ja tullimaksut,
paketti juuttui tulliin koska tulli halusi mustien muovinpalasten todellisesta arvosta lisäselvityksen, kuten että onko 15 dollaria yksikkö vai kokonaishinta ja tarvittaessa muistaakseni 40 euron tullimaksun.

Ysätäväni ei jaksanut setviä asiaa sen enempää vaan halusi saada listat mahdollisimman äkkiä ja maksoi mainitun tullimaksun.

Tullimaksun maksamisen jälkeen Tulli kuukautta myöhemmin kirjeitse ilmoitti lähettäneensä suunnilleen kahteen kertaan maksetun paketin takaisin lähettäjälleen koska sitä ei oltu henkilökohtaisesti noudettu tullista heidän asiasta mitenkään ilmoittamatta jättämisestään huolimatta,

paketti kumminkin oli tilattu ja maksettu kirjeenä omaan postilaatikkoon noin 300km pohjoisemmaksi.

PS: Halutaan ostaa 2kpl ehjiä/korjauskelpoisia Pontiac Firebird vm.1988 etupuskurin muovilistoja.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Olen nyt tulostanut tarvittavat dokumentit, elikkäs tullin vahingonkorvauslomakkeen, Amazonin tilausvahvistuksen, sekä kopion tullin kirjeestä ja kirjekuoren merkinnöistä (joista muuten näkyy mm. lähettäjän nimi ja osoite).

Kattotaan mitä ne vastaa.

Käyttäjän JoelJoonatanKaartinen kuva
Joel Kaartinen

Joko tullilta on tullut vastaus?

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Ei vastausta vieläkään. Sen sijaan ne ilmeisesti ottivat "tutkittavaksi" toisenkin tilaamani liimatuubin, sillä sitä ei ole viikkojen odotuksella kuulunut.

Odottelen siis sekä korvausta edellisestä liimasta, että uutta samanlaista selityskirjettä.

Tuota liimaa sain kuitenkin lopulta tuttavan kautta, joka oli tilannut omansa Kiinasta saakka, joten näytön liimaaminen onnistui lopulta. :) Kaverin kännykkä ei enää kirjoittele itsekseen mitä sattuu.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Jos joku jonkun ihmeen kautta vielä seuraa tätä kirjoitusta, niin nyt täytyy kyllä päivittää hieman:

Ensinnäkin, sain nettiystävältä liimaa. Ja liiman kovettamiseen tarvittavan UV-valon. Lisäksi naapuri oli pudottanut kännykkänsä, joten sain sen lasin vaihdettua uudelleen, ja tällä kertaa liimattuakin. Aika ruma siitä tuli, mutta nyt ei enää sekoile kosketusnäppis.

Toiseksi, tilasin monta viikkoa sitten lisää liimaa Saksasta, Amazonin kautta. Ei ole tullut perille. Odotettavissa lienee siis toinen selittelykirje tullilta.

Kolmanneksi, tulli ei ole mitenkään reagoinut heille lähettämääni vaatimukseen, että kustantaisivat sen ensimmäisen liimaputkilon. Mutta onhan tässä vielä monta vuotta elämää jäljellä, ehkä ne vielä joskus...

Janne P Hukkinen

Jos tilaa kaksi tuubia kerralla, niin tulisiko toinen testauksesta läpi?

Toimituksen poiminnat