hautakangas Kyttäyksestä kannustamiseen, rötösherrat kuriin jne.

Sata miljardia euroa - kenelle?

Espanjan avunpyyntö ei ollut yllätys, eikä tullut puun takaa. Sekä pyyntöä, että vastausta siihen, on valmisteltu jo kuukausia, samaan aikaan kun talousviisaat ovat yhä suurempaan ääneen varoitelleet. Espanja on jo ahdistettu kuilun partaalle, julkinen talous kuristettu henkihieveriin - vain, jotta yksityisille pankeille uskallettaisiin antaa vielä vähän lisää velkaa.

Nyt pyydetty sata miljardia euroa ei riitä kattamaan edes sitä pääomaa, jonka tallettajat ovat vetäneet pois espanjalaisista pankeista tämän vuoden aikana. Tuo talletuspako tulee vain kiihtymään, ja pelkästään sen korjaamiseen tarvitaan satoja miljardeja euroja lisää vielä ennen vuodenvaihdetta.

Mitään oikeaa rahaa noihin pankkeihin ei virtaa enää mistään. Espanjan säästötoimet tekevät yrittämisestä jatkuvasti vähemmän kannattavaa, ja vähentävät vielä työssäkäyvien kansalaisten kuluttamista entisestään. Asuntokuplan puhjettua ja työttömyyden revettyä, edes korkotuottoja ei ole paljoa odotettavissa.


Miksi, Kokoomus?

Kritiikkiä kuuluu nyt Suomessakin oikealta ja vasemmalta, hallitus- ja oppositiopuolueista, mutta hallituspuolueemme näyttävät pysyvän tiukasti Kataisen talutusnuorassa. Jutta Urpilaisen vajaan vuoden takainen lausunto "jokainen valtio huolehtikoon pankeistaan" kiertää nyt sosiaalisessa mediassa muka-huvittavana vitsinä:

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=201...

Juttahan pitää sanansa: hän on valmis antamaan velkaa vain Espanjan valtiolle. Vaikka onkin selvää, että tuolla rahalla ostetaan vain vähän lisäaikaa maan yksityisille pankeille, ja mahdollistetaan entistäkin laajempi pääoman ryöstö.

Kokoomus, eurooppalaisten kaveriensa kanssa, rakastaa hyvinvointivaltioiden ja julkisten sektoreiden tuhoamista, yhteiskuntien eriarvoistamista, köyhien köyhdyttämistä, rikkaiden pitämistä rikkaina, ja jostain syystä myös jatkuvaa vallan keskittämistä ja ulkoistamista. Demokratian ja kansalaisyhteiskunnan hävittämistä, voisi sanoa.

Jo huhtikuussa yksi Suomen tuoreimmista MEPeistä, kokoomuksen Petri Sarvamaa, intoili miten Espanjan talousromahdus johtaisi entistä nopeampaan talousintegraatioon euroalueella. Hänestä tämä oli hieno juttu.

Hienouden voi kyseenalaistaa, jos ajattelee, että kohta suomalainen työtön on samassa asemassa kuin espanjalainen tai kreikkalainen kollegansa.

Mutta eihän tuo touhu ole enää edes oikeistolaista. Tällaiset pankkituet ovat sekä markkinatalouden että kapitalismin vastaisia hankkeita, joille lähin vertailukohta löytyisikin ehkä itänaapurin edesmenneestä kommunismista. Mahdotonta järjestelmää täytyy pitää yllä, kun ei muutakaan osata, eikä ideologia salli vaihtoehtoja.

Eurostoliitto, ainakin sen eteläosa, alkaakin olla jo siinä pisteessä, missä Neukkula oli 1990-luvun taitteessa. Talous umpikujassa, kansalaiset köyhdytetty - ensin tekemällä heidät riippuvaisiksi järjestelmästä, sitten jättämällä oman onnensa nojaan.

Seuraavaksi järjestelmä hajoaa, yhteinen omaisuus myydään alihintaan oligarkeille, ja miljardipääomat raijataan ulkomaille turvaan.

 

Vai olenko väärässä?

Voisimmeko puhaltaa yhteen hiileen? Edes tämän yhden kerran?

Kritiikki näitä vakuuksia tai takauksia kohtaan ei ole oikeistolaista tai vasemmistolaista. Se ei ole rasistista tai suvaitsevaista, eikä edes eurokielteistä tai -myönteistä. Ei ihmisen tarvitse olla persu tai kommunisti, ei libertaristi eikä zeitgeistiläinen, jotta tuomitsisi mokoman kusetuksen.

Jos tätä pyramidihuijauksen korttitaloa ei kaadeta, me joudumme kärsimään. Ihan kaikki. Vuosien, jopa vuosikymmenten ajan. Ei se mitään, että sosiaaliturva tuhoutuu. Ei se mitään, että palkat pysyvät samana, mutta ostovoima laskee kuin lehmän häntä. Ei sekään mitään, että maksuton koulutus saattaa kohta olla historiaa, ja maanpuolustus jonkun (niin ikään romahtavan) Amerikan varassa.

Pienemmistäkin talouskriiseistä on kehittynyt maailmansotia. Eivätkä ne tavallisetkaan sodat, saati sitten sisällissodat, mitenkään kivoja ole. Jo tähänastinen kriisi saattaa tulla Suomelle kalliimmaksi kuin sotakorvaukset, vaikka emme taistelisi yhtään kenenkään kanssa.

Voisimmeko jotenkin toimia yhdessä, me ihan kaikki erilaiset ihmiset? Voisimmeko vielä jotenkin kääntää hallituksen pään, edes Suomessa?

Olisitko sinä valmis osoittamaan mieltä, yhteisestä asiasta, kommunistin kanssa? Keskustalaisen? Persun? Kokoomuslaisen? Demarin? Piraatin? Mahdollisesti oman puolueesi politiikkaa vastaan?

Hyväksyisitkö Suomen hallituksen kaatumisen sisäisiin ristiriitoihin? Hyväksyisitkö sen, että Suomessakin muutama pankki, ainakin pääomaltaan suunnilleen espanjalaispankkeja vastaavat Danske ja Nordea, mitä todennäköisimmin kaatuisi vuoden-parin sisällä?

Minä hyväksyisin. Tälle puhallukselle on pistettävä stoppi. Vastuuttomasti käyttäytyneet kantakoot vastuunsa. Yksien virheet eivät saa johtaa toisten elämän kurjistamiseen, tai lyhytnäköiseen turvaverkkojen hävittämiseen kaikilta, "säästöjen" nimissä, luottoluokituksen säilyttämiseksi ja vielä suuremman ryöstön mahdollistamiseksi.

Jos liittovaltio joskus rakennetaan, se ei saa syntyä velkojien sanelemasta pakosta, kurjuudesta tai rakenteellisesta väkivallasta, vaan aidosti yhteisistä positiivisista asioista. Ihmisten ehdoilla, ei pääoman.PS.

Italialainen pankinjohtaja vakuuttelee, että kriisi ei leviä Italiaan:

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=201...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Miksi euroa tarvitsisi vastustaa? Mikään EU:n sopimus ei edes salli toisten jäsenvaltioiden tukemista.

Euro voisikin toimia ihan hyvin, jos sitä ei "pelastettaisi" jatkuvasti.

Rahan arvo olisi nykyistä korkeampi, ja myös Espanjan talous vakaammalla pohjalla, jos Kreikkaan tai Portugaliin ei olisi taattu yhtä ainutta laitonta kriisilainaa koskaan.

Pankkeja olisi kyllä kaatunut pitkin Eurooppaa, ja ulkopuolisetkin sijoittajat olisivat kärsineet. Mutta se olisi aika pieni hinta toimivan yhteisvaluutan säilyttämisestä - tuskin yksikään maa olisi joutunut edes eroamaan eurosta. Nyt näyttää yhä vahvemmin siltä, että ainakin Kreikka joutuu eroamaan.

Nämä tukipaketit tulevat kalliimmaksi kuin pankkituho, ja niiden ainoa tarkoitus on kiristää noita maita, ja pelotella ja alistaa muutkin suostumaan tiukempaan "kuriin" ja keskushallintoon. Brysselissä tarkistettaviin budjetteihin. Romahduttaa elintaso, pakkoyksityistää julkiset palvelut.

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Taitaapi olla eurokriittiset sen verran vähemmistössä edelleen, ettei sinne Väykän kepun ja PS:n kanssa kannata samalle tontille rymistellä, varsinkaan kun euro ei sinänsä ole ollenkaan huono idea. Kaipaan ehkä markkaa nostalgiasyistä, mutta moinen kaipuu loppuu nopeasti kun muistaa vientiteollisuuden pönkittämisen valuutan arvoa rukkaamalla, saati sitten lähinnä uppoavassa liikkeessä olleen kelluvan markan tahi asuntolainojen 10 prosentin korot.

Ei, kyllä euro on oikein hyvä ratkaisu, myös siltäkin osin ettei tartte ihan joka kerta ulkomailla käydessä vaihtaa valuuttaa.

Ongelmia ei olisi, jos EU:n vakaus- ja kasvusopimusta oikeasti noudatettaisiin ja yhteisvaluuttaan ei väkisin otettaisi kaikkia mahdollisia maita ja vähän päälle, budjettikurista viis. Ongelmia ei olisi, jos EU:ssa ei annettaisi sellaista viestiä, että kaikki käy, ja kyllä muut sitten maksavat. Jos ensimmäistäkään bailouttia ei olisi tehty niin muutama kriisimaa olisi kaatunut, sijoittajat olisivat ottaneet takkiinsa ja joku olisi ehkä joutunut poistumaan eurosta, mutta ei sen vakavampaa. Nyt olemmekin sitten nesteessä jo kaulaa myöten ja syvemmälle menee vaan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kelluva markka uppoaa, jos se on yliarvostettu. Kelluva markka nousee, jos se on aliarvostettu. Se hakee oman balanssinsa, eikä ole kallioon hakattu lukema, josta tulee pitää kiinni tapahtuu taloudessa mitä hyvänsä.

Kymmenien prosenttien korot olivat aikaa, jolloin markka oli sidottu ecu:un, ja sen arvoa piti puolustaa myymällä reservit tyhjiksi Suomen Pankista, piti nostaa korot kattoon - ettei pääoma karkaisi (ja se teki sen siitä huolimatta).

Espanjan pääomapako on kuin toisinto 90-luvun alun Suomesta. Molemmissa tapauksissa on yliarvostettu ja kiinteä valuuttakurssi alueen talouden tilaan nähden. Erotus on vain siinä, ettei Espanjassa voida edes teoriassa yrittää hillitä pääomapakoa korkeilla koroilla (houkutus tallettaa korkeakorkoiselle tilille), koska EKP pitää koron alhaalla. EKP:n korkotaso on taas muista syistä perusteltu.

Espanjan on umpikujassa EMU:ssa. Samaa ovat olleet muutkin maat, pian on Italia. Siitä seuraa Belgia ja Ranska. Ja kun näitä takuutellaan niin Suomikin on kerjuulla.

Kassat ovat silloin siinä vaiheessa kyllä jo tyhjät.

Liekö rahanvaihtoperustelu ihan kohtuuksien rajoissa tässä skenaariossa?

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Siis vielä kerran ja lyhyesti:

- euron kriisi on muutaman ylivelkaantuneen valtion kriisi, joka niille olisi tullut ilman euroakin

- kriisiä yritetään "hoitaa" mahdollistamalla enemmän velkaa noille valtioille

- lisävelan ehtona noiden maiden on tuhottava oma taloutensa, jolloin ne tarvitsevat aina vain enemmän velkaa, ja ovat entistä riippuvaisempia muista

- tuloksena me kaikki velkaannumme yhä enemmän, ja rahamme arvo ja kyky vaikuttaa siihen laskee

- tämmöisen tukemisen piti alunperinkin olla kiellettyä, kun yhteisvaluutasta sovittiin.

Teemme valtavaa rikosta Eurooppaa, markkinataloutta, vapaata kilpailua, sosiaalidemokratiaa, sijoittajan vastuuta... ehkä suorastaan ihmisyyttä vastaan. Ihmisiä kuolee tämän seurauksena, jo nyt.

Jos valtioita alkaa lähteä eurosta, niiden talous korjaantuu nopeammin kuin euroon jääneiden "auttajiensa".

Ovatko huonosti käyttäytyneet pankit tämän arvoisia? Miksi niitä palkitaan, eikä rankaista?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hautakangas, ensimmäinen ranskalainen viiva meni metsään jo ja pahasti. Loput toki ovat oikein.

Rationaalinen ratkaisu olisi, ettei ensimmäinen kohta - eurojäsenyys - olisi koskaan tapahtunutkaan.

http://www.wbj.pl/blog/Corporate_Finance/post-335-...

Kuvasta näkyy, ettei muutama maa olisi päässyt ylivelkaantumaan ilman euroa ja poliittista päätöstä pitää kaikkia maita yhtä vähäriskisenä kuin Saksaa. Kun korot ovat kaksinumeroiset niin velkaa tulee otettua selkeästi vähemmän. Markkinat eivät olisi antaneet mitään mahdollisuuksia ylivelkaantua.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Okei, ilman euroa eivät olisi menneet läheskään noin pitkälle ja syvälle.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kaipa tähän voisi todeta, jotta I rest my case.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Pankit ja rakentajat maksaneet omistajilleen kymmeniä vuosia huimia voittoja Espanjassa. Minä en ole ollut niiden joukossa. Ilmeisesti kuitenkin valta osa suomalaisista on ollut kun lähdemme tukemaan ja takaamaan Espanjan pankkeja. Muuten en asiaa ymmärrä.
Suomen myynti Espanjaan ei voi olla asian ydin. Pitääkö minun antaa rahaa espanjalaiselle jotta hän voi ostaa tuotteitani?
Olen hiukan ymmällä.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Sinun pitää ensinnäkin taata kreikkalaisille ja portugalilaisille lainaa saksalaisesta pankista, jotta nämä voivat ostaa miljardeilla aseita Saksasta.

Espanjan pankit taas, ne on pelastettava, jotta ne voisivat joskus maksaa takaisin asuntokuplassa haihtuneet velkansa... mm. saksalaisille. Samaan aikaan espanjalaiset itse kärräävät rahojaan ulos noista pankeista, koska heitä niiden pelastaminen ei kiinnosta.

Kiinteistöjä pitkin Espanjaa myydään nyt halvalla rikkaille, mm. kiinalaisille, kun maksukyvyttömät espanjalaiset saadaan potkittua niistä ulos.

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Omia huomioita:

1) Kreikkaan alunperin sijoittaneet pääsivät korkotuottoineen kuin koirat veräjästä, kun vanhat lainat maksettiin Kreikka I -paketista saaduilla uusilla lainarahoilla, siis myös Suomen kustannuksella. Nämä ovat ne rahat, joilla Kataisen mukaan Suomen piti tienata, mutta eihän se ihan niin mennyt...

2) Kun Kreikan velkakirjojen arvoa leikattiin velkakirjoja vaihtamalla neljännekseen, saivat tavalliset sijoittajat, Suomi mukaanlukien, 75 % tappiot. Kreikka kuitenkin ilmoitti pian tämän jälkeen maksaneensa 435 M€ täysimääräisenä palautuksena korkoineen niille harvoille, jotka eivät velkakirjojaan vaihtaneet. NYTimes selvitti suurimman rosvon: Caymansaarilla operoiva Dart Management -sijoitusrahasto sai Kreikalta 400 M€ riihikuivaa tempullaan.

3) Kreikan talouden ollessa kuralla on maa kuitenkin voinut surutta ostella tukirahalla tankkeja jenkeiltä, sotalaivoja ranskalaisilta ja aseita saksalaisilta (samaiset maat ovat epäilemättä suurimpia tukipakettien lobbaajia). Aseistautuminen on fiksu veto tietysti myös sen varalta, jos talous todella sukeltaa ja tulee tarvetta sotia...

t. piiroinen

Aivan mahtavan hyvä kirjoitus Hautakankaalta, josta ei tosin tule hyvä milei. Kiitos kuitenkin.

Ari Kemppainen

Jospas nyt katsoittaisiin missä koko Markkinatalouden ja Rahallisen vaihdannan järjestelmässä on vika.

http://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w

Aihe ja käsite on itsessään laaja jotta voidaan nähdä mahdollisimman kokonaisvaltaisesti yksilötasolle saakka katso koko Dokumentti ja esitä sen jälkeen miten muuttaisit vaihdannan systeemiä että se voisi toimia?

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Tuo Zeitgeist-homma ei ole minua varten, sen enempää kuin talousdemokratia tai libertarismikaan.

Arvostan ajatusten herättämistä kyllä, ja ihan yleissivistyksenkin nimissä nuo videot kannattaa tsekkailla läpi.

Ari Kemppainen

Eli, ymmärsinkö oiken? Olet siis sitä mieltä että rahallinen vaihdannan systeemi voisi toimia? Miten?

Mikäli toteat ettei Zeitgeist asia ole sinua varten niin perustelisitko? Se kun koskettaa meitä kaikkia.

Ja jos olet sitä mieltä ettei kyseinen ideologia tarjoa vastaus joka ikiseen kysymykseen niin kertoisitko mikä tarjoaa?

Tässä on ainakin varteen otettava vaihtoehto

http://www.paradiseoroblivion.com/watch.html

Vai, oletko stä mieltä että asioista on kiva keskustella ja kirjoitella mutta mielellään et halua kongreettisesti tehdä mitään?

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Ari:

"Ja jos olet sitä mieltä ettei kyseinen ideologia tarjoa vastaus joka ikiseen kysymykseen niin kertoisitko mikä tarjoaa?"

Mikään ei tarjoa. Vastaukset eivät tule ideologioista.

Pitkälle kohti oikeita vastauksia päästään sillä, että kerrotaan avoimesti ihmisille missä mennään, ja annetaan näiden päättää miten olisi paras edetä kussakin asiassa.

Demokraattisesti Suomi päättikin jo viime vuonna, että mitään "pelastuspaketteja" ei suvaita. Valitettavasti useimmat päättäjät pettivät äänestäjiensä luottamuksen saman tien.

Olli Pusa

Tuo hulluus menee läpi toistaiseksi, koska kokoomuksen ja demarien rivikannattajat kulkevat kuin lampaat puolueen johdon perässä. Olet oikeassa, että tämä touhu ei liity ideologiaan ei talousteoriaan. Eurotukia vastustetaan poliittisen kentä kaikilla laidoilla.

Ehkä ainoa tapa saada hulluus poikki, olisi eri lailla ajattelevien ihmisten valtava mielenosoitus ja painostus. Mutta silloin pitäisi kaikkien unohtaa puolueensa ja asettaa tämä ongelma puolueen edelle. Sitä vaikeuttaa median pimitys ja ihmisten puolueuskollisuus.

Pelkään, että tulemme menemään vaikeimman kautta tästä kriisistä ja sen jälkeen Suomen talous on rämpii kurjuudessa vuosikymmeniä.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

"Ehkä ainoa tapa saada hulluus poikki, olisi eri lailla ajattelevien ihmisten valtava mielenosoitus ja painostus."

Kriisimaissa näitä on järjestetty, mutta muuttuvat aina mellakoiksi eivätkä johda yhtään mihinkään (vaikka muutama ihminen vammautuisikin, tai jotain kiinteistöjä tuhottaisiin).

Miten sitten järjestää rauhallisessa Suomessa rauhanomainen mielenosoitus, joka johtaisi johonkin? Meitä eri lailla ajattelevia kyllä riittää...

Olli Pusa

Olet kyllä oikeassa. Se minua eniten askarruttaa. Jos ei ole olemassa järjestäytynyttä keinoa muuttaa asioita, onko edessä väkivalta ja anarkia? Mik.si päättäjät luottavat, ettei tällaista tule ja he voivat ajaa linjansa läpi mistään piittaamatta

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Itse nään tässä toiminnassa paljonkin oikeistolaista.. ihmettelen tosin,että miksi ihmiset pitävät puhdasta illuusiota oikeisto ideologiasta tai vasemmistosta..

Toiminta vaikuttaa oikeastaan pitkälti samalta kuin new deal aikoinaan. Missä myös toteutettiin perimmiltään oikeistolaista kapitalismia,kun laissez-faire iskeyty kiveen mahdottomana ylläpitää teollistuneessa yhteiskunnassa.

Kysynkin siis,kuinka kauan aijomme pitää tätä illuusiota oikeistolaisesta puhtaudesta yllä väkisin,kuten nyt teemme tukemalla markkinataloutta?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Hyvä kirjoitus!
Ja meidän kaikkien tulee todella puhaltaa yhteen hiileen.

Tiedoksi!

HUOM! Uusi päivämäärä - EVM-täysistunto on KESKIVIIKKONA

VIDEO - EVM Suora lähetys

Täältä näet tulevan lähetyksen:
http://www.goodmoodtv.com/internettv/application/e...

Siis EVM torstaina 13.6. kello 14.00 (ensin tulee liikennepoliittinen selonteko ja se voi kyllä kestää aika pitkään (1 - 3 tuntia?)

Jakakaa tämä tieto muillekin!

Toimituksen poiminnat