hautakangas Kyttäyksestä kannustamiseen, rötösherrat kuriin jne.

Internetin uusi kylmä sota

  • Urpot.
    Urpot.

Tuoreimman NSA-tietovuodon perusteella, foliohatut olivat pahemman kerran oikeassa. Toki näistä urkintakeinoista ja vakoilun mahdollisuuksista oli tiedetty jo vuosien ajan. Mutta vain vainoharhaisimmat olettivat, että järjestelmät olisivat näin järjettömän suuria, tai että niitä käytettäisiin täysin vailla kontrollia.

Yhdysvaltain teleurkinnasta on vuodettu tietoja jo ainakin vuodesta 2006 saakka. Jo tuolloin tietoliikennettä kaapattiin lennossa, ja sikäläisillä teleoperaattoreilla oli keskuksissaan "salaisia" huoneita, joihin pääsi vain NSA:n turvaluokituksella.

Kaikki kiinnostuneet ovat tienneet ainakin vuodesta 1999 saakka myös sen, että NSA asennuttaa takaovia mm. Microsoftin käyttöjärjestelmiin.

Mutta vuonna 2006, puhumattakaan vuodesta 1999, kiinnostuneita oli liian vähän. Harvan elämä oli Internetissä, joten harva tunsi yksityisyyttään loukatun.

2006 Facebook oli vain hassu sivusto, jolla oli vain miljoonia käyttäjiä, älypuhelimet olivat harvinaisia ja tehottomia, ja suurimmassa osassa maailmaa hidas modeemi oli normaalein tapa käyttää Internetiä.

Me, jotka olimme nettiaddikteja jo 1990-luvulla, olimme luonnollisesti raivoissamme joka ainoasta urkintajupakasta, sikäli kuin edes kuulimme niistä - sillä ne eivät yleensä olleet edes uutisen, saati sitten kongressikuulemisten tai diplomaattisen uhkailun arvoisia. Eihän joku nettiliikenteen seulonta lainkaan koskettanut normaalia ihmistä, vaan pelkästään jotain netissä roikkuvia nörttejä.

Ja nörteistäkin vain niillä oikeilla kyberrikollisilla ja terroristeilla oli syytä huoleen, eikös niin? Mitä se meitä koskettaa, jos jossain ulkomailla joku viranomainen vähän vakoilisikin?


Tietosi ovat kansainvälistä kauppatavaraa

Vakoilijoiden tiedonnälkä on kyltymätön. 1900-luvun alun sotilaalliset radiotiedustelut kaappasivat kaiken, mitä eetteristä kiinni saivat - ja purkivat salaukset. Toisessa maailmansodassa tehokas radiotiedustelu todennäköisesti pelasti mm. Britannian ja Suomen vihollistensa miehitykseltä. Mutta vakoilu jatkui myös sodan jälkeen - aina vain laajempana ja tehokkaampana. Jos jonkin tiedon pystyi keräämään, se kerättiin - omaksi tai liittolaisten hyödyksi, tai myytäväksi.

Internetin yleistyessä myös sitä piti pystyä vakoilemaan, ja mm. Iso-Britannia sääti jo vuonna 2000 lain, joka salli kaiken valtion rajojen yli kulkevan liikenteen tarkkailun. Yhdysvalloissa sama tuli lailliseksi Patriot Actin myötä. Ruotsissa vastaava FRA-laki astui voimaan vasta 2008, ja hetkellisesti herätti jonkin verran huomiota ja laajaa vastustusta. Yhä enemmän Internetiä tarvitsevat kansalaiset olivat hiljalleen alkaneet ymmärtää, millaisilla panoksilla valtiot pelaavat.

Nuo Guardianin eilen julkaisemat vakoilukeinot olivat käytössä viisi vuotta sitten. Sen jälkeen NSA:han on kipattu miljardeja lisää rahaa, ja menetelmät - ja järjestelmien kapasiteetti - ovat epäilemättä kehittyneet melkoisesti.

Eikä NSA käytä pelkästään omia tietolähteitään. Tietoja kerättiin jo tuolloin ympäri maailmaa, sekä amerikkalaisten että muiden tiedustelupalvelujen toimesta, ja niillä käytiin kauppaa härskisti, muun muassa oman maan lakien kiertämiseksi. Jos esimerkiksi laki ei sallinut vakoilla oman maasi kansalaisia, voit ulkoistaa heidän vakoilemisensa "tiedustelukumppanille" rapakon takana.

Mikä huolestuttavampaa, sotilaallisen tiedustelun lisäksi useimpien tiedustelupalvelujen toimenkuvaan kuuluu myös oman valtion taloudellisten etujen edistäminen, eli käytännössä liikesalaisuudet ja teollisuusvakoilu kotimaisten ja yhteistyökykyisten yritysten hyväksi. Tälle ei tulla voimaan yhtään mitään, ei niin kauan kuin massiivinen tietojen kerääminen hyväksytään edes hiljaisesti.


Rehellisen ihmisen argumentti

Mitä vaaraa tästä kaikesta vakoilusta sitten on rehelliselle ihmiselle? Tai edes epärehelliselle, joka ei ole terroristi, tai jonka työnantaja ei ole taloudellinen uhka Yhdysvalloille tai sen kumppaneille?

No, tylsästäkin ihmisestä voi tulla kansallinen uhka hyvin helposti. Esimerkiksi tämä yliopistoprofessori, joka googlaili vääriä asioita ja sai poliisin iskuryhmän ovelleen.

Tai mitenpä tämä uusiseelantilainen journalisti, jonka kaikki puhelu- ym. kontaktit salaa seulottiin tietolähteiden selvittämiseksi, koska hän kertoi jutuissaan liian tosia asioita?

Syntyy melkoisia luottamusongelmia, kun valtiot haluavat "turvallisuuden nimissä" estää tavallisia siviilejä saamasta tai levittämästä tietoa. Tai tulevat ryskimään oville Googlen hakuhistorian vuoksi, ilman mitään järkevää epäilystä mistään, ilman asiallisia taustaselvityksiä, niin, ilman mitään muuta todistetta kuin nettiliikenne. Joka olisi yhtä hyvin voinut olla väärennettyä.


...

Vuosikymmenien ajan oli pelkkä vitsi lisätä sähköposteihin "avainsanoja", jotka muka herättäisivät viranomaisten huomion. Harva uskoi, että kukaan niitä viestejä koskaan huomaisi, vaikka kuinka olisi Bush bomb anthrax yellowcake Ussama ibn Ladin allekirjoituksessa.

No, nyt totuus on paljastunut. Olemme käytännössä holhouksen alaisia, luottaessamme suuryritysten ja valtioiden hyvään tahtoon. Meillä ei ole useimmissa nykyisissä Internet-palveluissa mitään anonymiteettiä, ei yksityisyyttä, ei sananvapautta, eikä yhdistymisvapautta.

Tarvitsemme paljon parempia salauksia ja luotettavampia palveluita, ja tarvitsemme niitä nopeasti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Bush bomb anthrax yellowcake Osama vapaamuurarit ja terkkuja äidille !

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Tuo Guardianin artikkelissa linkitetty opetusmateriaali antaa aika karun kuvan. Seulomalla http-kyselyjä, NSA olisi voinut jo viisi vuotta sitten seurata vaikka yksittäisiä näppäimenpainalluksia, esimerkiksi Googlen tai Facebookin palveluissa.

Näkee myös ne sanat, jotka pyyhit pois, ja ne viestit joita et lähettänyt.

Facebook oli aikoinaan kovin haluton siirtymään SSL-salaukseen, oliko vielä vuonna 2012 kun oletuksena tuli salaamaton sessio. Nykyään SSL on todennäköisesti purettavissa joka tapauksessa. NSA on vienyt pienempienkin firmojen palvelinsaleihin kuuntelukoneita, joista firma ei saa kertoa kellekään:

http://www.buzzfeed.com/justinesharrock/what-is-th...

Toisaalta, kaikkien suurimpien amerikkalaisten nettifirmojen liikenne kulkee erään tietyn yrityksen dns:ien ja proxyjen kautta:

http://www.pastie.org/3867284

"This company has acquired complete access to monitor, eavesdrop, censor and fake any user of these popular Internet services in about one year (2011). In almost complete silence. For several of the sites, it also provides "firewall proxy" services, which means it is actually paid to intercept all communications. In and out."

Käyttäjän PasiHurri kuva
Pasi Hurri

SSL:n julki/sala-avainnukseen perustuva krypto on vielä jonkin aikaa toimivaa tavaraa, kunhan käyttää järjellisiä sertifikaattiauktoriteetteja (CA) jotka eivät anna juuriavainta ihan joka tiedustelijalle.

Seuraava ei-niin-foliohattuhuoleni onkin alkulukuihin tai logaritmeihin perustuvan krypton reaaliaikainen murtaminen mielivekottimellani eli kvanttitietokoneella.

http://www.dwavesys.com

Sattumalta investoijina ovat mm. DARPA ja Lockheed Martin.

Sitten jää vaihtoehdoksi vielä vahva jaettu avain, joka siirretään vaikkapa kuriirilla, tai vielä mystisemmällä QKD:llä

http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_key_distribution‎

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas Vastaus kommenttiin #4

Dwaven kone on ilmeisesti kvanttitietokoneelle sama kuin kideradio oli nykyiselle tietokoneelle. Jotkin periaatteet toimivat vähän sinnepäin, ja laitetta pystyy myös hyödyntämään johonkin.

Kvanttijutut ovat melko mielikuvitusta kiihottavia. Esimerkiksi fotonien varastoiminen kiteiden sisään: http://io9.com/scientists-freeze-light-for-an-enti...

Tulevaisuudessa emme vaihda PGP-avaimia, vaan läjän sopivasti kietoutuneita kubitteja. :)

Käyttäjän PasiHurri kuva
Pasi Hurri

Ratkaisu on tuskin kuitenkaan lainsäädännössä tai edes kansainvälisissä sopimuksissa. Tiedonkeruu on nykyjärjestelmillä liian helppoa ja siten houkuttelevaa. Kun ennen oma tekninen ylivertaisuus varmistettiin vaikkapa laivastoarmadalla, nyt siihen riittää muutama konesalillinen palvelimia.

Olet hyvin oikeassa uusista hajautetuista palveluista. Olemme Euroopassa olleet laiskoja, mutta kyllä se vielä tästä.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Kyllä tieto oli valtaa ennen vanhaankin.

Englanti oppi (Alan Turingin avulla) purkamaan saksalaisten Enigma-koodia, mekaanisella laitehirviöllä tuotettua salakirjoitusta lähes lennosta.

Churchillin esikunta tiesi monista suurpommituksista etukäteen, mutta ei varoittanut kohteita, koska tällöin saksalaiset olisivat tienneet, että heidän koodinsa on murrettu. Sen sijaan englantilaiset keskittyivät upottamaan huoltoa terrorisoineita U-veneitä, joiden sijainnin, suunnan ja nopeuden he lopulta tiesivät.

Suomalaismatemaatikkojen avulla saksalaiset lentokoneet upottivat pienen armadan verran liittoutuneiden avustustavaraa, joka oli matkalla Murmanskiin.

Suomi tiesi myös Kalevan alasampumisesta, koska hävittäjien radiolähetyksiä kuunneltiin jatkuvasti pitkin rajoja. Tätä tietoa ei kuitenkaan koskaan julkaistu.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas Vastaus kommenttiin #14

Jos tuota Kalevan salailua tarkoitat...

http://fi.wikipedia.org/wiki/Matkustajakone_Kaleva...

Alasampuminen tapahtui välirauhan aikana, kahta päivää ennen kuin Neuvostoliitto miehitti koko Baltian. Ei ollut mitään syytä kertoa venäläisille, että tiesimme heidän laivastonsa silloisen salausavaimen.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Koska tällä kertaa se on Usa, joka jäi kiinni ns. housut kintuissa, tulisi se heittää ulos kaikista kansainvälisistä järjestöistä määräajaksi esim 10 vuodeksi. Esim. YK:sta, Natosta, Wto:sta, Interpolista ym.

Heille tulisi antaa tällainen rangaistus törkeistä teoistaan ja loukkaamisistaan ihmisten yksityisyyttä vastaan koko maapallolla.

USA on umpitörkeä valtio, käytännössä ainoa terroristivaltio, joka miehittämättömillä lennokeillaan murhailee viattomia siviilejä ympäri maailmaa.

Maailman kaikkien kansojen on yhdistyttävä ja saatava USA vastuuseen murhistaan. Se, minkä edellä mainitsin olisi yksi keino, toinen on se, että kaikki NSA:n laitteet tulee räjäyttää puolueettomien toimijoiden läsnäollessa ja jatkuva valvonta ja ulkopuolinen kontrolli ulotetaan kaikkeen jenkkien tiedustelutoimintaan noin 20 vuodeksi.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Lähihistoriasta päätellen Yhdysvallat saa tappaa siviilejä maissa, joille se ei ole julistanut sotaa.

Patriot Actin ja FISAn ansiosta Yhdysvallat saa vakoilla kaikkia maailman ihmisiä, NDAA:n nojalla myös tappaa omia kansalaisiaan jos kokee nämä uhkaksi (kuten ne kaikki hääkulkueet ja kyläkokoukset mm. Jemenissä ja Pakistanissa).

Lisäksi kyseinen korporatistin(kin) painajainen saa lobata omaa etuaan ajavia lakeja muihin maihin ja uhkailla näitä sanktioilla, saa tuhota kokonaisia valtioita tekosyillä, vapaasti tukea diktaattoreita, ja vakoilla ja häiritä journalisteja, teollisuutta ja kaupankäyntiä kautta maailman.

Ja tietysti Yhdysvallat saa nostaa velkakattoaan loputtomiin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

USA pois Vietnamista, USA pois Nicaraguasta, USA pois Guatemalasta, mutta USA pois Natosta! Tuo on jo hyvä.

Jari Teräväinen

Millä teksteillä sais FBI:N ryntään sisälle taloon ?:P

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Google Mapsin ja Street Viewin kautta etsi Yhdysvaltain, Saksan, Ruotsin, Ison-Britannian, Israelin, Venäjän jne. suurlähetystöt ja katsele niitä monesta kulmasta, jatkuvasti. Varmuuden vuoksi tutki myös Bing Maps ja Reittiopas. Etsi "(Valtion) suurlähetystö Xkatu YY", ja selaile tuloksia, monena päivänä peräjälkeen.

Pommiohjeita tietenkin kannattaa googlailla, tai hermokaasujen reseptejä tai aseiden käyttöohjeita.

FBI tuskin tulee taloon, todennäköisemmin Supo. Ja ehkä vähän karhuryhmää.

Jari Teräväinen

Ootteko testanneet toimiiko ??:)
Mutta joo, enemmän olen siitä huolisssani mitä monsanton tapaset firmat touhuaaa ..

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #11

Kokeile "Hoover tapes," "Hunter S. Thompson lost files" tai vaikka "Clinton Helsinki." Minä en noihin karttaohjelmiin niin kovin paljon luottaisi.

Jari Teräväinen

Toi on jo melkein parodiaa, jos ei olis tosijuttu, eihä tässä yhtenävuonna joku senaattori päässyt lentokoneeseen, kun oli joutut jolleki mustalle listalle, oli viellpäpä joku turvallisuuskomitean jäsen muistaakseni ..
Olis kyllä mielenkiintoista tietää millä kriteereillä oli joutunut ns. terroristilistalle ?

Käyttäjän LasseRyti kuva
Lasse Ryti

Eihän tämä mitään viimeaikojen touhua ole, onhan melko yleisessä tiedossa ollut mm. Echelon, jota monet pitivät Suomessa ja muualla tyyppiesimerkkinä foliohattujen tyhmyydestä vielä 90-luvulla.

Mutta jo aikaa sitten on on selvitetty Yhdysvaltain, Kanadan, Britannian, Australian ja Uuden Seelannin harrastaneen myös "ystäviensä" viestiliikenteen analysointia jo 60-luvulta saakka ja käyttäneen tietoja hyväkseen myös voittaakseen kauppoja mm. Eurooppalaisilta ystäviltään.

Käyttäjän hapotusjahapatus kuva
Anttijuhani Tuominen

Vakoilu tässäkään mittakaavassa ei ole tiedustelu- ja turvallisuuspalveluiden vakavampia syntejä. Esimerkiksi CIA:n osallisuus globaaliin miljarditason huumekauppaan, demokraattisten hallitusten kaataminen ja diktatuurien tukeminen, salamurhat, kidutukset, ihmiskokeet, natsirikollisten suojelu (paperclip) jne. ovat kuitenkin dokumentoitua ja julkista tietoa. Ja jos vielä osakin salaliittoteoreetikkojen väittämistä pitää paikkansa (kuten tämä kaiken kattava vakoilu piti), niin voidaan perustellusti väittää, että maailmaa hallitsee historian katalin roistojoukko, globaali Gestapo.

William Green

Itse hankin ensimmäisen internet-liittymäni 2004 ja suljin sen muutaman kuukauden jälkeen turhakkeena. Vasta 2010 mokkuloiden mahdollistettua 10 euron kuukausimaksullisen liittymän olen alkanut käyttää verkkoa pysyvästi ja harkitsen vähintään kerran viikossa siitä luopumista. Nämä urkintauutiset ovat omiaan kallistamaan vaakaa netittömyyden puolelle. Se miten muut tekevät tai kuinka riippuvaisia ovat ei varsinaisesti minua millään tavalla liikuta, silti ihmettelen että miksi tästä on tullut niin monille itsestäänselvyys ja eritoten heille joille jutun juoni on ollut alusta lähtien tiedossa.

Toimituksen poiminnat