hautakangas Kyttäyksestä kannustamiseen, rötösherrat kuriin jne.

IMF:n pääekonomi: leikkaukset tuhoavat Kreikan talouden

Joskus olisi kiva olla väärässä. Olisi peräti upeaa, jos osoittautuisikin, että suuret valtiomiehet tekevät viisaita päätöksiä valtioiden hyvinvoinnin eteen, ja että rahamiehet tietävät, miten rahataloutta ylläpidetään.

Mutta kun näin ei ole. IMF:n pääekonomin tuore analyysi osoittaa, että kaikki euroalueelle pakotetut säästöt ja leikkaukset ovat vain jyrkentäneet talouden syöksykierrettä. Sillä talous ei voi kasvaa, jos ei ole maksukykyisiä asiakkaita. Työllisyys ei voi lisääntyä, jos kellään ei ole maksaa työstä. 

Kaikki valtion kulutuksen leikkaukset ovat pois köyhimmiltä, ja vähentävät heidän ostovoimaansa vain entisestään. Kaikki tasamaksut ja kulutusverot tekevät samoin. Rikkaiden ostovoima kasvaa - mutta vain suhteessa köyhiin. Ja "rikkaita" on aina vain vähemmän, koska mikään bisnes ei kannata.

Suurituloisempien rikkaudet eivät "valu alaspäin", kuten veroista uliseva libertaari väittää. Ulkomaille ne valuvat.

...

Tuo paperi on toki kirjoitettu talouspuoskareiden kielellä. Ennusteita, jotka epäonnistuivat, kertoimia, jotka eivät pitäneetkään paikkaansa, tilastotieteellisiä termejä ja yhtälöitä. Vaikeaselkoista. 

Mutta Howard Schneiderin blogista voi poimia vaikka seuraavan summauksen:

"Blanchard and Leigh deduced that IMF forecasters have been using a uniform multiplier of 0.5, when in fact the circumstances of the European economy made the multiplier as much as 1.5, meaning that a $1 government spending cut would cost $1.50 in lost output."

Eli sen sijaan, että jokainen valtion menoista säästetty rahayksikkö olisi kasvattanut BKT:tä puolella rahayksiköllä, vaikutus onkin ollut päinvastainen - jopa puolentoista rahayksikön verran.

Epäilen kyllä, että joku Katainen tietää ja tajuaa tämän varsin hyvin. Jotkin ihmiset kuitenkin pönöttävät mieluummin hallitsijoina maanpäällisessä helvetissä, kuin olisivat "alamaisina" halveksimassaan hyvinvointivaltiossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

ulf fallenius

Velassa elääminen ei silti ole todellista elämää.Parempi että totuus tule esiin ja se on se että suurin osa on elännyt yli varojen ja nyt se kostautuu, mutta myöhemmin pitkässä juoksussa ei.Valintana on oikea kasvu tai velkakasvu joka hämärtää missä mennään niinkuin nyt on käynyt

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Velanotto juuri on se ongelma. Muun muassa Suomessa on korvattu verotuloja, kuten pääomatulojen verotusta, "halvalla" velalla jo jostain 1990-luvulta saakka, ja tämä kostautuu nyt.

Ja nyt Katainen on "korjaamassa" Suomea leikkaamalla julkisia menoja. Velkaa pitäisi ottaa korkeintaan silloin, kun menee huonosti - ei silloin, kun menee hyvin.

Ja tuolla velalla pitäisi luoda lisää taloutta, eli investoida uuteen kasvuun. Ei näytä oikein onnistuvan nyt.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kovin tuttua. :)

Tästä fiscal multiplierista kirjoitin niinikään ja veikkailin sen olevan tänä vuonna uutisotsikoissa enempikin.

Sisäisellä devalvaatiolla tämä kriisi hoituu, näin ainakin väitettiin.

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Latvia sai IMF:n hätälainan vuonna 2008. Se suoritti tarvittavat säästöt ja leikkaukset. Viime vuonna maa maksoi viimeisetkin eränsä ja Latvian talous kasvaa. Tarinan opetus: Katkera lääke kannattaa niellä yhdellä kertaa.
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2013/01/0...

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Jestas sentään:

"IMF huomauttaa, että Latvian tuloerot ovat kasvaneet Euroopan unionin suurimmiksi ja maastamuutto on voimakkainta vuosikymmeneen. University of Latvian ekonomistin Mihails Hazansin mukaan vuoden 2008 jälkeen maasta on muuttanut viisi prosenttia väestöstä. Suurin osa lähtijöistä on nuoria."

Tuosta on sitten varmaan hyvä nousta uuteen kukoistukseen.

Jorma Kassinen

Latvialla oli silloin lainaa 32% BKT:stä.
Kreikalla on 170%.

Minkähänlaista lääkettä tuossa pitäisi ottaa että oikenee?

Toki Rehnin Olli se taas ilmoitti niillä uskottavuuden mikrohiukkasilla mitä hänellä on jäljellä että euroopan kriisi on taaksejäänyttä elämää ja kaikki on taas kerran kunnossa.

On se nyt kyllä ihme venkutusta että edes sitä ei voida uskoa että Kreikka ei kyllä sitten yhtikäs millään, missään olosuhteissa, koskaan, kautta kiven ja kannon, mörökölli minut vieköön, noita velkojaan maksa.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Edellisellä tukipaketillaan ostivat pois omia vanhoja lainojaan, toisin sanoen siirsivät ne halvemmalle korolle. Muun euroalueen takaamina, toki.

Mutta juuri tuossahan se vika on, uutta velkarahaa käytetään vain vanhojen korkojen maksuun jos siihenkään. Ei investoida, ei pidetä maata kunnossa. Ei pidetä ihmisiä kunnossa, eikä nuoria maassa.

Huolestuttavan moni suomalainen tuttava puhuu ulkomaille muuttamisesta jo - ja he ovat nuoria, koulutettuja / työssäkäyviä / yrittäjiä, niitä vielä tuottavia kansalaisia.

Jos he täältä lähtevät, jokaisen mukana menee paitsi tulevat verot, kulutukset ja innovaatiot, myös jo 20-30 vuoden terveys- ja koulutusinvestoinnit.

Jorma Kassinen Vastaus kommenttiin #7

Sinne ne menivät Gepardie ja Bardot Venäjälle maanpakoon eurokommunismia.
Vuoroin vieraissa käydään.

Heli Hämäläinen

Rehnin sanomisista noin 5 kuukauden kuluttua tapahtuu päinvastaista.

Jorma Kassinen

Ehkä kaatavat noita vientiin?
Saavat sitä kautta kauppatasetta tasapainoon.

Se on sellaista ihan orastavaa, hiukan nupullaan olevaa positiivista kasvua kun puistoista hakataan puut poltettavaksi.
Siihen voidaan sitten istuttaa uuden kasvun siemen.

Olli Polli

Persaukisuus ja kylmätalo laittaa yrittämään. Tämä ei ole suuri ihme, kun ottaa huomioon polttopuun hinnan: Irtokuutio sekapuuta 169 Euro, vähimmäistilaus kaksi kuutiota. Kevyemmät pakkaukset ovat 22 kilon pakkauksia iloiseen kahdenkymmenenneljän Ecun hintaan alkaen kolmen säkin tilauksesta.

Näillä hinnoilla kannattaa mennä vaikka kauemmaksikin "halkotalkoisiin".

Jorma Kassinen

Puiston puut tyydyttävät sitten kotimaista kysyntää?
Onko siellä huolehdittu kansalaisten ostovoimasta ettei kotimainen kysyntä pääse romahtamaan?

Olli Polli Vastaus kommenttiin #17

Ei ole huolehdittu ostovoimasta, koska se käy Merkelin hermoille, mutta paikalliset rautakauppiaat ovat tulleet vastaan ja pokasahan kaupantekijäisiksi saa kolme varaterää ilmaiseksi. Olisiko tämä sitä "ottovoiman" huoltoa?

Anna-Leena Nieminen

Piraateista on hyvää vauhtia tulossa "ilmaista olutta kaikille" -puolue...

"The 'Pirates', with their demand for an unconditional basic income, are well on the way to becoming another 'free beer for all' party.

http://lewrockwell.com/hoppe/hoppe31.1.html

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Riittävä perustulo poistaisi valtavan osan nykyisistä työllistymisen ja yrittämisen esteistä, lisäisi kuluttamista alimmissa tuloluokissa eikä vähentäisi sitä ylemmissä.

Säästäisi valtion rahaa miljardeja, ja enemmän joka vuosi.

"Ilmaista olutta kaikille" sen sijaan olisi vain tulonsiirto veronmaksajilta tietylle teollisuudenalalle, ja tällaisista Suomessa on jo ihan tarpeeksi kokemusta.

ulf fallenius

Matala verotus on vauhdittanut Suomen kasvua ja verotuloja vuosia.Uskotko todella että korkea verotus olisi tuonnut enemmän rahaa valtion kirstuun pikkemmin päinvastoin.Valtion velkaantuminen johtuu vaan siitä syystä että Suomessa valtion täytyy hoitaa kaikki asiat eikä yksilön ja sen takia kaikki mennyt päin helvettiä.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Suomessa on jatkuvasti alennettu ylimpien tuloluokkien veroja, alkaen pääomatulojen täysin idioottimaisesta eriyttämisestä. Veroparatiisikikkailua on vuosikaudet suvaittu ja vain helpotettu, joten suuremmat pääomat ja firmojen tuotot menevät "turvaan" pois maasta.

Samaan aikaan ALVia ja kaikkia erilaisia tasamaksuja on nostettu, ja se puree alempiin tuloluokkiin ihan tosissaan. Nyt tuli Yle-vero, seuraavaksi autoihin halutaan tienkäyttömaksu, ja jotkut pekkapuskalaiset ihmisvihaajat pohtivat jo sokeriveroakin ihan vain omaksi parhaaksemme.

Kaikki nuo kulutukseen kohdistuvat verot ja tasamaksut ovat pois, niin, kuluttamisesta. Taloudesta. Työllistämisestä. Tästä tulee kierre, josta kärsivät rikkaimmatkin.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Nämä ennustukset ja teoreettiset mallit yleensä ovat väärässä. Ne valitaan aina sen perusteella, mikä kuulostaa kivoimmalta poliitikkojen mielestä. Vasta jälkeenpäin on mahdollista selvittää, millainen vaikutus oli oikeasti.

Tämä on aika yleinen bias: ihmiset antavat aivan liikaa painoarvoa talouden ennustamiselle. Oikeasti talous on erittäin, erittäin monimutkainen ja tällaiset ennustukset mokataan aivan jatkuvasti. Siksi esimerkiksi tällaisista malleista, mitä käytät esimerkkinä kirjoituksessasi, ei kannata välittää yhtään mitään.

ulf fallenius

Suomessa pientuloisilla Eurooppan pienin verotus ja rikkailla yksi ankarimista verotuksista Eurooppassa.

Toimituksen poiminnat