hautakangas Kyttäyksestä kannustamiseen, rötösherrat kuriin jne.

Vuodet vierivät, äänestäjät vaihtuvat

 • Kesän ensimmäinen Alppari, kivoja ihmisiä ja musiikkia
  Kesän ensimmäinen Alppari, kivoja ihmisiä ja musiikkia
 • Luottaisitko tällaiseen tyyppiin?
  Luottaisitko tällaiseen tyyppiin?
 • En oikeasti feissannut äänestäjiä tämännäköisenä
  En oikeasti feissannut äänestäjiä tämännäköisenä
 • Helsingin teltalla esiintyi kahden päivän aikana 11 ehdokastamme. Kuvassa viisi, kuvaaja kuudes
  Helsingin teltalla esiintyi kahden päivän aikana 11 ehdokastamme. Kuvassa viisi, kuvaaja kuudes
 • Fanit tekivät vaalijulisteista taidetta klubilla...
  Fanit tekivät vaalijulisteista taidetta klubilla...
 • "Älä nyt ainakaan tuota siihen teippaa"
  "Älä nyt ainakaan tuota siihen teippaa"
 • "No... okei."
  "No... okei."

"Oon halunnut äänestää sua 15-vuotiaasta saakka!"
"Ai? Kuinka vanha sä nyt sitten olet?"
"Kahdeksantoista!"

Lauantaina päätin kampanjointipäivän suuntaamalla Alppipuistoon, jossa järjestettiin kesän ensimmäinen musiikkitapahtuma. Piraattinuoret olivat kampanjoineet puistossa jo iltapäivällä, me muutama vanhus suuntasimme paikalle, kun keskustan vaaliteltta oli pakattu talteen. Morjestelin siinä vastaantulleita tuttuja, ja mainostin hipeille dekriminalisointialoitetta, kun kohtasin ylläkuvatun nuoren äänioikeutetun. 

Tuo oli ehkä kovin tunnustus, mitä olen tähän mennessä saanut. Veti kovin sanattomaksi. 


Kolme uutta äänestäjävuosikertaa

Olin ensimmäistä kertaa ehdolla reilut kolme vuotta sitten, eduskuntavaaleissa 2011. Tavoittelin muutamaa kymmentä ääntä, lähinnä kaveripiiristäni; sain yli kolmesataa ääntä, ja se kaveripiirikin laajeni muutamassa kuukaudessa melkoisesti. Kivaa tässä on ollut juonia ja järjestellä kaikenlaista, ajan kulumista ei ole edes huomannut.

Kuluneiden kolmen vuoden aikana on kuitenkin poistunut keskuudestamme reilusti yli 150 000 vanhaa äänestäjää. Noin saman verran uusia on tullut äänestysikään, ja parisenkymmentätuhatta saanut Suomen kansalaisuuden - heistäkin suurin osa nuoria. Plus vielä kaikki EU-maiden kansalaiset, jotka ovat viime vuosina muuttaneet Suomeen, ja äänestävät täällä.

Internetin käyttö on toki lisääntynyt kaikissa ikäluokissa, ja muidenkin kuin nuorten äänet saattavat hiljalleen valua aivan uusille puolueille ja ehdokkaille.

Vaaliteltalle tuli tuossa alkuviikosta vanhempi pariskunta, ja rouva kertoi saaneensa jonkun Hautakankaan ensimmäiseksi vaalikoneesta. Katsoi siinä minua hetken, hymyili kohteliaasti ja poistui vähin äänin. Tuli vähän vaivautunut vaikutelma. Että pitäisi ehkä edes joskus käyttää pukua, tai sitoa hiukset tai jotain.


...

Tämä eurovaali on ensimmäinen kerta, kun Piraattipuoluetta saa äänestää koko Suomessa. Tämä on suurin ja luotettavin mielipidemittaus mitä olemme koskaan teettäneet. 

Jos haluaisitte äänestää meitä, mutta luulette äänen menevän jotenkin hukkaan - ei, se ei mene hukkaan. Vaali ei ole mikään laukkakilpailu, eikä sen voittajaa äänestämällä saa vielä mitään. Paras lista, paras ehdokas, niin sitten saattaa saada jotain!

Ja kyllä, kannatan äänioikeusikärajan laskemista viiteentoista vuoteen kaikissa vaaleissa. Vaikka osa nuorista varjovaaleissa äänestääkin aivan satunnaisesti jotain Stubbia tai kuusysiä, saattaisi käyttäytyminen hyvin äkkiä muuttua, jos äänellä olisi edes se pieni todellinen vaikuttamisen mahdollisuus. 

...

En nyt ehdi juuri roikkua blogistelemassa, joten poikkeuksellisesti mainostan "nopeampaa" sosiaalista mediaa tälleen:

Twitter, johon postailen lähinnä kuvia ja linkkejä välillä 

Facebook, jossa olen melko aktiivinen ja täysin julkinen

Facebook-ehdokassivu, joka ehdokkaalla kai kannattaa olla jostain syystä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Onnea vaaleihin. Taidan joutua lantinheittoon äänestyskopissa. Piraateilla on niin monta hyvää ehdokasta, että on oikeasti vaikeaa valita se paras.

Toimituksen poiminnat