hautakangas Kyttäyksestä kannustamiseen, rötösherrat kuriin jne.

Yrittikö Obamakin kiristää meitä kaasulla?

Turun Sanomat uutisoi EU:n ja Yhdysvaltain "virittelevän energiakauppaa". Jo artikkelin ensimmäisestä lauseesta käy kuitenkin ilmi, mitä Obama oli Brysselissä viritellyt:

"Obama houkutteli keskiviikkona Brysselissä EU:ta etenemään ripeästi työn alla olevan vapaakauppasopimuksen valmistelussa."

Iltalehti kirjoitti vielä härskimmin, otsikoiden juttunsa "Obama: vapaakauppasopimuksella irti Venäjän kaasusta".

Toisin sanoen, sen lisäksi että Putin kaasuputkineen pitää Eurooppaa tassun alla, myös Yhdysvallat yrittää hyötyä tilanteesta täysin kyynisesti, ajaakseen läpi Euroopalle epäedullisen, ja tähän asiaan liittymättömän sopimuksen - ja sitoakseen meidät vahvemmin omaan etupiiriinsä. 

 

Bluffia

Syy, miksi maailman suurimmaksi maakaasun tuottajaksi noussut Yhdysvallat ei jo nyt tuo kaasua Eurooppaan, ei ole suinkaan Euroopan lainsäädännössä. Mehän ostamme energiaa mistä vain halvalla saamme. Syy on se, että Yhdysvallat itse ei ole halunnut viedä kaasua, peläten sen nostavan energian hintaa kotimaassa.

Yhdysvallat on paljon Eurooppaa protektionistisempi valtio, ja vapaakauppasopimuksillaan se yrittää vain luoda entistä suuremman etulyöntiaseman omalle teollisuudelleen. 

Viime vuosina, kun heidän kaasutuotantonsa on noussut ennätyslukemiin, vientiin on tullut niin sanottavasti painetta. Juuri viime viikolla kongressi hyväksyi uuden kaasuterminaalin rakentamisen, ja tulee hyväksymään vielä lukuisia lisää.

 

Tästäkään syystä emme siis tule tarvitsemaan mitään transatlanttista vapaakauppasopimusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Parasta vähentää energian kulutusta ja varautua siihen, että hanat suljetaan. Suo siellä ja vetelä täällä, mutta turvettakaan ei kannata tupruttaa taivaan tuuliin.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Energian kulutushan on Suomessa vähentynyt hyvinkin, osin aika typerilläkin tavoilla (energiansäästölamput, hometalot jne). Ja autojen päästöt ja sittemmin myös polttoainetarve ovat vähentyneet niin, että autoilijoita yritetään jo rangaista kilometrimaksuilla ja seurannalla.

Myös uusiutuvat ovat Suomessakin lyöneet läpi aika mallikkaasti, vain koska ne ovat halpoja ja maksavat itsensä takaisin nopeasti (lämpöpumput, aurinkokeräimet, pelletti- ja hakevoimalat yms).

Mutta riippuvaisuus ulkomaisesta teollisuudesta on tällaisissa asioissa vain täysin vastuutonta. Ei Venäjän kaasu ole "ympäristöystävällistä", vaikka se täällä tuottaakin vähemmän päästöjä kuin puun poltto. Ja Yhdysvaltain liuskekaasuntuotanto se vasta tuhoisaa onkin, vaikkakin lähinnä heidän ympäristölleen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tuulivoimalat eivät mitenkään ole ympäristöystävällisiä saatikka luontoystävällisiä.
Mistä lähtien energian kulutus on vähentynyt?

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas Vastaus kommenttiin #8

Noin vuodesta 2010 asti on vähentynyt. Sitä edellinen, historiamme suurin kulutushuippu taisi sattua 2008 tienoille:

http://www.motiva.fi/taustatietoa/energiankaytto_s...

Suuret pomput 2000-luvun aikana näyttävät syntyneen siitä, että välillä on poltettu aivan ennennäkemättömät määrät hiiltä. Mutta uusiutuvat ja ydinvoima kasvattavat osuuttaan hiljakseen, ja jopa maakaasun käyttö on jo vähentynyt huippuajoistaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #12

Miten se hiilen käyttö lisää energiankulutusta?

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas Vastaus kommenttiin #16

Kulutushuippujen aikana "uusi" energia on tuotettu hiilellä. Katso vain niitä käppyröitä, ja varsinkin sitä mustaa osaa siellä heti hiljakseen laskevan öljyn kulutuksen päällä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #17

Hiilen käyttäminen lämpövoimaloissa on kaiketi kohonneen energiatarpeen seurausta pikemminkin kuin syy.
Mitä varten nyt tarvitaan niin paljon enemmän energia kuin esim. 70-luvulla?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #18

Energian kulutus Suomessa on vähentynyt jo pitkään (tämän takia mm. paineet korottaa hintaa: osinkotuotto ei saa laskea).

Syitä on monia. Esimerkkinä muutama: teollisuuden häviäminen, energiaa säästävien laitteiden kehittyminen, energian hinnan kallistuminen, talojen eristykseen satsaaminen, työttömyys jne

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tuleeko Piraattipuolueelta mitään tietoa tuosta vapaakauppasopimuksesta syvällisempää tietoa? Eli siitä TTIP-sopimuksesta?

Tallensin yhden aika kattavan pakettilinkin kännykkäni muistiin ja lueskelen siitä. Sehän perhana meinaa taas yrittää mm. ujuttaa ACTA-farssin tapaan.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Tietoa on tulossa.

Mutta TTIP on myös vähän silmänkääntötemppu, paljon pitemmällä ollaan tällä hetkellä CETAn neuvotteluissa. Siinäkin olisi tulossa patenttioikeuksien laajennuksia, välimiesoikeuksia puolustamaan yritysten oikeuksia valtioita vastaan, ynnä muuta samanlaista roskaa.

Ja molemmissa on taas kaikki neuvoteltu suljettujen ovien takana, vain keskeneräisiä sopimusluonnoksia silloin tällöin vuotanut julkisuuteen.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Markkinataloudessa on hyvä jos on useita myyjiä. Tilannetta, missä on vain yksi myyjä, joka hallitsee markkinoita, kutsutaan monopoliksi. Toivotan jenkit ilomielin energian toimittajaksi Euroopalle.
Voitaisiin vertailla mistä löytyy halvempi bensa, Texacolta vai Teboililta.

Paras vaihtoehto olisi tietenkin kotimainen biopolttoaine, mutta hinta pitäisi olla kohdallaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Oletko ikinä pelannut lautapeliä nimeltään Monopoli?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Joo, lapsena hyvin kauan sitten

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Bensa on Yhdysvalloissa kallista. Halvempaa bensaa saa Venäjältä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Syy on se, että Yhdysvallat itse ei ole halunnut viedä kaasua, peläten sen nostavan energian hintaa kotimaassa."

Eli USA:n energiapolitiikka muistuttaa jotenkin Venäjän ja Neuvostoliiton energiapolitiikkaa.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Yhdysvallat on jo vuosien ajan ollut tavallaan sulkeutumassa itseensä, kuten Venäjäkin. Globalisaatio on supervalloille keino lähinnä ulottaa omaa valtaansa pienempiin, palvellakseen omia talouseliittejään. Siis eräänlaista siirtomaapolitiikkaa.

Euroopan Unioni luotiin (ainakin idealistien mielissä) vastavoimaksi juuri supervaltojen imperialismille, mutta todellisuudessa se on ollut kaikkea muuta.

Merkittävä osa jäsenvaltioista toimii käytännössä myyrinä Yhdysvalloille hyötyäkseen naapureistaan, osassa toimii johtajina käytännössä mafian (tai vastaavien edunvalvontaporukoiden) suojatteja, ja yhteisvaluutta on vain kiihdyttänyt omaneduntavoittelua joka tasolla.

Kylmää kyytiä mallioppilaalle.

Jukka Laine

Liuskekaasu on hirveän halpaa ja pohjavesi maistuu maukkaammalle. Yhdysvalloissa vanhat öljynporausalueet on kunnostettu luxusnähtävyyksissä ja eliittiasuinalueiksi. Siksi köyhien määrä vähenee ja elintaso nousee jenkkilässä vauhdilla. Rahaa jää vielä valvontakoneiston ylläpitoon ja maailmanlaajuisiin sotiin. Velkakatto on vain silmänlumetta kommunistejä varten. Natoon kannattaa liittyä, kallis on parempi.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Juu, Laihiallakin saa ihan ilmaaSEKSI.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Tosi hyvä talouspakote olisi meidän kannalta jos USA laskee raakaöljyn hintaa 12 dollaria barrelilta. http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/67762-tama-pakote...

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Ville. Muista edes vähän Suomea siellä Bryssän meppinä.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Kaikki muut kiristää,paitsi Suomi,joka nielaisee purematta kaiken. Lampaita viedään teuraalle!

Toimituksen poiminnat