hautakangas Kyttäyksestä kannustamiseen, rötösherrat kuriin jne.

Etninen profilointi vs. epäiltyjen tuntomerkit

  • Alppipuisto perjantaina, kello 21:15.
    Alppipuisto perjantaina, kello 21:15.

Todistin eilen tilannetta, jossa suuri joukko poliiseja tarkisti ja otti kiinni ulkomaalaisen näköisiä ihmisiä julkisella paikalla. Tarkemmin sanottuna, nimenomaan ruskeaihoisia ja miespuolisia. Tuli taas mieleen se juttu etnisestä profiloinnista, ja no, se taannoinen onneton hihamerkkijupakka. Tiedän melko varmasti, miksi he toimivat näin.

Mutta, alusta saakka:

Alppipuiston perjantainen avajaistapahtuma oli aiemmin viikolla peruttu. Iltakävelylläni löysin kuitenkin puistosta laadukasta musiikkia, ja ehkä joitain satoja ihmisiä viihtymässä koleasta säästä ja tuulesta huolimatta. Ehdin tuskin istuutua mukavasti, kun ensimmäinen poliisiauto ilmestyi siinä iltaysin tienoilla.

Maijojen tai hevospartioiden käynti Alppipuistossa on normaalia. Yleensä nämä matelevat ohi, tsekkaillen tilannetta - koskaan vuosien varrella en ole nähnyt poliisien edes jalkautuvan Alppariin. Sen verran rauhallista ja asiallista siellä on normaalisti.

Tällä kertaa heti kohta maijan perässä tuli myös farmariauto, ja konstaapelit astuivat ulos. Jalkaisin liikkuvia poliiseja alkoi ilmaantua myös ympäristöstä. Kiipeilivät kallioilla ja pusikoiden läpi, selvästi tsekkaillen ihmisiä. Alkoi näyttää oikeasti mielenkiintoiselta.

Ensimmäisen maijan poliisit viittoivat luokseen pari pullonkerääjäromania - kaksi aikuista miestä, jättäen naiset ja lapset rauhaan. Äijät tottelivat, seisoskelivat hetken autoa vasten, ja näyttivät tavaransa ja paperinsa. He pääsivät samantien jatkamaan hommiaan - tai olisivat päässeet. Molemmat liukenivat paikalta eri suuntiin, puolijuoksua. Heillä saattaa olla sen verran huonoja kokemuksia viranomaisista eri maissa, että säikähtäminen on ymmärrettävää.

Poliisien huomio keskittyi lopulta muutamaan etniseen nuoreen Alpparin amfiteatterin laidalla, ja osaa näistä talutettiin oikein otteessa sivummalle jututettavaksi. Ja hyvin pian saatettiin maijan perälle. Ensin yksi, sitten muutama muukin. Ulkonäöstä päätellen aasialais- tai eteläeurooppalaistaustaisia nuoria miehiä, joiden kantasuomalaiset kaverit jätettiin rauhaan.

Ja sitten poliisit lähtivät pois, muutama kiinniotettu maijansa perällä.

Koko tämän näytelmän sain katsella nauttiessani yhtä ainoaa Strongbow-siideriä. Aurinko paistoi enää korkeimpiin puunlatvoihin, kylmä alkoi vaivata, ja illan mielenkiintoisin osuus oli selvästi ohi. Musiikki ei jaksanut enää kiinnostaa.


Johtopäätöksiä

Kieltämättä poliisin toiminta näytti rotuprofiloinnilta. Vähemmistövaltuutetun lausunto ja Erosen blogi tulivat mieleen väistämättä, kun yritin sulatella näkemääni. Vaan jo puiston portaat noustuani tilanne sai lisävalaistusta.

Linnanmäen ratikkapysäkillä kaksi maijaa tarkisti raitiovaunun odottajia. Farmarimallinen poliisiauto kurvaili parkkipaikalla autorivien välissä. Haku oli yhä päällä.

Vasta tällöin alkoi vaikuttaa, että nuo poliisit todellakin etsivät jotakuta tiettyä. Kuumeisesti. Kenties ryöstäjää tai väkivallantekijää. Sen nyt olisi pitänyt olla alunperinkin selvää, että minkään pikkujutun vuoksi ei tuollaisia resursseja vapaudu keskellä vilkkainta perjantai-iltaa.

Uutinen tulikin vasta tänään aamukymmenen tienoilla: mainitulla Lintsin pysäkillä oli piesty kaksi ihmistä sairaalaan.

Olin itse kävellyt pahoinpitelypaikan ohi vain minuutteja ennen tapahtunutta. Tiedän tämän, sillä kävin Alppilan Siwassa ostamassa juotavaa vain vähän ennen ysiä, ja siitä on noin tupakan mittainen kävelymatka puistoon.

En tuolloin nähnyt mitään epätavallista. Pysäkillä oli pari ihmistä odottamassa raitiovaunua tai bussia, parkkiksella pullonkerääjä tyhjensi säkkiään autoonsa - oikeastaan oli varsin autiota ajankohtaan nähden.

Siitä olen melko varma, että ne pois viedyt "etniset" nuoret, tai ainakin suurin osa, istuskelivat puistossa jo silloin kun itse saavuin sinne. Kävinhän väkijoukon silmämääräisesti läpi, koska etsin tuttuja. On toki etäisesti mahdollista, että nämä jossain vaiheessa kävivät sadan metrin päässä hakkaamassa ihmisiä, ja sitten tulivat takaisin istuskelemaan...


Tuntomerkit paljastuvat poliisin toiminnasta

Minut on poliisi kerran tarkastanut väkivaltaisesta rikoksesta epäiltynä. Tuolloin paikalla oli vähintään kolme partiota, ja minut piiritettiin bussipysäkille, tiukkaan sävyyn käskytettiin, ja tavarani, taskuni ja paperini tutkittiin. Muistan elävästi, koska kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun sain tutustua poliisien toimintaan tuolta puolelta.

"Pidä kätes näkyvillä! Onko sulla mitään puukkoa tai piikkiä?"

Kun minut oli tsekattu, kävi syykin ilmi: jollain lähiseudun kioskiryöstäjällä oli ollut "pitkät, vaaleat hiukset". Itselläni oli jo tuolloin pitkät, ruskeat takut, mutta eihän silminnäkijä useinkaan kaikkia yksityiskohtia muista...

Tuossa tapauksessa oikea ryöstäjä saatiin kiinni myöhemmin. Oli uhkaillut kulmakiskan myyjää injektioneulalla. Arvaamaton narkkari, siis? Ymmärsin kyllä poliiseja, vaikka olinkin kokenut saamani kohtelun hieman alentavaksi. Näytinhän minäkin, stereotyyppisesti, aika "narkkarilta".

Tuolloin poliisit suhtautuivat reilusti saman tien, kun kävi ilmi etten ollut heidän etsimänsä. Pahoittelivat tapahtunutta ja jatkoivat matkaansa.

Päättelen, että Alppipuiston ratsian tapauksessa poliisin saamat tuntomerkit olivat luokkaa "miehiä, ruskeita muttei mustia". Tarkastettujen ikähaitarin täytyi vaihdella ainakin 40 vuotta suuntaan ja toiseen.

Miksi jotkut otettiin kiinni, ja joitain ei, paha sanoa. Tuossa tapauksessa on voinut riittää, ettei pystynyt heti todistamaan henkilöllisyyttään, tai että sanoi jonkin poikkipuolisen sanan.

Pakko myöntää, että ihonväri on hyvä ja vahva tuntomerkki - mutta vain niin kauan, kuin epäillyt kuuluvat johonkin etniseen vähemmistöön.

Olen kohtalaisen varma, että tuollaista operaatiota ei olisi järjestetty, tai ainakaan kaikkia tuntomerkkeihin sopivia ei olisi jututettu tai tarkastettu, jos tuntomerkit olisivat sopineet johonkin suurempaan osaan paikallaolleista. Esimerkiksi "nainen, valkoihoinen, pitkät hiukset" ei olisi johtanut kymmenien - satojen läsnäolleiden yksilölliseen tarkastamiseen. Nyt profiiliin sopivia oli näköpiirissäni alle kymmenen, ja kaikki käytiin läpi.

En tässä tapauksessa näe, että poliisi olisi voinut helposti toimia toisinkaan, koska tarkoituksena täytyi olla saada jo kertaalleen vaaralliseksi osoittautunut hyökkääjäporukka kiinni. Helpointa keinoa täytyi käyttää.

Mutta ei ole ihme, jos moista toimintaa seuranneessa satapäisessä yleisössä, ja syyttöminä tarkastettujen keskuudessa, käsitys poliisin rasismista vain vahvistuu. Monikohan eilen Alppipuistossa olleista tulee edes koskaan olemaan tietoinen, miksi tuollainen operaatio järjestettiin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Jari Eteläsaari

Uutisoinnissa oli taas kerran nuorisojoukko ja ei mitään tuntomerkkejä.
No siitähän tietää että tummapintaiset mamut ovat asialla.

Mitä tulee tuohon juttuun, niin puistossa olevan porukan pitänee olla aika tietämätöntä jos kuvittelevat että suomessa poliisit pidättäisivät tummia ihmisiä sen vuoksi että ovat rasisteja.

Rauni Viren

Kova luottamus on poliisiin Jarilla. Joo, toivotaan parasta, mutta hyväksytään myös se, että poliisimiehen rasistinen tai muulla tavoin alentava käyttäytyminen on mahdollinen.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Tuosta syystä monesti voisi olla hyvä julkaista tuntomerkitkin. Potentiaalisia silminnäköijöitä oli lähiympäristössä kyllä, illanistujien viimeiset olutostoksetkin oli täytynyt tehdä vain minuutteina ennen pahoinpitelyä, ja reitti lähimmiltä kaupoilta kulki suoraan tapahtumapaikan ohi.

"...porukan olla aika tietämätöntä ..."

Ihmisten tietämättömyyttä ei kannata aliarvioida.

Tilanteen on täytynyt näyttää tosi pahalta niille, varsinkin maahanmuuttajataustaisille, joilla jo ennestään oli ennakkoluuloja tai (edes subjektiivisia) huonoja kokemuksia poliiseista.

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen

Blogisti viittaa etelä-eurooppalaisen/aasialaisen näköisiin henkilöihin - noissa maailman kolkissa poliisi ei automaattisesti ole mikään rehti tyyppi ja epäluulot voivat olla tiukassa.

Simon Wahlroos

Poliiseista tehdään "rasisteja" päästämällä maahamme ulkomaalaisia, joilla on kaikkialla maailmassa pienempi kynnys tehdä rikoksia vieraissa. Tämä johtuu siitä että eri kulttuurien väliset erot heikentävät väestön yhteisymmärrystä hyvistä tavoista ja silloin sattuu aina enemmän, koska ihmiset eivät tunne toisiaan tai toistensa tapoja, joka lisäisi yhteisymmärrystä.

kati sinenmaa

Tutkittu juttu: Monikulttuurisuudessa
ihmiset eivät enää pysty luottamaan toisiinsa.

Jokainen voi testata tämän: Totelkaa Lipposen käskyä ja ottakaa tuntemattomia maahanmuuttajia koteihinne...

Simon Wahlroos

Monikulttuurisuuspolitiikka on tämän rauhattomuusongelman hyvin tietävien Euvostoliiton pilterperttien harjoittamaa tietoista kriisiyttämistä, joka on ollut myös KGB:n käyttämä taktiikka hajoittaa ja hallita sekä kasvattaa supervaltiotaan.
http://www.youtube.com/watch?v=zeMZGGQ0ERk
Kriisin hallintaan tarvitaan näes heidän väkivaltamonopolin tarjoamaa "rekvisiittaa" eli droneja ja huipputeknistä valvontalaitteistoa ja uusia ääniaseita yms. ja kassakone kilisee iloisesti heillä samalla kun hyväuskoiset rauhaan tottuneet valkoihoiset suvaitsevaiset luulevat että erilaiset ihmiset pystyvät elämään sovussa uudessa maailman onnelassa, jossa kaikilla on niin mukavoo: http://www.youtube.com/watch?v=ttdke8bSj28

Heikki Ojala

Kati, se oli (Kosovon luovutuksesta Dar-al-Islamille) rauhan Nobelilla palkittu ex-presidenttimme Martti Ahtisaari joka kehoitti rasistisia suomalaisia kutsumaan kotiinsa kahville jos kohtaavat maahanmuuttajia

Matti Jalagin

Siiderin juominen julkisella paikalla on rikos ja selvisit siitä.

Ottamatta kantaa tapahtuneeseen, koska en ollut siellä uhrina taikka tekijänä, toteaisin, että kyllä poliisi kantaväestöäkin tarkastaa silloin, kun tuntomerkit on selvillä; esim. pitkätukkainen narkkari.

Toisaalta mikä on selkeimmin mieleen jäävä tuntomerkki, ellei punainen nenä, arpi silmässä tai ihonväri.

Jos epäilty on tummaihoinen, on turhaa etsiä vaaleaihoista ja kääntäen?

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

"Nauttimiskielto ei liioin koske alkoholijuoman nauttimista puistossa tai vastaavalla yleisellä paikalla. Alkoholin nauttiminen sekä siihen liittyvä oleskelu ja käyttäytyminen eivät kuitenkaan saa kohtuuttomasti vaikeuttaa muiden oikeutta käyttää paikkaa sen varsinaiseen tarkoitukseen."

Matti Jalagin

Olin väärässä edellytyksellä, ettet estänyt piikittäjien touhuja näiden vakiopaikalla. Ja muutoinkin kevennysyritykseni näin vakavassa aiheessa kellahtivat nurmikkoon. Sorry.

Mutta kyllä hyvillä tuntomerkeillä merkitystä on epäiltyjen löytymisessä.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Matti, Alppipuisto ei ole piikkipuisto. Täällä Kalliossa ja Harjussa silloin tällöin näkyy ruiskuja tai niiden pakkauksia pitkin katuja, mutta tilanne on kovasti siistiytynyt viime vuosina.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Lisään muuten tänne muistutukseksi, että 2013 Alppipuiston tilanne on mennyt huonompaan suuntaan. Avointa huumekauppaa ja luonnollisena seurauksena pidätyksiä. Ja se typerä ryöstelytapaus alkusyksystä.

Matti Jalagin

Jaa. No ainakin epäillyillä yleensä on tuntomerkkejä.

j.olavi heikkinen

käytännössä poliisi ei voi tuollaisessa tilanteessa muutenkaan toimia (esimerkiksi hienovaraisen näkymättömästi) ja rikosten uhrienkin oikeusturvan kannalta tilanteen nopea haltuunotto on tärkeää.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Etninen profilointi. Poliisi ei siis enää saisi ratsata thaihieromoja?

kati sinenmaa

Vain suomalainen voidaan enää laillisesti profiloida, joka huomataan median rikosuutisissakin; Jos on suomalainen tekijänä, niin varmuudella se muistetaan mainita, mutta jos ei, niin varmuudella siitä tiedetään että tekijä ei ole suomalainen.

Käyttäjän piraattituomas kuva
Tuomas Santakallio

Poliisi voisi ainakin kerata rikoksen ilmoittalajlta sellaisia tuntomerkkeja epaillysta, kuten vaatetuksen, pituuden ja ian.

Käyttäjän vpsainio kuva
Vesa-Pekka Sainio

Onhan se tosiaan kuitenkin hyvä että poliisi edes yrittää saada kiinni epäiltyjä. Olisi todella harmillista jos eivät edes yrittäisi, sen verran ikävästä tapauksesta taas tuo uutisointi kertoi.

kati sinenmaa

Selvästi siinä on ilmaistu, että tekijät olivat ulkomaalaisia, koska jos olisivat olleet suomalaisia, niin se olisi taatusti profiloitu ja julistettu, miten väkivaltaisia olemme. Sanottakoon selvästi, että tilanteeseen ovat syyllisiä yksinomaan suvaitsevaiset, joiden mielestä se on rasistista ilmoittaa tuntomerkit, jos tekijänä on ulkomaalainen, mutta jos tekijänä on suomalainen, niin se on ehdottomasti ilmoitettava, koska suomalaiset ovat niin väkivältaisia, että se on jopa geneettinen erityispiirre.

Suomalaisten barbaarinen luonne on selvimmin esillä juuri suvaitsevaisissa, jotka suorastaan rakastavat sitä, että suomalaisten maine väkivaltaisena kansana vain lisääntyy. Siihen päämäärään päästään parhaiten julistamalla ulkomaiselta näyttävien tuntomerkkien antaminen rasistiseksi vihapuheeksi. Oi että, miten barbaarisia suvaitsevaiset onkaan, koska ovathan he suomalaisten vihageenien parhaimmistoa

anita frisk

Voi poliisiparkoja, teet niin tai näin, aina kuitenkin väärinpäin! Sairaalaan pahoinpidellyt uhrit saattavat hyvinkin arvostaa sitä, että poliisi yrittää löytää syylliset annettujen tuntomerkkien perusteella. Jos päätuntomerkkinä on ollut tummahko iho, niin mitä järkeä on kysellä papereita vaalea- tai mustaihoisilta?

Mistä muuten päättelet, että talteen otetut olivat syyttömiä? Ehkä ko. pahoinpitelyihin, mutta kun Suomessa on nykyään jo reippaasti yli 3 000 ns. paperitonta eli laittomasti maassa oleskelevaa, poliisien velvollisuus on ottaa myös heidät kiinni. Ei papereiden kysyminen ulkomaalaisilta ole mitään suomalaisen poliisin rasistista kiusantekoa, se on ihan normaali käytäntö useimmissa eurooppalaisissakin maissa.

Edesmenneessä itäblokissa riitti kulkeminen kadun väärää (puolueen päämajan puoleista, ei välttämättä vasenta) laitaa, Kalashnikov selässä, tiukka paperien vaatimus ja jos oli sattunut unohtumaan kotiin tai hotelliin, niin siinäpä sitten meni tunti jos toinenkin Stasin tai Securitaten kuulusteluissa. Siinä systeemissä kohdeltiin jokaista ulkomaalaista rasistisesti ikään, väriin tai sukupuoleen katsomatta. Joten, aika korrekteina suomalaisia poliiseja pidän. Itse tapahtumistahan ja syistä tiedämme molemmat tasan yhtä vähän, eikö?

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

"Ei papereiden kysyminen ulkomaalaisilta ole mitään suomalaisen poliisin rasistista kiusantekoa, se on ihan normaali käytäntö useimmissa eurooppalaisissakin maissa."

Tässä tapauksessa ei ollut kiusantekoa. Mutta hetken kyllä ajattelin, olisiko lopulta jotain huonoakin sanottavaa Helsingin poliisista...

Niissä useissa eurooppalaisissa maissa monet laillisetkin siirtolaiset, ja "väärännäköiset" natiivit pelkäävät ja halveksivat viranomaisia. Sekö sitten olisi toivottavaa?

Suomesta ei pidä tehdä mitään avovankilaa tai -hoitolaitosta, missä kadulla kulkijat olisivat rikollisia tai muuten epämääräisiä, kunnes toisin todistetaan. Ja se vaatii että ihan kaikki voivat luottaa mm. poliisiin.

Olli Pusa

Kiitos päivityksestä. Luin uutisen ja ihmettelin, miksei ole tuntomerkkejä. Uutisessa kerrottiin myös, että syylliseksi epäiltyjä oli otettu kiinni.

Edelleen poliisi pyysi ihmisiä, joilla on lisätietoja, ottamaan yhteyttä. Olisiko tätä varten ollut tarpeen kertoa tapauksesta enemmän, esimerkiksi tuntomerkit?

Rauni Viren

Luultavasti ne, joilla on lisätietoja, antavat tuntomerkkejä, eivät tarvitse niitä.

Tällä en tarkoita, etteikö rikollisista saisi kertoa sitä mitä tiedossa on. Parempi niin kuin salakähmäisesti salaillen.

Suomi tarvitsisi vapaan median, josta tietää ettei se salaile. Enkä tarkoita Seiskan lähikuvia Tuksusta.

Jonne Himanen

"Pakko myöntää, että ihonväri on hyvä ja vahva tuntomerkki - mutta vain niin kauan, kuin epäillyt kuuluvat johonkin etniseen vähemmistöön."

Niin juuri.

Kun on tapahtunut rikos ja etsitään rikokseen epäiltyä ja tuntomerkeistä oletetaan vaikkapa epäillyn ihonväri niin on loogista ja tehokasta toimia tuntomerkkien mukaan, vaikka käytös ei annaakan olettaa mitään erityistä. Paikka ja tuntomerkit voivat riittää. On tapahtunut rikos. Etsitään rikollista tuntomerkkien perusteella.

Ja juuri siksi en ymmärrä miksi liität tämän Erosen typeryyksiin.

Kun eihän tällä ole yhtikäs mitään tekemistä sen alkuperäisen asian kanssa, minkä Eronen tosiaan lahjakkaasti vääristeli tahallaan tai tietätämättömyttään. Eronen ei kirjoittanut syrjivästä etnisestä profiloinnista. Hän ei edes tiedä mitä se on, eikä sen tehottomuudesta tai hyödyllisyydestä. Erosen mielestä sellainen olis kovinkin hyödyllistä. Mikä taas on kolmella tasolla huonoa toimintaa, mutta ehkä se kaikille tuttu taso on että hukataan poliisin resursseja.

kati sinenmaa

Ihon väristä ei tarvitse päätellä etnisyyttä. Ihonväri on tuntomerkki siinä missä mikä tahansa muukin tuntomerkki; se pitää ottaa täysin neutraalina asiana, eikä tehdä siitä mitään kummaa rasisti/vihapuhejutskaa.

Jonne Himanen

Lisään tuohon vielä yhden perussyyn miksi syrjivä etninen profilointi ei ole tehokas tapa selvittää rikoksia muutoin kuin spesifisissä tapauksissa: http://en.wikipedia.org/wiki/Base_rate_fallacy

Erosen mielestähän olisi kovinkin tehokasta tsekata paperit kaikilta ulkomaalaisten näkösiltä. Asia on juurikin päinvastoin.

Mutta kun Eronen ei ole kyseiseen asiaan perehtynyt, ei tutkimuksiin, eikä poliisin koulutukseen niin mistäpä hän voi tietää.

kati sinenmaa

Nyt ei menny jakeluun; Sanoitko, että ihon värin ilmoittaminen on syrjivää profilointia. Ja mistä olet päätellyt Erosen vakavissaan ehdottaneen hihamerkkejä? Jos hän ehdottikin vakavissaan, hän ehdotti niitä kaikille.

Itse luin sen jutun ennen sitä kaameaa meteliä, enkä saanut siitä sellaista käsitystä, että se olisi tehty vakavasti otettavana juttuna.

Luottamus on siitä hassu juttu, että se syntyy vain silloin, kun uskotaan toiseen, eikä tehdä omia tulkintoja. Suomessa ei ole luottamusta, jos ei uskota Erosen sanaan siitä, mitä hän tarkoittaa, jolloin me itse asiassa olemme murhanneet Erosen henkisesti, koska mitäpä me sellaisella teemme, josta voimme itse tehdä omat tulkintamme.

Emme voi joka hetki pitää Suomea pelkkänä oikeussalina, missä kuulustellaan toisiamme ja esitetään toisistamme perusteettomia epäilyjä. Mutta, tuota se Suomi kuitenkin tänään on.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

"Ja juuri siksi en ymmärrä miksi liität tämän Erosen typeryyksiin."

Koska ihmisten tarkistamisesta ulkonäön perusteella tuli aivan ensimmäisenä mieleen se vähemmistövaltuutetun valitus poliisin toiminnasta. Se, josta kaikki hihamerkkityperyydet saivat alkunsa.

Mutta kaikki ei ole ulkomaalaisratsia, mikä siltä näyttää.

Lauri Korhonen

Hihamerkkejä ja nauhoja on käytetty iät ajat eri merkityksissä ja eri väreissä.

Mikäli olen ymmärtänyt oikein esimerkiksi vihreä väri on valitu kun on haluttu herättää luottamusta?

http://www.varusteleka.fi/product.php?show=_36Y17XJSW

Pasi Tervonen

Tästälähtien poliisin pitää tutkia tasaisesti kaikkia etnisiä ryhmiä, sukupuolia, ikäluokkia, uskontoja ja poliittisia ideologioita riippumatta siitä mitä todistajat sanovat.

Jos uhri sanoo, että tekijä oli tummaihoinen noin 30-vuotias mieshenkilö, pitää kuulusteluihin tuoda tasa-arvon vuoksi myös pari alkuperäisväestöön kuuluvaa naispuolista eläkeläistä.

Simon Wahlroos

Joo ja ainakin yksi vietnamilainen lesbo sekä siamilaiset kaksoset on syytä ottaa kuulusteluihin mukaan, jonka lisäksi on myös syytä epäillä röyhkeitä paviaaneja aina kun tapahtuu rikoksia. Lopulta vois antaa arvan ratkaista syyllisen ja varmuuden vuoksi rangaista kaikkia jotka ovat ollet rikospaikan läheisyydessä ja muutamaa hevosantiloooppia maailman toisella puolella.

Toimituksen poiminnat