hautakangas Kyttäyksestä kannustamiseen, rötösherrat kuriin jne.

Kortit kuivumaan

Tiesin, että typerä tapani vahingoitti minua ja ihmisiä ympärilläni. Vaikka miten vähän, niin vahingoitti silti. Jo vuosia olin yrittänyt sen lopettaa, mutta jotenkin aina ahneus tai laiskuus voitti. Tein asioita, joita periaatteessa vastustin - edistin yksityisyyden nävertämistä ja ihmisten seurantaa, sekä suuryritysten paljolti näkymätöntä valtaa, vaikka olisin voinut valita toisinkin.

Parhaimmillaan onnistuin pitämään muutaman päivän taukoja, kunnes taas unohdin nostaa käteistä, ja jouduin kaivamaan Visa Debitin esiin. Ja miksipä sitten en olisi kaivanut esiin myös S-etukorttia, kun kerran siitä bonustakin maksettiin. Olihan ostotapahtumani jo tallennettu pankkikortin kautta, ja kaupan tietokannoista joka tapauksessa yhdistettävissä minuun.

 

...

Mitä siitä, että korttimaksu oli sirukorttien ja päätteiden myötä muuttunut jo yhtä hitaaksi, tai hitaammaksi, kuin käteisellä maksaminen. 

Mitä siitä, että joka ainoa korttitapahtuma tuotti kustannusta pahimmillaan useita prosentteja kauppahinnasta, ja että tuo kustannus siirrettiin suoraan kuluttajahintoihin - myös käteisellä maksavien haitaksi? 

Mitä siitä, että "etukortti" ohjasi minut tekemään lähes kaikki ostokseni saman ketjun kaupoissa, ja bonukset lähinnä vain vaikeuttivat hintavertailujen tekemistä?

Mitä siitä, että osallistuessani tuohon typerään toimintaan, heikensin käteisen asemaa ja yleistä anonymiteettiä, ja vähintään esimerkillä saatoin rohkaista muita tekemään samoin?

Ja entäpä sitten se, että halveksin sydämeni pohjasta Visan ja Mastercardin kaltaisia globaaleja verenimijäfirmoja, joiden päästäminen monopoliasemaan Euroopassa oli mielestäni kolossaalinen virhe?

Wikileaksin paljastukset kertoivat jo vuonna 2011, miten samat amerikkalaiset luottofirmat olivat käyttäneet massiivista poliittista painostusta saadakseen monopoliaseman myös Venäjällä, miljardien liikevoitot silmissään kiiluen. 

No, Snowdenin paljastukset kertoivat viime vuonna, että korttimaksut Euroopastakin imeskellään mitä todennäköisimmin NSA:n tietokantoihin.

En halunnut olla tuollaisessa pelissä nappulana. Monta kertaa olin jo yrittänyt siirtyä käteiseen, mutta aina se tuntui jotenkin vaivalloiselta...

 

Niskasta kiinni 

Viime kesän loppupuolella olin taas kerran pankkiautomaatilla, ja sain päähänpiston: nostinkin saman tien vähän enemmän rahaa, ja sitten otin kaikki muovikorttini lompakon helposta korttitaskusta, ja piilotin ne syvemmälle nahkaläpän taakse.

Tuon päähänpiston jälkeen olen maksanut päivittäistavaraostokset kortilla kolme kertaa. Siis tasan, tarkalleen kolme kertaa. Joka kerralla on ollut kyse unohduksesta - en vain ollut muistanut nostaa rahaa.

Minkäänlaista bonus- tai etukorttia en ole näyttänyt missään, ja S-ryhmän roskaposti on myös lakannut tulemasta.

Kieltäydyttyäni bonushommista, olen oppinut käymään useammin eri ketjujen kaupoissa, ja oppinut ostamaan tietyt tuotteet muualta kuin noista lähimmistä kaupoista (jotka molemmat ovat S-ryhmän laitoksia, Helsingissä kun ollaan).

Alussa käteinen tuntui epäkäytännölliseltä, sillä lompakko muuttui hyvin nopeasti pulleaksi ja painavaksi. Jo ennestäänkin minulla oli kulhollinen kolikoita, joita en ollut halunnut kantaa mukanani. 

Opin kuitenkin tekemään eurojen ja senttien kanssa saman, minkä olin jo lapsena osannut tehdä markoilla ja penneillä: silmäilemään ja laskemaan kolikoita lennossa. Noin kuukauden käteisen käytön jäljeen ei ole kolikkotasku pullistellut, ja pian pääsin aiemmin kertyneistäkin eroon. Varsinkin pienemmistä ostoksista on yleensä helppo varata tasaraha valmiiksi jo kassajonossa.

Konkreettisessa rahassa on sekin puoli, että ns. heräteostokset ovat vähentyneet jonkin verran.

 

Etukortti on Suomessa normi

Yksi eniten kipeää tekevä juttu tässä on valehtelun pakko. Valehtelen ainakin kerran-pari viikossa, kun minulta kysytään etukorttia. "Ei ole." Mutta olen jo aika paatunut, ja tiedostan kyllä, että tuo korttikysely on lähinnä härskiä sosiaalista painostusta, ja että työnantajat vaativat myyjiä tekemään niin.

Kyllä nuo tutuimmat myyjät sen muistavat, että mulla oli etukortti vuosien ajan. Ja varmasti senkin muistavat, etten ole näyttänyt sitä aikoihin. :)

Hiljattain yksi myyjä jatkoi: "Kyllähän sun ostosmäärillä saisi parisataa euroa vuodessa..."

Jupisin vain jotain kohdistetuista mainoksista, ja siitä, etten halua sitouttaa itseäni yhteen liikeketjuun (mikä oli totta). Sitä en maininnut, etteiväthän he (enää) edes tienneet ostosmääristäni, ja että säästän vuodessa helposti yli kaksisataa vain ostamalla kissojen ruuat ja puhdistustarvikkeet toisesta ketjusta.

Taloussanomat kirjoitti eilen mielenkiintoisen spekulaation: "Jos NSA-kuohunta jatkuu pitempään, vaalien lähestyminen saa Suomessakin kansanedustajat tehtailemaan kansalaisten tietosuojaa parantavia lakiesityksiä. Tämä tarkoittaa kaiken tiedonkeruun ja tietopankkien toiminnan vaikeutumista."

Pidän tuota aivan uskomattomana toiveajatteluna, tietäen millaisia liike-elämän käsinukkeja nykyiset päättäjämme ovat.

...

Olen Piraattipuolueen eurovaaliehdokas, ja vakaa tavoitteeni on ajaa muun muassa vahvempaa yksityisyyden suojaa koko maailman alueella - tulinpa valituksi tai en.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän almafiina kuva
Anki Heikkinen

Tämä oli ällistyttävän samaistuttava kirjoitus! Voit uskoa, miten kauan olen itsekin pohtinut samaa. Jospa nyt lopultakin saisin itseäni niskasta kiinni. Ei se Lidlikään nyt niin kaukana edes ole, vaikka tietysti pakotettu paljon syrjempään kuin Keskon ja S-ryhmän puljut.

Käyttäjän Merimies kuva
jaakko palola

Omistan K-plussakortin,mutta en ole käyttänyt sitä enää pitkiin aikoihin,koska olen alkanut ajatteleen itsenäisesti asioita.:)

Olli Kankaanpää

Muista sulkea myös puhelimesi Wifi. Muuten olet jatkuvassa seurannassa.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Vai Wifi...

Puhelimelle ei valitettavasti, vielä, ole olemassa anonyymiä ja universaalia vaihtoehtoa, kuten maksu- yms. korteille.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Nosta myöskin aina "kaikki" rahasi pankista. Nehän yrittää nykyään laskuttaa siitä, että ylipäätänsä asioit siellä.

Ajattele; jos rahasi menisi vaikkapa minulle, niinkuin 10-tuhansien muiden rahat ja saisin käyttää muihin tarkoituksiin - tienaten rahoillanne - ja minulla olisi vielä otsaa napsia pieniä siivuja jokaiselta...

En tässä puutu asiaan "miten rahaa luodaan", vaan ihan vain tähän mitä yllä kirjoitin.

Henry

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Jonotus-, simputus- ja kriisipankeista nostin rahani joskus kymmenen vuotta takaperin. :) Se on jännä, miten hyvää palvelua voi saada vähän pienemmästä ja paikallisemmasta.

Pankeissakin kai kyse on paljolti ketjutuksesta ja sitouttamisesta. Ne suuret ja kansainväliset ovat myös kiinteistönvälittäjiä, vakuuttajia ja ties mitä sijoitusneuvojia, joten niiden on helppo tunkea koukku toisensa jälkeen asiakkaan kurkusta alas.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Mutta,nythän kaikki salailu meni hukkaan,kun paljastitte sen täällä.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Enhän minä mitään salaile. Kieltäydyn vain syöttämästä liikkumistani ja tapojani erilaisiin tietokantoihin, kun satuin huomaamaan ettei ole mikään pakko tehdä niin.

Asiakastieto on arvokasta kauppatavaraa sille, joka haluaa saada ihmiset käyttämään enemmän rahaa.

Miten tuota tietoa tullaan tulevaisuudessa käyttämään, tai miten vapaasti sitä tulevaisuudessa ylipäätään saa kerätä ja hyödyntää, on vielä täysin avoinna. Varmaa on, että nykyään ainakin luottokorttimaksujen tietoja kerätään myös ulkomaille, sekä laillisesti että lainvastaisesti.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

No OK. Minäkin siirryn käteiseen!

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ansiokas kirjoitus, joka todella vastaa käsitystäni modernista piratismista, toisinajattelusta.

Minä käytän käteistä silloin, kun varusmies kerran vuodessa ilmestyy ovelleni "veteraanien hyväksi" -keräyslistan kanssa. Muuten hoitelen maksuni kortilla tai kotipäätteeltä. Lisäksi olen kaikkien kauppojen kanta-asiakas, jonka lompakko on etukorteista pinkeänä.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Nyt kun S-ryhmä on myös pankki ja vakuutusyhtiö, ei mene kovinkaan kauaa kun lainaa/vakuutusta et saa ellei sinulla ole "riittävää" ostohistoriaa jonka perusteella sinun asiakasriskisi voidaan määritellä. Tämä ei ole edes salaliittoteoriointia vaan ihan arkista päättelyä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Olen siis vahvoilla! Osuuskaupan jäsen jo kolmannessa polvessa - tuntuu ihan luokan priimukselta.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Ole varovainen, THL kun antaa lausunnon jonka mukaan jokin elintarvike muuttuukin haitalliseksi niin seuraavan kerran kun lainasi korkoa tarkistetaan saattaakin pankki muuttaa sen muuttuneen riskiluokituksen mukaiseksi, pahimmillaan jopa sanoa lainasi irti... :)

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Vielä haluaisin kuitenkin huomauttaa, että ei riitä että on käteistä taskussa. Monta kertaa yritin niinkin. Pitää myös tietoisesti päättää, että "korttia en käytä piste", ja sitten jotenkin vahvistaa tuo päätös.

Kun on vuosia maksanut lähinnä kortilla, niin kortin vetäminen lompakosta ja työntäminen päätteeseen on jo tavallaan refleksi. Lisäksi tuossa on joku juttu, että käteisellä maksaminen tuntuu aluksi ihmeellisellä tavalla vanhanaikaiselta, vähän hävettävältä tms.

Minulle riitti lopulta vain piilottaa muovit syvemmälle lompakkoon. Jonkun muun täytyisi ehkä haudata ne erikseen laukkuunsa, tai jopa jättää kotiin.

Toimituksen poiminnat