hautakangas Kyttäyksestä kannustamiseen, rötösherrat kuriin jne.

Vappumarssi kuin kuolonmarssi

Menin vappumarssille Helsingin keskustaan. Tarkoitukseni oli osallistua marssiin pinkin blokin - feminististen antirasistien kanssa. 

Kohtasin jotain, mitä en odottanut. Ensinnäkin anarkistinen musta blokki ja näille solidaarinen pinkki blokki eristettiin jo alusta lähtien - SAK:n järjestysmiehet tulivat häätämään heidät erilleen järjestäytyvästä kulkueesta. 

Tämän jälkeen kymmenet mellakkapoliisit piirittivät mustalippuiset. Jonkin aikaa piiritysringin sisällä seisoi myös meitä ulkopuolisia. Sitten poliisien kiila työntyi keskelle väkijoukkoa, ja useampi ihminen otettiin kiinni ilmeisen summamutikassa.

Joitain kuvia piiritysrenkaan sulkeutumisesta sekä poliiseista ottamassa kiinni ihmisiä:

Galleria 1
 

Tässä video yhdestä kiinniotosta:

 

Kun joitain oli pidätetty ja suurin osa lipuista takavarikoitu, poliisi ohjasi anarkistit marssimaan - aivan eri suuntaan kuin alkuperäinen vappukulkue:

Galleria 2

 

Marssin jälkeen ilmeisesti myös muita kuin anarkisteja oli ahdisteltu, lippuja särjetty sun muuta.

Mitä tässä oikein on taustalla?

Miksi poliisi lähettää tällaisen iskujoukon paimentamaan pientä mielenosoituskulkuetta?

Miksi tuollainen massapidätys? Autojen määrästä päätellen poliisi oli varautunut pidättämään pari bussilastillista mielenosoittajia. 

Odotan, että perjantaina Pasilassa on pienoinen kuhina tutkintapyyntöjen kanssa.

Silminnäkijänä voin todistaa, että en nähnyt kenenkään hyökkäävän poliisien kimppuun, tai muutenkaan provosoivan näitä. 

 

Kuvat ja videot otin itse Jollalla, paitsi tuon yhden kuvan minusta räppäsi anonyymi ystävä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Voimannäyttöä, harjoittelua ja pelottelua. Suomessa on vain n. 10 000 poliisia (raja -ja inttiväkeä saman verran) ja tietävät itsekin, ettei riitä mihinkään, jos aletaan maanlaajuisesti koettamaan vaihtoehdottomuuden pikaista purkamista.

Mikko Saarinen

Minusta mustapaidfoista tulee mieleen lähinnä natsien SS-joukot ja IKL. Punainen on aina ollut työväenliikkeen väri.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Alle viikko sitten suurmielenosoituksessa riitti, että poliisi hääti pahimmat "mellakoitsijat" pikku suihkauksella paprikaa. Sen jälkeen sai rauhanomainen meininki jatkua.

Tämänpäiväistä toimintaa voin kutsua vain järkyttäväksi ylilyönniksi. Eihän tuollaiselle ole mitään perusteita.

Saavatkohan poliisit suuretkin lisät palkkansa päälle, jos pyhäpäivänä "joutuvat" tämänkaltaiseen joukkojenhallintatehtävään?

Mikko Saarinen

Ehkä poliisit erehtyivät luulemaan mustapaitoja äärioikeistolaisiksi. Minäkin olisin voinut erehtyä. Miksi vasemmisto pukeutuu äärioikeiston väreihin?

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Natsitkin tai ainakin heidän suojaporukkansa pukeutui mustiin, olivat sentään kansallisia sosialisteja. Kyllä maailmaan värejä mahtuu, niin miksei yksi epävärikin eli musta.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Musta oli anarkismin väri jo ennen kuin "äärioikeistoa" oli edes keksitty.

Eihän vapautta ja demokratiaa rakastavien syndikalistien sopinut sekoittua esimerkiksi johonkin pelottaviin kommunisteihin tai sosialisteihin.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

"Alle viikko sitten suurmielenosoituksessa riitti, että poliisi hääti pahimmat "mellakoitsijat" pikku suihkauksella paprikaa. Sen jälkeen sai rauhanomainen meininki jatkua."

En oikein ymmärrä sinua, sillä vastaat koko ajan omiin uteluihisi. Alle viikko sittten järjestetty "suurmielenosoitus", jossa on tarvittu kaasusumutettakin riittää kyllä virkavallan toiminnan terävöittämiseen ja vahvistamiseen.

Etenkin, kun kyseessä on kansallinen vapaapäivä ja sen ohessa järjestettävää tapahtumaa koko perheelle. Ei siis vain yksinomaan mielenosoitus sen itsensä vuoksi vaan koko kansan juhlapäivän yhteyteen järjestetty tilaisuus.

Sitäkään en ymmärrä, että miksi ihmisten pitäisi saada mellakoida rauhassa ja keskeyttämättä keskellä kaupunkia. Menkööt anarkistit metsään potkimaan puita, jos oikein paljon kiristää pipoa.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Kukaan tuolla ei mellakoinut, paitsi poliisit vähäsen.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Tunnelmahan on kuin jalkapallo-otteluissa... tosin "kuole/kusipää-tuomari" jne. huudot ovat vaihtuneet "kusipää-kyttä" jne. huutoihin.... poliisina taitaa olla mukava fiilis noissakin tilanteissa, kun ei voi mitään tehdä ainakaan oikein.......

Melko rauhallisesti poliisit antoivat kaikkien kuvailla kännykkäkameroillaan tuossa.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Kai itsekin huutaisit, jos kavereitasi paiskottaisiin maahan ja raahattaisiin maijaan ilman että nämä edes tekivät mitään?

Jos ihminen tekee jotain laillista yleisellä paikalla, niin ei siihen pitäisi liiemmin tarvita poliiseja edes vartioimaan. Tässä tapauksessa järjestys säilyi tarkalleen siihen saakka, kun poliisiketju rynni väkijoukkoon.

Täytyy olla kiitollinen kaikista paikalla olleista kameroista, ne ehkä hillitsivät voimatoimia.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

En mä oikein huutaisi poliisille kuolemaa kovin helposti.... en jalkapallokentilläkään ole koskaan ymmärtänyt mm. seuraavia huutoja:

"Kuole erotuomari/(tai joku pelaaja)!"

"Saatanan #¤"#¤"#¤"#¤ kuole!!!"

"#¤"#¤"¤ (lisää tähän oma "jalkapallokommenttisi" #¤"#¤"#¤"

Yksi syy miksen enää jalkapallomatseissa pahemmin jaksakaan käydä....

Kyllä minä tunteella elän esim. Suomi-Ruotsi otteluissa on sitten mikä laji tahansa... mutten silloinkaan vaivaudu loukkaamaan enää vastapuolta (tai vielä pahempaa)... vähän turhan teini-meininkiä moinen.

Virkavalta voi syyllistyä toki pahimmillaan mihin vain... harvemmin tosin Suomessa kuin muualla... tilannekohtaista toimintaa sitten, mutten usko että "kyttä on natsisika" -huudot esim. pahemmin useissa paikoissa auttavat ;)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Johtunee lähinnä siitä että Suomessakin on alkaneet enemmistöt jotka ovat siis vähemmistöjä oikeuksissaan (työttömät,pienituloiset,osa-aika työntekijät,pätkätyöläiset,perheet joilta on huostaanotettu lapset,sairaat,vammaiset,vanhukset) julkisuudessa ja kansalaisaloitteissa,adresseissa vaatimaan ihmisoikeuksia,lakien noudattamista,ihmisarvoa,tasa-arvoa,lasten oikeuksia jne.

Nyt se alkaa toteutumaan Suomessakin että poliisien lisäksi on armeija panssareineen jokaisessa "mielenosoituksessa" mukana,varuiksi.Nämä ihmiset leimataan milloin miksikin poliittiseksi ryhmittymäksi,ellei jopa terroristeiksi.Tokihan media julkaisee ja uutisoi sovitulla tyylillä.Kellä manit sillä valta,ja manit sekä valta omistaa median ja politiikot.Lain käyttäjät ja tuomioin jakajat ovat taas sisäpiirien omaa väkeä.

Suomessa on vasta alkamassa se aikakausi jolloin ihmiset vangitaan jopa julkisesti "varoiksi", johtaa siihen että kohta voidaan vangita (on ikävä kyllä jo tapahtunutkin)mies tai nainen kadulta tai kotoaan,ilman sen kummempaa syytä.Aina voidaan syyt kirjata "myöhemmin"
Ensin hutkitaan ,sitten tutkitaan.

Mielipidevanki.Näyttävä osoitus kansalaisille ettei parane nousta "kapinaan"tahi olla erimieltä.Nyt ollaan pääsemässä Suomessakin malliin,pampulla takaraivoon ja epäilyksestä linnaan.Tämä oli odotettavissakin ,näinhän toimitaan jo muuallakin euroopassa.En tiedä sitten onko nyt hyvä mieli(päättäjillä) kun Suomikin pääsee kurjistumisensa avulla samaan kastiin.

Seuraavaksi kielletään mielenosoitukset lailla.Ei parane tyytymättömyyttä näkyä kuten ei leipäjonoja asuntojen nurkilla,alenevat hinnat kämpistä.

Käyttäjän PekkaSavolainen kuva
Pekka Savolainen

Suomessa Puolustusvoimat ei itse osallistu toimijana normaalilainsäädännön vallitessa sisäiseen järjestyksenpitoon, virka-apua sen sijaan voidaan antaa, esim. panssaroituja ajoneuvoja poliisin käyttöön. Jos virka-apu on henkilökuntaa tai varusmiehiä, ei näitä saa käyttää virkavastuullisissa poliisitehtävissä, sen sijaan esim. kadonneen henkilön etsinnässä kyllä. Poliisin pitäisi olla puolueeton toimija, asevelvollisuusarmeijan tulee olla sitä myös aidosti ainakin ulospäin. Ammattisotilaiden poliittinen toiminta on virassa- tai toimessaoloaikana kielletty.

Sen sijaan Raja, joka on selkeästi sotilasorganisaatio, on Sisäministeriön alainen toimija, ja sen nyrkki taas 1992 perustetut valmiusjoukkueet, jotka on mobilisoitavissa vajaassa tunnissa, ja voivat liikkua myös ilmakuljetteisina. Joukkueiden varuste- ja koulutustaso on korkeampi kuin poliisin erikoisryhmä Karhun, ja kyseessä ovat Karhun lailla vapaaehtoiset, mutta poliisin sijasta sotilaskoulutuksen saaneet, aktiivipalveluksessa olevat ammattilaiset.

"Valmiusjoukkueet on varustettu ja ne ovat varautuneet toimimaan Rajavartiolaitoksen vaativimmissa rajaturvallisuustehtävissä koko valtakunnan alueella. Lisäksi joukkueet ovat tarvittaessa varautuneet tukemaan sisäisen turvallisuuden erityistilanteissa poliisia. Valmiusjoukkueet toimivat kaikissa tilanteissa paikallisen kenttä- tai tilannejohdon alaisuudessa. (Eli tosipaikan tullen Valmarit alistetaan poliisille).

Valmiusjoukkueisiin hakeudutaan vapaaehtoisesti. Peruskurssille pääsyvaatimuksena ovat rajavartiomiehen peruskoulutus, hyvä fyysinen kunto, hyvä paineensietokyky sekä yhteistyökyky."

Rajan henkilökuntaa käytettiin Smash Asemissa 2006, mutta tuolloin kyseessä olivat lähinnä H:gin satamien Rajan henkilöstöön kuuluvat, eivät Valmarit.

(kuva)

http://img100.imageshack.us/img100/1420/rajabg0.jpg

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Ok.Asia on harvinaisen selvä.

Anitta Kiviranta

Täälläkin ilmoittautuu silminnäkijä: Pidätykset olivat täysin perustelemattomia - pidätetyt eivät tehneet mitään tai uhanneet ketään ja mielenosoituslippujen käyttäminen pidätysten tekosyynö oli täysin absurdia. Itse tulin osallistumasn marssiin anarkistisen rumpuryhmän blokissa, koska siinä on aina paras meininki. Rumpuryhmä (kuten kyllä pinkkiblokki ja mustablokkikin) ovat aina ennen olleet vappumarssille tervetulleita ja käyttäytyneet hyvin. Poliisin käytös oli täysin perusteetonta ja karkuun marssineen vasemmiston etujoukon solidaarisuuden puute todella noloa. Samaa vasemmistolaista liikettähän tässä ollaan kaikki - vai ollaanko?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ihan mielenkiinnosta vain kun en mielenosoituksiin ole osallistunut....... mitä ihmettä tuon eh, "vasemmiston etujoukon" olisi pitänyt tehdä? Poliisin vastustaminen voimatoimin vai mitä ihmettä kaipasit... vähän hakusessa on mitä ajat takaa.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Minulle ainakin on vakuuteltu, ettei vasemmisto halua olla radikaalianarkofeministiseksuaali-ääri-ihmisten kanssa tekemisissä, enkä suoranaisesti ihmettele. Poliisien voimankäyttö ilman mitään provokaatiota kuulostaa oudolta ja ilman muuta perusteettomalta - kerrottekohan ihan koko totuutta?

Sen verran, mitä minä olen näitä marsseja ja mielenosoituksia eri medioista todistanut (ei huvita mennä paikan päälle ihan oman terveyteni nimissä), säestää menoa ainainen "kytät vitun fasisteja natseja" -mölyäminen sekä erinäisen irtaimiston heittely.

Lisäksi anarkistit ovat kautta Euroopan kuuluneet väkivaltaisten ääriryhmien joukkoon jo ihan määritelmällisestikin - kiitos empirian -, joten poliisivoimien läsnäolo sivullisten sekä julkisen irtaimiston turvallisuuden ja koskemattomuuden turvaamiseksi oli enemmän kuin perusteltua.

Moista jengiä ei työväen vappumarssilla kaivata aiheuttamassa turvattomuuden tunnetta meuhkaamisellaan ja siksi en siis tosiaankaan ihmettele, miksi SAK:n väki ja muu vasemmisto halusivat mieluummin ottaa etäisyyttä.

Ei tämä tämän hankalampaa ole moisen tilanteen arviointi, jos riisuu mitkä lie antikapitalistiset, yhteiskuntavihamieliset mustapinkit silmälasit nokaltaan.

Tosin, edelleen, mikäli joka anarkomarko piti suunsa supussa ja lipputangot (joiden toiset päät oli vuoltu jostain kummasta sattuman oikusta teräviksi) piilossa, on poliisin toimintaa hankalampi perustella.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Ville, olet nyt nähnyt nyt pari mielenosoitusta peräjälkeen,
niissä on näköjään eroja. Onko niin että henki on toinen ja
puolustusta on vahvenettu, vähän panee jännittämään tulevaa.

Mitä muuten tykkäät Jollasta?

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Itse mielenosoituksen henki oli rauhallisempi ja rauhanomaisempi kuin viikon takaisessa. Ehkä vihaisemmat ihmiset olivat liian krapulassa tullakseen paikalle ihan noin aamutuimaan.

En tiedä mitä poliisi tarkalleen ottaen oli odottanut, vai käytettiinkö tuossa vain tilaisuutta hyväksi "joukkojenhallinnan" harjoitteluun.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Jollasta: Hyvä ja nopea käyttöliittymä. Kamera on OK minun tarpeisiini. Appeja on sopivan vähän (vaikka Android-sovelluskaupasta saisi niitä koko luurin tukkoon, tykkään pitää omani "puhtaana").

Erityisesti pidän siitä, että laite on käytännössä Linux-purkki, eikä käyttäjää estetä tonkimasta sitä.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Ja sen muuten sanon, että oma käsitykseni suomalaisesta AY-liikkeestä vain vahvistuu (ja synkkenee).

Itselleni pinkki blokki sopi juuri siksi, että se EI edusta mitään valtaapitävää työmarkkinajärjestöä demareineen ja kommunisteineen - mutta eipä sitten kelvattu edes marssille mukaan!

Poliisin mukaan nimenomaan marssin järjestäjät olivat pyytäneet anarkistien eristämistä, vaikka aiempina vuosina ei ole ollut mitään ongelmia.

Ongelmia tuli toki lopulta vasemmistonuorillekin, tosin kuulemma vasta Hakaniemessä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Poliisin mukaan nimenomaan marssin järjestäjät olivat pyytäneet anarkistien eristämistä, vaikka aiempina vuosina ei ole ollut mitään ongelmia."

Heh, mitäs sitten marssitte niiden mukana, jotka eivät teitä edes kaipaa, vaan lähinnä haluavat teidät huit hiiteen omia asioitaan häiritsemästä.....? Kuulostaa jokseenkin oudolta.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Ei ollut kukaan kertonut etukäteen, että tänä vuonna ei anarkisteja kaivata.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #23

Ehkäpä "true" vasemmistolaiset eivät halunneet näitä naamioituja mukaan muistaen, mitä Tampereella saivat aikaan itsenäisyyspäivänä?

Eivätkä varmasti poliisitkaan halunneet tilanteen mahdollista eskaloitumista.

Tietysti ikävää, että marssi meni pieleen.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Tarvitseeko itsenäisyyspäivän jälkeen ihmetellä, että teroitetun lippukepein varustautuneet anarkistit aiheuttavat varotoimia...

Aija Lehtoranta

"Ulkopuoliset" "Silminnäkijä" "Todistaja" ,,

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Poliisi ja SAK:n järjestysmiehet toimivat oikein!

Ko. takavarikoidut esineet olivat lipuiksi naamioituja aseita. Lippujen ns. salot olivat toisesta päästä teräviksi teroitettuja.

http://yle.fi/uutiset/poliisi_otti_kiinni_10_miele...

Susanna Kaukinen

Kiitos Ville tästä raportista, itse olen noista Nyt Saa Riittää -järjestelyistä sen verran väsynyt, että Vappu jäi ikävä kyllä väliin. Oma tarkoitukseni oli osallistua Tampereen miekkariin, jossa oli aivan samanlainen kohtuuton repressio.

Kirjoitin lipputakavarikoista juuri näin...

Poliisin lippuvainot fasismia
=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Joku Facebookin puolella epäili, että poliisi olisi tänään Helsingissä etsinyt nimenomaan eilisiä tamperelaisia.

Olisiko kyseessä ollut sama kourallinen ihmisiä, joka järjesti myös sen välikohtauksen viikko sitten miekkarissa? Olemus vaatteista lippuihin oli kovin samanlainen, naamat visusti piilossa huivien ja aurinkolasien takana. Tosin kepit olivat tällä kertaa ohuempia.

Kourallinen lyhyitä nuoria tyyppejä, jotka eivät juuri kommunikoineet - vaikuttivat vähän ulkopuolisilta jopa muiden mustalippuisten keskellä.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Tuossa toinen reportaasi, Twitter-lainauksista näkeekin kätsästi tilanteen etenemistä ja osallistujien tunnelmia:

http://www.vallankumous.org/blogi/2014/05/01/vappu...

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Huolestuttavalta näyttää. Poliisin provosoiva toiminta on ennenkuulumatonta - pitää mennä kauas takaisin historiaan havaitakseen samanlaisia ilmiöitä.

Poliisi oli pitkään kaikkien kansanryhmien arvostama järjestyksenvalvoja, mutta viime aikoina se näyttää taantuneen entistä enemmän poliittisen vallan takaajaksi ja luokkapoliisiksi. Viimeksi näin on tapahtunut kaiketi 1960-luvulla, sillä sen jälkeen mieltä on saanut osoittaa Suomessa ilman ennakkosensuuria.

Kunnes saavumme nykyaikaan...

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Helsingissä poliisi on pitkään suhtautunut todella mukavasti erilaisiin mielenosoituksiin. Smash Asemin jälkeen ei ole tietääkseni sattunut mitään tämän mittaluokan "voimankäyttötilanteita", joissa olisi ihmisiä piiritetty poliisiketjujen väliin.

Tosin olivatko poliisit edes Helsingistä, ei kai täältä edes irtoaisi noin suurta joukkoa yhtä vappumarssia varten?

Mikko Saarinen

Ketä niitä keihäillä oli tarkoitus pitää? Poliisiako?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Entä jos ne oli varoiksi mukana,jos pitää puolustautua poliisin mielivallalta?

Tai mitä jos nämä tietävät ihmisoikeutensa,mutta tietävät myös sen ettei poliisi kunnioita heidän oikeuksiaan?

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Kertokaa joku, olkaa kilttejä, että kuinka poliisi näissä tilanteissa oikein provosoi? Pukeutumalla Darth Vaderin näköisiksi, kuten joku tuolla ylempänä arveli, vai? Intuitioni kertoo, että provokaatiot singahtelivat tykkänään toiselta osapuolelta.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

No vaikkapa vain repimällä lippuja mielenosoittajilta tekosyiden varjolla ja pidättämällä heistä joitain summamutikassa omasta mielestään "mahdollisten" mellakoinnin vuoksi.

Yksinkertaisesti siis: poliisi rajoitti laillista kokoontumisvapautta mielivaltaisin keinoin.

Käyttäjän amgs kuva

Ville, jotenkin kummastuttaa ammattiyhdistysliikkeen asennetta muita mielenosoittajia kohtaan. Jokainen saa osoittaa mieltä. Ymmärtäisin, jos poliisi harkintansa mukaan näki tarpeelliseksi siirtää anarkisteja pois, mutta toisen mielenosoittajaryhmän pyynnöstä, se on jotenkin erikoista.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Näissä keihäissä on oikein metalliset terävät kärjet: http://www.esaimaa.fi/f/c/c0/big_16622219.jpg

Missä poliisit?

Tämän anarkistin astaloa ei katkaistu, ilmeisesti Venäjällä on vapaampaa: http://img.yle.fi/urheilu/suurtapahtumat/sotshi_20...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Linkkaamissasi kuvissa on varmastikin vastuuhenkilöt tiedossa. Arvelisin, että jos naamioitu mustiin pukeutunut kööri tulisi omine keihäineen "seurueeseen" mukaan niin ainakin jälkimmäisessä kuvassa "vapaampi toiminta" saattaisi ilmentyä "yllättävänä rajoituksena". Ensimmäisen kuvan kaltaisessa tilaisuudessa harvoin näkee naamioporukoita - toivottavasti siihen ei tulekaan muutosta.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Poliisin toiminta vaikuttaa kaikkiaan hävyttömältä. Jos me tämän hyväksymme kyllä me ollaan menossa täyteen poliisivaltioon.

Tämä on ihan tyypillistä valtion organisaation toimintaa. Jälkikäteen aletaan keksimään perusteluita toimille.

Toivottavasti tästä tehdään rikosilmoituksia. Todistajia on paikalla varmasti tarpeeksi.

Robert Laine

Sanoisin mieluummin että toivottavasti nämä väkivaltaiset mielenosoitukset saisivat loppua. Jokaisessa syytetään pelkästään poliisia, ja jokaisessa kuitenkin selviää kuka oikeasti aloitti. Yleensä pieni ryhmä anarkistejä. Mikäli muut eivät pysty pitämään tämä ryhmä aisoissa on poliisin pakko ryhtyä toimintaan. Tämä valitettavan usein herättää paheksuntaa muille, jolloin nämäkin alkaa vastustaa poliisejä, ja otetaan kiinni.

Kun katsoo vaalenpunaisista silmälasien läpi, ei yleensä huomaa koko kuvaa. Yleensä ääriryhmillä ja juuri anarkisteillä on suppeampi maailmankuva, ja on vaikampaa nähädä oman nenän pidemmälle. Aina sellainen tunne että poliisi provosoi, eikä ainakaan itse tee mitään väärin.

Onneksi tässä maassa on vielä SELKEÄ enemmistö joka pitää poliisen puolta, ja tällä tavalla suojaa esim paikalla olevat lapsiperheet (Tampereen mellakan mittaisita) mellakoista ja vaaroista. Rauhanomainen marssihan sen pitäisi olla, ja viimeiset anarkistien marssit ovat olleet kaikkea muuta kun rauhanomaisia.

Käyttäjän ErkkiKelloniemi kuva
Erkki Kelloniemi

Mystinen joukko nämä anarkistit. Olisi hyvä, selvittää ketä nämä poliisin kiinniottamat oikein ovat. Jou viittasi edellä,, että näyttivät samoilta tyypeiltä, jotka järjestivät rähinää suurmielensoituksessa. Ettei vain olisi poliisin omia...Ennen järjestettiin mielenosoituksia ja niissä oli omat järjestysmiehet. Olisko sellaisen kaartin perustaminen paikallaan nyt tulevia tapahtumia ajatellen...

Käyttäjän PekkaSavolainen kuva
Pekka Savolainen

Luulen, että valtakunnallinen yleisohje tuli poliisihallituksesta, sen verran yhteneväiset käytännöt eri puolila maata olivat, ja vaikeneminen esim. lippujen tuhoamisen ja takavarikoinin syistä kertovat omaa kieltään.
Lippujen takavarikointi sekä tapahtumissa, että etu- ja jälkikäteen ja tankojen tuhoaminen "kaiken varalta" oli selkeästi lainvastainen toimi Kokoontumislain 23§:n toisen mom. perusteella, vaikka lippukepit katsottaisiinkin kielletyiksi esineiksi (kyseessä on tilaisuuden ohjelmassa tarvittava väline).

Kokoontumislaki

23 §
Kielletyt esineet ja aineet

Yleisessä kokouksessa tai yleisötilaisuudessa taikka niiden välittömässä läheisyydessä ei saa pitää hallussa ampuma-asetta, räjähdysainetta, teräasetta tai muuta sellaista esinettä tai ainetta, jota on perusteltua aihetta epäillä voitavan käyttää henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen tekemiseen.

Mitä 1 momentissa säädetään, ei koske viran tai tehtävän vuoksi tarpeellista tai virkapukuun kuuluvaa aseistusta eikä tilaisuuden ohjelmassa tai urheilukilpailuissa tarvittavia esineitä tai aineita.

Anna Kontula tekee poliisin toimista kysymyksen sisäministerille, ja vastauksen tulee mielestäni sisältää myös tieto siitä, mistä valtakunnallinen ohjeistus annettiin.

Robert Laine

Tulkintakysymys. Lopullinen tulkinta tekee tuomari, ja tässä tapauksessa tuomari luultavasti ei pidä keihästä tilaisuuden ohjelmassa tarvittava esinettä.

Mikäli tangot eivät olisi teräviä, niin kuin ne yleensä eivät ole, niitten takavarikointi olisi ehkä voinut olla kyseenalaista, riippuen miten niitä käytettiin, muutenkin minkä näköisiä jne. Nyt eivät olleet normaalin lipputangon mukaisia, eikä tämänmuotoisia tarvittavia ohjelmassa, jolloin käsitykseni mukaan 23§ toinen momentti eivät tässä tapauksessa ole pätevä, vaan ensimmäinen momentti jää voimaan. Jolloin poliisilla, ei vaan ole oikeus poistaa nämä, vaan myös velvollisuus.

Esimerkiksi, et saa ottaa AK-47, laittaa siihen kiinni lippu, ja väittää että tämä ei ole ase vaan lipputanko. :)

Käyttäjän PekkaSavolainen kuva
Pekka Savolainen

Esim. Vasemmistonuorten lipputangot palvelivat samassa tehtävässään yli 30 vuotta ennen kuin pahat pojat ne rikkoivat, kun niitä oltiin siirtämässä palkatun yrittäjän autoon tapahtuman jo päätyttyä, samalla otettiin kiinni myös järjestyksenvalvojana toiminut, autoa kuljettanut yrittäjä, palkattu DJ ja tämän sinänsä täysin sivullinen puoliso.

"Etelä-Suomen Vasemmistonuoret tilasi yhtiöltämme logiistiikkapalveluita vappumarssille, ja lisäksi toimin tilaisuudessa vapputoimikunnan asettamana kortillisena järjestyksenvalvojana. Tästä vapusta tuli kohdaltani ikimuistoinen.

Rauhallisesti sujuneen vappumarssin päätyttyä pysäköin kulkueen saundiauton Hakaniemen torin viereen, jossa sijaitsee myös Helsingin Vasemmiston varastotila. Auton takaosassa kulki ylimääräiset liput ja koska kulkue oli ohi, keräsimme autoon tavaroita varastoon kuskaamista varten.
Valmistautuessamme palauttamaan PA-kamoja ja kuljettamaan muonatarpeita illan juhliin tulikin suunnitelmiin yllättävä muutos, kun poliisi yllättäen ottikin kiinni sekä minut että autossa kamojaan pakkaavan DJ:n - puhumattakaan DJ:n vaimosta, joka oli tullut miestään vastaan.
Poliisi takavarikoi liput, ja katkoi lippujen varret. Syy tähän oli kyselyni mukaan se, että lippujen varsia voi käyttää astaloina. Kisahallin putkassa minulta otettiin haltuun myös järjestyksenvalvojakortti - joka myös pistettiin katkolle. Päätöksestä voi kuulemma valittaa. Pyysin kaikkia asiaan liittyviä asiakirjoja perusteluineen mukaani, mutta ne pitää erikseen tilata osoitteesta

asiakirjatilaus.helsinki@poliisi.fi.

Poliisi kehotti ensi vuonna ripustamaan liput "johonkin", mitä ei voi käyttää aseena."

Tuomari joutuu tyytymään suulliseen todisteluun, kun poliisi tuhosi todistusaineiston katkomalla kepit ja heittelemällä palaset sinne sun tänne. Liki 30:n vuoden kokemuksella turva-alalta "astaloiksi" teroitettuja en henkilökohtaisesti nähnyt ainoatakaan, "puhallusputket" ilmeisesti tarkoittivat muovisia sähköjohtojen suojaputkia. Jos niissäkään ei lippua saa kantaa, marssitaanko jatkossa ruokalaput kaulassa? Ripustetaan liput karhulankaan?

Ilmeisesti seuraavalla kerralla, kun käyn ostamassa rautakaupasta pihaharjaan varren (astalon), on minun tehtävä ajoissa lupapyyntö poliisille ainakin a)varren siirtämisestä myymälästä ajoneuvoon, b)ajoneuvon käyttämisestä julkisessa liikenteessä astalon siirtoon tontilleni. Sinänsä tietysti myös astalon käsittely myymälässä, joka katsotaan julkiseksi tilaksi, saattaa jo poikia putkareissun ja rangaistuksen.

Oletan, että kuljetusoperaatio, jos siihen nyt ylipäänsä luvan saa, vaatii ainakin saattoauton eteen ja taakse, virkamiehille asianmukaisen varustuksen ja TePo-poliisin ja pommikoiran tarkastamaan, että en ole samalla kauppareissulla kätkenyt harjanvarteen lannoitteita ;-)

Jos aidosti astalolla haluaa varustautua, sellainen kulkee taskussa (esim. teräketju) tai takinhihassa (metrinen, viisikiloinen rautatanko). En toki kehota ketään moisilla varustautumaan, niiden hallussapito julkisella paikalla on Järjestyslain vastainen rikkomus, kuten myös häiritsevä pissaaminen.

"Virtsaaminen ja ulostaminen yleisellä paikalla siten, että siitä aiheutuu häiriötä yleiselle järjestykselle tai vaaraa terveydelle, on kielletty."

Järjestyslaki on ollut hyvä työkalu ja sillä yhtenäistettiin kirjavat käytännöt valtakunnallisiksi, ja siksi sitä ei soisi ehdoin tahdoin käytettävän sinänsä tarkoituksensa vastaisesti; poliisin toiminta aiheutti aidosti vaaraa täysin sivullisille ihmisille.

Käyttäjän PekkaSavolainen kuva
Pekka Savolainen

Jostain syystä pinkki blokki sai nyt mustan ohella erityiskohtelun. Tämän lipun sinänsä täysin sattumanvaraiselta näyttäneeseen ryöstöön tarvittiin viisi kohtuullisesti varustettua poliisimiestä;

(kuva)

http://tinyurl.com/osh3qp7

Robert Laine

En kyllä ymmärrä tätä kohua tästä, viedosta ei selviää juurikaan mitään, koska ei nähdä mitä tapahtuu ennen. Poliisi on hyvin rauhallinen, vaikkakin useita ihmisiä tunkeutuu niitä kohtaan, ja yrittää päästä läpi? Eivät piittää kehotuksista, jolloin syyllistyvät lain mukaan jo siinä virkavallan vastustamiseen ja kiinnioton peruste on jo täyttynyt.

Mutta kertokaa toki, tai näyttäkää joku leikaamaton viedo, missä poliisi mielivaltaisesti ottaa jonkun kiinni? Tällaista en ole vielä nähnyt. Olen kyllä useita "todistajia" nähnyt kaiken maailman foorumeillä, mutta kunnes muita todisteita on, luotan kokemukseni perusteella tässä vaiheessa enemmän poliiseihin kun anrakisteihin.

Mutta, kuten olen sanonut, todistakaan minun olevani väärässä.

Kiitos!

Käyttäjän PekkaSavolainen kuva
Pekka Savolainen

Ihmisryhmän blokkaaminen (kävellään kaikessa rauhassa ja otetaan asemat) ei ole millään tapaa näyttävä tai huomiota herättävä suoritus, mutta se ja blokista ulospyrkivän kiinniotto ilman kehotusta tai käskyä pysähtyä, saati syyn ilmoittamista (nämä veijarit ovat blokkausvaiheessa hyvin hiljaista porukkaa, ylimääräistä huomiota ei haluta) yleisellä paikalla ilman välitöntä syytä, vain potentiaaliseen epäilyyn, jos siihenkään perustuen on hyvin erikoinen menettelytapa mekäläisessä kulttuurissa, ja viimeksi tätä nähtiin Smash Asemissa 2006, ja oikeutta käytiin sitten pidemmän kaavan mukaan.
Blokkaaminen on meikäläisen JouHan perinteinen taktiikka, mutta tähän saakka sille (Smash Asemia lukuunottamatta) on yleensä löytynyt ainakin jollain tapaa perusteltavissa oleva syy kohteen toiminnasta ja käytöksestä. Nyt tuo sinänsä varsin oleellinen tekijä puuttui.

Meikäläinen oikeudenkäyttö lähtee syyttömyysolettamasta, ja jos ollaan tilanteessa, jossa julkisella paikalla olevan on osoitettava se, että ei aio syyllistyä moitittavaan menettelyyn, jotakin on liikahtanut pahasti väärään suuntaan.

Oikeastaan ainoa asia, jota poliisi voi julkisella paikalla, jossa oleskelu on sallittu, ilman rikosepäilyä tai päällä olevaa hakua laillisesti vaatia, on henkilöllisyyden todistaminen.
Tämän poliisi olisi voinut tehdä nytkin, ja kun henkkarin esittämisen lisäksi sitä on voitava myös verrata nassuun, sen sijaan, että kansalaisia otettiin kiinni täysin sattumanvaraisesti, toimi olisi voitu kohdistaa henkilöihin, joita epäillään rikoksesta, mikäli näiden henkilöllisyys poliisin tiedossa on ja jotakuta ylipäänsä jostakin epäillään.

Smash Asemisssa 2006 Helsingin apulaispoliisipäällikkö Jari Liukku perusteli poliisin toimintaa saarron jälkeen piiritetyiksi joutuneiden "astaloilla", joilla hän ilmeisesti viittasi poliisin valokuvaan, joka sisälsi neljä metalliputkea, mattoveitsen, spraykannun, pesäpallomailan ja ketjuja. Dongzhou-koalitio kommentoi väitteitä astaloista mellakkayrityksen todisteina toteamalla: "käsityksemme mukaan tällainen arsenaali ei riitä mellakan järjestämiseen".

Apulaisoikeusasiamies Jukka Lindstedt ilmoitti tutkivansa poliisin toimet saatuaan niistä kymmeniä kanteluja. Hänen marraskuussa 2007 tekemänsä ratkaisun mukaan poliisi menettelikin osin lainvastaisesti. Hänen mukaansa eniten aihetta arvosteluun antoivat eräät kiinniotot ja kiinniotettujen osin nöyryyttävä kohtelu. Kahdessa tapauksessa hän antoi huomautuksen ylikonstaapelille ja Helsingin poliisilaitokselle perusteettomasta kiinniotosta. Sen sijaan mielenosoituksen keskeyttäminen oli apulaisoikeusasiamiehen mukaan lainmukaista, mutta sen toteuttamistapa oli laajuudeltaan ja kestoltaan ongelmallinen. Osan saamistaan kanteluista (koskien väitteitä poliisin liiallisesta voimankäytöstä) apulaisoikeusasiamies siirsi kihlakunnansyyttäjän arvioitaviksi.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio ilmaisi huolensa kansalaisten tietosuojasta. Hän ilmoitti selvittävänsä teknisen valvonnan kohdistumista henkilöihin, "joilla ei ollut mitään tekemistä koko tapahtuman kanssa".

http://www.youtube.com/watch?v=PENkTqLxPBM

Toimituksen poiminnat